CULTURĂ-MEDIA
TRADIȚII ȘI SUPERSTIȚII DE BOBOTEAZĂ

Boboteaza și Ajunul Bobotezei sunt zile cu puternică semnificație religioasă, dar sunt și numeroase tradiții și superstiții de Bobotează, pe care oamenii încă le mai respectă în multe zone din țară.De Bobotează, care este una dintre cele mai importante sărbători, atât pentru ortodocși, cât și pentru catolici, sunt legate o mulțime de tradiții și superstiții. Iată câteva dintre cele mai importante:
Tradiții și superstiții de Bobotează
Boboteaza este ultima zi a ciclului sărbătorilor de Anul Nou, marcată în calendarul creştin de celebrarea Botezului Domnului. Este dedicată purificării mediului înconjurător, în special a apelor, de forţele malefice.Sărbătoarea cuprinde motive specifice tuturor zilelor de reînnoire a anului: local se colindă, se fac şi se prind farmecele şi descântecele, se află ursitul, se soroceşte vremea şi belşugul holdelor în noul an, se spune că se deschide cerul şi vorbesc animalele.La Bobotează se sfinţesc toate apele, iar preotul se duce la o apă unde va arunca o cruce. Mai mulţi bărbaţi se aruncă în apă ca să o aducă înapoi. Cel el care reuşeşte să ajungă primul la ea primeşte binecuvântarea preotului.Mai demult, în timpurile străvechi, cel care găsea primul crucea şi o aducea la mal primea şi daruri de la domnitorul ţării. Era ţinut la mare cinste de către ceilalţi.Pe 5 ianuarie, în Ajunul Bobotezei se spune că se deschid cerurile. În unele zone, copiii pleacă la colindat cu Chiraleisa, purtând clopoței și tălăngi, alături de vâsc, brad și busuioc la căciuli. Boboteaza este una dintre cele mai importante sărbători, atât pentru creştinii ortodocşi, cât şi pentru cei catolici.O altă tradiție amintește de faptul că nu trebuie să arunci gunoiul de Bobotează, ca să nu îți arunci norocul, odată cu acesta.În Ajunul Bobotezei, în ziua de Bobotează, de Sfântul Ioan Botezătorul şi opt zile după aceea, nu se spală rufe, pentru că apele sunt sfinţite.
Obiceiuri de Bobotează. Cum se află ursitul
Fetele care doresc să îşi viseze ursitul trebuie sa “fure” sau să accepte de la preot un firicel de busuioc sfinţit. Se spune că dacă îl vor ţine în sân sau îl vor pune sub perna înainte de a adormi, dar şi daca postesc şi se roagă Sfântului Ioan în ajun de Bobotează, îl vor vedea in vis pe cel cu care le este hărăzit să se căsătoreasca.După ce iau agheasma de la preot, fetele tinere obişnuiesc să se îmbăieze de trei ori în râu sau să-şi toarne apă pe cap simbolic. Precum s-a adunat poporul la malurile Iordanului, tot aşa se vor strânge petitorii la uşa fetei respective.În unele zone ale tarii, în ajunul Bobotezei, se spune că pentru a-şi visa alesul, fetele trebuie să mănânce o turtă frământata doar cu 9 degete din 8 linguri de făină şi o lingură de sare şi să-şi lege pe inelar un fir roşu de mătase. Prin tradiţie, se ţine post negru (sau zi de sec) în Ajunul Bobotezei. Se spune că cei care reuşesc să nu mănânce şi să nu bea nimic în această zi vor avea parte de noroc, sănătate şi binecuvântare de la Dumnezeu pe tot parcursul anului.
Rugăciunea de Bobotează
Pentru ziua de Bobotează, dar și pentru ajunul ei, există rugăciunea de Bobotează, despre care mulți credincioși consideră că poate face minuni.”Doamne Iisuse Hristoase, Fiule al lui Dumnezeu, Unule născut din Tatăl mai înainte de toti vecii, Lumină din Lumină, care luminezi toate, care nestricat Te-ai întrupat din Preasfânta Fecioară Maria și ai venit în lumea aceasta pentru mântuirea noastră. Pentru aceasta Te-ai afundat în apele Iordanului, ai deschis cerul cel închis de Adam şi Duhul Sfânt a venit peste Tine ca un porumbel.Tu ai luminat şi ai îndumnezeit firea noastră şi Dumnezeiescul Tău Părinte Ti-a vestit bunăvoirea Sa, pentru că ai implinit voia Lui şi ca un om ai primit păcatele şi prin junghiere Te-ai gătit, după cum Tu Însuţi ai grăit: Pentru aceasta Mă iubeşte Tatăl, pentru că Eu Îmi pun sufletul, ca iarăsi să-L primesc’ şi, astfel, în această prealuminată zi, Tu, Doamne, ai pus începutul mântuirii noastre. Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh. Cinste Maicii Domnului. Amin”.
CULTURĂ-MEDIA
Expoziție de sărbători a artiștilor plastici gorjeni

Filiala Târgu Jiu a Uniunii Artiștilor Plastici din România în parteneriat cu Centrul de Cercetare, Documentare și Promovare „Constantin Brâncuși”, organizează miercuri, 6 decembrie, de la ora 17.00, la Galeriile de Artă „Constantin Brâncuși”, din Târgu Jiu, vernisajul expoziției de grup „Cadoul”, a membrilor Filialei Târgu Jiu a UAP din România.
Artiști expozanți: Mihai Țopescu, Gheorghe Plăveți, Vasile Fuiorea, Daniel Șerban, Florin Gheorghiu, Iliana Gheorghiu, Laura Semenov, Constantin Semenov, Florin Hutium, Georgiana Brandt, Daria Ionescu-Haidău, Mariana Frătița, Ștefan Strâmtu, Lucica Popescu, Constantin Dobrițescu, Anca Volcinschi, Bogdan Epure, Anca-Maria Stănciulescu, Armand Landh, Andreea Medar, Cristina Cioplea, George Văcaru, Oana Tudose.
Curator: Anca –Maria Stănciulescu.
Expoziția este deschisă publicului în perioada 6 decembrie 2023 – 11 ianuarie 2024.
CULTURĂ-MEDIA
Veteranul jurnaliștilor gorjeni, sărbătorit de filiala Gorj a UZPR

Aseară, la Sala de Festivități a Bibliotecii Județene Gorj „Theodor Aman” din Târgu-Jiu, membrii Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, filiala Gorj „Jean Bărbulescu”, într-o atmosferă de bucurie și de respect și-au sărbătorit seniorul, pe domnul Pavel Popa, la cei 80 de ani de viață, și la cei peste 50 de ani de activitate publicistică.
„În ceea ce mă privește, relația cu dânsul este una specială, întrucât dumnealui mi-a girat debutul jurnalistic la data de 28 februarie 1981, în paginile cotidianului „Gazeta Gorjului „, singura publicație permanentă din acea vreme a județului nostru.”, conform lui Dorin Brozbă, membru al UZPR Gorj.
CULTURĂ-MEDIA
Târgu Jiu: Piesă de teatru oferită gratuit publicului

Publicul din Târgu Jiu va putea să meargă gratuit la teatru. Cu brațele spre cer este o piesă de teatru manifest oferită gratuit pe 28 noiembrie, de la ora 19,00, la Teatrul Dramatic „Elvira Godeanu” din Târgu Jiu. Accesul va fi asigurat în limita locurilor disponibile.
Accesul se va face pe bază de invitație completând formularul de contact din link-ul de mai jos până la data de 23 noiembrie 2023. La conținutul mesajului se va trece numele piesei „Cu brațele spre cer”. https://beteen.ro/contact.
„Pentru detalii suplimentare nu ezitați să ne contactați pe whatsapp la numărul 0762578471. Această piesă de teatru a fost creată cu scopul promovării incluziunii sociale și nediscriminării în rândul comunității. Veți avea parte de un eveniment manifest creat de tinerii cu dizabilități care au lucrat împreună cu voluntarii asociației noastre, dar și cu actorii Teatrului „Elvira Godeanu”. O piesă de teatru cu suflet și pentru suflet care nu trebuie ratată! Parteneri: Teatrul Dramatic „Elvira Godeanu” Târgu Jiu Piesa de teatru este rezultatul proiectului Cu brațele spre cer – proiect cofinanțat din bugetul Județului Gorj pe anul 2023.”, conform Asociației BeTeeN.