Connect with us

COMUNITATE

Ce se întâmplă azi la Muzeul Crucilor de la Măceșu

Postat acum

on

De Ziua Înălțării Sfintei Cruci, joi, 14 septembrie, la Muzeul Crucilor din Măceșu, se va oficia începând cu ora 11.00 o slujbă de pomenire pentru oamenii de cultură care au cruci în acest muzeu reprezentativ din România. În decursul anilor au fost amplasate aici cruci închinate personalităților: Constantin Brăiloiu, Ciprian Porumbescu, Iuliu Maniu, Cristina Stamate, Ion Besoiu, Stela Popescu, Viorel Gârbaciu, Marga Barbu, Leopoldina Bălănuţă, Iurie Darie, Dem Rădulescu, Toma Caragiu, Puiu Călinescu, Şerban Ionescu, Gheorghe Dinică, Amza Pellea, dar și interpreţi de muzică populară, precum Maria Tănase sau Maria Lătăreţu.

Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj împreună cu Primăria orașului Târgu Cărbunești, marchează această sărbătoare prin pomenirea marilor oameni de cultură trecuți în neființă. La Muzeul Crucilor de la Măceșu va avea loc un parastas, dar și împărțirea de pachete de pomană.

Înălțarea Sfintei Cruci este praznuită în fiecare an pe 14 septembrie. Este cea mai veche sărbătoare închinată cinstirii lemnului sfânt. Înălțarea Sfintei Cruci se serbeaza cu post, pentru că ea ne aduce aminte de patimile și moartea Mântuitorului. În această zi sărbătorim amintirea celor trecuți în neființă. Atât în calendarul bizantin (ortodox și greco-catolic), cât și în cel latin această sărbătoare se ține pe data de 14 septembrie. Sărbătorirea descoperirii Sfintei Cruci în ziua de 14 septembrie este atestată la Ierusalim încă din secolul al IV-lea.

Pe 13 septembrie 2013, a fost inaugurată secţia interioară a Muzeului Crucilor, de la Măceșu, care adăposteşte peste 150 de cruci de diferite tipologii: cruci de pomenire, cruci de căpătâi, cruci pentru iertarea păcatelor, dar şi altele. Obiectele au fost strânse din Turburea, Plopșoru, Vladimir, Logrești, Licurici, Aninoasa, Hurezani.  Muzeul a fost făcut în clădirea fostei școli din Măceșu.

„Crucile de jurământ au o semnificație aparte și sunt puse cu un adânc respect pentru cei adormiți, pentru sufletele celor plecați dintre noi. Înălțarea Sfintei Cruci este a doua mare sărbătoare a lunii septembrie, după Nașterea Maicii Domnului sau Sfânta Maria Mică. Spre deosebire de alte sărbători creștine, Înălţarea Sfintei Cruci se cinsteşte cu post aspru, Crucea fiind un simbol al victoriei asupra morţii şi păcatului. Ziua de 14 septembrie este considerată şi data care vesteşte sfârşitul verii şi începutul toamnei. Calendarul popular consemnează această zi şi sub alte denumiri, cum ar fi Cârstovul Viilor şi Ziua Şarpelui. La Măceșu este singurul muzeu din Oltenia dedicat exclusiv crucilor şi troiţelor de lemn”, spune managerul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj, Pompiliu Ciolacu.

Publicitate
Click pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

COMUNITATE

Prăpăd pe Zambilelor! Locatarii nu au apă de trei zile, copiii se spală la sticle

Postat acum

on

De către

Nu este apă, deja de trei zile, pe strada Zambilelor din Târgu Jiu. Locatarii blocurilor din zonă sunt disperați că singurele surse de apă din zonă sunt doar niste cișmele stradale.

De aici iau apă pentru mâncare, de aici iau apă, în sticle, pentru spălat. Oamenii dau vina însă pe Aparegio pentru lipsa acestei utilități, considerând că societatea uită că au copii la școală.

Continuă să citeşti

COMUNITATE

Barul „La Academie”, amendat de DSV pe linia igienei

Postat acum

on

De către

Barul „La Academie” din Motru a fost călcat de inspectorii sanitar veterinari. Aceștia au găsit în unitate probleme pe linia igienei, considerate de verificatori drept precară. Sancțiunea primită de unitate a fost cuprinsă între 2000-10.000 de lei. Societatea care deține barul nu are autorizație de funcționare de la primărie. Cu toate acestea a încasat din activități de alimentație publică în ultimele două luni aproape 300.000 de lei.

Continuă să citeşti

COMUNITATE

Publicul este invitat la o mare sărbătoare în Rânca

Postat acum

on

Festivalului de folk și poezie „Printre Nori” are loc în  perioada 22 – 24 septembrie, la Rânca, în județul Gorj. Evenimentul a ajuns la a patra ediție. Participă artiști cunoscuți la nivel național, precum: Narcis Tran Korsar, Adrian Beznă, Mircea Vanca, Dan Vană și Daniel Cosma. Organizatori sunt: Eden, Cetina Rânca și Lupii Râncii.

Continuă să citeşti
Publicitate

Abonează-te

CURS VALUTAR