CULTURĂ-MEDIA
Nereguli în cultură! Telefoane mobile cumpărate în rate la Doina Gorjului, neînregistrate

În perioada mai-iunie a anului trecut la Ansamblul Profesionist Doina Gorjului, aparținând Consiliului Județean Gorj s-a făcut un audit financiar de către Curtea de Conturi. Cu această ocazie, s-au depistat aici patru telefoane mobile achiziționate în rate, utilizate de cei din conducerea ansamblului, aparate care nu erau trecute în patrimoniul unității. Ratele erau plătite de structura aflată în subordinea Consiliului Județean. Abaterea a avut o valoare de 5000 de lei, iar aparatele astfel achiziționate au fost trecute într-un final în evidența financiar-contabilă a ansamblului.
Acesta nu este singura neregulă găsită la unitățile de cultură din subordinea Consiliului Județean Gorj de care răspunde vicele Gheorghe Nichifor. La Școala Populară de Artă s-a constatat, la același audit, ,,nerespectarea clauzelor contractuale cu privire la modul de urmărire a încasării veniturilor realizate de entitate” dar și că inventarierea generală a patrimoniului ,,nu a fost efectuată în conformitate cu prevederile legale, în sensul că nu s-a asigurat corelarea elementelor de natura activelor, datoriilor și capitalurilor proprii, stabilite pe baza inventarului faptic, cu datele înregistrate în contabilitate, respectiv cu datele raportate prin bilanțul anual”.
La ordonatorul terțiar de credite, Muzeul Județean Gorj „Alexandru Ștefulescu”, s-a constatat, în schimb, prejudicierea patrimoniului prin plata sumei de 4.391 lei reprezentând cheltuieli efectuate cu deplasarea în străinătate (cazare participanți și diurnă externă) a unui număr de persoane mai mare decât normele legale dar și calculul eronat al unor drepturi salariale prin acordarea în plus a unora dintre acestea. Tot aici a intrat și majorarea nejustificată a salariului de bază prin acordarea sporului de stabilitate în procent de 10% cercetătorului științific din cadrul instituției de cultură.
CULTURĂ-MEDIA
Teatrul din Târgu Jiu, închis de Ziua Mondială a Teatrului

27 martie este Ziua Mondială a Teatrului, ziua în care se recunoaște forța de comunicare pe care o are teatrul, dincolo de toate frontierele culturale sau politice. Majoritatea teatrelor din România organizează diferite evenimente pentru a celebra această zi, doar pe la Târgu Jiu cam bate vântul.
„Din păcate, la noi Teatrul este închis, până spre finalul anului, scandalurile se țin lanț de această instituție de cultură și colac peste pupăză majoritatea celor din primărie se feresc să explice unde sunt banii primiți de Teatrul Dramatic „Elvira Godeanu” de la Ministerul Dezvoltării. Eu unul bănuiesc că au ceva de ascuns, atât timp cât nu spun clar unde sunt acești bani și ce s-a făcut cu ei.
Dacă prin alte orașe Teatrul este respectat, pe la noi prin Târg cei care conduc acum administrația publică locală și-au cam bătut joc de el. Păcat…”, conform lui Luis Popa, consilier local în Târgu Jiu.
CULTURĂ-MEDIA
Fiica unui cunoscut politician din Gorj, la un concurs internațional din SUA

Fiica unui cunoscut politician din Gorj va participa la un concurs internațional în Statele Unite ale Americii, dedicat tinerilor. Este vorba de Dalia Florescu, fiica fostului prefect de Gorj, Ciprian Florescu, fost vicepreședinte al Consiliului Județean Gorj. Fiica lui Ciprian Florescu a câștigat mai multe concursuri de profil.
„Dalia Maria Florescu, în vârstă de 18 ani, va reprezenta România în Statele Unite ale Americii, la cel mai mare concurs din lume-World Championships of Performing Arts. Dalia face parte din MoveArt Project Academy și va participa la categoria senior modeling.”, conform lui Ciprian Florescu, actual șef în administrația centrală.
CULTURĂ-MEDIA
Elementele portului gorjenesc, iar pe podium! Sub semnătură artiștilor Negrău&Ciuncanu

Meșterul popular Gheorghe Ciuncanu din Tismana și designerul de modă Dorin Negrău au creat noi ținute contemporane cu influente tradiționale găsite în portul popular gorjenesc. Piesele vestimentare sunt un deliciu, pornind de la pantaloni, fuste sau rochii, extrem de moderne deși poartă broderii pe care le regăsim în portul schileresc.
Negrău a lansat și anul trecut o colecție vestimentară cu broderii din portul tradițional din Bihor.
Creatiile designerului au fost și sunt vândute în Europa, în lanțurile de magazine și în boutique-uri dedicate designerilor din SUA, Maroc, Brazilia, Franța, Germania, Rusia, Țările Baltice, Orientul Mijlociu și Asia.