Connect with us

ACTUALITATE

La țară, ca la oraș. Cum a transformat comuna un primar din Gorj

Postat acum

on

O localitate din mediul rural poate concura cu orașele din județ și chiar le retrogradează la multe capitole. Comuna Negomir are un centru de sănătate mai mare decât oricare centru de permanență din mediul urban și o sală de spectacole modernă, prevăzută cu spațiu expozițional.

O comună din județul Gorj “bate” orașele, la capitolul cultură. Autoritățile din Negomir au construit un centru cultural, cu o sală de spectacole de 260 de locuri, foaier, cabine pentru artiști și spațiu expozițional. Clădirea P+1 are 2000 de metri pătrați și aici, edilii vor să amenajeze și o bibliotecă, dar și un muzeu al satului, cu obiecte vechi, din gospodăriile localnicilor. „Este un proiect la care eu țin foarte mult și am luptat foarte mult pentru el. În localitate nu aveam un spațiu în care să desfășurăm activitățile artistice, sunt două cămine culturale foarte mici, dar care nu pot satisface actualele cerințe”, a spus primarul Tudor Oiță.

Și infrastructura este o prioritate pentru autorități, care au reușit să pună la punct rețeaua de apă și canalizare. Lucrarea demarată, initial, din fonduri europene, pentru două sate, a fost extinsă, ulterior, în alte șapte localități, printr-un proiect finanțat prin PNDL II.

 

“Este o investiție de 20 milioane lei, care este cea mai importantă de pe raza comunei, prin care toate satele de pe raza comunei vor avea apă și canalizare. Investiția este realizată în proporție de 90% și sperăm ca până la sfârșitul anului să o dăm în funcțiune toată rețeaua de apă și canalizare”, a declarat Tudor Oiță, primarul comunei Negomir.

Un proiect ce vizează modernizarea tuturor drumurilor laterale, depus încă de anul trecut, prin Fondul de Investiții, așteaptă aprobarea. Investiția de 75 milioane de lei acoperă lucrările pentru căile de acces mici. Între timp, cinci poduri noi, în sumă de 2,5 milioane lei, au fost construite în satele comunei.

Dispensarul din Negomir este, de departe, una dintre investițiile ce ar putea face invidioase suratele de la orașe. Centrul în care funcționează cabinetul de medicină de familie va găzdui, la etaj, un centru de permanență, pentru care edilul Tudor Oiță a făcut demersuri chiar și la ministerul de resort. Clădirea nouă, formată din parter și etaj, a costat 900.000 lei. În același imobil va funcționa și un cabinet veterinar.

Un alt proiect finalizat în acest an este grădinița din satul Raci, care până acum a funcționat în aceeași clădire cu școala primară.

Autoritățile au reabilitat imobilul, au montat centrală termică și l-au dotat cu mobilier modern pentru micuții din comună. Fiecare sală de curs a fost dotată cu mobilier nou, tablă inteligentă cu videoproiector, laptop și imprimantă.

Nici biserica nu a fost uitată. Un lăcaș de cult, vechi de 100 de ani, a fost reparat, fiindu-i schimbat acoperișul, tâmplăria și fiindu-i montată centrală termică. Biserica din Negomir urmează a fi reabilitată, pe lista investițiilor primarului fiind și alte două lăcașe de cult, monumente istorice.

 

Cum arată comuna Negomir și ce investiții a făcut primarul Tudor Oiță vedeți în reportajul de mai jos.

 

Publicitate
Comentarii

3 Comments

 1. Ionut

  10 mai 2020 at 23:04

  Felicitari și mult succes !

 2. Ștefania

  10 mai 2020 at 23:08

  Un primar de nota 10 !

 3. Victoria

  13 mai 2020 at 10:29

  Deci… se poate. Felicitări și mult succes in continuare!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

FOTO ȘOCANT: Au plecat să cucerească Masivul Parâng pe viscol, aproape dezbrăcaţi

Postat acum

on

De către

Trei tineri au uimit salvamontiştii din Masivul Parâng după ce au vrut să urce pe munte aproape dezbrăcaţi, în condiţiile în care viscolea în zona alpină. Și nu traseul, nici dificultatea lui nu a fost problema, ci felul în care erau îmbrăcați. Toți trei aveau rucsacii în spate, dar erau doar în maieuri.

Grupul a trecut pe la punctul Salvamont din Parâng, pentru a se informa despre condiţiile meteo şi starea traseului. Au fost sfătuiţi să îşi mai ia o haină pe ei, ţinând cont că în zona alpină viscoleşte.

„Cât timp situaţia e sub control, muntele înseamnă libertate, apoi ne bazăm pe responsabilitate”, a fost mesajul publicat de Dispeceratul Salvamont România, alături de imaginile cu cei trei turişti.

Masivul Parâng este principala atracţie turistică a amatorilor de excursii care ajung în Valea Jiului. Staţiunea montană Parâng se află la circa 10 kilometri de Petroşani, la capătul unei şosele modernizată în ultimii ani. În afara staţiunii de schi, masivul oferă şi alte atracţii: o mulţime de lacuri glaciare, pajişti alpine, poieni acunse în păduri aproape neumblate, creste acoperite de zăpadă, ocupate de capre negre şi panorama unuia dintre cele mai înalte vârfuri din ţară, Parângul Mare. Cel mai înalt vârf al masivului, Parângul Mare, are 2.519 metri.

Continuă să citeşti

ACTUALITATE

Și părinții vaccinați împotriva COVID-19 vor putea primi un concediu de carantină

Postat acum

on

De către

În prezent, doar părinții nevaccinați sau care nu au trecut prin boală pot cere un concediu în care pot să îngrijească un copil bolnav de COVID-19 cu vârsta cuprinsă între șapte și 18 ani, mai exact, pot intra în concediu de carantină. Pentru a îndrepta această situație, parlamentarii propun, printr-un proiect pus vineri în dezbaterea Senatului, ca și părinții vaccinați sau cei ce au fost bolnavi de COVID-19, ce, potrivit regulilor actuale, nu trebuie să stea în carantină în cazul în care sunt contacți direcți, să poată primi, cu condiția să nu-și poată desfășura munca de acasă, concediu pentru îngrijirea copilului de până la 18 ani, aflat în izolare sau carantină.

Proiectul de la Senat introduce, de fapt, „o formă specială a concediului pentru îngrijirea copilului aflat în carantină sau izolare din cauza unei suspiciuni asupra unei boli infectocontagioase, acordată părinților pentru care nu s-a dispus măsura izolării sau carantinei și a căror activitate nu se poate realiza de la domiciliu”, după cum apare în nota de fundamentare a măsurii.

Astfel, în cazul copilului aflat în carantina sau izolare din cauza unei suspiciuni asupra unei boli infectocontagioase, asigurații pentru care nu a fost stabilită măsura carantinării sau izolării și a căror activitate nu poate fi prestată de la domiciliu vor avea dreptul la concediu și indemnizație pentru îngrijirea copilului bolnav în vârstă de până la 18 ani.

Proiectul stabilește că valoarea indemnizației pentru îngrijirea copilului bolnav în vârstă de până la 18 ani va fi, în aceste cazuri, de 100% din baza de calcul, care poate fi media veniturilor brute lunare din ultimele șase luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de asigurare, media indemnizațiilor de șomaj etc.

În prezent, valoarea brută lunară a indemnizației aferente concediului pentru carantină este de 100% din baza de calcul, în timp ce, în cazul concediului pentru îngrijirea copilului, indemnizația aferentă este de doar 85% din baza de calcul.

Atunci când în grupa de creșă/ grădiniță sau clasa unui copil apare un caz confirmat cu COVID-19, copiii care sunt stabiliți ca fiind contacți direcți primesc din partea direcției de sănătate publică o decizie de carantinare pentru o perioada de 14 zile. Pe baza acestei decizii, părinții celor cu vârstă de până în șapte ani pot primi concediu medical pentru îngrijirea copilului bolnav.

Pentru a se putea aplica, proiectul trebuie să treacă de Parlament, să fie promulgat de președintele țării și publicat în Monitorul Oficial.

Continuă să citeşti

ACTUALITATE

Pârtiile din Rânca, pregătite cu zăpadă artificială. Se folosesc tunuri

Postat acum

on

De către

Pârtiile din Rânca sunt pregătite pentru cei care vor să simtă iarna. Administratorii domeniului de schi din centrul stațiunii au pus în funcțiune tunurile de zăpadă, care să aducă stratul de omăt, la o dimensiune optimă pentru practicarea sporturilor de iarnă. În Rânca sunt, în această mini-vacanță de 1 Decembrie, mii de turiști, care au venit din toată țara.

Stratul de zăpadă este de câteva zeci de centimetri, după ce a nins, începând de vineri. Ninsoarea a scos pe drum utilajele de deszăpezire, care au împrăștiat material antiderapant, așa încât turiștii să poata urca și coborî din stațiune.

Continuă să citeşti
Publicitate

Abonează-te

CURS VALUTAR