Connect with us

Gorj Express Tv

VIDEO! Nu vor microcarieră la Leurda, Însurăței și Horăști! Investitorul dă însă asigurări că nu va afecta zona

Postat acum

on

0 Shares

Situație tensionată în trei dintre localitățile componente ale municipiului Motru, după ce un investitor privat a început diligențele necesare la APM Gorj pentru a realiza o microcarieră ce se va întinde atât pe zona Leurda, cât și pe Însurăței și Horăști.

Având experiența unei alte investiții similare care ființează, deja de câțiva ani în zona Leurda, o parte a comunității din cele trei localități a decis să spună NU acestei viitoare microcariere, temându-se de poluare, afectarea locuințelor lor, alunecări de teren și chiar de distrugerea arterelor rutiere.

Garanțiile oferite de investitor și nici crearea de noi locuri de muncă în zonă nu i-au liniștit însă și pe acești localnici.

La finalul săptămânii trecute, în jur de 30 de persoane s-au adunat la Leurda pentru a căuta, în comun, soluții menite să stopeze realizarea acestei microcariere în zonă. Oamenii și-au expus în acest cadru temerile legate de această investiție.

Localnicii din zona celor trei localități au argumentat și că, în ciuda documentelor, ei nu pot crede promisiunile noului investitor deoarece sunt dezamăgiți deja de microcariera privată care ființează în zona Leurda.

Respectiva microcarieră, din păcate, doar distruge prin poluare, depozitare necontrolată de steril și distrugerea ecosistemului natural.

Investitorul ENERGOCARB SERV SRL, susține în schimb, că nu se poate compara cu cealaltă firmă privată care deja exploatează în Leurda, demonstrând felul cum a lăsat zona de la Zegujani în urma activității desfășurată acolo de microcariera societății.

Mai mult, microcariera anunță că va angaja în jur de 35 de persoane din zona Motru, tineri pe care îi va cursa gratuit în noua meserie, dacă microcarieră va primi avizul necesar de la APM.

ENERGOCARB SERV transmite, de asemenea, că înțelege temerile localnicilor dar societatea a răspuns și răspunde oricăror întrebărilor venite din partea cetățenilor, fapt care a fost demonstrat la dezbaterea publică realizată la fața locului.

Firma dă, de altfel, asigurări că nu va afecta locuințele oamenilor și nici drumurile comunale ori sătești, precizând, în acest context, și care este ruta utilizată pentru transportul cărbunelui.

Conform coordonatelor, perimetrul pentru care se solicită acordul de mediu se află la o distanță de 2000 de metri față de locuințele din Însurăței și de 200-250 de metri față de cea mai apropiată casă din Leurda, având acordul locuitorilor care sunt în apropierea carierei. De asemenea, conform adresei primite de la Ocolul Silvic Motru nu există zone de împădurire în evidențele Ocolului Silvic. Transportul nu afectează locuitorii din satul Leurda sau Însuratei, acesta urmând să fie realizat pe un drum de tarla, de 800 m, 100 de metri pe DCP4 iar apoi se va continua pe DJ673 pe o distanță de 3 km. Terenurile unde va fi realizată microcariera din Valea lui Cuțui sunt acoperite de mărăcini, degradate de fostele exploatări miniere de subteran iar după exploatarea lor vor fi redate circuitului agricol exact cum s-a întâmplat la Zegujani.

                                   ENERGOCARB SERV

Noua microcarieră privată a solicitat, deja, aviz de mediu de la APM Gorj și este în procedură de primire a acestui document, o parte din cetățenii acestor localități acceptând să își vândă terenurile către ENERGOCARB SERV, care a devenit proprietar peste parcele  situate în perimetrul viitoarei activități miniere. Societatea a dat asigurări că nu va interveni în zona pilierilor minieri, lucrarea respectând în totalitate legea.

În acest moment, Agenți de Protecție a Mediului Gorj este cea care poate decide dacă va da ,,verde” sau nu acestei investiții private din zona Motru. Localnicii sunt conștienți că sunt șanse mici pentru oprirea microcarierei private dar au anunțat că ei cred că ar avea șansă de a fi auziți deoarece nu își doresc decât să trăiască așa cum o fac acum.

Investitorul susține în schimb că microcarieră privată nu va face rău comunității, dimpotrivă, dar și că va reîntoarce beneficii în folosul localităților respective.

 

 

0 Shares
Publicitate
1 Comentariu

You must be logged in to post a comment Login

Lasă un comentariu

Gorj Express Tv

VIDEO: Ludmila Racoceanu, trainer extensii gene din Republica Moldova, predă la Gorj rețeta succesului într-o profesie bănoasă

Postat acum

on

De către

O privire perfectă în fiecare zi, cliente fericite, o profesie bănoasă și chiar un stil de viață!

Asta le oferă, la pachet, doamnelor și domnișoarelor ce îi trec pragul, Ludmila Racoceanu, o moldoveancă de peste Prut care, cu zeci de specializări la activ, a urcat rapid treptele profesionale din zona de beauty, ajungând să formeze astăzi tinere care practică, cu succes, o profesie nouă ce face furori pe piața muncii.

Este trainer extensii gene AMA Lashes la singura academie înființată în județul Gorj, iar cursurile sale acreditate internațional, pentru tehnicieni extensii gene, realizate în academia sa de la Târgu Jiu, au fost deja absolvite de nenumărate reprezentante ale sexului frumos care au vrut să își pună îndemânarea, tehnica și creativitatea în slujba tinerelor dornice să beneficieze de noutățile din industria beauty.Și cine merge pe mâna Ludmilei are succes, deoarece pe lângă tehnici de aplicare a extensiilor de gene, trainerul oferă sfaturi absolut necesare în punerea în practică a acestei profesii.Și ca un trainer care se respectă, cursurile sunt adaptate în funcție de dorințele viitorilor cursanți, de la câteva zile, la două săptămâni și de la lecții individuale, la lecții de grup, cu probă practică.La finalul cursurilor, absolventele primesc o diploma acreditată dar și cele necesare punerii în aplicare a celor învățate pe parcursul lecțiilor prețioase, predate de Ludmila.Modalitatea de predare a cursurilor de către Ludmila Racoceanu și adaptabilitatea ei pentru nevoile fiecărei cursante fac ca orele petrecute în compania trainerului să fie nu doar valoroase ci și plăcute pentru fetele care primesc șansa si oportunitatea de a câștiga, în scurt timp, bani frumoși.Ludmila Racoceanu, din Republica Moldova, activează în domeniul extensiilor de gene din anul 2010.A absolvit o serie de cursuri de specialitate, a participat la numeroase conferințe cursuri din domeniul extensiilor de gene atât național cât și internațional, a fost speaker la The Masterclass organizator Ama Lashes dar și judecător național și internațional in campionate dedicat extensiilor de gene.Ludmila a fondat prima academie RL LASH ACADEMY dedicată extensiilor de gene din județul Gorj și a urcat pe podium de nenumărate ori la campionatele de gen.

 

 

Continuă să citeşti

Gorj Express Tv

VIDEO: Lupoița, satul uitat! Microbuzul școlar face slalom printre gropi pentru un elev

Postat acum

on

De către

Lupoița, satul aflat la răscruce între Cătunele și Motru, este uitat și abandonat! În localitate au mai rămas doar câțiva localnici care se încăpățânează să nu își părăsească proprietățile, în timp ce duc lupte costisitoare în instanțele de judecată împotriva companiei CEO, cea care i-a lăsat fără vecini, drumuri și utilități.

Casele lor sunt distruse dar locuiesc încă în ele.

Este si cazul unei femei care a lucrat o viață la mina din apropiere iar tinerețea sa a petrecut-o în Lupoița.

Mina(acum în conservare) i-a distrus casa, dar femeia nu pleacă din căminul său așteptând ca fostul său angajator să realizeze că nu i-a provocat decât distrugere și nu o bătrânețe liniștită.

La mica distanță de această proprietate se mai află o gospodărie. Și proprietarii ei au rămas în Lupoița deși confortul lor în comunitate este scăzut. Suferă de lipsa apei și de comunicarea precară rutieră cu localitățile vecine.

În mica comunitate mai există doar un singur elev. Acesta este transportat zilnic cu microbuzul școlar, fie al Primăriei Cătunele, fie al Primăriei Motru, la școală și înapoi acasă. Drumul spre școală este un infern, dar șoferii nu se lasă. Își duc sigurul pasager la destinație, în fiecare zi.

Revoltați de situație sunt ambii primari, de Cătunele și de Motru, mai ales că drumul a fost distrus de utilajele Carierei Lupoaia.

Primarul de Motru, Cosmin Morega, a atras de mai multe ori atenția șefilor din minerit să astupe măcar gropile de pe drumul spre Lupoița.

După realizarea acestui reportaj, în zona au fost trimise câteva trakere de piatră care au acoperit o parte din gropile drumului spre Lupoița.

 

 

 

 

Continuă să citeşti

Gorj Express Tv

VIDEO: Primarii din Gorj ridică restricțiile și renunță la economii

Postat acum

on

De către

Edilii din Gorj au decis să nu mai strângă cureaua, măcar, la final de 2022. Primarii au considerat că cetățenii merită să uite de facturile mari și de problemele personale și să se bucure de iluminatul de sărbătoare, de o plăsuță cu dulciuri de la autorități sau de un cor de colinde.

Din acest motiv, chiar și cei mai economicoși edili au renunțat la restricții, au dat drumul la iluminatul festiv pe program non-stop și nu s-au zgârcit la bugetul pentru manifestările de final de an.

Anul 2023 va fi unul preelectoral iar clinciurile politice nu vor lipsi din peisaj. Primarii spun însă că nu se gândesc încă la bătăliile politice ci la numeroasele proiecte întocmite și semnate la final de 2022, ce trebuie începute anul viitor.

 

 

Continuă să citeşti