COMUNITATE
Ce se întâmplă azi la Muzeul Crucilor de la Măceșu
De Ziua Înălțării Sfintei Cruci, joi, 14 septembrie, la Muzeul Crucilor din Măceșu, se va oficia începând cu ora 11.00 o slujbă de pomenire pentru oamenii de cultură care au cruci în acest muzeu reprezentativ din România. În decursul anilor au fost amplasate aici cruci închinate personalităților: Constantin Brăiloiu, Ciprian Porumbescu, Iuliu Maniu, Cristina Stamate, Ion Besoiu, Stela Popescu, Viorel Gârbaciu, Marga Barbu, Leopoldina Bălănuţă, Iurie Darie, Dem Rădulescu, Toma Caragiu, Puiu Călinescu, Şerban Ionescu, Gheorghe Dinică, Amza Pellea, dar și interpreţi de muzică populară, precum Maria Tănase sau Maria Lătăreţu.
Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj împreună cu Primăria orașului Târgu Cărbunești, marchează această sărbătoare prin pomenirea marilor oameni de cultură trecuți în neființă. La Muzeul Crucilor de la Măceșu va avea loc un parastas, dar și împărțirea de pachete de pomană.
Înălțarea Sfintei Cruci este praznuită în fiecare an pe 14 septembrie. Este cea mai veche sărbătoare închinată cinstirii lemnului sfânt. Înălțarea Sfintei Cruci se serbeaza cu post, pentru că ea ne aduce aminte de patimile și moartea Mântuitorului. În această zi sărbătorim amintirea celor trecuți în neființă. Atât în calendarul bizantin (ortodox și greco-catolic), cât și în cel latin această sărbătoare se ține pe data de 14 septembrie. Sărbătorirea descoperirii Sfintei Cruci în ziua de 14 septembrie este atestată la Ierusalim încă din secolul al IV-lea.
Pe 13 septembrie 2013, a fost inaugurată secţia interioară a Muzeului Crucilor, de la Măceșu, care adăposteşte peste 150 de cruci de diferite tipologii: cruci de pomenire, cruci de căpătâi, cruci pentru iertarea păcatelor, dar şi altele. Obiectele au fost strânse din Turburea, Plopșoru, Vladimir, Logrești, Licurici, Aninoasa, Hurezani. Muzeul a fost făcut în clădirea fostei școli din Măceșu.
„Crucile de jurământ au o semnificație aparte și sunt puse cu un adânc respect pentru cei adormiți, pentru sufletele celor plecați dintre noi. Înălțarea Sfintei Cruci este a doua mare sărbătoare a lunii septembrie, după Nașterea Maicii Domnului sau Sfânta Maria Mică. Spre deosebire de alte sărbători creștine, Înălţarea Sfintei Cruci se cinsteşte cu post aspru, Crucea fiind un simbol al victoriei asupra morţii şi păcatului. Ziua de 14 septembrie este considerată şi data care vesteşte sfârşitul verii şi începutul toamnei. Calendarul popular consemnează această zi şi sub alte denumiri, cum ar fi Cârstovul Viilor şi Ziua Şarpelui. La Măceșu este singurul muzeu din Oltenia dedicat exclusiv crucilor şi troiţelor de lemn”, spune managerul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj, Pompiliu Ciolacu.
COMUNITATE
Elevii jandarmi au donat sânge
Donează sânge, salvează o viață!
,,Astăzi, în zi de sărbătoare, 10 elevi jandarmi aflați în stagiul de practică la Inspectoratul de Jandarmi Județean ,,Tudor Vladimirescu” Gorj s-au prezentat pentru a dona sânge la Centrul de Transfuzie Sanguină Gorj.
În acest an, peste 80 de jandarmi gorjeni au participat la două campanii de donare de sânge ,,Donează sânge! Salvează o viață!” și au contribuit în acest fel la ajutorarea semenilor”, au transmis reprezentanții Jandarmeriei Gorj.
COMUNITATE
Provocarea Superman Challenge: Două adolescente au ajuns la SJU Târgu Jiu cu entorsă
Superman Challenge este o provocare în trend pe TikTok, dar s-a dovedit a fi periculoasă pentru copiii care o practică. 20 de copii au ajuns la spitalul Grigore Alexandrescu din Capitală cu fracturi după ce au încercat această provocare. La SJU Târgu Jiu au ajuns două fete, cu câte o entorsă.
„Au fost înregistrate două cazuri. Ieri după amiază și în seara zilei de 1 decembrie (după ora 20:30) la UPU s-au prezentat două adolescente, ambele cu entorsă la câte o mână. Din ce au povestit personalului medical acestea au participat la provocarea care circula pe retele de socializare si au căzut. Fiecare dintre paciente a beneficiat de investigatii imagistice în UPU și nu au avut nevoie de internare”, a precizat biroul de presă al SJU Târgu Jiu.
COMUNITATE
Cercul pedagogic al profesorilor de limba și literatura română a avut loc la Novaci
Școala Gimnazială Novaci a fost gazda Cercului pedagogic al profesorilor de limba și literatura română. Evenimentul a avut loc în data de trei decembrie și a reunit, profesori de gimnaziu ai școlilor din zona orașului Novaci.
,,Activitățile au fost diverse și au urmărit să aprofundeze aspecte ale predării limbii și literaturii române, vizând noul profil de formare al absolventului, din perspectiva triadei predare-învățare-evaluare:
• Atelier de lucru. Analiza rezolvării modelelor de subiecte din cadrul examenelor naționale. Exemple de bună practică.
• Referat metodico-științific ,,Receptarea textului liric’’,
• Referat metodico-științific: ,,Integrarea metodelor moderne (activ-participative) în cadrul orelor de limba română’’,
• Revista presei,
• Prezentare de carte: ,,Pacienta tăcută’’, de Alex Michaelides.
Momentele artistice oferite de elevii gimnaziști, a căror măiestrie în interpretarea unor monologuri dramatice, creații lirice proprii sau cântece populare a conferit evenimentului o frumusețe aparte, au fost urmate de o întâlnire, la fel de impresionantă, cu scriitorul novăcean Constantin Dârvăreanu. Domnia sa a răspuns, cu emoție, întrebărilor elevilor prezenți, acest dialog între generații dezvăluind, încă o dată, o personalitate profund ancorată în comunitatea novăceană, de o modestie demnă de urmat.
Felicitări colegelor de la Școala Gimnazială Novaci, prof. Ramona Cenușe și prof. Teodora Meseșan!
Mulțumiri alese doamnelor director Cristina Spilcă și Veronica Popescu-Cambrea pentru sprijinul arătat”, au transmis reprezentanții ISJ Gorj.
You must be logged in to post a comment Login