DEZVĂLUIRI LOCALE
FOTO: Ședință de urgență a sindicatelor din minerit la Motru

O ședință de urgență a sindicatelor din minerit are loc la această oră, la Motru. Ședința este organizată, la Casa de Cultură din municipiu, de către Sindicatul Solidaritatea 2013, de la Cariera Minieră Lupoaia, condus de Nicu Bunoaica. Se poartă discuții cu o casă de avocatură din Vâlcea pentru reprezentarea în instanță a angajaților CEO pensionați în baza Legii 197, în vederea recalculării pensiilor.
DEZVĂLUIRI LOCALE
Crește numărul muncitorilor care lucrează „la negru” în Gorj

Inspectorii de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Gorj au efectuat pe parcursul lunii septembrie 2023 un număr de 214 controale, din care 134 au avut ca obiect verificarea respectării legislaţiei în domeniul relaţiilor de muncă, iar 80 în cel al securităţii şi sănătăţii în muncă.
În urma acțiunilor efectuate, inspectorii de muncă au aplicat amenzi în cuantum de 626.500 lei, din care 503.000 lei pentru încălcarea legislației în domeniul relațiilor de muncă și 123.500 lei pentru nerespectarea normelor securităţii şi sănătăţii în muncă. Au fost dispuse 483 măsuri de intrare în legalitate.
Inspectorii de muncă cu atribuţii de control în domeniul relaţiilor de muncă au depistat în perioada menționată, 8 persoane prestând muncă nedeclarată, fiind aplicate amenzi în valoare 155.000 lei.
În această perioadă inspectorii de muncă cu atribuţii de control în domeniul relaţiilor de muncă au depistat 1 caz de muncă subdeclarată la un angajator, fiind aplicată o amendă contravențională în valoare totală de 8.000 lei.
Totodată, cu ocazia controalelor efectuate la angajatori, inspectorii de muncă au informat atât persoanele găsite la lucru cu ocazia efectuării controlului inopinat la locul de muncă al angajatorului verificat, cât și reprezentantul angajatorului, asupra dezavantajelor folosirii muncii nedeclarate, precum și consecințele pe care le produce munca nedeclarată.
De asemenea angajatorii au fost informați despre munca subdeclarată care este reglementată de articolul 15^2, din Legea 53/2003 Republicată cu modificările și completările ulterioare, munca subdeclarată reprezintă acordarea unui salariu net mai mare decât cel constituit şi evidenţiat în statele de plată a salariilor şi în declaraţia lunară privind obligaţiile de plată a contribuţiilor sociale, impozitului pe venit şi evidenţa nominală a persoanelor asigurate, transmisă autorităţilor fiscale.
Au fost trimise către angajatori un număr de 30 scrisori de notificare întocmite în vederea informării în scop preventiv cu recomandarea de a consulta şi de a respecta legislaţia în domeniul relaţiilor de muncă. În ceea ce priveşte interacţiunea directă cu cetăţenii şi problemele pe care aceştia le-au reclamat, la Inspectoratul Teritorial de Muncă Gorj, în luna septembrie 2023, au fost înregistrate 62 petiţii. De asemenea, au fost verificate și înregistrate 9 contracte colective de muncă şi 2 acte adiţionale la cele deja în vigoare, numărul total al contractelor colective de muncă active la nivelul județului Gorj, la sfârșitul lunii septembrie 2023, fiind de 193.
„Rezultatele din domeniul relațiilor de muncă, în special numărul ridicat al persoanelor depistate fără forme legale de angajare, ne determină să păstrăm standardele de calitate ale actului de control și indicatorii acestuia. Vom face în continuare toate demersurile necesare pentru aplicarea unitară de către angajatori a prevederilor legale în domeniile de competență.”, a declarat George Octavian Romanescu, inspector-șef al Inspectoratului Teritorial de Muncă Gorj.
DEZVĂLUIRI LOCALE
Primarul de Dănești, reclamat la 112 pentru furt de apă

Mădălin Paliță, primarul de Dănești, s-a trezit, astăzi, cu două echipaje de poliție la ușă. Asta, după ce un cetățean a apelat la 112 și l-ar fi reclamat pe acesta pentru furt de apă. La fața locului au venit și reprezentanții Aparegio Gorj care au verificat căminul de apă aflat în afara gospodăriei.
De altfel, primarul are două case în curte, una veche, de peste 200 de ani, și una nouă ridicată în timpul mandatului său. Vila cu etaj este încă în lucru. În afara proprietății se află două cămine de apă, al casei vechi, unde locuiesc părinții primarului, acesta fiind dotat cu apometru, și cel de-al doilea care ar avea doar un robinet. Rămâne de văzut cum se va finaliza ancheta demarată astăzi de către anchetatori.
DEZVĂLUIRI LOCALE
500.000 de lei: Conducere nouă la Primăria Bâlteni, firmă de casă nouă!

Primăria Bâlteni are viceprimar cu atribuții de primar, în persoana viceprimarului Dumitru Scutaru. Noul șef al administrației locale demonstrează însă că nu stă pe gânduri când este vorba despre atribuirea banilor publici spre una și aceiași firmă, SOYMEX COM SRL.
500.000 de lei au fost băgați în buzunarul acestui SRL, pe încredințare directă, pentru niște lucrări. Asta, în data de 7 septembrie. În sumă intra și achiziționarea a 13 stații de călători, completate cu băncuțe și panouri solare, investiție câștigată cu 260.000 de lei, a încă opt stații de călători fără panouri, de data asta, pentru suma de 200.000 și a opt instalații solare de 40.000 de lei. Asta, în condiția în care o lampă solară este puțin peste 400 de lei în piață, iar firma vinde lampa cu instalația, care ar fi maxim 1500 de lei cu 5000 de lei.
Primăria Bâlteni însă își permite, dar și vicele deși ultimii doi ocupanți ai scaunului sau au plecat din funcție cu cate o tinichea penală de coadă.