Connect with us

DEZVĂLUIRI LOCALE

Zece mii de lei, fără număr, de la fostul primar Bălu, pentru cântăreața lui preferată, Reli Sanda! Curtea de Conturi a descoperit că Primăria Fărcășești i-a plătit solistei servicii de asistență juridică pe ”informări copy-paste”!

Postat acum

on

 

Dezastrul în bugetul public al comunei Fărcășești lăsat de fostul primar PSD Dănuț Bălu, cel care vrea să revină la conducerea administrației publice locale, a fost scos la iveală, în decursul ultimilor ani, de controalele inspectorilor de conturi. De la pelerinaje ecumenice și până la consultații oftalmologice, toate având scop electoral, dar plătite din bani publici, au găurit bugetul comunității.

Ultima descoperire a Curții de Conturi se referă însă la un contract de asistență juridică, încheiat de ex-primarul Bălu cu solita-avocată Reli Sanda, pentru consultanță de specialitate la proiectele pe fonduri europene, numai că, deși suma convenită a fost plătită, Primăria Fărcășești nu a accesat niciun astfel de proiect.

Detaliile afacerii pe bani publici parafată de Reli și Dănuț frizează, pe alocuri, burlescul și au fost surprinse cu acuratețe de inspectorii de conturi.

Un contract cu… ”cântec”

La începutul lunii martie 2015, Primăria Fărcășești, condusă, la acea vreme, de primarul Dănuț Bălu, a încheiat un contract de ”consultanță juridică privind accesarea fondurilor europene și de coeziune” cu avocatul Aurelia Sanda, mult mai cunoscuta după numele de scenă, Reli Sanda, cântăreață de muzică populară.

Contractul a fost perfectat pentru zece luni, adică până la finele acelui an, iar onorariul fixat a fost de 1.000 de lei, lunar, banii urmând a fi virați până la data de 8 a fiecărei luni.

O echipă de inspectori de la Curtea de Conturi a constatat, ulterior, o serie de abateri de la legislație cu privire la acest contract pentru care, din bugetul comunei, au fost cheltuiți 10.000 de lei.

Concret, inspectorii de conturi au relevat faptul că, deși Primăria Fărcășești avea obligația, în cazul angajării obligațiilor bugetare, ca acestea să aibă ca fundament unele documente, însoțite de avizele compartimentelor de specialitate și note de fundamentare, actele nu au fost puse la dispoziția echipei de control din cauză că nu existau.

Mai mult, primarul Bălu nu previzionase astfel de cheltuieli, iar la dosarul de achiziție a serviciilor de asistență juridică nu există documente cu privire a contractarea unor astfel de servicii, pentru simplul fapt că primăria condusă de acesta ”nu a beneficiat și nici nu și-a propus să acceseze” fonduri europene.

Cu alte cuvinte, avocatul Aurelia Sanda a încasat banii, fără a presta vreun serviciu, sau mai plastic, e ca și cum solista Reli Sanda ar fi încasat 10.000 de lei de la un cuplu pentru a cânta la nuntă, numai că aceștia nu aveau de gând să se căsătorească.

O clauză contractuală ”beton” a avantajat-o pe avocata Reli: ”onorariul achitat nu se restituie indiferent de motivele rezilierii prezentului contract”. Așa că, nefiind vorba de vreo reziliere, doar de faptul că Bălu nu a accesat proiecte europene, nu existau motive, în accepțiunea celor doi, din care primăria să nu facă plata.

Vinovații, fără vină

Inspectorii de conturi au menționat în raportul de control că, în perioada de valabilitate a contractului cu Reli Sanda, primarul Dănuț Bălu avea în derulare un alt contract pentru servicii de asistență juridică, cu mai vechiul său amic avocatul Florin Dondera, pentru 48.000 de lei, anual.

Cel mai grav aspect descoperit de echipa de control este acela că obiectul contractului, adică ”consultanță juridică privind accesarea fondurilor europene și de coeziune” nu se regăsește printre atribuțiunile avocatului, așa cum sunt prevăzute acestea în legislația specifică exercitării profesiei.

Cât privește preocuparea fostului primar Dănuț Bălu de atragerea de fonduri europene, în organigrama Primăriei Fărcășești nu se regăsea un compartiment de specialitate sau salariați cu atribuții în accesarea sau managementul proiectelor cu finanțare europeană.

Practic, potrivit inspectorilor de conturi, singurele ”documente justificative”, pentru plata celor 10.000 de lei avocatului Reli Sanda, au fost niște așa zise informări/comunicări, preluate cu copy-paste din lucrări de specialitate, așa că, aceștia au considerat plățile ca fiind ilegale.

Cert este că, salariații compartimentului financiar-contabil au semnat plățile cu ochii închiși, știind cum a încheiat ex-primarul Bălu contractul de asistență juridică cu solista Reli Sanda, numai că, în nota de relații dată inspectorilor de conturi, fostul primar a aruncat vina exact înspre acei salariați, menționând că ”persoana cu atribuții vize CFPP a considerat că plata este legală, responsabilitate asumată personal”, astfel că a fost exonerat de vină, echipa de control menționând, în final, că ”faptele constatate ca nelegale se datorează salariaților din compartimentele de specialitate împuterniciți cu viza CFPP și bun de plată, contabilitate, secretar, viceprimar”.

Claudiu Matei

Publicitate
Click pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

DEZVĂLUIRI LOCALE

Cariera Jilț Sud, dovadă de neprofesionalism: Mal de pământ, prăbușit peste excavatorul 12

Postat acum

on

De către

Deputatul USR, Radu Miruță, atrage atenția, public, în legătură cu un incident petrecut recent la una dintre carierele miniere ale CE Oltenia astfel:

„Excavatorul 12 din cariera Jilț Sud a ajuns aseară un morman de fiare fiindcă nerespectandu-se normele de exploatare, un mal imens s-a prabusit peste el. Alte excavatoare sunt de asemenea în pericol, din aceleași cauze. Toate astea în timp ce grupurile energetice de la CE Oltenia merg la jumatate din capacitate într-o perioadă în care toate țările caută soluții să producă mai multă energie”.

Astfel de accidente, mai spune parlamentarul, sunt constante la CEO, dar „după niciunul nu se ia nicio măsură, nu se cauta niciun vinovat, fiindca s-ar găsi fix în curtea numiților politici”.

„Cei de la PNL-PSD stau bine-merci cu capul în nisip unde scormonesc doar să își mai rezolve prin CEO câte un cunoscut, câte un contract, câte o promovare, câte o numire politică. Pe buna dreptate, de la ministru până la lideri ai PNL Gorj, directorat CEO, toti se prefac astazi pe Facebook ca îi multumesc Sfintei Varvara pentru protecția minerilor…de acolo vine singura așteptare, ca de la ei…doar lipsă de responsabilitate”, a completat deputatul Miruță.

 

 

Continuă să citeşti

DEZVĂLUIRI LOCALE

Șoferul de pe ambulanță, transportat și el la Craiova, pacientul din salvare a decedat!

Postat acum

on

De către

Ambulanțierul SJA Gorj, de 54 de ani, implicat în evenimentul rutier de astăzi, a fost transport și el la unitatea medicală din Craiova. Șoferul are traumatisme, urmare a evenimentului rutier, iar asistenta de 42 de ani, are traumatism cranian, fiind internată în Secția de Neurologie. Pacientul de 61 de ani cu hemoragie stomacală superioară, ce trebuia transportat în momentul accidentului la spitalul din Craiova, a decedat.

Vinovat pentru producerea accidentului este șoferul de pe cisternă cu cereale, un bărbat de 35 de ani din Peștișani.

Continuă să citeşti

DEZVĂLUIRI LOCALE

PNL pierde un primar! Sentință definitivă pentru lotul Vladimir

Postat acum

on

De către

Curtea de Apel Craiova s-a pronunțat definitiv în dosarul de abuz de serviciu al primarului liberal de Vladimir, Ion Ianași. Edilul a fost condamnat cu suspendare la doi ani și nouă luni de închisoare. Patru ani, edilul local nu mai are voie sa ocupe o funcție publică și o va pierde pe cea de primar pe care o ocupă în prezent.

„În calitate de primar, cu ştiinţă, a dispus efectuarea plăţii unei facturi din data de 26 noiembrie 2018 în sumă de 268.758 de lei, reprezentând contravaloare servicii execuţie la obiectivul construire pod biserica Andreeşti, comuna Vladimir, deşi aceste servicii şi lucrări nu au fost executate în totalitate, cauzându-se un prejudiciu bugetului Ministerului Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor europene, în sumă de 256. 613 lei, în felul acesta fiind obţinut pentru altul un avantaj patrimonial injust. Mai este cercetat pentru abuz în serviciu pentru că a dispus cu ştiinţă, efectuarea plăţii unei alte facturi fiscale din 26 noiembrie 2018 în valoarea 14.123 lei, reprezentând valoarea servicii dirigenţie de şantier la acelaşi obiectiv, deşi aceste servicii nu au fost efectuate în realitate.(…) În calitate de primar, a prezentat Ministerului Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene documente şi date false privind executarea lucrărilor privind la acel obiectiv finanţat pentru primirea aprobărilor necesare acordării finanţării obţinute conform unui contract încheiat în luna decembrie 2017“, anunța Parchetul pe pe lângă Tribunalul Gorj cu trei ani în urmă.

Continuă să citeşti
Publicitate

Abonează-te

CURS VALUTAR