DEZVĂLUIRI LOCALE
Firmă de construcții din Tismana, amendată de ITM

La nivelul Inspectoratului Teritorial de Muncă Gorj, s-a desfășurat Campania Națională pentru identificarea cazurilor de muncă nedeclarată la angajatorii care își desfășoară activitatea în domeniul construcțiilor – cod CAEN 41, 42, 43, care face parte integrantă din Programul Cadru de Acțiuni al Inspecției Muncii pentru anul 2023. Au fost aplicate 23 sancțiuni contravenționale în valoare 130.000 lei și s-au trasat 91 măsuri de intrare în legalitate.
În urma controalelor efectuate, un angajator din orașul Tismana a fost sancționat cu suma de 10.000 lei pentru muncă subdeclarată, respectiv pentru acordarea unui salariu net mai mare decât cel constituit şi evidenţiat în statele de plată a salariilor şi în declaraţia lunară privind obligaţiile de plată a contribuţiilor sociale, impozitului pe venit şi evidenţa nominală a persoanelor asigurate, transmisă autorităţilor fiscale.
Obiectivele urmărite de către inspectorii de muncă pe parcursul desfășurării campaniei au fost:
– identificarea si combaterea muncii nedeclarate şi luarea măsurilor care se impun pentru determinarea respectării de către angajatorii care desfăşoară activităţi în domeniul construcţiilor, a prevederilor legale în domeniul relaţiilor de muncă;
– identificarea angajatorilor care utilizează nelegal munca copiilor şi a tinerilor;
– determinarea angajatorilor de a încheia contracte individuale de muncă pentru persoanele depistate fără forme legale de angajare, de a le înregistra în REVISAL şi de a le transmite la inspectoratul teritorial de muncă în a cărui rază teritorială angajatorul îşi are sediul social;
– creşterea gradului de conştientizare a angajatorilor şi a angajaţilor în ceea ce priveşte necesitatea respectării prevederilor legale în domeniul relaţiilor de muncă;
– diminuarea consecinţelor sociale şi economice negative care derivă din nerespectarea de către angajatorii care desfăşoară activitate în domeniul construcţiilor, a prevederilor legale menţionate;
– eliminarea neconformităţilor constatate prin dispunerea de măsuri obligatorii de intrare în legalitate şi aplicarea de sancţiuni contravenţionale corespunzătoare.
George Octavian Romanescu, Inspector-șef al Inspectoratului Teritorial de Muncă Gorj: „Inspectoratul Teritorial de Muncă Gorj reamintește angajatorilor faptul că, potrivit prevederilor Legii 53/2003, Codul Muncii, acordarea unui salariu net mai mare decât cel evidenţiat în statele de plată a salariului şi în declaraţia lunară privind obligaţiile de plată a contribuţiilor sociale, impozitului pe venit şi evidenţa nominală a persoanelor asigurate, transmisă autorităţilor fiscale, se sancționează cu amendă de la 8.000 lei la 10.000 lei pentru fiecare salariat identificat în această situaţie. Inspectoratul Teritorial de Muncă Gorj va intensifica acțiunile de verificare, în toate domeniile de activitate, pentru combaterea muncii nedeclarate și subdeclarate, precum și pentru respectarea normelor de securitate și sănătate în muncă de către toți angajatorii.”
DEZVĂLUIRI LOCALE
Decizia magistraților în legătură cu bărbatul care se plimba prin centrul Târgu Jiului cu o cagulă pe față, haine de camuflaj și pistol din plastic la brâu

Judecătorii au hotărât: Bărbatul care se plimba prin Târgu Jiu, echipat cu o cagulă pe față, haine de camuflaj și pistol din plastic la brâu, rămâne în arest, sub acuzația de tentativă la tâlhărie.
Magistrații Tribunalului Gorj au constatat că măsura arestării preventive luată faţă de inculpatul Marin Boboc, cercetat pentru săvârşirea infracţiunii de tentativă de tâlhărie calificată, este legală și temeinică. Trebuie spus că, pe 30 august a.c., judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul judecătoriei Târgu Jiu, a decis arestarea bărbatului pentru 30 de zile. Judecătorii de la Tribunalul Gorj au respins, luni, cererile lui Boboc de înlocuire a măsurii arestării preventive cu măsura arestului la domiciliu sau control judiciar, ca neîntemeiate.
Marin Boboc a semănat panică printre trecătorii care l-au văzut, pe 20 august a.c., prin centrul municipiului Tg-Jiu, cu o cagulă pe față, haine de camuflaj și pistol la brâu. Bărbatul a fost identificat de polițiștii locali, în zona Pieței Centrale, după ce fotografii cu acesta au apărut în presă și pe rețelele de socializare. Acesta nu mai avea asupra sa pistolul. Polițiștii locali au stabilit că era vorba de un pistol de jucărie, pe care bărbatul îl vânduse. Boboc a fost amendat cu 500 de lei pentru injurii aduse trecătorilor.
Peste doar câteva zile de la acel incident, polițiștii locali l-au prins în flagrant pe Marin Boboc în timp ce încerca să smulgă poșeta unei femei în vârstă de 68 de ani. Era ora 5,30 dimineața și nu era nimeni pe trotuarul de pe Bulevardul Republicii, din zona Comisariatului Militar Județean. Boboc a fost încătușat și dus la sediul Poliției Municipiului Târgu Jiu, ulterior fiind reținut și, mai apoi arestat.
Femeia aflată în stare de șoc a suferit atac de panică și acuza dureri acute la nivelul șoldului, așa că a avut nevoie de îngrijiri medicale.
La acea dată, Boboc se afla sub control judiciar și era cercetat pentru infracţiuni de lovire, violenţe şi furt. Șirul acuzațiilor este completat acum și de o tentativă de tâlhărie.
DEZVĂLUIRI LOCALE
Schimbare la Primăria Târgu Jiu: Jianu, promovat în locul lui Nodea!

Grigore Jianu nu mai este secretarul Primăriei Târgu Jiu, după sentința definitivă a instanței de la București în procesul cu CNSAS. Acesta a fost promovat însă de către primarul municipiului Târgu Jiu în postul de administrator public al UAT-ului.
Postul era liber de un an, după ce a fost eliberat de către Ramona Nodea în septembrie anul trecut. Jianu nu mai putea ocupa funcția de secretar de primărie.
DEZVĂLUIRI LOCALE
Incredibil! Capcane din cuie instalate într-o pădure din Gorj

Pericol de rănire gravă într-o pădure din Gorj. La Arcani, persoane necunoscute au montat capcane din cuie. Acestea îi pot pune în pericol pe cei care fac drumeții în zonă. Un tânăr a ajuns în zonă și a reușit să mai elimine din cuie.
„Mare grijă în pădurea din localitatea Arcani. Pe drumurile forestiere de acces au fost „montate cuie”. Zona este cunoscută culegătorilor de ciuperci și persoanelor care preferă plimbările în natură. Nu există nicio pancartă care să anunțe astfel de capcane sau care să interzică accesul în pădure. Singurele elemente de informaee existente sunt cele care îndeamnă la păstrarea curățeniei în pădure. Atât! Domnii care montează astfel de capcane ar trebui să fie interesați de prinderea/depistarea celor care aruncă gunoaie in padure și, mai ales, de montarea elementelor de avertizare la intrarea în pădure. Mă gândesc la faptul că o familie poate merge in pădure, la plimbare, pe acel drum forestier, cu un copilaș de 4-5 ani care, în timp ce aleargă și se bucură de natură, poate cădea peste astfel de cuie. Cine ar răspunde pentru o astfel de nenorocire? De asemenea, mă întreb dacă animalele sălbatice nu sunt afectate de astfel de practici?! Rușine celor care nu se gândesc la ce nenorociri se pot întâmpla din cauza unor astfel de practici.”, conform lui Flavius Marcău.