Connect with us

ACTUALITATE

De Sf.Mărie se inaugurează căminul cultural din Stolojani

Postat acum

on

0 Shares

Căminul Cultural din satul Stolojani, comuna Bălești, va avea loc pe 15 august, la ora 19.00. Evenimentul se va bucura de participarea unor cunoscuți interpreți de muzică populară. Căminul din Stolojani a fost reabilitat cu fonduri europene.

0 Shares
Publicitate
Click pentru a comenta

You must be logged in to post a comment Login

Lasă un comentariu

ACTUALITATE

Bârsești: Incendiu puternic la un depozit de materiale plastice

Postat acum

on

De către

Pompierii intervin la un incendiu izbucnit la un depozit de materiale plastice la Bârsești.

„La fața locului se intervine cu două autospeciale de stingere cu apă si spumă, iar in scut timp vor ajunge la fata locului alte 2 autospeciale. Pană în acest moment nu sunt semnalate victime”, spun reprezentanții ISU Gorj.

ISU a suplimentat numărul de autospeciale și se intervine în acest moment cu 5 autospeciale de stingere cu apă și spumă și o autoplatformă pentru lucru la înălțimi.

Continuă să citeşti

ACTUALITATE

Târg de adopție, la Târgu Jiu

Postat acum

on

De către

„Miercuri, 17 iulie, între orele 10:00 – 18:00, mergând la adăpostul public din Târgu Jiu, unul dintre aceste suflete poate să fie prietenul vostru pe viață.
Iubirea față de un câine nu se rezumă la o bucată de pâine aruncată pe stradă, iubirea față de un câine, mă refer la iubirea adevărată, este atunci când îl luăm acasă, când avem grijă de el, când ne asumăm această responsabilitate.
Dacă chiar vrem să ajutăm aceste suflete cu adevărat trebuie să învățăm să adoptăm, nu să cumpărăm. Împreună le putem acorda o șansă!
P.S. Vă rog să distribuiți această postare, astfel încât aceste imagini să ajungă la cât mai multă lume! Vă mulțumesc”, a transmis Luis Popa, partener al acestui proiect.
Continuă să citeşti

ACTUALITATE

Modificări la legislația rutieră: Șoferii informați de către polițiști

Postat acum

on

De către

Polițiștii rutieri din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Gorj au organizat astăzi și desfășurat o acțiune ce a avut drept scop informarea participanților la trafic cu privire la ultimele modificări în domeniul legislației rutiere, în municipiul Târgu Jiu.

Cu această ocazie, polițiștii rutieri au prezentat conducătorilor auto aparatele drugtest și etilotest folosite în activitățile curente derulate în trafic și au oferit recomandări specifice pentru prevenirea evenimentelor negative.

Astfel, în ceea ce privește modificările legislației, polițiștii au informat participanții la trafic despre faptul că, pentru protejarea vieții, integrității corporale și sănătății persoanelor care participă la traficul rutier, legislația rutieră a cunoscut o noua adaptare la realitățile curente, prin intrarea în vigoare a O.U.G. nr. 84/2024 și O.U.G. nr. 97/2024 pentru modificarea și completarea unor acte normative în scopul creșterii siguranței rutiere.

În cuprinsul acestora, legiuitorul a reglementat faptul că toți conducătorii vehiculelor, cu excepția celor trase sau împinse cu mâna, instructorii auto atestați să efectueze instruirea practică a persoanelor pentru obținerea permisului de conducere, precum și examinatorul autorității competente în timpul desfășurării probelor practice ale examenului pentru obținerea permisului de conducere, după caz, sunt obligați să se supună testării în vederea stabilirii consumului de substanțe psihoactive ori a concentrației de alcool în aerul expirat, la solicitarea polițistului rutier.

De asemenea, a fost extins cadrul de aplicare a măsurii administrative de retragere a permisului de conducere în situațiile în care conducătorul unui autovehicul, titular de permis de conducere, refuză să respecte obligația legală de a se supune testării, în vederea stabilirii consumului de substanţe psihoactive ori a concentraţiei de alcool în aerul expirat, la solicitarea poliţistului rutier, deși este identificat în trafic având:

a) sancțiuni contravenționale aplicate, în mod repetat, în ultimii 3 ani, pentru săvârșirea contravenţiei de conducere sub influența băuturilor alcoolice;

b) condamnare definitivă pentru infracţiuni privind conducerea unui autovehicul sub influența alcoolului sau a unor substanțe psihoactive, a consumat alcool sau alte substanțe psihoactive ulterior producerii unui accident de circulație, a refuzat sau s-a sustras de la prelevarea de probe biologice, a săvârșit infracțiuni privind traficul şi consumul ilicit de droguri;

c) în vehicul recipiente ce pot conţine băuturi alcoolice şi care prezintă urme de consum sau substanţe susceptibile de a avea efecte psihoactive;

d) un comportament nefiresc, care poate fi generat de consumul de băuturi alcoolice sau substanțe psihoactive.

În urma noilor modificări legislative, conducătorii auto care refuză testarea cu aparatele din dotare, fie drugtest, fie etilotest, sunt conduși la unități medicale specializate, pentru recoltarea de probe biologice, în vederea stabilirii prezenței, existenței sau inexistenței substanțelor interzise sau alcoolului în sânge, iar, față de aceștia este luată măsura administrativă de retragere a permisului de conducere.

Retragerea permisului de conducere în cazul acestui refuz încetează, iar șoferul primește permisul înapoi, dacă rezultatul analizei probelor biologice atestă lipsa în organism a alcoolului sau a substanțelor psihoactive.

Prin O.U.G. nr. 97/2024 pentru stabilirea unor măsuri în domeniul siguranței rutiere a fost reglementat și termenul de restituire a permisului de conducere.

Astfel, instituțiile medico-legale realizează analizele toxicologice în vederea constatării prezenței sau absenței substanțelor psihoactive în organism sau a alcoolului în sânge a mostrelor biologice recoltate de la persoanele care refuză sau nu pot să se supună testării pentru stabilirea consumului de substanțe psihoactive ori a concentrației de alcool în aerul expirat sau de la persoanele testate cu un mijloc tehnic certificat care a indicat prezența în organism a unor substanțe psihoactive și comunică rezultatul acestora către structurile Poliției Române solicitante în termen de maximum 72 de ore de la momentul finalizării procedurilor de recoltare a mostrelor biologice.

Permisul de conducere retras se restituie în baza buletinului de analiză toxicologică prin care s-a stabilit absența în organism a substanțelor psihoactive sau a alcoolului în sânge, după caz, ori la împlinirea termenului de 72 de ore de la momentul finalizării procedurilor de recoltare a mostrelor biologice, dacă nu a fost comunicat un astfel de buletin.

Orice persoană testată cu un mijloc tehnic potrivit Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 195/2002, republicată, cu modificările și completările ulterioare, care nu are obligația de a se supune recoltării mostrelor biologice, poate solicita polițistului rutier să i se recolteze mostre biologice în cadrul unităților sau instituțiilor medicale competente, în vederea stabilirii îmbibației de alcool în sânge.

În cuprinsul procesului-verbal întocmit de polițist, titularul permisului de conducere poate opta pentru a-i fi comunicat rezultatul buletinului de anaiză toxicologică prin email sau telefonic, având următoarele variante de a intra în posesia documentului:

– ridicarea de la sediul Serviciului Rutier pe a cărui rază teritorială s-a reținut permisul de conducere;

– ridicarea de la sediul altui Serviciu Rutier decât cel pe a cărui rază teritorială s-a reținut permisul;

– înaintarea la o adresă de corespondență, prin servicii poștale, furnizată de titularul permisului.

Menționăm că prevederile legislative sunt aplicabile testărilor efectuate începând cu data intrării în vigoare a O.U.G. nr. 84/2024, respectiv 29 iunie 2024, iar termenul de 72 de ore curge de la data de 15 iulie 2024, data intrării în vigoare a O.U.G. nr. 97/2024.

În concluzie, testarea reprezintă doar un indiciu în ceea ce privește posibilitatea ca acel șofer să fi consumat substanțe interzise. Tocmai de aceea sunt recoltate probe biologice, la o unitate medicală, iar rezultatul acestora reprezintă probă în ceea ce privește existența sau inexistența substanțelor interzise.

Măsura administrativă de retragere a permisului de conducere își urmează regimul juridic, reglementat de Legea nr. 554/2004 privind contenciosul administrativ.

Prin mecanismele juridice prevăzute, legislația rutieră are drept scop protejarea unor valori fundamentale, precum viața, integritatea corporală şi sănătatea tuturor persoanelor participante la trafic sau aflate în zona drumului public, care trebuie să primeze în fața unei singure persoane care pune în pericol pe ceilalți.

Persoanele în cauză se pot pune în pericol, atât pe ei, cât și pe ceilalți participanți la trafic, având în vedere faptul că efectul unor substanțe poate reduce capacitatea și timpii de reacție.

Siguranța rutieră este responsabilitatea fiecărui participant la trafic. Prin respectarea regulilor și adoptarea unui comportament preventiv și responsabil, putem contribui cu toții la reducerea numărului de accidente și la protejarea vieților omenești!

Continuă să citeşti
Publicitate

Promovate

Publicitate

Abonează-te

CURS VALUTAR

VREMEA

Weather Data Source: weather Targu Jiu 30 days

Dă-ne LIKE pe facebook!