ULTIMA ORĂ
Conflict între două familii la Peșteana

În urma conflictului, mai multe persoane au fost conduse la sediul Poliției Orașului Rovinari, pentru audieri.Din primele cercetări efectuate de polițiști, a reieșit faptul că între două familii, din localitatea Peșteana Jiu, a izbucnit un conflict verbal, un mod spontan, în timpul căruia au fost sparte câteva geamuri ale locuinței uneia dintre familii.Având un vedere că în timpul conflictului au fost adresate si amenințări , în cauza s a întocmit un dosar penal pentru săvârșirea infracțiunilor de amenințare și distrugere.Cercetările continuă pentru stabilirea activității infracționale a celor implicați, a împrejurărilor exacte in care a avut loc fapta și luarea măsurilor legale.
COMUNITATE
Noi discuții sindicale în problema pensiilor din minerit și energie

Federația Națională a Muncii programează în Drobeta Turnu-Severin, la Hotel Severin, în data de joi, 7 decembrie 2023, începând cu ora 09:00, întâlnirea cu cabinetul de avocatură. Sunt invitați mineri, energeticieni de la CET Halânga și toți pensionarii nemulțumiți de pensii. În problema pensiilor, minerii, energeticienii și foștii salariați din unitățile prestatoare sunt chemați să vină cu câte o copie după cartea de muncă, decizia de pensionare, carte de identitate și, eventual, adeverințe cu câștigurile obținute.
EDUCAȚIE
Mii de elevi gorjeni ar putea primi burse de reziliență

Începând de anul școlar viitor, elevii vor primi burse școlare după alte criterii, potrivit unei declarații făcute de ministrul Educației, Ligia Deca. Oficialii din Educație vor sa elimine bursele de merit pentru 30% dintre elevii unei clase și să introducă un prag de medie, de 9,50.
Potrivit declarațiilor făcute de Ligia Deca, începând cu anul școlar 2024-2025, bursa de merit va însemna bani pentru elevii cu medii peste 9.50 ori cu rezultate deosebite la concursuri și olimpiade naționale. În prezent, primesc bursă de merit și elevii care se află între primii 30% din clasă, fără prag de medie.
Totodată, de anul viitor Ministerul Educației intenționează să introducă un nou tip de bursă: bursa de reziliență, care va premia progresul unui copil. Bursa de reziliență se va acorda primilor 30% dintre elevii unei clase, cu media peste 7.
DEZVĂLUIRI LOCALE
Tătaru și Ianc s-au prins în flagrant! ”Inginerul” care a câștigat concursul șmenuit de la Ambulanță nu s-a prezentat la post, de teamă că va rămâne șomer (!?)

Situație halucinantă și care frizează penalul, la modul grosolan, la Serviciul Județean de Ambulanță (SJA) Gorj! Managerul instituției, Tiberiu Tătaru, a anunțat, miercuri, 6 decembrie a.c., că a fost anulat (?!) concursul pentru ocuparea postului, cu normă întreagă, de inginer, grad II, din cadrul Serviciului de mișcare exploatare auto și nave sanitare, atelier întreținere și reparații auto, revizie tehnică. Numai că, în urmă cu trei săptămâni, pe 14 noiembrie, comisia de concurs anunțase rezultatele finale, și urma doar ca, în termen de 15 zile calendaristice, candidatul declarat ”admis” să se prezinte la post pentru a-i fi încheiat contract de muncă.
Cum concursul a fost contestat la Tribunalul Gorj, din cauza condițiilor discriminatorii care l-au avantajat pe Ionel Ianc, ambulanțier și lider sindical în cadrul SJA, să rămână singur în cursa pentru ocuparea postului, fiind declarat câștigător, acesta nu s-a prezentat la noul loc de muncă, de teamă că va rămâne șomer. Adică, pentru încadrarea sa în postul de inginer urma să-i fie încetat contractul de muncă de pe postul de ambulanțier și încheiat un altul pentru noua poziție din organigramă, doar că, în cazul în care instanța anula concursul, acesta rămânea fără loc de muncă. Așa s-a ajuns în situația în care Ianc să nu se prezinte la noul post, iar managerul SJA a fost nevoit să anuleze concursul.
GorjExpress.ro a semnalat încă de la demararea concursului pentru ocuparea postului de inginer în cadrul SJA GORJ că s-au comis mai multe încălcări ale legii pentru a fi avantajat ambulanțierul Ionel Ianc, președintele Sindicatului ”Salvamed” și consilier local PSD, susținătorul managerului Tiberiu Tătaru. Corpul de Control al Instituției Prefectului Județul Gorj a confirmat, în urma verificărilor efectuate, că cel puțin una din condițiile impuse era discriminatorie și îl avantaja, în mod evident pe Ianc, iar concursul a fost anulat. În mod sfidător, după două zile, concursul a fost reluat, fără să fie eliminată condiția considerată discriminatorie, iar după etapa selecției dosarelor, patru candidați au fost declarați ”respins”, tocmai pentru că nu îndeplineau acea condiție, singurul rămas în ”competiție” fiind Ionel Ianc.
Pe 14 noiembrie a.c., comisia de concurs a anunțat rezultatele finale, Ianc fiind declarat ”admis”, cu 78,5 puncte, și urma ca, în termen de 15 zile calendaristice, să se prezinte la post pentru a-i fi încheiat contract de muncă.
Între timp, Corpul de Control al Instituției Prefectului Județul Gorj a sesizat Ministerul Sănătății, iar unul dintre candidații dezavantajați, respins din concurs în baza acelor condiții discriminatorii, a contestat concursul la Tribunalul Gorj. În condițiile în care procesul se judecă, iar instanța a fixat următorul termen pe 12 decembrie, lucrurile s-au complicat, iar ”aranjamentul” de la Ambulanță a picat.
Adică, în mod normal, Ianc trebuia să se prezinte la post pe 29 noiembrie, să-i fie încetat contractual individual de muncă în postul de ambulanțier și să-i fie încheiat un nou contract pentru postul de inginer. Cu o zi înainte însă, pe 28 noiembrie, Tribunalul Gorj a acordat termen, așa că toate calculele au fost date peste cap. În acest context, exista riscul ca, în cazul unui verdict nefavorabil al instanței, adică judecătorii să decidă anularea concursului, Ianc să rămână șomer.
În actul normativ pentru aprobarea Regulamentului-cadru privind organizarea şi dezvoltarea carierei personalului contractual din sectorul bugetar plătit din fonduri publice există o excepție de la cele 15 zile în care candidatul admis era obligat să se prezinte la post și anume, o cerere scrisă şi ”temeinic motivată, candidatul declarat „admis” la concurs poate solicita, în termen de 3 zile lucrătoare de la afişarea rezultatului final al concursului, un alt termen de prezentare la post care nu poate depăşi termenul de preaviz prevăzut pentru demisie”, însă era imposibil de aplicat în acest caz.
Așa că, miercuri, pe 6 decembrie, managerul SJA Gorj, Tiberiu Tătaru, a semnat, cu lacrimi în ochi și mâna tremurândă, anunțul prin care a fost ANULAT (?!) concursul pentru ocuparea postului de inginer.
Practic, tot ce s-a ”croșetat” minuțios, în avantajul lui Ianc, s-a destrămat, iar toată manevra poate fi considerată un autodenunț amănunțit care luminează ancheta polițiștilor Serviciului de Investigarea Criminalității Economice (SICE) din cadrul IPJ Gorj.
Claudiu Matei