DEZVĂLUIRI LOCALE
AGA CEO decide azi la București soarta SE Chișcani, afacere parafată de Ciurel
AGA de la CE Oltenia are pe ordinea de zi, astăzi, în ședința organizată la sediul companiei din București, anularea deciziei prin care Complexul a preluat termocentrala Chișcani, în 2013, o afacere destul de întortocheată și în prezent. Complexul anunță că va angaja și avocați pentru a recupera eventualele daune generate de anularea tranzacției de acum aproape șapte ani. Totodată se suspendă hotărârea din 2015 prin care s-a decis vânzare unor active ale acestui obiectiv dar și angajarea unor consultați care vor stabili cât a pierdut compania din Gorj urmare a acestei afaceri.
Termocentrala de la Chișcani a fost considerată în 2016 drept ,,osul din gâtul lui Ciurel”, iar abia la aceea vreme a stârnit interesul Corpului de Control al Guvernului care a decis să solicite documente de la CEO privind felul în care a fost preluată termocentrala de la Brăila, în 2013. Acest organism decide să o ia pe urmele afacerii Chișcani, în care era vizat Laurențiu Ciurel, la un an după ce FNME a sesizat, în scris, Palatul Cotroceni că achiziția termocentralei de la Brăila, nefuncțională de fapt, era nocivă pentru CEO, făcându-se în baza unor ordine politice, ca la jumătatea lui 2015 să se încerce descotorosirea de termocentrală, prin vânzarea la bucată a activelor grupului energetic. Sesizarea FNME nu stârnește atunci interesul Președinției, care o trimite ministrului Energiei, Andrei Gerea, iar respectivul, culmea, lui Ciurel. Evident că nu se ia nicio măsură la cele sesizate ca, în martie 2016, Ciurel să iasă public și să dea dreptate FNME, explicând că fostul ministru al Energiei, social-democratul Constantin Niță, i-ar fi dat un os, sub forma termocentralei de la Chișcani, pe care a trebuit să îl înghită, alături de altă “carne” primită de la minister.
Afacerea PSD, lichidată de PNL
Cele două grupuri ale Termocentralei Brăila au fost preluate de către Complexul Energetic Oltenia în toamna anului 2013, asta după ce, în primăvara aceluiași an, CEO a pus sechestru pe grupul modernizat şi retehnologizat al Termocentralei din Chișcani, pentru o datorie de aproximativ 30 de milioane de lei. Mai exact, firma producătoare de energie nu şi-a achitat, până atunci, cărbunele primit în 2012. Cum sechestrul nu a rezolvat problema, Complexul Energetic s-a văzut nevoit, se anunța la acea dată, să preia cele două grupuri ale termocentralei Brăila şi cei 300 de angajaţi care lucrau acolo. La cârma Complexului Energetic se afla Laurențiu Ciurel, fost social-democrat, care a explicat dedesubturile afacerii Chișcani abia trei ani mai târziu.
Mai exact, pentru a justifica, public, pierderile pe care le-a înregistrat CEO în 2015, sub comanda sa, Laurențiu Ciurel, destituit la aceea vreme deja de câteva luni din funcție, a aruncat pisica moartă “Chișcani” în curtea fostului ministru al Energiei, Constantin Niță. “Peste o lună de zile, față de ce ai acum la CEO, o să mai ai două hidrocentrale foarte importante: Hidrocentrala de la Lotru și Hidrocentrala de la Argeș. Pentru că ți-am dat atâta carne, o să îți dau și un pic de os, îți dau Termocentrala Brăila pentru că ai de recuperat o datorie de 20 de milioane de la Termoelectrica, iar ea valorează mult mai mult”, i-ar fi spus Niță lui Laurențiu Ciurel, potrivit declarațiilor din martie 2016 ale fostului manager privat al CEO. Ciurel susținea, de asemenea, că și în aceste condiții, CEO tot ar fi fost în câștig, pierderile produse Complexului Oltenia de la achiziția termocentralei pe gaz de la Brăila nedepășind însă 28 de milioane de lei, valoarea unității fiind mult mai mare.
CEO a încercat însă să vândă termocentrala de la Chișcani olandezilor de la BUVOCA Holdings BV. Societatea olandeză cu sediul în Amsterdam, care și-a înființat în România BUVOCA Energy SRL ajunsese să încheie cu CEO un memorandum, mai exact pe 22.07.2014 “în vederea reconversiei SE Chișcani a combustibilului folosit în prezent(gaz natural și păcură), în noul comustibil, o emulsie cu 60% cărbune cu putere calorică(6000 kcal/kg) mare și restul apă 40%-o tehnologie inovatoare care dă șanse termocentralei de relansare economică, datorită prețului foarte competitiv al energiei electrice obținute”.
În acest sens, în decembrie 2014, se realizează și un studiu de fezabilitate, la cererea olandezilor care cer în ianuarie 2015 o întâlnire la București cu oficialii CEO. Pe 20 ianuarie 2015, olandezii se întâlnesc în Capitală cu reprezentanții CEO și își manifestă intenția de a cumpăra termocentrala de la Chișcani, lucru materializat printr-o scrisoare de intenție. De altfel, la aceea vreme, o scrisoare similară ajungea și la fostul premier, Victor Ponta.
O jumătate de an mai târziu, vânzarea termocentralei ajunge în AGA, asta după ce CEO se pregătise de această vânzare încă din decembrie 2015. Mai exact, CEO atribuise unei firme din Cluj, Dorian DRS SA, un contract de 168.130 de lei pentru a evalua patrimoniul Termocentralei Chişcani, în vederea vânzării activelor olandezilor de la BUVOCA. Urmând cursul firesc, Adunarea Acţionarilor CEO, din 6 aprilie 2015, pune în discuție proiectul privind vânzarea prin licitaţie publică cu strigare a termocentralei din Brăila, iar proiectul este aprobat. Se stabilește, de asemenea, ca de vânzare să se ocupe Octavian Graure, partenerul de dosar al lui Laurențiu Ciurel. Procedura nu se mai duce la îndeplinire “nefiind îndeplinite toate formalitățile impuse de legislație”, și se sfârșește când Ciurel rămâne fără mandatul de manager al CEO, în decembrie 2015.
Ilie o transformă în sucursală
Urmașul lui Ciurel, după mandatul eșuat al lui Laurențiu Ciobotărică, Ionel Ilie repune afacerea Chișcani pe tapet, anunțând însă și el că vrea să vândă termocentrala de la Chișcani, nu olandezilor, ci la fier vechi. Noul manager al CE Oltenia, Ionel Ilie, anunța astfel în ianuarie 2016 că vrea să grăbească procesul de vânzare prin licitație publică a Termocentralei Chișcani de la Brăila, ale cărei costuri de producere a energiei depășesc prețurile de vânzare. Se menționa că în situația în care nu se va reuși să se plaseze unitatea energetică de la Brăila unui alt investitor, aceasta va fi dezmembrată bucată cu bucată și vândută la fier vechi. Nu se întâmplă asta, iar Ilie ajunge să transforme termocentrala în SE Chișcani, sucursală a CEO.
Afacerea Chișcani ajunge să fie cercetată și de Corpul de Control al fostului premier Cioloș
În noiembrie 2019, Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a luat în discuţie şi a aprobat solicitarea Societăţii Complexul Energetic Oltenia SA de modificare a licenţei pentru exploatarea comercială a capacităţilor de producere a energiei electrice şi termice în cogenerare pe care aceasta o deţine, conform unui comunicat al instituţiei. Astăzi însă, AGA CEO va decide dacă se anulează sau nu hotărârea acestui organism din septembrie 2013 prin care s-a preluat termocentrala Chișcani de către CEO.
CORINA ALBULESCU
DEZVĂLUIRI LOCALE
Precizările AJPIS Gorj vizavi de alocația întreruptă pe perioada vacanței: Beneficiarii care continuă studiile după 18 ani primesc alocație în baza unei adeverințe și a unei cereri
O adeverință de la scoală, care atestă că elevii care au împlinit 18 ani urmează în continuare studii, îi repune pe beneficiari în posesia alocației întrerupte pe perioada vacanței. Beneficiarii primesc inclusiv banii restanți, susține directorul AJPIS Gorj, Natalia Moreanu, asta chiar dacă nu depun actele cerute la sediul instituției ci, la școala unde aceștia învăță.
Directorul Agenției Județene de Prestații Sociale Gorj susține că astfel de neînțelegeri apar în fiecare an, pe perioada verii, deoarece elevii dar și aparținătorii nu înțeleg că în timpul vacanței alocațiile se opresc pentru beneficiarii care au împlinit 18 ani. În momentul în care aceștia demonstrează însă că sunt în continuare la școală, în baza unei adeverințe de la unitatea de invatamant drepturile se reiau iar elevii majori își primesc banii restanți. De altfel, un părinte revoltat de situație, a făcut o plângere penală la adresa conducerii AJPIS Gorj invocând abuz în serviciu pentru că fiului său care a împlinit 18 ani pe perioada vacantei i s-a oprit brusc alocația deși acesta este tot elev. Ancheta este în curs, dar părintele refuză acum să solicite o adeverință pentru ca fiul său să reintre în drepturi.
Directoarea AJPIS Gorj explica astfel că părinții trebuie sa înțeleagă că instituția respecta legea dar procedura este aceasta.
Astfel, sunt două situații de reintrare în drepturi a beneficiarilor. Una este să ceară direct AJPIS Gorj alocația, în baza unei adeverințe de la școală, sau, a doua: să ceară secretariatului scolii să comunice situația beneficiarului la IȘJ Gorj, iar Inspectoratul să o trimită AJPIS Gorj.
Dacă adeverințele se depun la AJPIS luna aceasta, beneficiarii reintra în plată cu luna septembrie dar banii se achită în octombrie, cu restanțele din luna iulie, la zi.
DEZVĂLUIRI LOCALE
Tetila: Stația de asfalt a DOMARCONS duduie, în ciuda hotărârii judecătorești care a decis că a fost amplasată ilegal
Stația de asfalt din Tetila, deținută de firma de casă a Primăriei Bumbești Jiu DOMARCONS SRL, funcționează de aproape doi ani în baza unei autorizații ilegale eliberate de Primăria Bumbești Jiu. Aceasta ocupă abuziv terenurile bumbeștenilor, pentru care sunt litigii în instanța, și, mai mult, poluează de la primele ore ale dimineții.
În cauză s-a făcut un control al ISC Gorj, cu o jumătate de an în urmă, contestat însă de primarul localității la ISC București, dar demersul lui Constantin Bobaru s-a respins. S-a ajuns în instanță dar și aici s-a pierdut pe bandă, atât la Tribunalul Gorj și la Curtea de Apel Craiova.
Prefectura Gorj trebuie să ia însă act de situația de la Bumbești Jiu și să dispună chiar un control al Gărzii de Mediu.
DEZVĂLUIRI LOCALE
Schela: A amenințat că își dă foc, supărat pe concubină! Omul anunță că se urcă pe un stâlp și se autoincendiează
Dogaru Ludovic, în vârstă de 55 de ani, din Schela, sat Sâmbotin, a amenințat sâmbătă că își dă foc, în propria locuință. A fost oprit la timp și dus la Psihiatrie dar va repeta, luni, procedura, de data asta spunând că se va urca pe un stâlp.
Omul susține că nu mai suporta situația în care se află. Acesta ar fi construit de la zero o casă în care locuiește cu concubina sa, deja de 20 de ani. Pământul de sub casă este pe numele bărbatului. Concubina pretinde însă acum drepturi asupra locuinței și l-ar fi amenințat pe Dogaru că îl dă afară din casă. Deși omul a chemat poliția, tot el a fost amendat, polițiștii spunând că nu are ce îi face concubinei pe motiv că ,,e femeie”.
Supărat, Dogaru a amenințat că își dă foc daca problema nu se rezolvă iar el nu este lăsat liniștit în propria casă. Omul spune că femeia nu îl îngrijește, nu îl hrănește și vrea să îl lase fără acoperiș deasupra capului.
„Mâine mă duc la IPJ, la comandat, daca nu se rezolvă mă urc pe un stâlp și îmi dau foc. Am o sticla cu benzină dar am și o funie. De băgat m-au băgat la Psihiatrie… M-au făcut nebun. Dar eu nu mai suport situația”, a declarat bărbatul din Schela.
You must be logged in to post a comment Login