Connect with us

EDUCAȚIE

Proiect educațional dedicat copiilor de până în 6 ani, lansat la UCB

Postat acum

on

Un proiect educațional adresat antepreșcolarilor, preșcolarilor și angajaților din învățământ, din Gorj, va fi lansat joi de către Inspectoratul Școlar Județean, la Universitatea „Constantin Brâncuși” din Târgu Jiu. Beneficiarii direcți ai programului sunt, pe lângă copiii cu vârste cuprinse între 2 și 6 ani din creșe și grădinițe, și părinții acestora, dar și toți adulții angrenați în educarea antepreșcolarilor și preșcolarilor: directori, cadrele didactice, îngrijitoare, infirmiere, personal medical, administratori, bucătari, specialiști în diferite domenii, membri ai administrației publice locale etc.

Proiectul prevede existența până în 2030 a unui sistem de educație antepreșcolară și preșcolară – dezvoltat și adaptat diversității populației cu o rată de cuprindere  cu până la 30% antepreșcolari și 95% preșcolari; se dorește punerea copilului în centrul procesului educațional, cu angajați profesioniști bine pregătiți în vederea educării și sprijinirii dezvoltării unor copii fericiți, autonomi și sănătoși pregătiți pentru secolul  XXI, bazându-se pe o colaborare strânsă cu familia ca permanent exemplu pentru copil și partener de nădejde al instituțiilor de educație timpurie.

„Proiectul se axează pe implementarea educației pentru valori, considerată ca fiind  cea mai potrivită pentru formarea unei personalități complexe, armonioase, pregătită pentru prezent dar mai ales pentru viitor, centrată pe prețuirea lucrurilor care dau frumusețe și stabilitate vieții pe firescul relațiilor și comunicării.

VALOAREA conține în structura ei o componentă cognitivă, una afectivă, și una comportamentală iar valorile pot fi înțelese ca standarde stabilite, fundamentul care stă la baza acceptării sau respingerii normelor  iar  o  abordare a educației pentru valori , în cadrul activităților cu preșcolarii și antepreșcolarii, se dovedește a fi, în contextul actual al reformei educației și al evoluției societății, un demers necesar pentru formarea de generații responsabile și autonome de copii și tineri cu un nivel ridicat  al abilităților sociale, morale și civice.

Scopul programului:

Formarea comportamentelor social-morale care stau la baza educației pentru valori a copiilor între 2-6 ani precum și  crearea și cultivarea unor practici educative de calitate de către cadrele didactice din fiecare instituție de educație timpurie, având în vedere valori sociale, morale, etice, spirituale, care stau la baza personalității umane.

Obiectivele specifice:

 1. Revizuirea, completarea și armonizarea cadrului legislativ pentru organizarea și funcționarea unui sistem de educație timpurie unitar, integrat și incluziv cu asigurarea  calității  în educația timpurie
 2. Crearea, extinderea și monitorizare a infrastructurii pentru organizarea serviciilor de educație timpurie (standard și complementare) pentru copiii de la naștere la 6 ani
 3. Creșterea numerică dar și calitativă a angajaților din serviciile de educație timpurie
 4. Conștientizarea importanțe educației timpurii, la nivelul societății.

Programul se implementează în baza unei liste care cuprinde 36 de valori, se va desfășura în parteneriat cu  instituții abilitate (primărie, muzeu, I.S.U., bibliotecă, poliție etc.) și va fi monitorizat de către Inspectoratului Școlar Județean Gorj, cu o riguroasă raportate Ministerului Educației asupra rezultatelor înregistrate la nivelul județului.”, conform unui anunț al inițiatorilor programului educațional.

Publicitate
Click pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

EDUCAȚIE

Mii de elevi gorjeni ar putea primi burse de reziliență

Postat acum

on

Începând de anul școlar viitor, elevii vor primi burse școlare după alte criterii, potrivit unei declarații făcute de ministrul Educației, Ligia Deca. Oficialii din Educație vor sa elimine bursele de merit pentru 30% dintre elevii unei clase și să introducă un prag de medie, de 9,50.

Potrivit declarațiilor făcute de Ligia Deca, începând cu anul școlar 2024-2025, bursa de merit va însemna bani pentru elevii cu medii peste 9.50 ori cu rezultate deosebite la concursuri și olimpiade naționale. În prezent, primesc bursă de merit și elevii care se află între primii 30% din clasă, fără prag de medie.

Totodată, de anul viitor Ministerul Educației intenționează să introducă un nou tip de bursă: bursa de reziliență, care va premia progresul unui copil. Bursa de reziliență se va acorda primilor 30% dintre elevii unei clase, cu media peste 7.

Continuă să citeşti

EDUCAȚIE

O masă sănătoasă pe zi pentru sute de elevi gorjeni

Postat acum

on

Sute de elevi gorjeni vor beneficia de anul viitor de o masă caldă în fiecare zi de școală. Ministerul Educației înlocuiește Programul „Masa caldă în școli” cu „Masa sănătoasă”, de la 1 ianuarie 2024.

Scopul programului este sprijinirea participării la educație a tuturor copiilor, prin oferirea unei alimentații sănătoase care să susțină învățarea, prin crearea motivației pentru studiu, menținerea echilibrului socio-emoțional și întărirea stării de bine a elevului.

Suportul alimentar constă într-o masă caldă sau, după caz, într-un pachet alimentar, în cazul în care masa caldă nu poate fi asigurată.

Programul Național „Masa sănătoasă” constă în acordarea zilnică, cu titlu gratuit, a unui suport alimentar constând într-o masă caldă sau, după caz, într-un pachet alimentar, în cazul în care masa caldă nu poate fi asigurată, în limita unei valori zilnice de 15 lei/beneficiar, inclusiv taxa pe valoarea adăugată.

Variante orientative de meniu care includ sugestiile Institutului Național de Sănătate Publică:

 1. ciorbă de legume;
 2. supă de pui cu legume;
 3. ciorbă de văcuță cu legume;
 4. legume cu piept de pui la grătar;
 5. mâncare de mazăre cu piept de pui;
 6. pilaf cu legume și ficăței de pui;
 7. piure de morcov cu grătar de pui;
 8. piure de cartofi, salată cu piept de curcan;
 9. mâncare de varză dulce cu friptură la cuptor;
 10. ghiveci de legume cu pui;
 11. orez cu legume și pui la tavă;
 12. sufleu de broccoli cu brânză;
 13. cartofi gratinați, salată cu piept de pui la grătar;
 14. tocană de legume cu orez brun;
 15. piure de cartofi cu sfeclă și chifteluțe de legume;
 16. omletă cu legume – ardei, ciuperci, ceapă verde și brânză telemea;
 17. sufleu de conopidă, broccoli și brânză la cuptor;
 18. dovlecel umplut cu brânză la cuptor;
 19. ciuperci la cuptor umplute cu brânză, pentru copiii cu vârsta mai mare de 7 ani;
 20. macaroane cu brânză;
 21. cartofi franțuzești, la cuptor, cu brânză și ou;
 22. quinoa cu legume;
 23. sandvici cu unt, șuncă, cașcaval și legume – roșii, castravete, salată;
 24. sandvici cu piept de pui la grătar sau pulpă de pui dezosată la grătar cu legume crude – gogoșar, varză, morcov;
 25. un fruct întreg.

Unitățile de învățământ vor fi stabilite de ISJ.

Continuă să citeşti

EDUCAȚIE

Turburea: Club de lupte, înființat de primarul Bârcă

Postat acum

on

De către

Deoarece în Turburea s-a construit o sală de sport nouă și modernă, de 100 de locuri, primarul localității a făcut imposibilul pentru a realiza și un Club de lupte. Iar pentru asta a apelat la cei mai buni sportivi și antrenori din domeniul lupte libere.

Bârca l-a cooptat astfel în echipa sa pe președintele Federației Române de Lupte, pe vicepreședintele acestei structuri, pe „fostul selecționer al Lotului Național și un Campion European”. Respectivii i-au fost alături primarului la înființarea Clubului de lupte din comuna Turburea! Ca și sportivul Gelu Livezeanu.

Continuă să citeşti
Publicitate

Abonează-te

CURS VALUTAR

VREMEA

Weather Data Source: weather Targu Jiu 30 days

Dă-ne LIKE pe facebook!