Home / Gorj Express Tv / Restaurarea unei case memoriale se măsoară în ani

Restaurarea unei case memoriale se măsoară în ani

Opt ani! Atât le-a trebuit autorităților locale din comuna Bălănești să convingă oficialii județeni că locuința marelui geolog Ion Popescu Voitești merită să fie restaurată. Asta, deoarece casa memorială ce poartă numele savantului român a ajuns, între timp, într-o stare avansată de degradare. Casa cu etaj din Bălănești conține, în ciuda aspectului deplorabil pe care îl are imobilul, o expoziție inedită de exponate, descoperite și catalogate de către marele specialist român care a decedat în anul 1944, pe un deal din localitate. Expoziția ocupă însă două dintre cele 12 camere ale clădirii, care a adăpostit până acum o lună, la parter, un cabinet medical și anterior o farmacie. Casa asteaptă însă, de ani de zile, mâna unor restauratori, o spune chiar cel care se ocupă de întreținerea imobilului.

Restauratorii încă nu și-au făcut apariția să se ocupe de imobil dar, autoritățile județene au făcut un prin pas prin aprobarea indicatorilor tehnico economici, necesari consolidarii și restaurării casei memoriale din Bălănești.

Proiectul s-a aprobat de către Consiliul Județean dar părerile despre acordarea banilor, de la bugetul Gorjului, pentru imobil au fost împărțite. O explică doi consilieri locali, Nicu Davițoiu de la PMP și Alexandru Hortopan de la PNL.

În ciuda divergențelor legate de proiect, valoare maximală estimată de 3,7 milioane de lei fiind considerată mare de o parte dintre aleșii județeni, fiecare mp din clădurea restaurată costând, pe aceste calcule, în jur de 1000 de euro, autoritățile locale așteaptă, cu nerăbdare, începerea lucrărilor.

Casa Memorială Ion Popescu Voitești, monument istoric de tip B, rămâne un element de referință a comunei Bălănești asta chiar dacă turiștii care ajung prin localitate și vor să vadă imobilul sunt extrem de puțini. Localnicii se mândresc însă cu savantul care a pus numele comunei lor pe harta geologiei românești și speră ca la 76 de ani de la moartea acestuia, casa în care Ion Popescu Voitești a locuit împreună cu familia să revină la frumusețea de altădată..

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *