Home / DEZVĂLUIRI LOCALE / ÎNCRENGĂTURA INTERESELOR! Lui Luminița Popescu îi pute groapa de gunoi. Lui Victor Ponta și amicului său Eduard Martin, patronul Polaris, nu le-a puțit!

ÎNCRENGĂTURA INTERESELOR! Lui Luminița Popescu îi pute groapa de gunoi. Lui Victor Ponta și amicului său Eduard Martin, patronul Polaris, nu le-a puțit!

Pe 11 august, Luminița Georgeta Popescu, candidatul partidului lui Victor Ponta la funcția de primar al municipiului Tg-Jiu, s-a filmat la groapa de gunoi a orașului și a spus că pute. Până atunci nu constatase că cetățenii din cartierele Bârsești, Slobozia, și până pe străzile Șușița și Calea Severinului sunt afectați de duhoarea degajată de așa zisa groapă ecologică de gunoi, pentru că n-au interesat-o problemele urbei.

Specialista în gunoi a lu’ Ponta înfierează, cu mânie proletară, operatorul de salubritate, firma Polaris Holding, și vorbește despre ”deținători de interese”.

Numai că acești deținători de interese au fost amicii lui Victor Ponta, fost lider social-democrat, fost premier, deputat de Gorj, timp de patru mandate, adică de 16 ani, actual președinte ProRomânia.

Claudiu Matei

În decembrie 2006, unul dintre cei mai mari operatori de servicii de salubritate din Europa, la acel moment, UEG Internațional, companie cu capital austriac, prin UEG Mediu SRL – Filiala Deva, a încheiat cu municipalitatea un contract de delegare a gestiunii serviciului public de salubrizare – activitatea de depozitare a deșeurilor, prin care, printre altele, se angaja să înființeze și să administreze un depozit ecologic de reziduuri la Tg-Jiu.

Învestiția de aproximativ 20 de milioane de euro a fost inaugurată la 20 noiembrie 2008, iar la eveniment a apărut și Victor Ponta, candidat pentru al doilea mandat de deputat de Gorj.

În martie 2009, depozitul obținea autorizație de mediu valabilă timp de zece ani, numai că, peste nici doi ani, austriecii și-au declarat afacerea nerentabilă și depozitul a fost preluat de către Polaris M Holding SRL, societate care asigura deja salubrizarea în Tg-Jiu.

Probabil, vă întrebați de unde vine litera ”M” din denumirea firmei? Polaris aparținea, la acea vreme, familiei Martin din Constanța.

Legătura cu Ponta

Eduard Martin, unul dintre acționarii Polaris M Holding SRL, fiul fostului prefect PSD al județului Constanța, Gheorghe Martin, era la acea vreme, vicepreședinte al PSD Constanța și, în perioada 2004-2016, a fost deputat social-democrat, susținut puternic de cuplul Radu Mazăre – Nicușor Constantinescu.

În declarațiile de interese ale fostului deputat Eduard Martin aparăreau, la un moment dat, 164 de contracte încheiate de Polaris cu instituțiile publice din Gorj.

Firma e operator de salubritate în Gorj din 2007 și, la scurt timp a câștigat contractual pentru lucrările de amenajare a centrului municipiului Tg-Jiu pentru suma de 15.375.000 de lei, cu 2,2 milioane de lei mai mult decât sumele făcute public în sistemul electronic de achiziţii publice.

Trebuie amintit faptul că, în martie 2015, primarul Constanței, Radu Mazăre, a fost reținut de procurorii anticorupție și acuzat că a luat mită nouă milioane de euro, cu ajutorul omului de afaceri Sorin Strutinsky, de la societăți comerciale pe care le-a sprijinit în obținerea de autorizații și câștigarea de licitații.

Printre altele, Mazăre mai era acuzat că, în perioada 2008 – 2014, tot cu ajutorul lui Strutinsky, a primit de la Polaris M Holding peste 7 milioane de euro pentru că a asigurat acesteia câștigarea unei licitații organizate de Primăria Constanța pentru delegarea gestiunii serviciului de salubrizare a orașului. În același timp, între firma respectivă și primărie, a fost încheiat un contract având ca obiect delegarea serviciului de salubrizare pentru o perioadă de 25 de ani, cu un cost total estimat de 1.194.056.850 de lei (335 milioane de euro). În acest dosar, Radu Mazăre a fost condamnat la 9 ani și 10 luni cu executare, apropiatul său, omul de afaceri Sorin Strutinsky, a fost condamnat la 7 ani și 10 luni cu executare, iar Eduard Martin, patronul firmei de salubritate a fost condamnat la 5 ani și 6 luni cu executare. 

Și unchiul lui Eduard Martin, Dumitru Martin, a fost condamnat în America, la 13 ani de închisoare, tot pentru șpagă. El a încercat să dea o mită de 1 milion de euro unui ofițer FBI sub acoperire pentru ca ”Polaris” să primească un contract în Baza americană de la Mihail Kogălniceanu.

Dincolo de pritenia arhicunoscută dintre Ponta, Mazăre și Eduard Martin, trebuie spus că Oana Aurora Martin, soția boss-ului de la Polaris a fost recompensată, în vremea guvernării Ponta cu funcția de șef al secției consulare a Consulatului General al României la New York.

Potrivit jurnaliștilor national.ro, cu ani în urmă, Oana Aurora Matin era directoarea de audit a Cancelariei fostului premier Călin Popescu Tăriceanu, perioadă în care Vlad Stoica era consilierul și, totodată, mâna sa dreaptă. Anii au trecut și, odată cu venirea la putere a USL și instalarea la Palatul Victoria a lui Victor Ponta, „rocada” politică obișnuită în grupările transpartinice s-a produs și Vlad Stoica a ajuns seful Cancelariei premierului, iar fosta sa șefă, Oana Aurora Martin, a fost recompensată cu o importantă funcție diplomatică.

De altfel, în vara lui 2015, când Ponta a plecat într-o vizită neanunțată la Miami și a recunoscut că a fost în SUA abia după ce în presă a apărut o fotografie cu el pe aeroport la Starbucks Coffe, jurnaliștii au speculat că a fost plimbat de ”mafia gunoaielor” la Miami. Era cu o lună înaintea arestării lui Dumitru Martin de către FBI.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *