Connect with us

DEZVĂLUIRI LOCALE

AGA CEO decide azi la București soarta SE Chișcani, afacere parafată de Ciurel

Postat acum

on

0 Shares

AGA de la CE Oltenia are pe ordinea de zi, astăzi, în ședința organizată la sediul companiei din București,  anularea deciziei prin care Complexul a preluat termocentrala Chișcani, în 2013, o afacere destul de întortocheată și în prezent. Complexul anunță că va angaja și avocați pentru a recupera eventualele daune generate de anularea tranzacției de acum aproape șapte ani. Totodată se suspendă hotărârea din 2015 prin care s-a decis vânzare unor active ale acestui obiectiv dar și angajarea unor consultați care vor stabili cât a pierdut compania din Gorj urmare a acestei afaceri.

Termocentrala de la Chișcani a fost considerată în 2016 drept ,,osul din gâtul lui Ciurel”, iar abia la aceea vreme a stârnit interesul Corpului de Control al Guvernului care a decis să solicite documente de la CEO privind felul în care a fost preluată termocentrala de la Brăila, în 2013. Acest organism decide să o ia pe urmele afacerii Chișcani, în care era vizat Laurențiu Ciurel, la un an după ce FNME a sesizat, în scris, Palatul Cotroceni că achiziția termocentralei de la Brăila, nefuncțională de fapt, era nocivă pentru CEO, făcându-se în baza unor ordine politice, ca la jumătatea lui 2015 să se încerce descotorosirea de termocentrală, prin vânzarea la bucată a activelor grupului energetic. Sesizarea FNME nu stârnește atunci interesul Președinției, care o trimite ministrului Energiei, Andrei Gerea, iar respectivul, culmea, lui Ciurel. Evident că nu se ia nicio măsură la cele sesizate ca, în martie 2016, Ciurel să iasă public și să dea dreptate FNME, explicând că fostul ministru al Energiei, social-democratul Constantin Niță, i-ar fi dat un os, sub forma termocentralei de la Chișcani, pe care a trebuit să îl înghită, alături de altă “carne” primită de la minister.

Afacerea PSD, lichidată de PNL

Cele două grupuri ale Termocentralei Brăila au fost preluate de către Complexul Energetic Oltenia în toamna anului 2013, asta după ce, în primăvara aceluiași an, CEO a pus sechestru pe grupul modernizat şi retehnologizat al Termocentralei din Chișcani, pentru o datorie de aproximativ 30 de milioane de lei. Mai exact, firma producătoare de energie nu şi-a achitat, până atunci, cărbunele primit în 2012. Cum sechestrul nu a rezolvat problema, Complexul Energetic s-a văzut nevoit, se anunța la acea dată, să preia cele două grupuri ale termocentralei Brăila şi cei 300 de angajaţi care lucrau acolo. La cârma Complexului Energetic se afla Laurențiu Ciurel, fost social-democrat, care a explicat dedesubturile afacerii Chișcani abia trei ani mai târziu.

Mai exact, pentru a justifica, public, pierderile pe care le-a înregistrat CEO în 2015, sub comanda sa, Laurențiu Ciurel, destituit la aceea vreme deja de câteva luni din funcție, a aruncat pisica moartă “Chișcani” în curtea fostului ministru al Energiei, Constantin Niță. “Peste o lună de zile, față de ce ai acum la CEO, o să mai ai două hidrocentrale foarte importante: Hidrocentrala de la Lotru și Hidrocentrala de la Argeș. Pentru că ți-am dat atâta carne, o să îți dau și un pic de os, îți dau Termocentrala Brăila pentru că ai de recuperat o datorie de 20 de milioane de la Termoelectrica, iar ea valorează mult mai mult”, i-ar fi spus Niță lui Laurențiu Ciurel, potrivit declarațiilor din martie 2016 ale fostului manager privat al CEO. Ciurel susținea, de asemenea, că și în aceste condiții, CEO tot ar fi fost în câștig, pierderile produse Complexului Oltenia de la achiziția termocentralei pe gaz de la Brăila nedepășind însă 28 de milioane de lei, valoarea unității fiind mult mai mare.

CEO a încercat însă să vândă termocentrala de la Chișcani olandezilor de la BUVOCA Holdings BV. Societatea olandeză cu sediul în Amsterdam, care și-a înființat în România BUVOCA Energy SRL ajunsese să încheie cu CEO un memorandum, mai exact pe 22.07.2014 “în vederea reconversiei SE Chișcani a combustibilului folosit în prezent(gaz natural și păcură), în noul comustibil, o emulsie cu 60% cărbune cu putere calorică(6000 kcal/kg) mare și restul apă 40%-o tehnologie inovatoare care dă șanse termocentralei de relansare economică, datorită prețului foarte competitiv al energiei electrice obținute”.
În acest sens, în decembrie 2014, se realizează și un studiu de fezabilitate, la cererea olandezilor care cer în ianuarie 2015 o întâlnire la București cu oficialii CEO. Pe 20 ianuarie 2015, olandezii se întâlnesc în Capitală cu reprezentanții CEO și își manifestă intenția de a cumpăra termocentrala de la Chișcani, lucru materializat printr-o scrisoare de intenție. De altfel, la aceea vreme, o scrisoare similară ajungea și la fostul premier, Victor Ponta.

O jumătate de an mai târziu, vânzarea termocentralei ajunge în AGA, asta după ce CEO se pregătise de această vânzare încă din decembrie 2015. Mai exact, CEO atribuise unei firme din Cluj, Dorian DRS SA, un contract de 168.130 de lei pentru a evalua patrimoniul Termocentralei Chişcani, în vederea vânzării activelor olandezilor de la BUVOCA. Urmând cursul firesc, Adunarea Acţionarilor CEO, din 6 aprilie 2015, pune în discuție proiectul privind vânzarea prin licitaţie publică cu strigare a termocentralei din Brăila, iar proiectul este aprobat. Se stabilește, de asemenea, ca de vânzare să se ocupe Octavian Graure, partenerul de dosar al lui Laurențiu Ciurel. Procedura nu se mai duce la îndeplinire “nefiind îndeplinite toate formalitățile impuse de legislație”, și se sfârșește când Ciurel rămâne fără mandatul de manager al CEO, în decembrie 2015.

Ilie o transformă în sucursală

Urmașul lui Ciurel, după mandatul eșuat al lui Laurențiu Ciobotărică, Ionel Ilie repune afacerea Chișcani pe tapet, anunțând însă și el că vrea să vândă termocentrala de la Chișcani, nu olandezilor, ci la fier vechi. Noul manager al CE Oltenia, Ionel Ilie, anunța astfel în ianuarie 2016 că vrea să grăbească procesul de vânzare prin licitație publică a Termocentralei Chișcani de la Brăila, ale cărei costuri de producere a energiei depășesc prețurile de vânzare. Se menționa că în situația în care nu se va reuși să se plaseze unitatea energetică de la Brăila unui alt investitor, aceasta va fi dezmembrată bucată cu bucată și vândută la fier vechi.  Nu se întâmplă asta, iar Ilie ajunge să transforme termocentrala în SE Chișcani, sucursală a CEO.

Afacerea Chișcani ajunge să fie cercetată și de Corpul de Control al fostului premier Cioloș

În noiembrie 2019, Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a luat în discuţie şi a aprobat solicitarea Societăţii Complexul Energetic Oltenia SA de modificare a licenţei pentru exploatarea comercială a capacităţilor de producere a energiei electrice şi termice în cogenerare pe care aceasta o deţine, conform unui comunicat al instituţiei. Astăzi însă, AGA  CEO va decide dacă se anulează sau nu hotărârea acestui organism din septembrie 2013 prin care s-a preluat termocentrala Chișcani de către CEO.

CORINA ALBULESCU

0 Shares
Publicitate
Click pentru a comenta

You must be logged in to post a comment Login

Lasă un comentariu

DEZVĂLUIRI LOCALE

Clasare de la ANI pentru primarul de Bumbești Pițic, Irina Cojocaru

Postat acum

on

De către

Agenția Națională de Integritate a clasat dosarul întocmit în baza sesizărilor făcute de mai multe persoane, în ultimii ani, împotriva primarului PSD, de Bumbești Pițic.

ANI a considerat că aceste reclamații nu s-au dovedit reale, motiv pentru care a clasat cauza.

Primarul Irina Cojocaru a fost cercetată de ANI pe parcursul a patru ani, pe parcursul mandatului său de primar și viceprimar. Acum candidează din partea PSD pentru un nou mandat de primar. A accesat și realizat aproape 30 de proiecte în beneficiul comunității din Bumbești Pițic.

Continuă să citeşti

DEZVĂLUIRI LOCALE

Glăvan din Berlești, cel care a spart geamurile la tractor, băgat în arest!

Postat acum

on

De către

La data de 20 aprilie a.c., polițiști din cadrul Secției 8 Poliție Rurală Stoina au reținut pentru 24 de ore și introdus în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă al IPJ Gorj, un bărbat de 37 de ani, din comuna Berleşti, bănuit de săvârșirea infracțiunilor de distrugere și amenințare.

În urmă cu o zi, polițiștii au fost sesizaţi prin apelul 112 de un bărbat de 35 de ani, din aceeași comună, cu privire la faptul că un localnic, i-a spart geamurile de la tractor.

La faţa locului s-au deplasat polițiștii, iar, cu ocazia primelor cercetări, au stabilit faptul că, în timp ce un bărbat de 36 de ani, domiciliat în aceeași localitate, se afla la discuit, pe câmp, cu tractorul agricol ce aparţine apelantului, a venit la el bărbatul reținut de polițiști şi, cu o sapă, a spart trei geamuri laterale şi luneta tractorului.

În aceleaşi circumstanţe, bărbatul i-ar fi adresat conducătorului utilajului agricol, ameninţări cu moartea.

 

Continuă să citeşti

DEZVĂLUIRI LOCALE

Foto: I-a spart cu sapa toate geamurile de la tractor, la Lihulești! Individul periculos, liber

Postat acum

on

De către

Victor Glăvan, individul certat cu legea de la Lihulești, a mai făcut o nefăcută, la finalul acestei săptămâni. În timp ce un localnic era pe câmp, cu tractorul la discuit, s-a trezit cu toate geamurile sparte.

Făptașul, Victor Glăvan, a sărit cu sapa pe tractor, profitând de neatenția proprietarului. Când omul a sesizat ce face Glăvan, a sărit din tractor dar făptașul a vrut să îi de-a și lui cu sapa în cap.

Păgubitul a anunțat poliția, dar, deși polițiștii l-au căutat ieri nu au dat de acesta. Individul a fost de mai multe ori arestat pentru astfel de fapte antisociale, a ajuns și la Psihiatrie, dar nimeni nu îl potolește, asta în timp ce localnicii sunt îngroziți.

 

 

Continuă să citeşti