Connect with us

CULTURĂ-MEDIA

Experți ai UNESCO, în evaluare la Ansamblul „Calea Eroilor” din Târgu Jiu

Postat acum

on

0 Shares

Ansamblul monumental „Calea Eroilor” realizat de Constantin Brâncuși la Târgu Jiu a făcut încă un pas în procedura de evaluare pentru înscrierea în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO. În perioada 19-22 iulie a avut loc, în cadrul procedurii de evaluare în vederea înscrierii în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO, misiunea tehnică a ICOMOS (International Council on Monuments and Sites) de evaluare în teren pentru Ansamblul monumental „Brâncuși” de la Târgu Jiu. Misiunea a urmărit modul în care Ansamblul îndeplinește condițiile de autenticitate și integritate, managementul bunului cultural, implicarea comunității locale în protejarea și punerea în valoare a Ansamblului și atitudinea acesteia față de înscrierea în Lista Patrimoniului Mondial.

În cele patru zile de lucru, au avut loc atât o analiză judicioasă a situației în teren a Ansamblului și a zonei sale de protecție, precum și întâlniri cu reprezentanți ai autorităților publice și instituțiilor centrale, județene și locale, cu reprezentanți ai unor organizații non-guvernamentale, cu profesioniști în domeniul conservării patrimoniului cultural care și-au prezentat implicarea în protejarea și punerea în valoare a operelor sculpturale și poziția față de demersurile de înscriere în Lista Patrimoniului Mondial și au răspuns întrebărilor raportorului ICOMOS. Au fost discutate istoricul restaurărilor și monitorizarea stării fizice de conservare, justificarea delimitării sitului și a zonei sale de protecție, aspecte ce țin de întreținerea și monitorizarea ansamblului, interpretarea și comunicarea semnificației acestuia, contextul urban, viziunea și proiectele autoriăților centrale și locale, instrumentele legale de protecție, implicarea actuală și proiectele de viitor ale comunității locale.

La acest moment, procedura UNESCO stabilește că nu pot fi făcute publice rezultatele analizei efectuate în cadrul misiunii tehnice de evalare în teren, acestea nefiind transmise statului care a făcut nominalizarea pentru înscrierea în Lista Patrimoniului Mondial. Potrivit procedurii UNESCO, descrise în Ghidul operațional pentru implementarea Convenției Patrimoniului Mondial, informațiile furnizate de România în cadrul dosarului de nominalizare fac obiectul analizei de către mai mulți experți care analizează justificarea valorii universale excepționale. Analizele Comisiei pentru patrimoniul mondial a ICOMOS vor avea loc mai întâi în noiembrie 2023, în cadrul unor întâlniri la care va participa și o delegație tehnică din partea României și ulterior, în martie 2024, în urma cărora concluziile evaluării și recomandarea ICOMOS vor fi transmise către UNESCO înainte de sesiunea Comitetului Patrimoniului Mondial din luna iulie 2024. În urma analizei din luna noiembrie a.c., România va fi informată cu privire la rezultatele preliminare ale analizei ICOMOS și va fi invitată, dacă este necesar, să aducă unele clarificări sau informații suplimentare.

„Urmăresc parcursul acestui dosar de nominalizare de o importanță aparte pentru România și opera brâncușiană, pe care l-am preluat la debutul mandatului, și îmi doresc ca rezultatele analizei în teren a acestui ansamblu sculptural unic și a zonei de protecție, precum și colaborarea intensă, aplicată și onestă dintre autorități, instituții centrale și locale și comunitate să conducă la un raport favorabil din partea ICOMOS. Înscrierea în patrimoniul UNESCO a Ansamblului „Calea Eroilor” este o necesară recunoaștere a moștenirii spirituale a lui Brâncuși, a influenței stilului său distinctiv care a marcat o ruptură de canoanele tradiționale și a adus un suflu nou în sculptură, contribuind la îmbogățirea culturii umanității din perspective valorice multiple: artistică, culturală, istorică și morală care transcend granițele naționale și temporale, conectându-se cu oameni din întreaga lume și transmițând un mesaj universal despre curaj, sacrificiu și recunoștință față de eroii căzuți pe câmpurile de luptă”, a apreciat Ministrul Culturii, Raluca Turcan.

„Calea Eroilor” este un ansamblu sculptural ridicat între anii 1937 – 1938, constituit treptat, mai întâi din Coloana fără Sfârşit închinată eroilor căzuţi în 1916 pe malul Jiului şi Poarta Sărutului, care a fost desăvârșit cu Masa Tăcerii înconjurată radial de 12 scaune rotunde, completate de alte 30 de scaune cu tăblia pătrată, toate aşezate direct pe pământ, ca soclu natural. Opera sculpturală reprezintă un punct de cotitură în istoria artei moderne, în special a sculpturii monumentale moderne și a artei publice.

0 Shares
Publicitate
Click pentru a comenta

You must be logged in to post a comment Login

Lasă un comentariu

CULTURĂ-MEDIA

Ce mesaje au transmis artiștii ce vor fi prezenți la Zilele Orașului Turceni!

Postat acum

on

De către

12 artiștii cunoscuți vor urca pe scenă, la Turceni, pentru a încânta publicul, în perioada 19-21 iulie, de zilele orașului. Deja, interpreții au transmis, încântați, mesaje vizavi de prezența lor la evenimentul din Gorj. Prezentatoarea spectacolului va fi, și anul acesta, Roxana Vașniuc.

https://www.facebook.com/share/r/7mHSJRdi7EcfJV5J/

Printre artiștii care vor urca pe scenă sunt Olivia Addams, Jean de la Craiova, Emilia Ghinescu, Vescan, Carmen de la Sălciua, Mira, Loredana Groza și Irina Maria Birou.

https://www.facebook.com/share/r/1NUUrQS5Yxppvwcn/

https://www.facebook.com/share/r/GYWq55N2FiTmQetM/

https://www.facebook.com/share/r/7v31bVczsTxSCN4F/

https://www.facebook.com/share/r/QZ88XHDmbygZE1KF/

https://www.facebook.com/share/r/cLSsNvXwAxPsi3ZH/

https://www.facebook.com/share/r/oyPL49EmMZSiSh6S/

https://www.facebook.com/share/v/CAVscqRAUi2Y78vm/

Continuă să citeşti

CULTURĂ-MEDIA

„Cu dragoste, de peste Prut!”, expoziție de pictură la Centrul de creație Gorj

Postat acum

on

De către

Consiliul Județean Gorj, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj, Ansamblul Artistic Profesionist „Doina Gorjului”, Obștea Peștișani, Liga Culturală “Fii Gorjului” București și Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice Chișinău vă invită joi, 4 iulie 2024, la sala „Florin Isuf”, începând cu ora 17.00, la vernisajul expoziției de pictură „Cu dragoste de peste Prut”.

Cunoscutul fotograf, Teodor Dădălău duce tradiția mai departe și aduce tineri artiști moldoveni – de o parte sau de cealaltă a Prutului – în expoziții la Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj. Profesori și studenți la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Chișinău și-au adus cele mai frumoase lucrări pentru a fi expuse la Târgu Jiu. Artiștii își vor prezenta lucrările și vor vorbi despre ei și arta lor.

Invitat de onoare este Valentin Norbert Tarus. Acesta este nepot al preotului basarabean Mina Țăruș – unul dintre cei mai importanți unioniști ai Basarabiei, voce puternică pentru predarea în limba română și pentru folosirea alfabetului latin în școlile din Basarabia, și care a fost participant activ la emanciparea societăţii civile basarabene și la declararea independenţei Republicii Moldoveneşti faţă de Rusia din 24 ianuarie 1918 şi unirea cu România. Preotul Mina Țăruș a ridicat biserici și școli, a donat teren pentru construirea unui spital, a luptat pentru educație. În 1941 a fost arestat, condamnat la deportare în Gulagul Siberian ca ,,duşman al Statului Sovietic” și ucis în 1942, la 58 de ani, neștiindu-se, nici azi, unde i se află mormântul. Pentru promovarea artiștilor români în străinătate,Valentin-Norbert Tarus a fost decorat, în 2020, de către președintele Klaus Iohannis, cu Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler.„Sunt liber artist, cadru didactic – lector universitar la Facultatea de arte Plastice a Academiei din Chișinău, șef de catedră. Am făcut și muzică, și sport și scenografie mai mulți ani, dar, până la urmă, de fapt din copilărie, pictura a fost cea mai aproape de suflet.”, se prezenta publicului Vlad Lozovan, la ultima expoziție de la sala “Florin Isuf”. Vă invităm să îi vedeți și prezentarea de joi, 4 iulie 2024.

Delegația din Republica Moldova va fi primită în timpul zilei de joi la Consiliul Județean Gorj pentru a fi discutate mai multe proiecte de colaborare. Curatorii expoziției “Cu dragoste de peste Prut” sunt Svetlana Platinda, decanul Facultății Arte Platice, Decorative și Design din cadrul Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice, Pompiliu Ciolacu, managerul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj și cunoscutul artist plastic, Florin Hutium.

În cadrul GORJFEST 2024, din luna mai, cunoscutul fotograf, Teodor Dădălău a organizat Salonul Artiștilor Fotografi Gorjeni, la sala ARTCOR din orașul Chișinău, Republica Moldova. În Republica Moldova există un potenţial artistic foarte valoros, așadar vă așteptăm să le vedeți lucrările de pictură și să-i cunoașteți pe artiștii plastici moldoveni, joi 4 iulie 2024, la ora 17.00, sala “Florin Isuf” a CJCPCT Gorj.

Continuă să citeşti

CULTURĂ-MEDIA

Foto: Lan de lavandă, lângă Motru, la Florești

Postat acum

on

De către

Royal Lavander este locul minunat situat la doar câțiva kilometri de Motru, la Florești, preferat pentru fotografii și romantismul pe care îl emană.

Afacerea privată este descrisă foarte frumos, fiind completată cu fotografii de poveste. „Un loc superb, a cărui frumusețe nu poate fi imortalizată îndeajuns… Unde timpul s-a oprit s-admire toată splendoarea asta… Unde simțurile s-au prins într-o frenetică întrecere, unde mirosul sublim năucește și cel mai fin nas, iar ochii nu știu ce să cuprindă mai întâi. Locul unde aparatul foto este neputincios…”, este descris Royal Lavander, locul care concurează cu Lavandinne, locul absolut deosebit cu care Gorjul se mândrește.

Continuă să citeşti
Publicitate

Promovate

Publicitate

Abonează-te

CURS VALUTAR

VREMEA

Weather Data Source: weather Targu Jiu 30 days

Dă-ne LIKE pe facebook!