COMUNITATE
Puncte de prim ajutor și măsuri anticaniculă în Gorj

Autoritățile din Gorj au adoptat un Plan de măsuri pentru protejarea stării de sănătate a populației în perioada de caniculă.
„Având în vedere avertizările meteorologice ale ANM pentru perioada următoare cu înregistrarea de temperaturi crescute de peste 35 grade Celsius pe timpul zilei, vă transmitem măsurile luate de DSP și comunicate către toate unitățile sanitare cu paturi, medici de familie, Serviciul Județean de Ambulanță Gorj și primăriile municipiilor, orașelor și comunelor din județ.
Unitățile sanitare cu paturi au asigurate:
– stocuri de medicamente de urgență, medicamente pentru patologiile determinate/agravate de caniculă;
– punctul de prim ajutor este stabilit la nivelul fiecărui spital, într-un spatiu climatizat și vizibil semnalizat, în general la nivelul UPU si CPU (compartiment de primiri urgențe)
– stocuri de combustibil necesare pentru funcționarea în condiții optime a generatorului de curent electric
– raportarea zilnica a indicatorilor specifici situațiilor de urgență se face de către medicul coordonator al CPU si UPU
Spitalul Județean de Urgență Tg-Jiu are puncte de prim ajutor dotate cu instalații de aer conditionat:
– UPU – spital T.Vladimirescu;
– camera de gardă – spital nr.1 AI Cuza;
– camera de gardă – spital nr. 3 Str. Progresului;
– la nivelul secțiilor există parțial saloane dotate cu aparate de aer condiționat;
– rezerva de apă:
rezervor de 300 metri cubi (spital nr.3 Progresului) rezervor de 300 metri cubi (spital nr.2 T. Vladimirescu)
rezervor de 100 metri cubi (spital nr.1 AI Cuza)
– în cadrul spitalului sunt asigurate linii de gardă pentru toate specialitățile, este asigurat stocul de medicamente de urgentă, medicamente pentru patologiile determinate/agravate de temperaturi ridicate.
Primăriile au inaintat către D.S.P. Gorj lista cu punctele de prim ajutor, amplasate la nivelul municipiilor și orașelor, dupa cum urmeaza:
1. Primăria Minicipiului Târgu Jiu – s-au stabilit punctele sanitare de prim ajutor în care se va asigura asistența medicală în următoarele locații:
– Centru Pietonal (lângă teatru)
– Piața Centrală
– Piața 9 Mai
2. Primăria Orașului Târgu Cărbunești – s-au stabilit punctele sanitare de prim ajutor în zona Primăriei (asigură apă potabilă de la dozatoare conectate la curent electric, prevăzute cu sistem de răcire) și la cabinetele medicale ale medicilor de familie.
3. Primăria Orașului Țicleni – punctele de prim ajutor pe perioada caniculara sunt stabilite la sediul Primăriei și la Farmacia SC. Galenus SRL.
Asistența medicală este asigurată de către Centrul de permanență Țicleni și Cabinetele medicale individuale, care informează populația în permanență despre măsurile de protecție specifice.
4. Primăria Orașului Motru – a stabilit ca puncte de prim ajutor, dotate cu aer condiționat, apă potabilă și ajutor medical specializat, următoarele locații:
– farmacia DR.MAX – B-dul Trandafirilor
– farmacia CATENA – Zona Piața Centrală;
– Piața centrală Motru
5. Primăria Orașului Turceni – punctule de prim ajutor stabilite cu asigurare de asistență medicală sunt:
– Sediul Primăriei Turceni
– Spitalul Orășenesc Turceni
– Liceul Tehnologic Turceni
6. Primăria Orașului Rovinari – se vor amplasa 3 corturi dotate cu dozatoare în patru puncte de prim ajutor în zonele:
– piața agro-alimentară centrală (foișorul din piața mare)
– spațiul de agreement (foișorul din piața mică) din strada Muncii
– cort pe str. Prieteniei (lângă sala de sport)
Asistența medicală va fi asigurată de către asistenții medicali comunitari din cadrul
Compartimentului de Asistență Medicală Comunitară
7. Primăria Orașului Bumbești-Jiu – se vor înființa patru puncte de distribuție a apei potabile și prim ajutor în zonele:
– sediul primăriei (dotat cu dozator cu apă potabilă și instalație de aer condiționat)
– Spitalul Orășenesc Bumbești-Jiu – CPU dotată cu instalație de aer condiționat;
– Sediul Farmaciei SC Gallenus SRL (dotat cu dozator apă potabilă și instalație de aer condiționat)
– sediul Farmaciei C.B. Farmalis SRL (dotat cu dozator apă potabilă și instalație de aer condiționat)
8. Primăria Orașului Novaci – punctul de prim ajutor este stabilit la nivelul Compartimentul de Primiri Urgențe -Spitalul
Orășenesc Novaci.
9. Primăria Orașului Tismana – punctul de prim ajutor este în incinta Centrului Național de Informare și Promovare Turistică Tismana
Toți medicii de familie din județul Gorj vor întreprinde măsuri de intervenție în situații de urgență, conform atribuțiilor specifice, conform Ord. MS 1168/2008, actualizat.
Prin structura de control din DSP Gorj vor fi intensificate acțiuni de:
– verificarea condițiilor igienico-sanitare privind depozitarea si neutralizarea deșeurilor periculoase;
– monitorizarea calității apei potabile si de îmbăiere;
– controlul condițiilor de depozitare și de servire a alimentelor;
– controlul lanțurilor de frig pentru medicamente și vaccinuri;
– controlul respectării condițiilor de microclimat în spațiile de cazare colectivă și de lucru (tabere școlare, cămine, internate etc).”, conform Prefecturii Gorj.
COMUNITATE
Un sindicat din minerit îi apără în instanță și pe pensionarii polițiști și militari

Una din organizațiile sindicale din minerit a decis să îi apere în instanță și pe pensionarii din poliție și armată. Federația Națională a Muncii, condusă de Constantin Crețan, face aceste demersuri, ca urmare a afilierii Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate. Federația Națională a Muncii are membri din minerit, energie, prestatori, pensionari, polițiști, cadre militare, expropriați.
COMUNITATE
Câți câini din Târgu Jiu au fost adoptați

Viceprimarul municipiului Târgu Jiu, Bogdan Bejinaru, susține că o mare parte a câinilor fără stăpân ridicați de pe străzile din oraș au ajuns la diferite familii. Bogdan Bejinaru a precizat că, în urma delegării serviciului, 284 de câini au fost capturați de pe străzile municipiului Târgu Jiu, 94 dintre aceștia se află în padoc, iar 190 au fost adoptați.
„Delegarea serviciului de gestionare a câinilor fără stăpân a fost intens criticată de cei care văd și gândesc doar răul acestui oraș. Am acționat cum am crezut că e mai bine pentru siguranța cetățenilor și a copiilor, pentru creșterea calității vieții în Târgu Jiu, conștienți fiind de faptul că problema câinilor fără stăpân nu era bine gestionată. Avem și primele rezultate: 284 de câini au fost capturați de pe străzile municipiului Târgu Jiu, 94 dintre aceștia se află în padoc, iar 190 au fost adoptați. Îmbucurător este că, având în vedere numărul mare de adopții, în această perioadă, nu a avut loc NICI O EUTANASIERE! Suntem datori să vă oferim un climat de viață sigur și sănătos, așa că detractorii de serviciu, ascunși sub masca așa zișilor iubitori de animale, pot să ne critice în continuare. Problema câinilor fără stăpân nu este nici pe departe rezolvată, dar primele rezultate arată că poate fi soluționată.”, conform viceprimarului din Târgu Jiu, Bogdan Bejinaru.
COMUNITATE
Marcel Romanescu se poate întoarce la UCB

Primarul din Târgu Jiu, Marcel Romanescu, se poate întoarce la Universitatea „Constantin Brâncuși” din Târgu Jiu. Edilul, care a activat anterior ca profesor la UCB, primise o serie de interdicții, ca urmare a unui conflict cu fosta conducere. Consiliul de Etică și Management Universitar a desființat hotărârile Senatului Universității „Constantin Brâncuși”.
„Consiliul de Etică și Management Universitar mi-a dat dreptate și desființează hotărârile Senatului Universității „Constantin Brâncuși”, dictate, practic, de fosta conducere.
Am fost supus unui linșaj public, pe perioada ultimilor 3 ani, de către fosta conducere a UCB. După ce, într-o primă etapă, Comisia de Etică a emis o soluție ce mi-a fost favorabilă, aceasta a fost schimbată de către Senatul Universității, urmând o serie de decizii ilegale.
Am sesizat aceste aspecte Consiliului de Etică și Management Universitar din cadrul Ministerului Educației care a hotărât desființarea hotărârilor emise cu încălcarea legii.
Le-am vorbit colegilor mei de la UCB despre nevoia de a rămâne uniți pentru dezvoltarea universității de la Târgu Jiu. Instituțiile de învățământ superior sunt într-o concurență acerbă careia nu-i putem face față dacă suntem dezbinați. Trebuie sa lăsăm deoparte disensiunile dintre noi și să lucram împreună pentru ca Universitatea „Constantin Brâncuși” să devină una dintre cele mai puternice din țară.”, conform lui Marcel Romanescu, primarul din Târgu Jiu și profesor la UCB.