CULTURĂ-MEDIA
30 de ani de la înființarea Teatrului din Târgu Jiu

Teatrul din Târgu Jiu a marcat 3 decenii de existență. Cu acest prilej, duminică seară, la Muzeul Județean Gorj, a avut loc premiera piesei „Contraste sau prima dată când am avut curaj”, în regia lui Radu Botar.
Teatrul Dramatic „Elvira Godeanu” din Târgu-Jiu a fost înființat în anul 1993, prin hotărârea nr. 9/11 iunie a Consiliului Județean Gorj. Din aprilie 1999, Teatrul este transferat sub autoritatea Consiliului Local și Primăriei Municipiului Târgu-Jiu.
Încei 30 de ani de existență, la Teatrul Dramatic „Elvira Godeanu” s-au montat și jucat peste 130 piese din dramaturgia clasică și contemporană, universală și românească.
Producțiile teatrului au participat la numeroase turnee și festivaluri internationale – Casablanca, Maroc, Festivalul Internațional de Teatru Universitar, 2-10 septembrie 2005, cu spectacolul Doi pe o bancă ; Copenhaga, Danemarca – 5 octombrie 2005, spectacolul Raiul, prima pe dreapta ; Stockholm, Malmo, Suedia – 1-8 octombrie 2005, cu spectacolele Doi pe o bancă și Raiul, prima pe dreapta; Istanbul, Turcia – 22-24 mai 2007, „Romania Theatre Festival”, cu spectacolul Emigranții; Roma, Umbertide, Italia – 15-19 octombrie 2007, spectacolul Bătrânii; Istanbul, Turcia – 26-28 mai 2008, spectacolele Femeia ca un câmp de luptă și Balera; Florența, Perugia, Umbertide, Milano – Italia, 15-20 octombrie 2009, spectacolul Balera.
Începând din anul 2000, se organizează Zilele „Elvira Godeanu”, eveniment ce a făcut posibilă înâlnirea publicului gorjean cu producții reprezentative ale teatrului românesc și nu numai. Printre producțiile invitate în cadrul Festivalului se numără spectacole ale unor teatre de prestigiu din România, precum Teatrul Odeon, Teatrul Excelsior, Teatrul Metropolis, Teatrul Bulandra, Teatrul Act etc. De asemenea, au fost invitate producții ale teatrelor din străinătate, precum Frunze și flori, spectacol al Teatrului Național din Istanbul (2007).
În cadrul Zilelor „Elvira Godeanu” are loc, din 2003, Festivalul de Teatru pentru Elevi „Constantin Stanciovici-Brănișteanu”, festival-concurs ce se adresează liceenilor, ce are ca scop dezvoltarea aptitudinilor artistice ale liceenilor, dar și formarea unui public de teatru avizat. În anul 2019 a avut loc prima ediție a Festivalului de Teatru „Elvira Godeanu”, festival-concurs ce are ca scop crearea unui cadru favorabil exprimării performanței feminine în domeniul artei teatrale.
Conducerea actuală a Teatrului a anunțat că va organiza în toamnă evenimente dedicate aniversării celor 30 de ani de existență. Teatrul nu are în prezent o sală de spectacole, din cauza lipsei unui aviz din partea ISU.
CULTURĂ-MEDIA
Veteranul jurnaliștilor gorjeni, sărbătorit de filiala Gorj a UZPR

Aseară, la Sala de Festivități a Bibliotecii Județene Gorj „Theodor Aman” din Târgu-Jiu, membrii Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, filiala Gorj „Jean Bărbulescu”, într-o atmosferă de bucurie și de respect și-au sărbătorit seniorul, pe domnul Pavel Popa, la cei 80 de ani de viață, și la cei peste 50 de ani de activitate publicistică.
„În ceea ce mă privește, relația cu dânsul este una specială, întrucât dumnealui mi-a girat debutul jurnalistic la data de 28 februarie 1981, în paginile cotidianului „Gazeta Gorjului „, singura publicație permanentă din acea vreme a județului nostru.”, conform lui Dorin Brozbă, membru al UZPR Gorj.
CULTURĂ-MEDIA
Târgu Jiu: Piesă de teatru oferită gratuit publicului

Publicul din Târgu Jiu va putea să meargă gratuit la teatru. Cu brațele spre cer este o piesă de teatru manifest oferită gratuit pe 28 noiembrie, de la ora 19,00, la Teatrul Dramatic „Elvira Godeanu” din Târgu Jiu. Accesul va fi asigurat în limita locurilor disponibile.
Accesul se va face pe bază de invitație completând formularul de contact din link-ul de mai jos până la data de 23 noiembrie 2023. La conținutul mesajului se va trece numele piesei „Cu brațele spre cer”. https://beteen.ro/contact.
„Pentru detalii suplimentare nu ezitați să ne contactați pe whatsapp la numărul 0762578471. Această piesă de teatru a fost creată cu scopul promovării incluziunii sociale și nediscriminării în rândul comunității. Veți avea parte de un eveniment manifest creat de tinerii cu dizabilități care au lucrat împreună cu voluntarii asociației noastre, dar și cu actorii Teatrului „Elvira Godeanu”. O piesă de teatru cu suflet și pentru suflet care nu trebuie ratată! Parteneri: Teatrul Dramatic „Elvira Godeanu” Târgu Jiu Piesa de teatru este rezultatul proiectului Cu brațele spre cer – proiect cofinanțat din bugetul Județului Gorj pe anul 2023.”, conform Asociației BeTeeN.
CULTURĂ-MEDIA
Târgu Jiu: Expoziție dedicată Holocaustului

„Holocaustul în Gorj. Trecutul de lângă noi” este titlul unui simpozion care va avea loc pe 23 noiembrie, de la ora 15,30, la Muzeul Județean de Istorie din Târgu Jiu. Acesta va fi urmat de o expoziție de benzi desenate. Conform organizatorului principal, respectiv Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”, în noiembrie 1939, la Târgu Jiu a fost înființat un lagăr pentru refugiații polonezi, transformat apoi în lagăr pentru deținuți politici, persoane acuzate sau suspectate de a fi comuniști, dar și legionari, mineri și greviști sau militanți democrați. „Din iunie 1941, mii de evrei din estul României au ajuns în acest lagăr? Aici au trăit în condiții inumane și ulterior au fost deportați în Transnistria unde mulți dintre ei și-au pierdut viața. În Transnistria au fost deportați și 259 de romi nomazi din județul Gorj. Cei mai mulți dintre ei (147) erau copii. Despre parcursul evreilor ajunși în lagărul de la Târgu Jiu și al romilor din județul Gorj, ne vorbesc panourile de bandă desenată din expoziția „Imagini din trecut. Holocaustul în Gorj”, un proiect realizat de Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel” în parteneriat cu Fundația Freedom House România și în colaborare cu Colegiul Național de „Ecaterina Teodoroiu”, Colegiul Tehnic „General Gheorghe Magheru” și Școala Gimnazială „Constantin Brâncuși” din Târgu Jiu.”, conform unui comunicat.
„Benzile desenate sunt realizate de ilustratorul Octav Ungureanu, după un scenariu creat de cercetători ai Institutului „Elie Wiesel” în colaborare cu elevi și cadre didactice de la unitățile școlare amintite. Joi, 23 noiembrie, de la ora 15:30, la Muzeul Județean Gorj „Alexandru Ștefulescu”, din Târgu Jiu, Institutul „Elie Wiesel” și Fundația Freedom House România vă invită la un dialog despre memorie și istoria comunităților de evrei și romi din județul Gorj. Vor participa la dialog: Ana Bărbulescu, doctor în sociologie la Universitatea din București și cercetător științific la Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel“; Marcela Mrejeru, Inspector școlar general, Inspectoratul Școlar Județean, Gorj; Adriana Peptan, profesor la Colegiul Național „Ecaterina Teodoroiu”; reprezentanți ai elevilor de la Colegiul Național „Ecaterina Teodoroiu”, Colegiul Tehnic „General Gheorghe Magheru”, Școala Gimnazială „Constantin Brâncuși” din Târgu Jiu care au contribuit la realizarea benzilor desenate. Moderator va fi Cristina Guseth, director Fundația Freedom House România. Evenimentul va continua cu inaugurarea expoziției de bandă desenată, de la ora 17:00, în Piața Prefecturii din Târgu Jiu. Participarea este liberă, gratuită, confirmarea fiind necesară până la data de 22 noiembrie 2023, prin completarea formularului : https://forms.gle/RaGGSUWjhyiDk4dt9”, potrivit organizatorilor.