Connect with us

CULTURĂ-MEDIA

Eveniment de excepție organizat la Peștișani

Postat acum

on

Atelierul Național de Poezie și Critica Poeziei „Serile la Brădiceni” este un eveniment cultural dedicat promovării și dezvoltării poeziei și criticii literare, organizat la Peștișani. Acest eveniment se va desfășura în data de 8 septembrie 2023, începând cu ora 12.30, la Căminul Cultural din Brădiceni  si este organizat de Centrul Județean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Tradiționale Gorj, în parteneriat cu Primăria și Consiliul Local Peștișani. Scopul atelierului este de a aduce împreună poeți, critici literari și iubitori ai literaturii pentru a împărtăși idei, experiențe și pentru a contribui la dezvoltarea creativității literare.

La Căminul Cultural din Brădiceni vor fi acordate opt premii distincte:

Premiul Național „Serile la Brădiceni” (critică)

Premiul Național „Serile la Brădiceni” (poezie)

Premiul „Nicolae Diaconu” (critică)

Premiul „Arthur Bădița” (poezie)

Premiul pentru promovarea atelierului de poezie în media (4 premii)

În cadrul evenimentului va avea loc un podium poetic, precum și recitaluri semnate de maestrul Mircea Suchici, la violoncel și folkistul Florin Paul Camen. Vor fi lansate revistele “Miracol de Brădiceni” și “Ceașca de Cafea”.

Premiile „Serile la Brădiceni” sunt destinate participanților din întreaga țară, în timp ce Premiile „Nicolae Diaconu” și „Arthur Bădița” sunt destinate doar participanților locali. Premiile pentru promovarea atelierului de poezie sunt destinate personalitaților culturale care ajută la promovarea și mediatizarea acestui eveniment. Toate premiile sunt acordate de Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Gorj.

Atelierul este deschis pentru participare tuturor poeților și criticilor literari, indiferent de vârstă sau naționalitate. Juriul Atelierului va fi compus din personalități recunoscute în domeniul literar și cultural, membrii ai Uniunii Scriitorilor din România.

Ceremonia de premiere va avea loc pe data de 8 septembrie 2023, la Căminul Cultural din Brădiceni (Peștișani), începând cu ora 12.30. Biserica monument istoric din Brădiceni se poate vizita de către participanți începând cu ora 12.00.

Participanții își cedează drepturile asupra lucrărilor trimise în cadrul Atelierului pentru a fi folosite în scopuri de promovare și documentare a evenimentului. Organizatorii își rezervă dreptul de a modifica regulamentul în caz de necesitate, cu informarea prealabilă a participanților. Prin participarea la Atelierul Național de Poezie și Critica Poeziei „Serile la Brădiceni”, participanții își exprimă acordul cu toate prevederile prezentului regulament.

Publicitate
Click pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CULTURĂ-MEDIA

Maia Morgenstern, spectacol de excepție la Târgu Jiu

Postat acum

on

Actrița Maia Morgenstern a susținut un spectacol de excepție pe svena Teatrului Dramatic „Elvira Godeanu”, din Târgu Jiu. Evenimentul a avut loc în cadrul Zilelor „Elvira Godeanu”. Maia Morgenstern a prezentat spectacolul de muzică și poezie „Cioburi de oglindă”.
„Mulțumim, Târgu Jiu! Mulțumim, dragi colegi! O echipă formidabilă! Bravooo! Mulțumim pentru susținere, ajutor implicare! Adâncă reverență! TeatrulElviraGodeanu! 30 de ani! La mulți ani!
Colegii mei
Marius Calugarita
Mihai Pintenaru
Mihai Murariu
Corina Diana
Foto: Oana Monica Argentina Nae Lavro!”, a transmis marea actriță.

Continuă să citeşti

CULTURĂ-MEDIA

Operele lui Brâncusi au sosit la Muzeul de Artă din Timișoara

Postat acum

on

De către

Expoziția cu lucrările Brâncuși va fi deschisă publicului pe 30 septembrie.

„L-am adus pe Brâncuși acasă!”, a anunțat președintele CJ Timiș, Alin Nica. Sunt 100 de lucrări care vor fi expuse la Muzeul de Artă, aduse din mari muzee ale lumii și din țară, a căror valoare de asigurare este de jumătate de miliard de euro.

„Deoarece acestea au valoare de tezaur, au fost transportate cu mașini speciale dotate cu sistem antișoc, sistem de ancorare și sistem de securitate complet închis și izolat, care nu poate fi accesat din cabină. Transportul a fost urmărit prin satelit cu indicarea locației exacte a mașinilor în orice moment.”, a anunțat Alin Nica.

De același nivel ridicat de securitate vor avea parte lucrările lui Brâncuși și în interiorul Muzeului de Artă, pe toată perioada în care vor fi expuse: 30 septembrie 2023 – 28 ianuarie 2024.„Consiliul Județean Timiș a investit în sistemul de supraveghere și control acces. Expoziția «Brâncuși: surse românești și perspective universale» reprezintă o ocazie unică de a admira, în România, lucrările cu valoare de patrimoniu universal ale artistului, precum Sărutul, Măiastra, Pasărea în văzduh, Muzele (Dra Pogany și Muza adormită), Somnul, Peștele sau Capul de copil, dar și de a descoperi lucrări mai puțin cunoscute.”, a mai spus președintele CJ Timiș.

Continuă să citeşti

CULTURĂ-MEDIA

Expoziție in memoriam dedicată caricaturistului gorjean Aurelian Șuță

Postat acum

on

Muzeul Național „Constantin Brâncuși” organizează vineri, 22 septembrie, de la ora 17,00, vernisajul expoziției „Ultimul gram de suflet”, expoziție de grafică – in memoriam –  Aurelian Iulius Șuță (ȘAI). Curatorul expoziției este artistul Florin Preda Dochinoiu. Totodată, va fi lansat volumul „Poeme desenate” semnat de scriitorul Alex Gregora. Cartea este ilustrată cu lucrări semnate ȘAI. Evenimentul se desfășoară cu sprijinul Asociației Internaționale a Polițiștilor și în parteneriat cu Muzeul Județean „Alexandru Ștefulescu”, Centrul de Cercetare, Documentare și Promovare „Constantin Brâncuși” și Liceul de Arte „Constantin Brăiloiu”.

Aurelian Iulius Șuță ȘAI (1965 – 2020), licențiat în Arte Vizuale al Universității de Vest din Timișoara – Facultatea de Arte Vizuale și Design a fost membru al Uniunii Artiștilor Plasticii, Filiala Craiova și polițist în cadrul Serviciului Criminalistic al IPJ Gorj. A avut o prestigioasă carieră artistică națională și internațională.

Continuă să citeşti
Publicitate

Abonează-te

CURS VALUTAR