Connect with us

COMUNITATE

Foc de artificii la Festivalul folcloric pastoral „Coborâtul oilor de la munte”

Postat acum

on

Festivalul folcloric pastoral „Coborâtul oilor de la munte” începe vineri în comuna Baia de Fier. Participă ansambluri din cinci județe: Vâlcea, Argeș, Gorj, Olt și Hunedoara. Vor avea loc spectacole de muzică populară, o paradă a portului popular și un foc de artificii. Nu vor lipsi preparatele tradiționale, precum tocanul de oaie.

Comuna Baia de Fier organizează, anual, începând cu anul 1993, Festivalul folcloric pastoral „Coborâtul oilor de la munte”. Manifestarea este este una dintre cele mai importante manifestări culturale desfășurate în comuna Baia de Fier, ocazie cu care sosesc aici mii de turiști din toate colțurile țării, numărul acestora crescând de la an la an. Eveniment cu tradiție pastorală, prin care se celebrează terminarea perioadei de trashumanță în zona alpină și începe transhumanța spre locurile de șes.

Festivalul folcloric pastoral „Coborâtul oilor de la munte” a ajuns în acest an la cea de-a XXXI-a ediţie şi încearcă să păstreze tradiţiile şi obiceiurile comunităţilor de păstori din Munţii Parâng. Sărbătoarea marchează coborârea turmelor de oi de la munte şi pregătirea pentru iernat, un moment extrem de important în calendarul pastoral. Transhumanța este mișcarea sezonieră a oamenilor și a șeptelului, de obicei între vale (unde turmele stau iarna) și munte (unde turmele stau vara). Tradiția transhumanței, veche de mii de ani, este o practică importantă a păstoritului încă din timpul Imperiului Roman și în Evul Mediu. Consistă în deplasarea sezonieră a turmelor de vite între locurile de văratic, în general în zonele de relief cu pășuni bogate, și locurile de iernatic, în general în zonele de șes și cu climă mai blândă iarna. Scopul Festivalul folcloric pastoral ”Coborâtul oilor de la munte” este conservarea şi popularizarea tradiţiilor locale legate de viaţa păstorilor şi de fenomenul transhumanței.

Publicitate
Click pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

COMUNITATE

Un sindicat din minerit îi apără în instanță și pe pensionarii polițiști și militari

Postat acum

on

Una din organizațiile sindicale din minerit a decis să îi apere în instanță și pe pensionarii din poliție și armată. Federația Națională a Muncii, condusă de Constantin Crețan, face aceste demersuri, ca urmare a afilierii Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate. Federația Națională a Muncii are membri din minerit, energie, prestatori, pensionari, polițiști, cadre militare, expropriați.

Continuă să citeşti

COMUNITATE

Câți câini din Târgu Jiu au fost adoptați

Postat acum

on

Viceprimarul municipiului Târgu Jiu, Bogdan Bejinaru, susține că o mare parte a câinilor fără stăpân ridicați de pe străzile din oraș au ajuns la diferite familii. Bogdan Bejinaru a precizat că, în urma delegării serviciului, 284 de câini au fost capturați de pe străzile municipiului Târgu Jiu, 94 dintre aceștia se află în padoc, iar 190 au fost adoptați.

„Delegarea serviciului de gestionare a câinilor fără stăpân a fost intens criticată de cei care văd și gândesc doar răul acestui oraș. Am acționat cum am crezut că e mai bine pentru siguranța cetățenilor și a copiilor, pentru creșterea calității vieții în Târgu Jiu, conștienți fiind de faptul că problema câinilor fără stăpân nu era bine gestionată. Avem și primele rezultate: 284 de câini au fost capturați de pe străzile municipiului Târgu Jiu, 94 dintre aceștia se află în padoc, iar 190 au fost adoptați. Îmbucurător este că, având în vedere numărul mare de adopții,  în această perioadă, nu a avut loc NICI O EUTANASIERE! Suntem datori să vă oferim un climat de viață sigur și sănătos, așa că detractorii de serviciu, ascunși sub masca așa zișilor iubitori de animale, pot să ne critice în continuare. Problema câinilor fără stăpân nu este nici pe departe rezolvată, dar primele rezultate arată că poate fi soluționată.”, conform viceprimarului din Târgu Jiu, Bogdan Bejinaru.

 

Continuă să citeşti

COMUNITATE

Marcel Romanescu se poate întoarce la UCB

Postat acum

on

Primarul din Târgu Jiu, Marcel Romanescu, se poate întoarce la Universitatea „Constantin Brâncuși” din Târgu Jiu. Edilul, care a activat anterior ca profesor la UCB, primise o serie de interdicții, ca urmare a unui conflict cu fosta conducere. Consiliul de Etică și Management Universitar a desființat hotărârile Senatului Universității „Constantin Brâncuși”.

„Consiliul de Etică și Management Universitar mi-a dat dreptate și desființează hotărârile Senatului Universității „Constantin Brâncuși”, dictate, practic, de fosta conducere.

Am fost supus unui linșaj public, pe perioada ultimilor 3 ani, de către fosta conducere a UCB. După ce, într-o primă etapă, Comisia de Etică a emis o soluție ce mi-a fost favorabilă, aceasta a fost schimbată de către Senatul Universității, urmând o serie de decizii ilegale.

Am sesizat aceste aspecte Consiliului de Etică și Management Universitar din cadrul Ministerului Educației care a hotărât desființarea hotărârilor emise cu încălcarea legii.

Le-am vorbit colegilor mei de la UCB despre nevoia de a rămâne uniți pentru dezvoltarea universității de la Târgu Jiu. Instituțiile de învățământ superior sunt într-o concurență acerbă careia nu-i putem face față dacă suntem dezbinați. Trebuie sa lăsăm deoparte disensiunile dintre noi și să lucram împreună pentru ca Universitatea „Constantin Brâncuși” să devină una dintre cele mai puternice din țară.”, conform lui Marcel Romanescu, primarul din Târgu Jiu și profesor la UCB.

Continuă să citeşti
Publicitate

Abonează-te

CURS VALUTAR

VREMEA

Weather Data Source: weather Targu Jiu 30 days

PAGINĂ FACEBOOK