Connect with us

Gorj Express Tv

Video/Val de poluare și nemulțumiri la Botorogi!

Postat acum

on

Factor poluant și factor de mari nemulțumiri, asta reprezintă AVIROM SRL, societatea care a cumpărat activele fostei Avicola din Târgu-Jiu, pentru sute de cetățeni din localitatea Botorogi, lipită de municipiu. Locuitorii acestei zone, care aparține comunei Dănești, se plâng că nu mai pot construi locuințe și nici măcar o banală anexă, asta de când autoritățile locale au dat prioritate de decizie acestei societăți comerciale care deține ferme de creștere a păsărilor, chiar în vecinătatea caselor lor.

AVIROM SRL nu numai că îi poluează în neștire, cu un miros pestilențial, dar a ajuns să decidă și dacă construiesc sau nu locuințe pe terenurile din Botorogi pentru care plătesc taxe și impozite Primăriei Dănești.

Mai mult, locuitorii din Botorogi susțin că sunt puși aiurea pe drumuri, dau bani pe acte notariale care nu sunt luate în seamă de societatea comercială și beneficiează din plin de aroganța unui angajator care a primit dreptul să le decidă viitorul deși nu funcționează, pe linia protecției mediului, în conformitate cu legislația în vigoare.

Nemulțumirile locuitorilor nu se opresc aici, asta mai ales că au adunat semnături de la cetățenii afectați, iar cei care au participat la acțiune ar fi fost amenințați, în acest sens, de unii salariați ai complexului de creștere a păsărilor.

Deși am încercat să solicităm un punct de vedere de la conducere Avirom SRL din Târgu Jiu, reprezentanții firmei au refuzat oferirea unei explicații pe motiv că șefii societății nu ar fi disponibili.

La adresa Avirom SRL s-au făcut mai multe plângeri la autorități, societatea fiind amendată drastic pe linia protecției mediului.

Mirosul care vine de la fermele de păsări persistă însă zilnic, afectând locuitorii municipiului și ai comunei Danești, pe kilometri…

Publicitate
Click pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Gorj Express Tv

VIDEO! Nu vor microcarieră la Leurda, Însurăței și Horăști! Investitorul dă însă asigurări că nu va afecta zona

Postat acum

on

De către

Situație tensionată în trei dintre localitățile componente ale municipiului Motru, după ce un investitor privat a început diligențele necesare la APM Gorj pentru a realiza o microcarieră ce se va întinde atât pe zona Leurda, cât și pe Însurăței și Horăști.

Având experiența unei alte investiții similare care ființează, deja de câțiva ani în zona Leurda, o parte a comunității din cele trei localități a decis să spună NU acestei viitoare microcariere, temându-se de poluare, afectarea locuințelor lor, alunecări de teren și chiar de distrugerea arterelor rutiere.

Garanțiile oferite de investitor și nici crearea de noi locuri de muncă în zonă nu i-au liniștit însă și pe acești localnici.

La finalul săptămânii trecute, în jur de 30 de persoane s-au adunat la Leurda pentru a căuta, în comun, soluții menite să stopeze realizarea acestei microcariere în zonă. Oamenii și-au expus în acest cadru temerile legate de această investiție.

Localnicii din zona celor trei localități au argumentat și că, în ciuda documentelor, ei nu pot crede promisiunile noului investitor deoarece sunt dezamăgiți deja de microcariera privată care ființează în zona Leurda.

Respectiva microcarieră, din păcate, doar distruge prin poluare, depozitare necontrolată de steril și distrugerea ecosistemului natural.

Investitorul ENERGOCARB SERV SRL, susține în schimb, că nu se poate compara cu cealaltă firmă privată care deja exploatează în Leurda, demonstrând felul cum a lăsat zona de la Zegujani în urma activității desfășurată acolo de microcariera societății.

Mai mult, microcariera anunță că va angaja în jur de 35 de persoane din zona Motru, tineri pe care îi va cursa gratuit în noua meserie, dacă microcarieră va primi avizul necesar de la APM.

ENERGOCARB SERV transmite, de asemenea, că înțelege temerile localnicilor dar societatea a răspuns și răspunde oricăror întrebărilor venite din partea cetățenilor, fapt care a fost demonstrat la dezbaterea publică realizată la fața locului.

Firma dă, de altfel, asigurări că nu va afecta locuințele oamenilor și nici drumurile comunale ori sătești, precizând, în acest context, și care este ruta utilizată pentru transportul cărbunelui.

Conform coordonatelor, perimetrul pentru care se solicită acordul de mediu se află la o distanță de 2000 de metri față de locuințele din Însurăței și de 200-250 de metri față de cea mai apropiată casă din Leurda, având acordul locuitorilor care sunt în apropierea carierei. De asemenea, conform adresei primite de la Ocolul Silvic Motru nu există zone de împădurire în evidențele Ocolului Silvic. Transportul nu afectează locuitorii din satul Leurda sau Însuratei, acesta urmând să fie realizat pe un drum de tarla, de 800 m, 100 de metri pe DCP4 iar apoi se va continua pe DJ673 pe o distanță de 3 km. Terenurile unde va fi realizată microcariera din Valea lui Cuțui sunt acoperite de mărăcini, degradate de fostele exploatări miniere de subteran iar după exploatarea lor vor fi redate circuitului agricol exact cum s-a întâmplat la Zegujani.

                                   ENERGOCARB SERV

Noua microcarieră privată a solicitat, deja, aviz de mediu de la APM Gorj și este în procedură de primire a acestui document, o parte din cetățenii acestor localități acceptând să își vândă terenurile către ENERGOCARB SERV, care a devenit proprietar peste parcele  situate în perimetrul viitoarei activități miniere. Societatea a dat asigurări că nu va interveni în zona pilierilor minieri, lucrarea respectând în totalitate legea.

În acest moment, Agenți de Protecție a Mediului Gorj este cea care poate decide dacă va da ,,verde” sau nu acestei investiții private din zona Motru. Localnicii sunt conștienți că sunt șanse mici pentru oprirea microcarierei private dar au anunțat că ei cred că ar avea șansă de a fi auziți deoarece nu își doresc decât să trăiască așa cum o fac acum.

Investitorul susține în schimb că microcarieră privată nu va face rău comunității, dimpotrivă, dar și că va reîntoarce beneficii în folosul localităților respective.

 

 

Continuă să citeşti

Gorj Express Tv

VIDEO: S-a instalat bezna la Romanești! O risipește Romanescu?!

Postat acum

on

De către

De două luni de zile, o parte a cartierului Romanești, aparținând municipiului Târgu-Jiu nu mai are iluminat stradal. Zona pare că a fost debranșată brusc de la energie electrică iar locuitorii nemulțumiți găsesc fiecare un motiv pentru acest disconfort creat de municipalitate.

Deși locuitorii din Romanești cer demisii pentru lipsa iluminatului stradal, primarul Marcel Romanescu susține că problema nu ține neaparat de primărie și anunță că locuitorii mai trebuie să stea fără curent măcar o lună de zile.

Pentru a se deplasa în afara proprietăților, locuitorii caselor situate după podul din Romanești spre Drăguțești folosesc lanterne sau pur și simplu nu pleacă din locuințe după ce se întunecă.

Până la ora difuzării acestei știri nimeni de la primărie nu s-a deplasat la fața locului nici să constate problema din Romanesti, nici să discute cu cetățenii nemulțumiți.

 

Continuă să citeşti

Gorj Express Tv

Video: Executare silită cu mascați, la Albeni

Postat acum

on

De către

Vila familiei Grancea din Albeni a fost executată silit, la finalul săptămânii trecute,  de către fosta noră, asta după un litigiu care a durat 11 ani de zile. Cea care a tăiat însă lacătul locuinței, pentru a intra în spațiul respectiv ca nou proprietar, a fost cuscra celor doi pensionari care, din 6 octombrie, au rămas pe drumuri.

Proprietarul locuinței a sperat, înainte de executare, să nu se ajungă la această situație deoarece, prin avocat, a depus o contestație la Judecătoria Târgu Cărbunești, litigiu care se va judeca însă abia anul viitor. Asta, din cauza faptului că instanța are doar doi magistrați.Vecinii și rudele proprietarului au subliniat și ei că executarea este ilegală, chiar daca fosta noră, prin părinții acesteia, au ajuns să cumpere vila la licitație cu 15.000 de lei, alți 70.000 de lei reprezentând debitul acumulat de fostul soț, Grancea Marius, către fosta soție, de care acesta a divorțat cu ani în urmă.De altfel, femeia s-a recăsătorit în Irlanda și își crește acolo cele două fete avute cu fostul partener de viață din Albeni.În ciuda speranțelor lui Grancea Frumuzache și a declarațiilor vecinilor de pe stradă, executorul a venit totuși, însoțit de polițiști și mascați, la locuința din Albeni. Proprietara casei i-a reproșat însă multe fostei cuscre.Fosta cuscră s-a prezentat însă, în fața executorului și a forțelor de ordine chemate la fața locului, înarmată cu un ciocan.Cuscra proprietarilor vilei a intrat astfel, alături de executor, în casa familiei Grancea. A declarat chiar că este satisfăcută că fiica sa a devenit proprietara casei foștilor socrii.Executarea s-a finalizat fără scandal, deși forțe de ordine considerabile, inclusiv mascați, au fost, o oră, la fața locului. Comunitatea din Albeni a fost revoltată de cele întâmplate.Grancea Frumuzache a fost nevoit să accepte situația, deoarece la baza evacuării lui și a soției din locuința construită cu ani în urmă, au stat câteva hotărâri judecătorești. Omul a susținut că va continua să își caute însă dreptatea.Situația de la Albeni nu este singulară în judetul Gorj. Sunt nenumărate cauze similare pe rolul instanțelor de judecată, la finalul cărora mulți își vor pierde bunurile, fie că sunt persoane tinere ori în vârstă.

 

 

 

Continuă să citeşti
Publicitate

Abonează-te

CURS VALUTAR