BUCĂTĂRIE
Casa Mitu și Pensiunea „La Moară” din Peștișani fac cele mai bune sarmale și piftii

Șase premii au fost acordate de Primăria și Consiliul Local Peștișani la festivalul gastronomic desfășurat recent în localitate. Acestea au constat în vouchere de 1250, 750 și 500 lei-premiul I, II și III care au putut fi valorificate la magazinul Mertecom din Tg Jiu.
La categoria „sarmale” podiumul a fost următorul:
Premiul I-CASA MITU
Premiul II-OBȘTEA PEȘTIȘANI
Premiul III-RESTAURANT IMPERIAL
La „piftii”, câștigătorii sunt următorii:
Premiul I-PENSIUNEA LA MOARĂ PEȘTIȘANI
Premiul II-ASOCIAȚIA FIII SATULUI FRÂNCEȘTI
Premiul III COMPLEXUL JALEȘUL ARCANI
Au fost și pemiile speciale oferite de sponsori. Sponsor Integrisoft Solutions produse electrocasnice TEFAL pentru-Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă Tg Jiu, Pensiunea Cerna Vaideeni, Floarea Firiza-Runcu și Coteț Vasilica-Brădiceni.
Sponsor Farmacia Belladonna pentru Violeta Vintilescu.
Sponsor Farmacia Gențiana pentru Bunicii Comunității Peștișani, toți bunicii aflați la standul de prezentare primind suplimente pentru imunitate, premiul special fiind acordat pentru Păstrători și Promotori ai Tradițiilor.
Toți expozanții au primit diplome și premii de participare din partea sponsorului MECO – produse curățenie și igienă.
„Concursul gastronomic din cadrul Festivalului Sarmalelor și Piftiilor este un prilej de bucurie pentru participanții dornici să își etaleze cele mai gustoase preparate dar și cele mai frumoase standuri. Inițial, fondatorul festivalului dl. Radu Ciobanu, președinte ANTREC pe vremea aceea a pornit la drum cu Festivalul Răciturilor în care erau jurizate doar piftii. Cum în Gorj se mănâncă sarmale cu piftii atât concursul cât și festivalul au cunoscut o altă dimensiune. Ediția din acest an ne-a adus la festival un număr de 30 de expozanți din care 14 au intrat în concurs cu sarmale și piftii.”, au transmis organizatorii.
Au fost gătite multe tuciuri cu sarmale, piftii, tocan de oaie, tocană de porc sau pui, fasole cu afumătură, pastramă la ceaun, oaie și pui la proțap, mămăligă, cozonaci, turtă, pâine de casă și câte și mai câte-toate pentru a satisface toate gusturile miilor de oameni care au pășit în festival.
BUCĂTĂRIE
Sandviș cu ton. Rapid și gustos

Sandvis cu ton, rosii si pasta de masline – Ingrediente (4 persoane)
2 baghete de paine lungi
200 g mix salata/salata verde
Ingrediente pate de ton
1 conserva ton bucati Lotka, in ulei de floarea soarelui (160g)
20 g unt moale
50 g smantana pentru gatit (20 % grasime)
1 lingurita suc de lamaie proaspat
sare
piper
Ingrediente rosii coapte pentru sandvisuri
150 g rosii cherry
1 lingura oregano
1 lingura ulei de masline
sare
Ingrediente pasta de masline
200 g masline negre fara samburi
50 ml ulei de masline
Scurgem tonul intr-o sita deasa.
Punem tonul scurs in robot, adaugam untul moale, smantana pentru gatit, sucul de lamaie, sare si piper dupa gust.
Mixam pana cand obtinem o pasta omogena si fina.
Spalam rosiile, le stergem si le taiem in jumatati. Le așezăm in tava de cuptor tapetata cu hartie de copt si le pudram cu oregano si sare dupa gust.
Stropim rosiile cu ulei de masline si le coacem in cuptorul preincalzit la 180°C, pentru 20 minute.
Prepararea pastei de masline:
Pentru prepararea retetei de pasta de masline, punem maslinele in robot, cu lamele de otel montate, si mixam pana cand obtinem o compozitie omogena (cca 4 minute la viteza medie)
Adaugam uleiul de masline treptat si mixam pana cand pasta devine legata.
Cum asamblăm sandvișul
Taiem baghetele pe lungime, ungem fiecare jumatate cu pate de ton si pasta de masline dupa preferinta.
Punem pe jumatatea de bagheta unsa cu pate de ton, rosiile coapte si salata.
Inchidem sandvisul si il presam cu grija.
BUCĂTĂRIE
Pizza din felii de pâine

Ingrediente:
8 felii paine
1 ou
200 ml lapte
50 g ketchup/sos rosii
200 g cascaval
200 g salam, sunca presata
1 ardei capia
Mod de preparare pizza pe felii de paine
Punem oul si laptele intr-un vas si le batem usor pana se omogenizeaza. Trecem feliile de paine prin amestecul rezultat. Nu le lasati sa absorba foarte mult, doar le trecem rapid prin amestec.
Salamul, sunca presata si ardeiul le taiem cubulete si le asezam pe toata suprafata feliei de paine.
Radem restul de cascaval si il asezam deasupra, astfel incat sa acopere totul.
Le punem in cuptorul preincalzit, la 180 grade, pentru circa 20 minute.
Sunt minunate atunci calde, dar sunt foarte bune si reincalzite si foarte usor de facut.
BUCĂTĂRIE
Salată de ouă cu avocado

Ingrediente salata de oua cu avocado
2 avocado
2 oua fierte tari
1 ceapa rosie mica
100 ml iaurt grecesc
1 lingura zeama lamaie
1 lingura mustar
sare dupa gust
Mod de preparare salata de oua cu avocado
Alegem avocado bine coapte. Le taiem in doua pe lungime, indepartam samburele si, cu ajutorul unei linguri scobim miezul apoi il taiem cubulete mici si il stropim cu zeama de lamaie. Fierbem ouale, le lasam sa se raceasca apoi le taiem cubulete. Tocam marunt ceapa rosie.
Amestecam si daca este cazul putem sa mai adaugam sare sau zeama de lamaie. Adaugam patrunjel verde, tocat marunt. Merge foarte bine cu paine prajita.