Breaking News
Home / EVENIMENTE / Turiști accidentați grav în Parâng! S-au răsturnat cu un ATV pe o vale de lângă Rânca

Turiști accidentați grav în Parâng! S-au răsturnat cu un ATV pe o vale de lângă Rânca

Salvamontiști din cadrul Serviciului Salvamont al Consiliului Județean Gorj au desfășurat o acțiune în forță pentru acordarea primului ajutor, recuperarea și salvarea a doua persoane accidentate grav, duminică, în masivul Parâng, în urma răsturnării cu un ATV pe una dintre văile din apropierea stațiunii Rânca. Salvamontiștii s-au deplasat, astfel, în zonă cu trei utilaje șenilate ce tractează sanii speciale pentru transportul accidentaților, în timp ce o ambulanță a Salvamont Gorj așteapta la limita drumului accesibil pentru a prelua victima aflată în starea cea mai gravă. În tot acest timp, două ambulanțe SAJ și SMURD se îndreptau către Rânca pentru a prelua cele doua persoane accidentate de la salvamontiști. Zona se afla, duminică, sub influența codului galben de vânt și ninsori.

,,Primul echipaj de salvamontiști a ajuns la locul accidentului, evaluează situația și acordă primul ajutor celor două victime. La primul control medical victimele prezintă multiple traumatisme, inclusiv traumatisme toracice, traumatisme de bazin, urmând să fie imobilizate cu atele și saltele vacuum. Situația impune și preluarea uneia dintre victime urgent de către o ambulanță, fapt pentru care ambulanța offroad Salvamont Gorj va încerca să ajungă până la locul evenimentului, deși zona este deosebit de accidentată, pe un fost drum forestier abandonat, ce prezintă mari porțiuni de zăpadă și gheață. Prima victima a fost stabilizată și preluata de către ambulanța Salvamont Gorj, prezintă respirație îngreunată și este transportată cu oxigen. Și cea de-a doua victimă este pregătită pentru transport urmând se se ia o decizie privind modului de transport al acesteia, cu platforma cu targă după un utilaj șenilat sau se așteaptă întoarcerea ambulanței Salvamont”, descriu operațiunea reprezentanții Salvamont Gorj.

Prima victimă ajunge să fie predată de către salvamontiștii gorjeni, ambulantei SAJ, în stațiunea Rânca, în timp ce acțiunea de salvare și a celei de-a doua victime continuă. Ambulanța Salvamont coboară, astfel, din nou către locul accidentului, pe traseu urmând să facă joncțiunea cu utilajul șenilat cu remorca ce transporta cea de-a doua victimă.

,,Ambulanta Salvamont Gorj a preluat și cea de-a doua victimă o va transporta către Rânca și de aici către Târgu Jiu până în locul unde va face joncțiunea cu ambulanta SAJ, trimisă pentru preluarea victimei pentru transport către spital. (…)Ambulanța Salvamont Gorj a făcut joncțiunea cu ambulanta SAJ dar viscolul puternic nu permite transferul accidentatului. Ambulantele vor coborî către Novaci și dacă nici la altitudine mai joasa viscolul nu va permite transferul, accidentatul va fi dus cu ambulanta Salvamont pana la spitalul din aceasta localitate”. se mai descrie ampla acțiune de salvare, a cincea pentru ziua de duminică, dar a 48-a din cele 5 zile ale anului 2020. 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *