Connect with us

DEZVĂLUIRI LOCALE

Zece mii de lei, fără număr, de la fostul primar Bălu, pentru cântăreața lui preferată, Reli Sanda! Curtea de Conturi a descoperit că Primăria Fărcășești i-a plătit solistei servicii de asistență juridică pe ”informări copy-paste”!

Postat acum

on

0 Shares

 

Dezastrul în bugetul public al comunei Fărcășești lăsat de fostul primar PSD Dănuț Bălu, cel care vrea să revină la conducerea administrației publice locale, a fost scos la iveală, în decursul ultimilor ani, de controalele inspectorilor de conturi. De la pelerinaje ecumenice și până la consultații oftalmologice, toate având scop electoral, dar plătite din bani publici, au găurit bugetul comunității.

Ultima descoperire a Curții de Conturi se referă însă la un contract de asistență juridică, încheiat de ex-primarul Bălu cu solita-avocată Reli Sanda, pentru consultanță de specialitate la proiectele pe fonduri europene, numai că, deși suma convenită a fost plătită, Primăria Fărcășești nu a accesat niciun astfel de proiect.

Detaliile afacerii pe bani publici parafată de Reli și Dănuț frizează, pe alocuri, burlescul și au fost surprinse cu acuratețe de inspectorii de conturi.

Un contract cu… ”cântec”

La începutul lunii martie 2015, Primăria Fărcășești, condusă, la acea vreme, de primarul Dănuț Bălu, a încheiat un contract de ”consultanță juridică privind accesarea fondurilor europene și de coeziune” cu avocatul Aurelia Sanda, mult mai cunoscuta după numele de scenă, Reli Sanda, cântăreață de muzică populară.

Contractul a fost perfectat pentru zece luni, adică până la finele acelui an, iar onorariul fixat a fost de 1.000 de lei, lunar, banii urmând a fi virați până la data de 8 a fiecărei luni.

O echipă de inspectori de la Curtea de Conturi a constatat, ulterior, o serie de abateri de la legislație cu privire la acest contract pentru care, din bugetul comunei, au fost cheltuiți 10.000 de lei.

Concret, inspectorii de conturi au relevat faptul că, deși Primăria Fărcășești avea obligația, în cazul angajării obligațiilor bugetare, ca acestea să aibă ca fundament unele documente, însoțite de avizele compartimentelor de specialitate și note de fundamentare, actele nu au fost puse la dispoziția echipei de control din cauză că nu existau.

Mai mult, primarul Bălu nu previzionase astfel de cheltuieli, iar la dosarul de achiziție a serviciilor de asistență juridică nu există documente cu privire a contractarea unor astfel de servicii, pentru simplul fapt că primăria condusă de acesta ”nu a beneficiat și nici nu și-a propus să acceseze” fonduri europene.

Cu alte cuvinte, avocatul Aurelia Sanda a încasat banii, fără a presta vreun serviciu, sau mai plastic, e ca și cum solista Reli Sanda ar fi încasat 10.000 de lei de la un cuplu pentru a cânta la nuntă, numai că aceștia nu aveau de gând să se căsătorească.

O clauză contractuală ”beton” a avantajat-o pe avocata Reli: ”onorariul achitat nu se restituie indiferent de motivele rezilierii prezentului contract”. Așa că, nefiind vorba de vreo reziliere, doar de faptul că Bălu nu a accesat proiecte europene, nu existau motive, în accepțiunea celor doi, din care primăria să nu facă plata.

Vinovații, fără vină

Inspectorii de conturi au menționat în raportul de control că, în perioada de valabilitate a contractului cu Reli Sanda, primarul Dănuț Bălu avea în derulare un alt contract pentru servicii de asistență juridică, cu mai vechiul său amic avocatul Florin Dondera, pentru 48.000 de lei, anual.

Cel mai grav aspect descoperit de echipa de control este acela că obiectul contractului, adică ”consultanță juridică privind accesarea fondurilor europene și de coeziune” nu se regăsește printre atribuțiunile avocatului, așa cum sunt prevăzute acestea în legislația specifică exercitării profesiei.

Cât privește preocuparea fostului primar Dănuț Bălu de atragerea de fonduri europene, în organigrama Primăriei Fărcășești nu se regăsea un compartiment de specialitate sau salariați cu atribuții în accesarea sau managementul proiectelor cu finanțare europeană.

Practic, potrivit inspectorilor de conturi, singurele ”documente justificative”, pentru plata celor 10.000 de lei avocatului Reli Sanda, au fost niște așa zise informări/comunicări, preluate cu copy-paste din lucrări de specialitate, așa că, aceștia au considerat plățile ca fiind ilegale.

Cert este că, salariații compartimentului financiar-contabil au semnat plățile cu ochii închiși, știind cum a încheiat ex-primarul Bălu contractul de asistență juridică cu solista Reli Sanda, numai că, în nota de relații dată inspectorilor de conturi, fostul primar a aruncat vina exact înspre acei salariați, menționând că ”persoana cu atribuții vize CFPP a considerat că plata este legală, responsabilitate asumată personal”, astfel că a fost exonerat de vină, echipa de control menționând, în final, că ”faptele constatate ca nelegale se datorează salariaților din compartimentele de specialitate împuterniciți cu viza CFPP și bun de plată, contabilitate, secretar, viceprimar”.

Claudiu Matei

0 Shares
Publicitate
Click pentru a comenta

You must be logged in to post a comment Login

Lasă un comentariu

DEZVĂLUIRI LOCALE

A murit un fost șef din poliția gorjeană!

Postat acum

on

De către

Constantin Cir, comisar șef de poliție, pensionar, a murit, noaptea trecută, într-un spital din București. Cir avea 54 de ani, iar în urmă cu o săptămână a făcut infarct. A fost preluat cu elicopterul SMURD și transportat la un spital din Capitală, însă medicii nu au reușit să-l țină în viață decât câteva zile. Constantin Cir a activat în cadrul IPJ Gorj, până în urmă cu câțiva ani, când a decis să se pensioneze. Fostul comisar șef de poliție a fost o perioadă șef al Biroului Rutier, iar mai apoi, timp de câțiva ani, șef al Poliției Orașului Novaci.

Continuă să citeşti

DEZVĂLUIRI LOCALE

VIDEO. Cel mai în vogă ”solist” gorjean, Vasi Guță, a vândut tărâțe în piața de la Motru!

Postat acum

on

De către

Vasi Guță era, până în urmă cu ceva timp, un tânăr oarecare din comuna Glogova care, după cum povestește, se ocupa cu șoferia și mai vindea cereale în piața din Motru. De câteva săptămâni, însă, Vasi a rupt topurile audiențelor pe TikTok, după o prestație ”remarcabilă” la o nuntă. Acesta spune că, de fapt, știe să cânte la saxofon, orgă și vioară și chiar are solicitări de la copii să le predea lecții la aceste instrumente.

Invitat, recent, în podcastul ”Invitați Charismatici” cu Cimpoiașu și Hartac, difuzat pe canalul YouTube, ”celebrul” de pe acum Vasi Guță a devoalat tarifele pe care le percepe pentru evenimentele la care este invitat și i-a ”impresionat” pe cei doi cu demonstrația pe care a făcut-o la vioară. Vasi le-a povestit lui Cimpoiașu și Hartac că are doi prieteni imaginari, pe Petrișor și pe Alinuș. ”Vedeta” le-a mărturisit gazdelor sale că nu a avut nicio iubită, pentru că este ocupat cu șoferia și cântările și nu are timp de ”gagici”.

Vasi Guță i-a lăsat cu gura căscată pe cei doi amfitrioni când a știut răspunsul la întrebarea: ”În ce oraș s-a semnat tratatul de la Viena?”.

Continuă să citeşti

DEZVĂLUIRI LOCALE

Drum blocat ilegal în satul Pleșa! Poliția Locală din Bumbești Jiu, pe mână cu constructorul

Postat acum

on

De către

Poliția Locală Bumbești Jiu împreună cu reprezentanții firmei DOMARCONS au oprit, în această dimineață, circulația pe drumul care face legătura cu satul Pleșa pentru lucrări de asfaltare. Un sat întreg a fost izolat, timp de mai multe ore. Cei implicați nu aveau dreptul să oprească circulația pe ambele sensuri iar acest lucru a fost reclamat la Poliția Bumbești Jiu, unde s-a constituit în această după-amiază un dosar penal. 

Situație de nedescris, astăzi, la Pleșa, localitate aparținând orașului Bumbești Jiu. Asta, după ce firma de casa a primarului Constantin Bobaru, DOMARCONS SRL, a oprit circulația pe ambele sensuri spre localitatea Pleșa pentru lucrări la trecerea de cale ferată. S-a instalat, astfel, abuziv, un indicator care oprea circulația în zonă, iar doi polițiști locali, instalați acolo cu acordul lui Bobaru, au oprit șoferii care fie se îndreptau spre Pleșa dinspre Bumbești Jiu fie doreau să părăsească satul.

Mai exact, cei doi polițiști locali, între orele 8.30 și 11.50 nu au lasă nici o mașină să circule pe drumul respectiv, punând șoferii să ocolească pe la Castrul Roman pe un drum de servitute care face legătura între stația Dacorex și satul Plesa.

Unul dintre reprezentanții Centrului Civic Valea Sadului a reclamat situația la poliție iar în cauză s-a constituit un dosar penal.

Continuă să citeşti
Publicitate

Promovate

Publicitate

Abonează-te

CURS VALUTAR

VREMEA

Weather Data Source: weather Targu Jiu 30 days

Dă-ne LIKE pe facebook!