Connect with us

Gorj Express Tv

Restaurarea unei case memoriale se măsoară în ani

Postat acum

on

Opt ani! Atât le-a trebuit autorităților locale din comuna Bălănești să convingă oficialii județeni că locuința marelui geolog Ion Popescu Voitești merită să fie restaurată. Asta, deoarece casa memorială ce poartă numele savantului român a ajuns, între timp, într-o stare avansată de degradare. Casa cu etaj din Bălănești conține, în ciuda aspectului deplorabil pe care îl are imobilul, o expoziție inedită de exponate, descoperite și catalogate de către marele specialist român care a decedat în anul 1944, pe un deal din localitate. Expoziția ocupă însă două dintre cele 12 camere ale clădirii, care a adăpostit până acum o lună, la parter, un cabinet medical și anterior o farmacie. Casa asteaptă însă, de ani de zile, mâna unor restauratori, o spune chiar cel care se ocupă de întreținerea imobilului.

Restauratorii încă nu și-au făcut apariția să se ocupe de imobil dar, autoritățile județene au făcut un prin pas prin aprobarea indicatorilor tehnico economici, necesari consolidarii și restaurării casei memoriale din Bălănești.

Proiectul s-a aprobat de către Consiliul Județean dar părerile despre acordarea banilor, de la bugetul Gorjului, pentru imobil au fost împărțite. O explică doi consilieri locali, Nicu Davițoiu de la PMP și Alexandru Hortopan de la PNL.

În ciuda divergențelor legate de proiect, valoare maximală estimată de 3,7 milioane de lei fiind considerată mare de o parte dintre aleșii județeni, fiecare mp din clădurea restaurată costând, pe aceste calcule, în jur de 1000 de euro, autoritățile locale așteaptă, cu nerăbdare, începerea lucrărilor.

Casa Memorială Ion Popescu Voitești, monument istoric de tip B, rămâne un element de referință a comunei Bălănești asta chiar dacă turiștii care ajung prin localitate și vor să vadă imobilul sunt extrem de puțini. Localnicii se mândresc însă cu savantul care a pus numele comunei lor pe harta geologiei românești și speră ca la 76 de ani de la moartea acestuia, casa în care Ion Popescu Voitești a locuit împreună cu familia să revină la frumusețea de altădată..

Publicitate
Click pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Gorj Express Tv

Video: 51 de lucrări inestimabile Keber au părăsit Gorjul!

Postat acum

on

De către

Lucrările semnate de pictorul gorjean Iosif Keber, în număr de 51, au părăsit vineri  Muzeul de Artă din Târgu Jiu. Asta, pentru a fi expuse, pentru o perioadă, la Palatul Culturii din Severin.

Cunoscutul om de cultură, Ion Mocioi, a accentuat, de asemenea, importanța evenimentului dar și interesul autorităților culturale de a-l pastra, în atenția publicului iubitor de artă, pe pictorul gorjean Iosif Keber.

Iosif Keber s-a născut la 30 iulie 1897, Târgu-Jiu  și a decedat pe 19 aprilie 1989, la vârsta de 92 de ani.

Keber a fost un pictor român, specializat în pictura bisericească și restaurarea lăcașurilor de cult.

Locuința lui Keber din Târgu Jiu a fost transformată in casa memorială, și găzduiește Biblioteca de Artă.

 

 

 

 

 

 

Continuă să citeşti

Gorj Express Tv

Video: Bazinul de înot, singura lucrare din Târgu Jiu care nu s-a oprit! Restul, ghinion

Postat acum

on

De către

Lucrările pe Calea Eroilor și cele de la centura municipiului Târgu Jiu sunt oprite, dar investiția la bazinul de înot didactic al orașului pare, deocamdată, singura investiție de amploare a orașului, lipsită de ghinion.

O asociere de firme din București au câștigat, de altfel, realizarea investiției finanțată prin CNI iar, spre surprinderea tuturor, lucrările avansează cu repeziciune, în ciuda caniculei.

Pentru realizarea bazinului de înot s-a excavat o groapă adâncă de peste patru metri și s-au realizat deja cofragele pentru fundație. Constructorul spune, degajat, că lucrarea este în grafic.

Lucrările au început abia luna trecută, dar în șantier sunt zeci de constructori, semn bun daca stăm să ne gândim că restul investițiilor începute cu mare tamtam în municipiu sunt, în prezent, abandonate.

Lucrarea de lângă stadionul municipal are o valoare de două milioane de euro, bani oferiți de Compania Națională de Investiții. Firma câștigătoare a licitației este Masterclass AG SRL, lider de asociere.

 

Continuă să citeşti

Gorj Express Tv

Video: Evacuarea proprietarilor de la blocul din Bălești, metodă de șantaj!

Postat acum

on

De către

NCR NEW Reciclare SRL de la Bălești nu își va mai reloca activitatea de lângă blocul cu patru etaje din localitate.

Deși a cerut o păsuire de 120 de zile, pentru a-și muta activitatea de lângă imobilul respectiv, firma nu a intenționat niciodată să plece!

O dovedește notificarea transmisă locatarilor din blocul vecin, prin care i-a somat pe aceștia, în cinci zile, să părăsească cele 19 apartamente.

Totul, pe motiv că, din septembrie, firma deține și terenul de sub bloc.

Locatarii au însă acte de proprietate, dețin apartamentele dar și terenul de sub imobil Revoltați dar și îngrijorați de situație, cu actele în mână, oamenii și-au expus situația șiau cerut sprijinul primăriei.

În sprijinul proprietarilor din bloc a sărit și un singur ales local.

Locatarii au avut o primă întâlnire cu edilul local, dimineața și o altă două ore mai tarziu, la ultima participând și administratorul firmei de reciclare.

După discuția cu locatarii, primarul de Bălești le-a dat asigurări tuturor că nu vor fi evacuați din bloc, primăria fiind gata să intervină și la instanță pentru a-i ajuta pe cumpărătorii de bună-credință.

Firma de reciclare pune însă condiții. Dacă activitatea nu va fi relocată total, administratorul promite că îi va lăsa pe locatarii blocului în pace.

În caz contrar, se va ajunge la instanță. Proprietarii locuințelor anunță însă că nici ei nu vor mai sta cu mâinile în sân ci vor căuta soluții pentru că nu cred in astfel de promisiuni din partea firmei de reciclare pe care au reclamați că îi poluează.

 

 

 

Continuă să citeşti
Publicitate

Abonează-te

CURS VALUTAR