SOCIAL
Stai acasă, NU ne pasă! Mesajul autorităților din Bălești la adresa persoanelor izolate la domiciliu

Cel puțin trei situații cu persoane izolate la domiciliu cărora autoritățile locale nu le-au acordat atenție s-au înregistrat, în ultimele zile, în comuna Bălești. Un tânăr întors din Germania la Cornești spune că nu a primit decât vizita poliției și niciun telefon de la primărie, în timp ce o altă familie a primit hrana cerută, la Ceauru, la mai bine de o săptămână de așteptare.
Dascălul Mihai Dragoș, în vârstă de 30 de ani, s-a întors pe 17 martie din Germania și s-a izolat la domiciliu, anunțând acest lucru autorităților sanitare, adică la DSP Gorj și la Poliția Bălești, dar, susține, că nu a primit, de opt zile, nici măcar o pâine de la autoritățile locale. Acesta a menționat că a primit, în schimb, vizita poliției și a fost în contact permanent cu DSP, în timp ce autoritățile locale din Bălești nu i-au dat nici măcar un telefon.
Dascălu Mihai a declarat astăzi că, de fapt, nu necesita hrana de la autorități, fratele și tatăl având grijă de el, dar este supărat că nu a primit atenția primăriei, nefiind nici măcar întrebat dacă îi lipsește sau nu ceva. ,,Nu am venit dintr-o zonă a Germaniei afectată de Coronavirus dar am aplicat, la revenirea în țară, măsurile de prevenție impuse de statul român. Dacă din partea mea a fost maximă înțelegere, nu am avut parte de același lucru și de la autoritățile locale, care m-au uitat pur și simplu. Nu mi-au dat un telefon. După ei puteam să mor de foame în casă. Nu au nicio scuză pentru că apar pe lista DSP”, a declarat Dascălu Mihai Dragoș.
Situația localnicului din Cornești este aproape identică cu a altui tânăr din Ceauru. Acesta a primit hrană abia după ce le-a arătat obrazul celor de la primărie, acesta fiind izolat împreună cu tatăl său dar și cu bunica și iubita acestuia, la domiciliu.
Mai exact, Negrea Ion Răzvan de 24 de ani din Ceauru a revenit acasă din Olanda, acesta lucrând la o firmă de coletărie, pe data de 16 martie. Acesta spune că a completat o declarație la trecerea vămii, iar acasă a primit vizita poliției și telefon de la DSP Gorj. Tânărul a intrat în izolare cu tatăl său, iubita, care nu e din localitate, și bunica sa. În perioada izolării, el spune că singurele telefoane primite de la primărie au fost cu întrebări legate de starea de sănătate și nimic de hrană. Abia luni, la apelul familiei făcut primăriei, familiei Negrea i s-a adus un sac de cartofi, un kilogram de ceapă, doi litri de ulei, 10 pâini, un kilogram de pulpe și un kilogram de ficăței de pui.
,,Mă așteptam să ne ofere aceste produse în primele zile, nu în a opta zi, la solicitarea noastră. Știu că avem bani prevăzuți în astfel de cazuri dar nu înțeleg pe ce se cheltuiesc”, a spus tânărul, supărat că a fost nevoit să ceară un drept care spune că i se cuvenea.
O altă persoană din comună, întoarsă din Gemania, se află în aceiași situație, și acesta criticând nepăsarea autorităților din Bălești la adresa celor veniți din străinătate care respectă măsurile de precauție pentru Coronavirus.
SOCIAL
Nu e apă la Runcu, a plouat la munte! Râul Sohodolul e maro

A plouat foarte tare la munte iar râul Sohodol curge la vale tulbure și învolburat. Din acest motiv, localnicii din Runcu nu au momentan apă. Bazinele de captare sunt goale pentru că apa s-a consumat, au transmis reprezentanții autorității locale către cetățeni. Localnicii din Runcu așteaptă ca situația să se remedieze. Meteorologii anunță însă ploi și temperaturi scăzute.
SOCIAL
Mitropolitul Olteniei, de Sf.Ilie la Suseni

Mitropolitul Olteniei Irineu a fost prezent astăzi în Gorj, în zi de mare sărbătoare.
Împreună cu un sobor de preoți, Mitropolitul Olteniei a oficiat o slujbă religioasă la Mănăstirea ”Sfântul Prooroc Ilie” din comuna Runcu. De fapt, lăcașul de cult din localitatea Suseni și-a cinstit astăzi ocrotitorul!
SOCIAL
Prefectura Gorj: Dosar penal pentru fraude economice la centrul de la Țicleni

Instituția Prefectului anunță că cele două comisii mixte, formate din reprezentanții AJPIS, DSP, ITM, DSVSA, OPC, IPJ și ISU (78 persoane angrenate), au verificat 45 de centre: 29 centre rezidențiale de îngrijire și asistență socială pentru copii (gestionate de autorități publice locale și D.G.A.S.P.C Gorj), 7 centre rezidențiale de îngrijire și asistență socială pentru persoane vârstnice (gestionate de furnizori de servicii sociale privați), 7 centre rezidențiale de îngrijire și asistență socială pentru persoane cu dizabilități (gestionate de D.G.A.S.P.C. Gorj) și 2 centre neautorizate, identificate pe parcurs, cu un număr total de 1007 persoane rezidente (451 copii, 208 persoane vârstnice și 348 persoane cu dizabilități).
Au fost dispuse 54 de măsuri:
– un dosar penal pentru fraude economice;
– 53 de contravenții în valoare totală de 219.701 lei.
Centrele neautorizate au fost identificate în orașul Țicleni și în municipiul Târgu Jiu, fiind dispusă măsura închiderii și relocării beneficiarilor.
Din centrul de la Țicleni au fost relocate 7 persoane vârstnice (6 la aparținători și unul la spital), aplicându-se contravenții în valoare de 42.000 lei și întocmirea unui dosar penal pentru fraude economice.
Din centrul de la Târgu Jiu au fost relocate 27 persoane vârstnice (7 la aparținători, 13 la spital și 7 la alte centre), aplicându-se contravenții în valoare de 13.000 lei.
Instituția prefectului subliniază că astfel de activități ilegale nu vor fi tolerate și va continua să coopereze strâns cu autoritățile competente pentru a asigura protecția cetățenilor vulnerabili.
Publicul este încurajat să raporteze orice informații legate de astfel de situații către autorități, pentru a preveni și combate fenomenul azilurilor clandestine.
Dan oprea
25 martie 2020 at 11:47
Nu va e ma rusine sa cereti mancare gratis?cand va cantau lautarii aveati bani ?de cand suntem noi datori cetatenii platitori de taxe si impozite sa va platim voua mancarea care plecati in strainatate?statul sa ofere celor batrani si bolnavi si la copii nu la toti care au posibilitati financiare sa si procure cele necesare traiului.