COMUNITATE
Festival unic în țară, găzduit de peșterile din Gorj

Clusterul BIO Oltenia organizează în perioada 21 – 25 iunie Festivalul cultural „Dealul Muierii”, ajuns la editia a II-a. Festivalul își propune realizarea unui brand regional în jurul festivalului, cu implicarea județelor Gorj, Dolj și Vâlcea și a 21 de comune din cele 3 județe: Goiești, Brădești, Melinești, Fărcaș, Talpaș, Dănciulești, Stejari, Logrești, Bustuchin, Roșia de Amaradia, Alimpești, Bumbești-Pițic, Baia de Fier, Polovragi, Vaideeni, Alunu, Mateești, Grădistea, Livezi, Zătreni și Ghioroiu. Conform organziatorilor, brandul „Dealul Muierii” pune în valoare o legendă din trecut, undeva la începutul secolului al XVIII-lea, când femeile, de teama turcilor, au stat ascunse câteva luni, împreună cu copii și bătrâni, în Peșterile din Polovragi, Peștera Muierii(Baia de Fier) și Peștera Frumoasa, din Vaideeni(Vâlcea). După un timp, acestea au rămas fără hrană, începuseră să se îmbolnăvească, astfel că au decis să îi ia la goana pe turcii stabiliți în garnizoane la Alunu și la Grădiștea, pe locul unor cetăți dacice.
Legenda va fi pusa în scenă în perioada 21 – 25 iunie și va prezenta plecarea femeilor din cele trei peșteri și izgonirea turcilor aflați în zona Cetății dacice de la Grădiștea. În fiecare zi de festival va avea loc o seară culturală cu obiceiurile și tradițiile locului, cu foc de tabară, etc. Astfel că, fetele vor înnopta la Alunu, unde va avea loc și primul Festival folcloric „Dealul Muierii”, la Fântâna Rece aflată pe Deal în comuna Bustuchin, în satul Obârșia – Piscul Ursului, unde fetele vor pune în scenă dansul fetelor de Sânziene. Finalul va fi în satul Cruci din comuna Goiești. În data de 25 iunie, de la ora 14.00, la Primăria Goiești, va avea loc festivitatea de premiere a fetelor. Cu această ocazie va avea loc un spectacol cu interpreți și dansatori din comunele aflate în stânga și în dreapta Dealului Muierii, precum și promovarea meșteșugurilor și a produselor din Destinația turistică „Dealul Muierii”. Tot traseul Dealul Muierii de la peșteri și până în satul Cruci, comuna Goiești, măsoară 104 kilometri, însă fetele vor merge doar 83 de kilometri pe jos, pe deal, plecând din peșteri în dimineața zilei de 22 iunie și ajungând în 25 iunie în satul Gruița din comuna Goiești, în apropierea Craiovei. Scenariul cu izgonirea turcilor va fi pus în valoare în 24 iunie, de Sânziene, când un număr de peste 60 de fete vor lua la goană un număr de peste 25 de turci, la Cetatea dacică de la Gradiștea.
Pe tot traseul vor fi prezentate atât povești ale locului, cât și puncte istorice: Cula turcului, locul La Țeapă, Ușile lui Traian, Târgul de vite de peste 200 de ani, crucile de piatră de câteva sute de ani, cișmele și fântâni din trecut, etc, locuri care prezintă un Deal încărcat de istorie, fiind și Drumul Dacilor de la Sucidava la Sarmisegetusa. Dealul Muierii, cu o lungime de peste 100 de kilometri, este cel mai lung deal din România, cu o înălțime de peste 600 metri în Roșia de Amaradia. Este străbătut de 12 drumuri naționale, județene și comunale și 240 de poteci. Festivalul își propune promovarea destinațiilor turistice locale: Castelul Vrăjitoarelor, Căsuța răsturnată, Pădurea colorata, Conacul lu tăticu, Strutăria lui nea Marcel, satele părpsite Mecea și Dealul Mare, Ferma Porumbelul, Mănăstirea de la Baza Cetății Grădistea, Biserica din satul Cruci, etc. Crearea primelor trasee turistice de-a lungul Dealului Muierii; Crearea unei piste de biciclete de la cele 3 peșteri și până în comunele Goiești – Brădești; Pe deal vor fi amplasate standuri cu promovarea produselor locale, a portului popular, a meștesugurilor și tradiției locale. Dacă anul trecut, la prima ediție, câteva mii de localnici au urcat pe Deal cu produse locale, participând la lansarea de la peșteri, la serile culturale oferite la Ruget, Fântâna Rece, Piscu Ursului în Obârșia, Cabana Balaci din Tălpaș și Goiești, anul acesta numărul participanților se așteaptă să depășească 10.000 de localnici din cele 3 județe, dar și turiști din țară și din străinătate. Atât localnicii, cât și turiștii vor însoți fetele pe jos, de-a lungul Dealului, unde se vor bucura de diverse surprize din partea organizatorilor. Finalul traseului va fi în satul Gruița (Crucile) din comuna Goiești, pe Deal, la Biserica monument istoric de la 1753.
COMUNITATE
Prăpăd pe Zambilelor! Locatarii nu au apă de trei zile, copiii se spală la sticle

Nu este apă, deja de trei zile, pe strada Zambilelor din Târgu Jiu. Locatarii blocurilor din zonă sunt disperați că singurele surse de apă din zonă sunt doar niste cișmele stradale.
De aici iau apă pentru mâncare, de aici iau apă, în sticle, pentru spălat. Oamenii dau vina însă pe Aparegio pentru lipsa acestei utilități, considerând că societatea uită că au copii la școală.
COMUNITATE
Barul „La Academie”, amendat de DSV pe linia igienei

Barul „La Academie” din Motru a fost călcat de inspectorii sanitar veterinari. Aceștia au găsit în unitate probleme pe linia igienei, considerate de verificatori drept precară. Sancțiunea primită de unitate a fost cuprinsă între 2000-10.000 de lei. Societatea care deține barul nu are autorizație de funcționare de la primărie. Cu toate acestea a încasat din activități de alimentație publică în ultimele două luni aproape 300.000 de lei.
COMUNITATE
Publicul este invitat la o mare sărbătoare în Rânca

Festivalului de folk și poezie „Printre Nori” are loc în perioada 22 – 24 septembrie, la Rânca, în județul Gorj. Evenimentul a ajuns la a patra ediție. Participă artiști cunoscuți la nivel național, precum: Narcis Tran Korsar, Adrian Beznă, Mircea Vanca, Dan Vană și Daniel Cosma. Organizatori sunt: Eden, Cetina Rânca și Lupii Râncii.