Connect with us

POLITICĂ

REVOLTĂTOR! ”Primărița” Luminița, pusă la punct de UCB!

Postat acum

on

Savanta de renume mondial livrează târgujienilor un proiect TOXIC: prefabricate care conțin elemente ”periculoase pentru sănătatea oamenilor”

Conducerea executivă a Universității ”Constantin Brâncuși” din Tg-Jiu a reacționat, vineri, după ce fostul rector al instituției, Luminița Popescu, s-a folosit de un proiect derulat de mai multe cadre didactice și cercetători din cadrul UCB pentru a se promova electoral, din calitatea de candidat la funcția de primar al municipiului Tg-Jiu.

În același context, reprezentanții UCB și-au manifestat surprinderea cu privire la afirmațiile candidatului Pro România în legătură cu utilizarea în construcții a cenușii de la termocentrale despre care, în urmă cu câțiva ani, scria că ar conține elemente periculoase pentru sănătatea omului.

În 2014, Luminița Popescu a prezentat, la finalizarea unui proiect de peste 1 milion de euro, derulat, în mare proporție cu fonduri nerambursabile, un zid demonstrativ şi o alee demonstrativă, construite în Campusul UCB din cartierul Debarcader din așa zisele materiale de construcții obținute din reciclarea cenușii de termocentrală și a altor deșeuri industriale.

Claudiu Matei

”Conducerea UCB nu este de acord cu afirmațiile hazardate ale candidatului Luminița Georgeta Popescu cu privire la aplicarea unui proiect al Univesității într-un eventual mandat de primar pe care speră să-l câștige. Acel proiect a fost realizat de o echipă de cadre didactice și cercetători din cadrul UCB și nu poate fi însușit de o singură persoană pentru a câștiga notorietate electorală. UCB interzice tuturor candidaților să folosească numele Universității, proiectele sau realizările instituției pentru a se promova electoral. Ne exprimăm surprinderea cu privire la afirmațiile candidatului Luminița Georgeta Popescu în legătură cu utlizarea în construcții a cenușii de la termocentrale, despre care, într-un articol publicat în 2012, doamna Luminița Georgeta Popescu scria că ar conține elemente periculoase pentru sănătatea omului(arsenic, mercurc,cadmiu,plumb)”, se arată în comunicatul remis presei de către Universitatea ”Constantin Brâncuși”.

Ce s-a întâmplat

Luminița Popescu, candidat al Pro România la funcția de primar al municipiului Tg-Jiu, a prezentat, cu câteva zile înainte de începerea campaniei electorale, ”tehnologiile inovative” prin care poate fi valorificată cenușa produsă de termocentralele din Gorj, aflată în depozitele  de la Rovinari și Turceni.

În prezentarea care avea ca scop atragerea de capital electoral, Luminița Popescu afirma că cenuşa poate înlocui nisipul în compoziţia betoanelor uşoare și a dezvoltat, în cadrul proiectelor de cercetare științifică, tehnologii inovative în acest sens.

În realitate, în perioada septembrie 2011 – decembrie 2014, mai multe cadre universitare din cadrul UCB, au implementat un proiect în valoare de peste 1 milion de euro, intitulat „Noi materiale de construcţii obţinute prin reciclarea eco-sustenabilă a deşeurilor industriale, EcoWASTES” (LIFE10 ENV/RO/729), în parteneriat cu Complexul Energetic Oltenia SA si Agentia pentru Protectia Mediului Gorj. Coordonatorul științific al acelui proiect a fost Luminița Popescu, care, la acea vreme, deținea și funcția de rector al UCB.

Un zid și o alee – 28 de miliarde de lei vechi

Proiectul își propunea să stabilească noi modalităţi de valorificare a deşeurilor generate de industria energetică (cenuşi de termocentrală), industria extractivă (şlamuri de foraj petrolier) şi industria metalurgică (zguri de elaborare şi turnare a metalelor), adică, prin tehnologii inovative elaborate să se obțină materiale de construcţii. În final, potrivit declarațiilor publice ale candidatului Pro România la Primăria Tg-Jiu, s-au cheltuit 600.000 de euro (cca. 28 de miliarde de lei vechi) din suma inițială a proiectului. Din cercetarea laborioasă a rămas un zid demonstrativ şi o alee demonstrativă aflate în Campusul Studențesc Debarcader al UCB.

 

Paradoxal…

…Luminița Popescu readuce acum, din postura de candidat, în atenția publică acel proiect cu tehnologiile innovative cu tot și promite locuri de muncă și o fabrică pentru realizarea unor tipare metalice.

Culmea este că, într-un articol publicat în 2012 și intitulat ”Caracterizarea deșeurilor din industria energetică din Gorj în vederea reutilizării acestora”,  Luminița Popescu scria că. ”Zgura şi cenuşa are un conţinut ridicat de metale grele şi alte substanţe care pot fi periculoase pentru sănătatea oamenilor. Urmele de elemente potenţial toxice din lignitul din Bazinul Olteniei sunt: arsenic, bariu, beriliu, crom, cupru, plumb, mercur, molibden, nichel, radiu, seleniu, thorium, uraniu, vanadiu şi zinc”.

 

Cu alte cuvinte, savanta de renume mondial, Luminița Popescu, care se vrea primăriță la Tg-Jiu, ne propune niște materiale de construcții realizate din elemente deosebit de periculoase pentru sănătatea omului!

Publicitate
Click pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

POLITICĂ

Schimbări în echipa de conducere a PER Gorj

Postat acum

on

De către

În cadrul ședinței extraordinare a BPJ a Partidului Ecologist Român Gorj de astăzi s-au făcut unele schimbări la nivel de conducere județeană, astfel:

-Cu unanimitate de voturi, Gigel Gheorghe Capotă a fost promovat din funcția de Vicepreședinte în cea Prim-vicepreședinte.

-Cu unanimitate de voturi, Alina Nasaramba a fost promovată în funcția de Președinte al Organizației județene de Femei.

-Grigoroiu Tiberiu care este și Președinte al Organizației Municipiului Târgu Jiu a fost propus și ales Secretar general adjunct al PER Gorj.

-Cristina Ciobotaru a fost numita Președinte al Organizației de Femei Municipale Târgu Jiu.

– Vicepreședintele Fumureanu Gelu Ștefan, care este momentan propunerea organizației pentru candidatura la funcția de Primar al Municipiului Târgu Jiu a primit sarcina de a pregăti un proiect de candidatură și de a-și crea o echipă până la data de 30 Iulie acc, pentru că pe dată de 15 August 2023 se va face lansarea oficială a candidatului PER Gorj la primăria Municipiului Târgu Jiu.

-S-a decis pregătirea listelor de candidați în 23 de localități din 54 unde momentan PER Gorj are organizații.

Continuă să citeşti

POLITICĂ

PUSL, din care face parte Lavinia Șandru, are lider validat la Gorj

Postat acum

on

De către

PUSL a anunţat noi candidaţi pentru 2024 şi a validat mai mulţi lideri locali. Partidul Umanist Social Liberal, în şedinţa Biroului Executiv de vineri, a prezentat noi candidaţi pentru 2024, care şi-au asumat, cu demnitate, onoare şi curaj, să lupte în fiefurile partidelor mari.

Picu Apostol Roman va candida la Galaţi, Dan Păun la Brăila, Dănuţ Barchizeanu la Buzău, respectiv Ionel Gae la Slobozia.

Membrii BEX au validat şi noi lideri locali, respectiv Raluca Bugnar în Hunedoara, Cătălin George Ciobanu în Mureş, Mircea Florescu în Gorj şi Bogdan Pintileasa în Bucureşti, la Sectorul 6.

Atât candidaţii propuşi, cât şi noii lideri locali au principala trăsătură a liderilor de la centru – Curajul. Au curajul de a se bate pentru lucrurile care contează pentru România, aşa cum sunt intrarea în Schengen sau acordarea respectului cuvenit Deltei Dunării, două dintre temele actuale pentru care luptă umaniştii.

Continuă să citeşti

POLITICĂ

Primarul din Turcinești s-a înscris în PSD

Postat acum

on

De către

Primarul Dumitru Modrea, de la Turcinești (PNL), s-a înscris în PSD. Mutarea a fost anunțată de liderul PSD Gorj, Mihai Weber, pe pagina de socializare.

Continuă să citeşti
Publicitate

Abonează-te

CURS VALUTAR