CULTURĂ-MEDIA
Operele lui Brâncuși, aduse în premieră în România, dar nu la Târgu Jiu

Vizitatorii din țara noastră și din străinătate interesați să vadă cea mai mare expoziție din România semnată de Constantin Brâncuși își pot achiziționa bilete. Acestea au fost puse în vânzare online. De asemenea, tichetele vor putea fi cumpărate și de la Muzeul Național de Artă din Timișoara. În perioada 30 septembrie 2023–28 ianuarie 2024, Muzeul Național de Artă din Timișoara va găzdui expoziția „Brâncuși: surse românești și perspective universale”. Expoziția este finanțată de Consiliul Județean Timiș și este organizată de către Muzeul Național de Artă Timișoara, Fundația Art Encounters și Institutul Francez din România, fiind susținută de sponsori privați. Acesta este unul dintre cele mai așteptate evenimente ale acestei toamne în Europa Centrală și de Est și punct culminant al programului cultural Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii. Vizitatorii vor putea admira sculpturi emblematice din perioada de maturitate a artistului, de la mari muzee ale lumii, precum Centrul Pompidou sau Tate Gallery, dar și din tinerețea acestuia, din colecții muzeale și private din România.
Pot fi achiziționate următoarele tipuri de bilete:
Expoziția „Brâncuși: surse românești și perspective universale” – 88 de lei;
Expoziția „Brâncuși: surse românești și perspective universale” și toate celelalte expoziții ale Muzeului Național de Artă – 100 de lei;
Expoziția „Brâncuși: surse românești și perspective universale” pentru studenți (cu carnet de student) – 22 de lei;
Expoziția „Brâncuși: surse românești și perspective universale” pentru pensionari (cu talon de pensie) – 55 de lei;
Accesul la expoziție va fi gratuit pentru jurnaliști, presă scrisă și media (cu acreditare prealabilă), preșcolari și elevi, precum și profesorii sau învățătorii însoțitori (1 însoțitor la 10 preșcolari/elevi), angajați ai muzeelor publice din România, membri ai asociației ghizilor acreditați din Timișoara, membri ai AICA, ICOM, ICOMOS, UAPR, persoane cu dizabilități și însoțitorii lor.
Toate veniturile rezultate din vânzarea de bilete vor merge către Muzeul Național de Artă din Timișoara pentru susținerea infrastructurii și proiectelor acestuia.
Expoziția va fi deschisă după următorul program:
30 septembrie 2023 – 28 ianuarie 2024
miercuri – duminică: 10:00 – 20:00
luni și marți, precum și în zilele de 24–26 și 31 decembrie 2023 și 1–2 ianuarie 2024: închis. Sursa: tion.ro.
CULTURĂ-MEDIA
Maia Morgenstern, spectacol de excepție la Târgu Jiu

Actrița Maia Morgenstern a susținut un spectacol de excepție pe svena Teatrului Dramatic „Elvira Godeanu”, din Târgu Jiu. Evenimentul a avut loc în cadrul Zilelor „Elvira Godeanu”. Maia Morgenstern a prezentat spectacolul de muzică și poezie „Cioburi de oglindă”.
„Mulțumim, Târgu Jiu! Mulțumim, dragi colegi! O echipă formidabilă! Bravooo! Mulțumim pentru susținere, ajutor implicare! Adâncă reverență! TeatrulElviraGodeanu! 30 de ani! La mulți ani!
Colegii mei
Marius Calugarita
Mihai Pintenaru
Mihai Murariu
Corina Diana
Foto: Oana Monica Argentina Nae Lavro!”, a transmis marea actriță.
CULTURĂ-MEDIA
Operele lui Brâncusi au sosit la Muzeul de Artă din Timișoara

Expoziția cu lucrările Brâncuși va fi deschisă publicului pe 30 septembrie.
„L-am adus pe Brâncuși acasă!”, a anunțat președintele CJ Timiș, Alin Nica. Sunt 100 de lucrări care vor fi expuse la Muzeul de Artă, aduse din mari muzee ale lumii și din țară, a căror valoare de asigurare este de jumătate de miliard de euro.
„Deoarece acestea au valoare de tezaur, au fost transportate cu mașini speciale dotate cu sistem antișoc, sistem de ancorare și sistem de securitate complet închis și izolat, care nu poate fi accesat din cabină. Transportul a fost urmărit prin satelit cu indicarea locației exacte a mașinilor în orice moment.”, a anunțat Alin Nica.
De același nivel ridicat de securitate vor avea parte lucrările lui Brâncuși și în interiorul Muzeului de Artă, pe toată perioada în care vor fi expuse: 30 septembrie 2023 – 28 ianuarie 2024.„Consiliul Județean Timiș a investit în sistemul de supraveghere și control acces. Expoziția «Brâncuși: surse românești și perspective universale» reprezintă o ocazie unică de a admira, în România, lucrările cu valoare de patrimoniu universal ale artistului, precum Sărutul, Măiastra, Pasărea în văzduh, Muzele (Dra Pogany și Muza adormită), Somnul, Peștele sau Capul de copil, dar și de a descoperi lucrări mai puțin cunoscute.”, a mai spus președintele CJ Timiș.
CULTURĂ-MEDIA
Expoziție in memoriam dedicată caricaturistului gorjean Aurelian Șuță

Muzeul Național „Constantin Brâncuși” organizează vineri, 22 septembrie, de la ora 17,00, vernisajul expoziției „Ultimul gram de suflet”, expoziție de grafică – in memoriam – Aurelian Iulius Șuță (ȘAI). Curatorul expoziției este artistul Florin Preda Dochinoiu. Totodată, va fi lansat volumul „Poeme desenate” semnat de scriitorul Alex Gregora. Cartea este ilustrată cu lucrări semnate ȘAI. Evenimentul se desfășoară cu sprijinul Asociației Internaționale a Polițiștilor și în parteneriat cu Muzeul Județean „Alexandru Ștefulescu”, Centrul de Cercetare, Documentare și Promovare „Constantin Brâncuși” și Liceul de Arte „Constantin Brăiloiu”.
Aurelian Iulius Șuță ȘAI (1965 – 2020), licențiat în Arte Vizuale al Universității de Vest din Timișoara – Facultatea de Arte Vizuale și Design a fost membru al Uniunii Artiștilor Plasticii, Filiala Craiova și polițist în cadrul Serviciului Criminalistic al IPJ Gorj. A avut o prestigioasă carieră artistică națională și internațională.