Connect with us

CULTURĂ-MEDIA

Eveniment de excepție organizat la Peștișani

Postat acum

on

0 Shares

Atelierul Național de Poezie și Critica Poeziei „Serile la Brădiceni” este un eveniment cultural dedicat promovării și dezvoltării poeziei și criticii literare, organizat la Peștișani. Acest eveniment se va desfășura în data de 8 septembrie 2023, începând cu ora 12.30, la Căminul Cultural din Brădiceni  si este organizat de Centrul Județean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Tradiționale Gorj, în parteneriat cu Primăria și Consiliul Local Peștișani. Scopul atelierului este de a aduce împreună poeți, critici literari și iubitori ai literaturii pentru a împărtăși idei, experiențe și pentru a contribui la dezvoltarea creativității literare.

La Căminul Cultural din Brădiceni vor fi acordate opt premii distincte:

Premiul Național „Serile la Brădiceni” (critică)

Premiul Național „Serile la Brădiceni” (poezie)

Premiul „Nicolae Diaconu” (critică)

Premiul „Arthur Bădița” (poezie)

Premiul pentru promovarea atelierului de poezie în media (4 premii)

În cadrul evenimentului va avea loc un podium poetic, precum și recitaluri semnate de maestrul Mircea Suchici, la violoncel și folkistul Florin Paul Camen. Vor fi lansate revistele “Miracol de Brădiceni” și “Ceașca de Cafea”.

Premiile „Serile la Brădiceni” sunt destinate participanților din întreaga țară, în timp ce Premiile „Nicolae Diaconu” și „Arthur Bădița” sunt destinate doar participanților locali. Premiile pentru promovarea atelierului de poezie sunt destinate personalitaților culturale care ajută la promovarea și mediatizarea acestui eveniment. Toate premiile sunt acordate de Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Gorj.

Atelierul este deschis pentru participare tuturor poeților și criticilor literari, indiferent de vârstă sau naționalitate. Juriul Atelierului va fi compus din personalități recunoscute în domeniul literar și cultural, membrii ai Uniunii Scriitorilor din România.

Ceremonia de premiere va avea loc pe data de 8 septembrie 2023, la Căminul Cultural din Brădiceni (Peștișani), începând cu ora 12.30. Biserica monument istoric din Brădiceni se poate vizita de către participanți începând cu ora 12.00.

Participanții își cedează drepturile asupra lucrărilor trimise în cadrul Atelierului pentru a fi folosite în scopuri de promovare și documentare a evenimentului. Organizatorii își rezervă dreptul de a modifica regulamentul în caz de necesitate, cu informarea prealabilă a participanților. Prin participarea la Atelierul Național de Poezie și Critica Poeziei „Serile la Brădiceni”, participanții își exprimă acordul cu toate prevederile prezentului regulament.

0 Shares
Publicitate
Click pentru a comenta

You must be logged in to post a comment Login

Lasă un comentariu

CULTURĂ-MEDIA

Ce mesaje au transmis artiștii ce vor fi prezenți la Zilele Orașului Turceni!

Postat acum

on

De către

12 artiștii cunoscuți vor urca pe scenă, la Turceni, pentru a încânta publicul, în perioada 19-21 iulie, de zilele orașului. Deja, interpreții au transmis, încântați, mesaje vizavi de prezența lor la evenimentul din Gorj. Prezentatoarea spectacolului va fi, și anul acesta, Roxana Vașniuc.

https://www.facebook.com/share/r/7mHSJRdi7EcfJV5J/

Printre artiștii care vor urca pe scenă sunt Olivia Addams, Jean de la Craiova, Emilia Ghinescu, Vescan, Carmen de la Sălciua, Mira, Loredana Groza și Irina Maria Birou.

https://www.facebook.com/share/r/1NUUrQS5Yxppvwcn/

https://www.facebook.com/share/r/GYWq55N2FiTmQetM/

https://www.facebook.com/share/r/7v31bVczsTxSCN4F/

https://www.facebook.com/share/r/QZ88XHDmbygZE1KF/

https://www.facebook.com/share/r/cLSsNvXwAxPsi3ZH/

https://www.facebook.com/share/r/oyPL49EmMZSiSh6S/

https://www.facebook.com/share/v/CAVscqRAUi2Y78vm/

Continuă să citeşti

CULTURĂ-MEDIA

„Cu dragoste, de peste Prut!”, expoziție de pictură la Centrul de creație Gorj

Postat acum

on

De către

Consiliul Județean Gorj, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj, Ansamblul Artistic Profesionist „Doina Gorjului”, Obștea Peștișani, Liga Culturală “Fii Gorjului” București și Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice Chișinău vă invită joi, 4 iulie 2024, la sala „Florin Isuf”, începând cu ora 17.00, la vernisajul expoziției de pictură „Cu dragoste de peste Prut”.

Cunoscutul fotograf, Teodor Dădălău duce tradiția mai departe și aduce tineri artiști moldoveni – de o parte sau de cealaltă a Prutului – în expoziții la Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj. Profesori și studenți la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Chișinău și-au adus cele mai frumoase lucrări pentru a fi expuse la Târgu Jiu. Artiștii își vor prezenta lucrările și vor vorbi despre ei și arta lor.

Invitat de onoare este Valentin Norbert Tarus. Acesta este nepot al preotului basarabean Mina Țăruș – unul dintre cei mai importanți unioniști ai Basarabiei, voce puternică pentru predarea în limba română și pentru folosirea alfabetului latin în școlile din Basarabia, și care a fost participant activ la emanciparea societăţii civile basarabene și la declararea independenţei Republicii Moldoveneşti faţă de Rusia din 24 ianuarie 1918 şi unirea cu România. Preotul Mina Țăruș a ridicat biserici și școli, a donat teren pentru construirea unui spital, a luptat pentru educație. În 1941 a fost arestat, condamnat la deportare în Gulagul Siberian ca ,,duşman al Statului Sovietic” și ucis în 1942, la 58 de ani, neștiindu-se, nici azi, unde i se află mormântul. Pentru promovarea artiștilor români în străinătate,Valentin-Norbert Tarus a fost decorat, în 2020, de către președintele Klaus Iohannis, cu Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler.„Sunt liber artist, cadru didactic – lector universitar la Facultatea de arte Plastice a Academiei din Chișinău, șef de catedră. Am făcut și muzică, și sport și scenografie mai mulți ani, dar, până la urmă, de fapt din copilărie, pictura a fost cea mai aproape de suflet.”, se prezenta publicului Vlad Lozovan, la ultima expoziție de la sala “Florin Isuf”. Vă invităm să îi vedeți și prezentarea de joi, 4 iulie 2024.

Delegația din Republica Moldova va fi primită în timpul zilei de joi la Consiliul Județean Gorj pentru a fi discutate mai multe proiecte de colaborare. Curatorii expoziției “Cu dragoste de peste Prut” sunt Svetlana Platinda, decanul Facultății Arte Platice, Decorative și Design din cadrul Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice, Pompiliu Ciolacu, managerul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj și cunoscutul artist plastic, Florin Hutium.

În cadrul GORJFEST 2024, din luna mai, cunoscutul fotograf, Teodor Dădălău a organizat Salonul Artiștilor Fotografi Gorjeni, la sala ARTCOR din orașul Chișinău, Republica Moldova. În Republica Moldova există un potenţial artistic foarte valoros, așadar vă așteptăm să le vedeți lucrările de pictură și să-i cunoașteți pe artiștii plastici moldoveni, joi 4 iulie 2024, la ora 17.00, sala “Florin Isuf” a CJCPCT Gorj.

Continuă să citeşti

CULTURĂ-MEDIA

Foto: Lan de lavandă, lângă Motru, la Florești

Postat acum

on

De către

Royal Lavander este locul minunat situat la doar câțiva kilometri de Motru, la Florești, preferat pentru fotografii și romantismul pe care îl emană.

Afacerea privată este descrisă foarte frumos, fiind completată cu fotografii de poveste. „Un loc superb, a cărui frumusețe nu poate fi imortalizată îndeajuns… Unde timpul s-a oprit s-admire toată splendoarea asta… Unde simțurile s-au prins într-o frenetică întrecere, unde mirosul sublim năucește și cel mai fin nas, iar ochii nu știu ce să cuprindă mai întâi. Locul unde aparatul foto este neputincios…”, este descris Royal Lavander, locul care concurează cu Lavandinne, locul absolut deosebit cu care Gorjul se mândrește.

Continuă să citeşti
Publicitate

Promovate

Publicitate

Abonează-te

CURS VALUTAR

VREMEA

Weather Data Source: weather Targu Jiu 30 days

Dă-ne LIKE pe facebook!