Connect with us

CULTURĂ-MEDIA

Festival în Vatra Dacică de la Polovragi

Postat acum

on

0 Shares

Un festival inedit de teatru va avea loc săptămâna aceasta la Polovragi. Evenimentul va debuta pe 15 septembrie și este dedicat actorilor amatori.

„În câteva zile ne întâlnim la Festivalul de teatru pentru amatori „Vatra”, ediția a-II-a, ce se va desfășura la Polovragi, în perioada 15-17 septembrie 2023. Vă așteptăm la Polovragi, în Vatra Dacică, din Poiana Mânăstirii!!”, conform organizatorilor.

Astfel, în perioada 15-17 septembrie 2023, Școala Populară de Arte „Constantin Brâncuși” Târgu Jiu, Consiliul Județean Gorj, Primăria și Consiliul Local Polovragi, în parteneriat cu Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj, invită publicul iubitor de teatru la cea de-a doua ediție a Festivalului de Teatru pentru Amatori „Vatra”.

Festivalul va reuni 6 trupe de teatru amator din țară și din străinătate. Peste 63 de copii si adolescenți talentați vor juca pe scena Căminului Cultural din Polovragi. Din Cluj , trupa concurentă va fi ”Jar Art”, din Vâlcea  va participa trupa ”Leira”, din Sibiu Trupa de Teatru ”Noi și …Atât”, Botoșani – Trupa Mare,   din Polovragi – trupa Vatra Dacică, iar din Torino ne va onora cu prezența grupul ”Vatra”.

Concursul ”Vatra” se va desfășura după cum urmează:

  • Vineri, 15 septembrie 2023, ora 18:00 – Deschiderea festivalului prin prezentarea unor piese de teatru religios de către trupa Vatra Dacică din Polovragi;
  • Sâmbătă, 16 septembrie 2023, ora 09:00-12:00 si 17:00-20:00 – concursul
  • Duminică, 17 septembrie 2023, 09:00-11:00 – festivitatea de premiere, iar de la ora 11:00 – prezentarea unei piese de teatru antic de către trupa Vatra Dacică din Polovragi.

Spectacolele vor fi evaluate de un juriu profesionist, care, prin valoare și competență, vor garanta corectitudinea clasamentului, după următoarele criterii: interpretare, regie, scenografie și costume, mișcare scenică, impresie artistică, originalitate, transmitere a mesajului.

Invitatul special al acestei ediții este actorul și regizorul român cu o carieră de succes în SUA –  Eugene Buică.

Scopul festivalului este de a susține și de a promova teatrul pentru amatori din România, ca formă de manifestare artistică, mijloc de formare şi dezvoltare personală.

 

 

 

0 Shares
Publicitate
Click pentru a comenta

You must be logged in to post a comment Login

Lasă un comentariu

CULTURĂ-MEDIA

Trupa de teatru în limba franceză a Liceului de Arte, la un festival internațional

Postat acum

on

De către

În perioada 27-31 octombrie trupa de teatru în limba franceza, „FRANC”, de la Liceul de Arte „Constantin Brăiloiu”, coordonată de profesoara Mihai Melania, a participat la Festivalul Internațional de Teatru Tineri Francofoni AMIFRAN, ediția a 32-a.

Cu această ocazie, elevii au participat la diverse ateliere și „mese rotunde” animate de profesioniști francofoni, au vizionat zeci de spectacole în limba franceza, susținute de trupe de teatru din țară și din străinătate și un voncurs de cultură generală dedicat scriitorului Matei Vișniec, au socializat, au vizitat orașul Arad și au petrecut o seară specială, în încheierea festivalului. Sarcina lor a fost în acest an să prezinte, prin mici scenete, trei trupe străine, Serbia, Italia, Moldova și una din țară, din București, de la Liceul Teoretic „Dimitrie Bolintineanu”. Ca de fiecare data, au strălucit, fiind răsplătiți cu aplauze și felicitări.

În urma acestei prestații, trupa FRANC va participa la un festival similar, din Maroc, în martie 2025.

Continuă să citeşti

CULTURĂ-MEDIA

Premiera filmului „Enescu jupuit de viu”, la Cinematograful Sergiu Nicolaescu din Târgu Jiu

Postat acum

on

De către

Primul film artistic despre compozitorul George Enescu, „Enescu, jupuit de viu”, are premiera toamna aceasta. Filmul va rula marți, 19 noiembrie 2024, la Cinematograful Sergiu Nicolaescu din Târgu Jiu, anunță ADER-Asociația pentru Democrație.

Vizionarea în premieră a filmului „Enescu – jupuit de viu”, regizat de Toma Enache, va avea loc prezența regizorului și a altor membri din echipă. Publicul va avea șansa de a-i adresa regizorului întrebări la sfârșitul proiecției, anunță organizatorii.

Continuă să citeşti

CULTURĂ-MEDIA

Tezaurul de la Godinești, 15 piese romane, în restaurare la Muzeul Județean Gorj

Postat acum

on

De către

Mai multe piese romane din categoria Tezaur, de sec. II-III d. Hr., au fost descoperite în Gorj. Este vorba despre 15 piese metalice de origine romană, de sec. II-III d. Hr., din categoria Tezaur, care au fost descoperite cu detectoarele de metale, într-o pădure din comuna Godinești, de doi „căutători de comori” din Gorj.

10 dintre piese au fost descoperite de către Georgiana Baltag din Motru, care ieșise la detecție împreună cu soțul său. Celelate 5 piese au fost detectate tot atunci, în același loc, de către colegul lor cu care obișnuiesc să iasă în teren, Ion Spătaru, din comuna Cătunele.

Piesele arheologice au fost predate, astăzi, la Muzeul Județean Gorj „Alexandru Ștefulescu”, urmând să fie restaurate.

„Sunt piese romane mobile, de sec. II-III d. Hr., din categoria juridică Tezaur, din Patrimoniul Cultural Național. Este vorba despre monede și piese de harnașament”, a declarat dr. Dumitru Hortopan, directorul Muzeului Județean Gorj „Alexandru Ștefulescu”.

Continuă să citeşti