DEZVĂLUIRI LOCALE
VIDEO. Lovitură dată magistraților de MAGNATUL SARCINĂ, în procesul în care este JUDECAT pentru DARE DE MITĂ!

Omul de afaceri Nicolae Sarcină, cel care controlează, direct sau prin interpuși, mai multe societăți din grupul de firme Succes, este judecat, alături de alte două persoane, din iunie 2016, de către Tribunalul Dâmbovița, pentru comiterea infracțiunii de dare de mită.
Procesul este deja la al 31-lea termen de judecată și a fost efectuată, în cauză, o expertiză la Institutul Național de Expertize Criminalistice (INEC) pentru a se stabili cu exactitate termenii discuției în care Sarcină îl ruga cu o sumă de bani pe polițistul care l-a oprit în trafic, după ce a fost depistat că rula cu autoturismul cu o viteză excesivă pe autostradă.
La ultimul termen, simțind că judecătorii se apropie de pronunțarea unui verdict, miliardarul gorjean a sesizat Curtea Constituțională și contestă reglementările din Codul de procedură penală cu privire la numirea expertului și procedura efectuării expertizei.
Totuși, în mod inexplicabil, Statul continuă să cheltuiască, nejustificat, sume importante de bani cu actele procesuale din acest dosar, deși fapta s-a prescris, iar finalitatea acestuia e previzibilă: judecătorii vor constata împlinirea termenului de prescripție care, evident, înlătură răspunderea penală.
Filmul dării de mită
În martie 2009, mai mulți polițiști din cadrul Poliției Autostrăzi au participat, timp de câteva zile, la o acțiune desfășurată împreună cu un post național de televiziune. Imaginile surprinse au fost difuzate pe postul TV, iar concluzia a fost că patru dintre șoferii opriți în trafic, pentru viteză excesivă, erau dispuși să ofere sume de bani lucrătorilor de poliție, fie direct, fie prin diferite formule din care se înțelegea dorința acestora de a da bani. Printre aceștia s-a aflat și omul de afaceri gorjean Nicolae Sarcină care a fost oprit în trafic, la km 79 al autostrăzii A1, de către un agent de poliție, pentru că a condus autoturismul cu viteza de 157 km/h, încălcând, astfel, limita vitezei admise pe respectivul sector de drum.
În filmarea realizată de postul de televiziune, în timpul discuției dintre agentul de poliție și Sarcină, afaceristul a încercat, în repetate rânduri, să-i ofere polițistului 200 de lei, pentru a nu fi sancționat contravențional. Timp de mai multe minute, Sarcină s-a târguit cu polițistul, arătându-i diverse legitimații, iar la un moment dat a crescut mita la 300 de lei. În final, agentul de poliţie a refuzat oferta de mituire, în timp ce un alt membru al echipajului a întocmit procesul-verbal de sancţionare contravenţională prin care i-a fost aplicată afaceristului o amendă de 240 lei şi trei puncte de penalizare.
Ancheta
În mai 2009, adică la două luni de la acest incident, Parchetul de pe lângă Tribunalul Dâmbovița a fost sesizat de către DGA – Structura Centrală cu privire la săvârşirea de către Nicolae Sarcină și alte trei persoane a unor infracţiuni de dare de mită, sub forma promisiunii, faţă de subofiţeri de poliţie din cadrul Secţiei de Poliţie Autostrăzi a IGPR. Patru ani mai târziu, în august 2013 organele de cercetare penală din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie – Serviciul Anchete s-au sesizat din oficiu faţă Sarcină sub aspectul infracţiunii de dare de mită, iar dosarul a ajuns la Parchetul de pe lângă Tribunalul București care, în aprilie 2015 a reunit cele două dosare și a dispus începerea urmăririi penale.
Acuzațiile
Potrivit procurorilor,”după oprirea în trafic inculpatul SARCINĂ NICOLAE a refuzat să prezinte documentele sale de identitate şi ale autoturismului, sugerând prin folosirea unor expresii specifice („sunt băiat bun cu tine, ştiu ce am de făcut”, „suntem fraţi”) că este dispus să remită lucrătorului de poliţie o sumă de bani şi chiar oferind în mod explicit acestuia o sumă de bani („sunt şi eu bun, două milioane…”, „vă las două milioane dumneavoastră…”) pentru a nu îl sancţiona contravenţional întrucât a depăşit limita vitezei legale”, se arată în rechizitoriul Parchetului de pe lângă Tribunalul București.
Sarcină a fost audiat în acest dosar, iar procurorii au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a afaceristului, în iunie 2016, și au propus judecătorilor de la Tribunalul Dâmbovița să confiște de la acesta suma de 300 de lei oferită drept mită.
Tertipuri
Deși primul termen a fost fixat în august 2016, judecata efectivă a început în luna martie a anului viitor, după ce dosarul a trecut și pe la Curtea de Apel Ploiești, unde Sarcină a contestat, fără succes, decizia judecătorului de cameră preliminară de la Tribunalul Dâmbovița, care constatase legalitatea sesizării instanţei, legalitatea administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală.
Până prin luna septembrie 2017, adică la primele șapte termene, nu s-au prezentat avocații inculpaților, așa că, pentru lipsa apărării procesul s-a tot amânat. Apoi, timp de un an de zile, s-au audiat martori, judecătorii au solicitat fișele de cazier actualizate ale inculpaților, s-au administrat probe sau au fost acordate termene pentru unele precizări.
Abia în luna ianuarie a anului trecut a fost solicitată și încuviințată efectuarea unei expertize, iar inculpaților li s-a pus în vedere să se programeze în vederea prelevării de eşantionare de vorbire pentru comparaţie la Institutul Național de Expertize Criminalistice din cadrul Ministerului de Justiție, pentru că Sarcină a contestat dialogul de pe înregistrarea audio/viseo. După nouă luni, expertiza a ajuns la dosar și părea că judecata e aproape de final, numai că, de atunci au mai curs alte termene, iar pe 17 ianuarie a.c., judecătorii au stabilit un alt termen la finele lunii viitoare, asta după ce i-au respins lui Sarcină o excepție în care invoca nulitatea raportului de expertiză, nemulțumit fiind de constatările expertizei criminalistice.
Totuși, magistrații au sesizat Curtea Constituțională, la cererea afaceristului gorjean, cu privire la numirea expertului și procedura efectuării expertize, așa că procesul e departe de final, cu toate că, un nou termen de judecată, la care va fi audiat unul dintre inculpați, a fost fixat pe 26 februarie a.c..
Un final așteptat
Tertipurile utilizate în această cauză sunt de manual: cum poate fi prelungit un proces până la prescrierea faptelor. Că, de fapt, acesta a fost scopul!
- Darea de mită – Promisiunea, oferirea sau darea de bani ori alte foloase, în condițiile arătate în art.289, se pedepsește cu închisoarea de la 2 la 7 ani.
- Termenele de prescripție a răspunderii penale sunt: 8 ani, când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa închisorii mai mare de 5 ani, dar care nu depăşeşte 10 ani.
- Termenele prevăzute în prezentul articol încep să curgă de la data săvârşirii infracţiunii.
Cu alte cuvinte, la un calcul simplu, termenul de prescripție, în acest caz, a început să curgă de la data săvârșirii faptei, martie 2009, și s-a împlinit, după opt ani, adică în martie 2017, așa că, din acel moment, statul cheltuiește în mod nejustificat bani cu judecarea acelui dosar pentru că, la finalul judecății se va constata prescripția răspunderii penale a magnatului Nicolae Sarcină, iar cheltuielile de judecată vor rămâne în sarcina Ministerului Justiției.
DEZVĂLUIRI LOCALE
El este câștigătorul marelui premiu de 540 000 lei la păcănele! Max Mădălin

Câștigătorul marelui premiu la o sală de jocuri din Târgu Jiu este Max Mădălin. Tânărul este pasionat de jocuri și a devenit un profesionist în domeniu, fiind cunoscut în branșă. A dat lovitura pe 4 decembrie, când a obținut marele premiu de peste 100.000 de euro, la o sală de jocuri din municipiu. Mesajul său de la profilul de pe pagina de socializare este următorul: „Păsările care se nasc în cușcă au impresia că a zbura este o boală!”.
DEZVĂLUIRI LOCALE
Un tânăr din Târgu Jiu, câștig fabulos la o sală de jocuri din municipiu!

S-a dat marele premiu la o sală de jocuri din Târgu Jiu! Un pasionat de ruletă din Târgu Jiu, Mădălin, a câștigat fabuloasa suma de 541.943,56 lei la Jackpotul Cards Spades în Sala de Jocuri Magnum. O explozie de bucurie a avut loc în sala de jocuri Magnum din Târgu Jiu în data de 4 decembrie, când Mădălin, un client fidel și pasionat de ruleta electronică, a câștigat un incredibil jackpot de peste 100.000 de euro la celebrul Jackpot Cards.
Acesta nu este doar un moment notabil pentru Mădălin, ci și pentru Magnum, care se mândrește cu al doilea jackpot acordat în aceeași locație într-un interval scurt de timp. După cum s-ar spune, „șansa bate din nou la aceeași ușă”, iar această expresie prinde contur în lumina evenimentelor recente petrecute în sala de jocuri Magnum.
Mădălin, un jucător dedicat al ruletei electronice, a dovedit că perseverența și pasiunea pot fi răsplătite în mod spectaculos. Acesta a fost martorul unui moment de exaltare atunci când cărțile au făcut dintr-o simplă miză o avere de peste 100.000 de euro. Acesta nu este doar cel mai mare premiu câștigat de Madalin, ci și un record în istoria Magnum. Cu un alt jackpot acordat în scurt timp, sala de jocuri devine cunoscută nu doar pentru ambianța sa vibrantă, ci și pentru generozitatea sa în oferirea unor premii impresionante.
Premiul a fost acordat prompt, banii intrând în posesia câștigătorului în ziua următoare. Acest gest subliniază angajamentul Magnum față de clienții săi și modul în care aceștia sunt tratați cu profesionalism și promptitudine.
Nu doar o experiență terestră, brandul Magnum oferă și o platformă online, www.magnumbet.ro, unde clienții pot experimenta aceeași emoție a jocului atât în mediul land-based, cât și online. Sloturile de top disponibile și pe platforma online aduc laolaltă entuziasmul jocului și posibilitatea câștigurilor considerabile.
În concluzie, câștigul impresionant al lui Mădălin la jackpotul Cards Spades nu marchează doar o victorie personală notabilă, ci subliniază și angajamentul Magnum de a oferi o experiență de joc excepțională clienților săi. Cu a doua mare recompensă acordată într-un timp atât de scurt, sala de jocuri Magnum devine destinația ideală pentru cei pasionați de noroc și câștiguri fabuloase.
DEZVĂLUIRI LOCALE
Tătaru și Ianc s-au prins în flagrant! ”Inginerul” care a câștigat concursul șmenuit de la Ambulanță nu s-a prezentat la post, de teamă că va rămâne șomer (!?)

Situație halucinantă și care frizează penalul, la modul grosolan, la Serviciul Județean de Ambulanță (SJA) Gorj! Managerul instituției, Tiberiu Tătaru, a anunțat, miercuri, 6 decembrie a.c., că a fost anulat (?!) concursul pentru ocuparea postului, cu normă întreagă, de inginer, grad II, din cadrul Serviciului de mișcare exploatare auto și nave sanitare, atelier întreținere și reparații auto, revizie tehnică. Numai că, în urmă cu trei săptămâni, pe 14 noiembrie, comisia de concurs anunțase rezultatele finale, și urma doar ca, în termen de 15 zile calendaristice, candidatul declarat ”admis” să se prezinte la post pentru a-i fi încheiat contract de muncă.
Cum concursul a fost contestat la Tribunalul Gorj, din cauza condițiilor discriminatorii care l-au avantajat pe Ionel Ianc, ambulanțier și lider sindical în cadrul SJA, să rămână singur în cursa pentru ocuparea postului, fiind declarat câștigător, acesta nu s-a prezentat la noul loc de muncă, de teamă că va rămâne șomer. Adică, pentru încadrarea sa în postul de inginer urma să-i fie încetat contractul de muncă de pe postul de ambulanțier și încheiat un altul pentru noua poziție din organigramă, doar că, în cazul în care instanța anula concursul, acesta rămânea fără loc de muncă. Așa s-a ajuns în situația în care Ianc să nu se prezinte la noul post, iar managerul SJA a fost nevoit să anuleze concursul.
GorjExpress.ro a semnalat încă de la demararea concursului pentru ocuparea postului de inginer în cadrul SJA GORJ că s-au comis mai multe încălcări ale legii pentru a fi avantajat ambulanțierul Ionel Ianc, președintele Sindicatului ”Salvamed” și consilier local PSD, susținătorul managerului Tiberiu Tătaru. Corpul de Control al Instituției Prefectului Județul Gorj a confirmat, în urma verificărilor efectuate, că cel puțin una din condițiile impuse era discriminatorie și îl avantaja, în mod evident pe Ianc, iar concursul a fost anulat. În mod sfidător, după două zile, concursul a fost reluat, fără să fie eliminată condiția considerată discriminatorie, iar după etapa selecției dosarelor, patru candidați au fost declarați ”respins”, tocmai pentru că nu îndeplineau acea condiție, singurul rămas în ”competiție” fiind Ionel Ianc.
Pe 14 noiembrie a.c., comisia de concurs a anunțat rezultatele finale, Ianc fiind declarat ”admis”, cu 78,5 puncte, și urma ca, în termen de 15 zile calendaristice, să se prezinte la post pentru a-i fi încheiat contract de muncă.
Între timp, Corpul de Control al Instituției Prefectului Județul Gorj a sesizat Ministerul Sănătății, iar unul dintre candidații dezavantajați, respins din concurs în baza acelor condiții discriminatorii, a contestat concursul la Tribunalul Gorj. În condițiile în care procesul se judecă, iar instanța a fixat următorul termen pe 12 decembrie, lucrurile s-au complicat, iar ”aranjamentul” de la Ambulanță a picat.
Adică, în mod normal, Ianc trebuia să se prezinte la post pe 29 noiembrie, să-i fie încetat contractual individual de muncă în postul de ambulanțier și să-i fie încheiat un nou contract pentru postul de inginer. Cu o zi înainte însă, pe 28 noiembrie, Tribunalul Gorj a acordat termen, așa că toate calculele au fost date peste cap. În acest context, exista riscul ca, în cazul unui verdict nefavorabil al instanței, adică judecătorii să decidă anularea concursului, Ianc să rămână șomer.
În actul normativ pentru aprobarea Regulamentului-cadru privind organizarea şi dezvoltarea carierei personalului contractual din sectorul bugetar plătit din fonduri publice există o excepție de la cele 15 zile în care candidatul admis era obligat să se prezinte la post și anume, o cerere scrisă şi ”temeinic motivată, candidatul declarat „admis” la concurs poate solicita, în termen de 3 zile lucrătoare de la afişarea rezultatului final al concursului, un alt termen de prezentare la post care nu poate depăşi termenul de preaviz prevăzut pentru demisie”, însă era imposibil de aplicat în acest caz.
Așa că, miercuri, pe 6 decembrie, managerul SJA Gorj, Tiberiu Tătaru, a semnat, cu lacrimi în ochi și mâna tremurândă, anunțul prin care a fost ANULAT (?!) concursul pentru ocuparea postului de inginer.
Practic, tot ce s-a ”croșetat” minuțios, în avantajul lui Ianc, s-a destrămat, iar toată manevra poate fi considerată un autodenunț amănunțit care luminează ancheta polițiștilor Serviciului de Investigarea Criminalității Economice (SICE) din cadrul IPJ Gorj.
Claudiu Matei