Connect with us

CULTURĂ-MEDIA

Experți ai UNESCO, în evaluare la Ansamblul „Calea Eroilor” din Târgu Jiu

Postat acum

on

Ansamblul monumental „Calea Eroilor” realizat de Constantin Brâncuși la Târgu Jiu a făcut încă un pas în procedura de evaluare pentru înscrierea în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO. În perioada 19-22 iulie a avut loc, în cadrul procedurii de evaluare în vederea înscrierii în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO, misiunea tehnică a ICOMOS (International Council on Monuments and Sites) de evaluare în teren pentru Ansamblul monumental „Brâncuși” de la Târgu Jiu. Misiunea a urmărit modul în care Ansamblul îndeplinește condițiile de autenticitate și integritate, managementul bunului cultural, implicarea comunității locale în protejarea și punerea în valoare a Ansamblului și atitudinea acesteia față de înscrierea în Lista Patrimoniului Mondial.

În cele patru zile de lucru, au avut loc atât o analiză judicioasă a situației în teren a Ansamblului și a zonei sale de protecție, precum și întâlniri cu reprezentanți ai autorităților publice și instituțiilor centrale, județene și locale, cu reprezentanți ai unor organizații non-guvernamentale, cu profesioniști în domeniul conservării patrimoniului cultural care și-au prezentat implicarea în protejarea și punerea în valoare a operelor sculpturale și poziția față de demersurile de înscriere în Lista Patrimoniului Mondial și au răspuns întrebărilor raportorului ICOMOS. Au fost discutate istoricul restaurărilor și monitorizarea stării fizice de conservare, justificarea delimitării sitului și a zonei sale de protecție, aspecte ce țin de întreținerea și monitorizarea ansamblului, interpretarea și comunicarea semnificației acestuia, contextul urban, viziunea și proiectele autoriăților centrale și locale, instrumentele legale de protecție, implicarea actuală și proiectele de viitor ale comunității locale.

La acest moment, procedura UNESCO stabilește că nu pot fi făcute publice rezultatele analizei efectuate în cadrul misiunii tehnice de evalare în teren, acestea nefiind transmise statului care a făcut nominalizarea pentru înscrierea în Lista Patrimoniului Mondial. Potrivit procedurii UNESCO, descrise în Ghidul operațional pentru implementarea Convenției Patrimoniului Mondial, informațiile furnizate de România în cadrul dosarului de nominalizare fac obiectul analizei de către mai mulți experți care analizează justificarea valorii universale excepționale. Analizele Comisiei pentru patrimoniul mondial a ICOMOS vor avea loc mai întâi în noiembrie 2023, în cadrul unor întâlniri la care va participa și o delegație tehnică din partea României și ulterior, în martie 2024, în urma cărora concluziile evaluării și recomandarea ICOMOS vor fi transmise către UNESCO înainte de sesiunea Comitetului Patrimoniului Mondial din luna iulie 2024. În urma analizei din luna noiembrie a.c., România va fi informată cu privire la rezultatele preliminare ale analizei ICOMOS și va fi invitată, dacă este necesar, să aducă unele clarificări sau informații suplimentare.

„Urmăresc parcursul acestui dosar de nominalizare de o importanță aparte pentru România și opera brâncușiană, pe care l-am preluat la debutul mandatului, și îmi doresc ca rezultatele analizei în teren a acestui ansamblu sculptural unic și a zonei de protecție, precum și colaborarea intensă, aplicată și onestă dintre autorități, instituții centrale și locale și comunitate să conducă la un raport favorabil din partea ICOMOS. Înscrierea în patrimoniul UNESCO a Ansamblului „Calea Eroilor” este o necesară recunoaștere a moștenirii spirituale a lui Brâncuși, a influenței stilului său distinctiv care a marcat o ruptură de canoanele tradiționale și a adus un suflu nou în sculptură, contribuind la îmbogățirea culturii umanității din perspective valorice multiple: artistică, culturală, istorică și morală care transcend granițele naționale și temporale, conectându-se cu oameni din întreaga lume și transmițând un mesaj universal despre curaj, sacrificiu și recunoștință față de eroii căzuți pe câmpurile de luptă”, a apreciat Ministrul Culturii, Raluca Turcan.

„Calea Eroilor” este un ansamblu sculptural ridicat între anii 1937 – 1938, constituit treptat, mai întâi din Coloana fără Sfârşit închinată eroilor căzuţi în 1916 pe malul Jiului şi Poarta Sărutului, care a fost desăvârșit cu Masa Tăcerii înconjurată radial de 12 scaune rotunde, completate de alte 30 de scaune cu tăblia pătrată, toate aşezate direct pe pământ, ca soclu natural. Opera sculpturală reprezintă un punct de cotitură în istoria artei moderne, în special a sculpturii monumentale moderne și a artei publice.

Publicitate
Click pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CULTURĂ-MEDIA

Veteranul jurnaliștilor gorjeni, sărbătorit de filiala Gorj a UZPR

Postat acum

on

Aseară, la Sala de Festivități a Bibliotecii Județene Gorj „Theodor Aman” din Târgu-Jiu, membrii Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, filiala Gorj „Jean Bărbulescu”, într-o atmosferă de bucurie și de respect și-au sărbătorit seniorul, pe domnul Pavel Popa, la cei 80 de ani de viață, și la cei peste 50 de ani de activitate publicistică.

„În ceea ce mă privește, relația cu dânsul este una specială, întrucât dumnealui mi-a girat debutul jurnalistic la data de 28 februarie 1981, în paginile cotidianului „Gazeta Gorjului „, singura publicație permanentă din acea vreme a județului nostru.”, conform lui Dorin Brozbă, membru al UZPR Gorj.

Continuă să citeşti

CULTURĂ-MEDIA

Târgu Jiu: Piesă de teatru oferită gratuit publicului

Postat acum

on

Publicul din Târgu Jiu va putea să meargă gratuit la teatru. Cu brațele spre cer este o piesă de teatru manifest oferită gratuit pe 28 noiembrie, de la ora 19,00, la Teatrul Dramatic „Elvira Godeanu” din Târgu Jiu. Accesul va fi asigurat în limita locurilor disponibile.

Accesul se va face pe bază de invitație completând formularul de contact din link-ul de mai jos până la data de 23 noiembrie 2023. La conținutul mesajului se va trece numele piesei „Cu brațele spre cer”. https://beteen.ro/contact.

„Pentru detalii suplimentare nu ezitați să ne contactați pe whatsapp la numărul 0762578471. Această piesă de teatru a fost creată cu scopul promovării incluziunii sociale și nediscriminării în rândul comunității. Veți avea parte de un eveniment manifest creat de tinerii cu dizabilități care au lucrat împreună cu voluntarii asociației noastre, dar și cu actorii Teatrului „Elvira Godeanu”. O piesă de teatru cu suflet și pentru suflet care nu trebuie ratată! Parteneri: Teatrul Dramatic „Elvira Godeanu” Târgu Jiu Piesa de teatru este rezultatul proiectului Cu brațele spre cer – proiect cofinanțat din bugetul Județului Gorj pe anul 2023.”, conform Asociației BeTeeN.

Continuă să citeşti

CULTURĂ-MEDIA

Târgu Jiu: Expoziție dedicată Holocaustului

Postat acum

on

„Holocaustul în Gorj. Trecutul de lângă noi” este titlul unui simpozion care va avea loc pe 23 noiembrie, de la ora 15,30, la Muzeul Județean de Istorie din Târgu Jiu. Acesta va fi urmat de o expoziție de benzi desenate. Conform organizatorului principal, respectiv Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”, în noiembrie 1939, la Târgu Jiu a fost înființat un lagăr pentru refugiații polonezi, transformat apoi în lagăr pentru deținuți politici, persoane acuzate sau suspectate de a fi comuniști, dar și legionari, mineri și greviști sau militanți democrați. „Din iunie 1941, mii de evrei din estul României au ajuns în acest lagăr? Aici au trăit în condiții inumane și ulterior au fost deportați în Transnistria unde mulți dintre ei și-au pierdut viața. În Transnistria au fost deportați și 259 de romi nomazi din județul Gorj. Cei mai mulți dintre ei (147) erau copii. Despre parcursul evreilor ajunși în lagărul de la Târgu Jiu și al romilor din județul Gorj, ne vorbesc panourile de bandă desenată din expoziția „Imagini din trecut. Holocaustul în Gorj”, un proiect realizat de Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel” în parteneriat cu Fundația Freedom House România și în colaborare cu Colegiul Național de „Ecaterina Teodoroiu”, Colegiul Tehnic „General Gheorghe Magheru” și Școala Gimnazială „Constantin Brâncuși” din Târgu Jiu.”, conform unui comunicat.

„Benzile desenate sunt realizate de ilustratorul Octav Ungureanu, după un scenariu creat de cercetători ai Institutului „Elie Wiesel” în colaborare cu elevi și cadre didactice de la unitățile școlare amintite. Joi, 23 noiembrie, de la ora 15:30, la Muzeul Județean Gorj „Alexandru Ștefulescu”, din Târgu Jiu, Institutul „Elie Wiesel” și Fundația Freedom House România vă invită la un dialog despre memorie și istoria comunităților de evrei și romi din județul Gorj. Vor participa la dialog: Ana Bărbulescu, doctor în sociologie la Universitatea din București și cercetător științific la Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel“; Marcela Mrejeru, Inspector școlar general, Inspectoratul Școlar Județean, Gorj; Adriana Peptan, profesor la Colegiul Național „Ecaterina Teodoroiu”; reprezentanți ai elevilor de la Colegiul Național „Ecaterina Teodoroiu”, Colegiul Tehnic „General Gheorghe Magheru”, Școala Gimnazială „Constantin Brâncuși” din Târgu Jiu care au contribuit la realizarea benzilor desenate. Moderator va fi Cristina Guseth, director Fundația Freedom House România. Evenimentul va continua cu inaugurarea expoziției de bandă desenată, de la ora 17:00, în Piața Prefecturii din Târgu Jiu. Participarea este liberă, gratuită, confirmarea fiind necesară până la data de 22 noiembrie 2023, prin completarea formularului : https://forms.gle/RaGGSUWjhyiDk4dt9”, potrivit organizatorilor.

Continuă să citeşti
Publicitate

Abonează-te

CURS VALUTAR

VREMEA

Weather Data Source: weather Targu Jiu 30 days

Dă-ne LIKE pe facebook!