ULTIMA ORĂ
VIP-urile internate la Infecțioase, cu aer condiționat și frigider în salon, din donații! UPDATE : PRECIZAREA MANAGERULUI VIENESCU

Șefii Spitalului Județean de Urgență (SJU) Tg-Jiu, cei care au fost confirmați cu COVID-19 și internați în Secția Boli Infecțioase a unității medicale, în pavilionul în care, de obicei, funcționează Oncologia, beneficiază de tot confortul. Și nu pentru că s-ar fi zbătut pentru ca spitalul, din conducerea căruia fac parte, să fie unul modern, ci pentru că, sub pretextul unor acte filantropice, unitatea a primit unele donații pentru dotarea saloanelor în care sunt internați bolnavii de COVID-19. Numai că, donațiile, adică frigider și aer condiționat, au ajuns în saloanele în care sunt internate VIP-urile, susțin unele surse.
Dumitru Vienescu, managerul SJU Tg-Jiu, confirmat cu SARS-CoV-2 pe 1 mai a.c., și internat la Boli Infecțioase două zile mai târziu, e deja de 15 zile în spital.
Cum condițiile din pavilionul Oncologie, în care sunt internați cei confirmați, nu sunt tocmai de un spital modern, unii s-au zbătut să-i creeze confort managerului și celor din conducerea unității medicale. Astfel, trei frigidere, cumpărate și donate de societatea Artego SA au ajuns în saloanele VIP-urilor, doar obrazul subțire, cu donație se ține. Așa că saloanele în care e internat Vienescu, directorul de îngrijiri Claudia Motea și angajatele de la TESA au fost dotate cu frigider.
La câteva ore după ce a fost numită director medical, Elena Vlad a afirmat, public, că unitatea medical are nevoie de două aparate de aer condiționat.
”Pentru structura ATI COVID organizată în fosta locație Oncologie, Pasarelă, este nevoie urgentă de două aparate de aer condiționat. Acolo este internată în acest moment o pacientă în stare gravă, iar activitatea medicală se desfășoară în combinezon non-stop în condițiile în care temperatura afară a crescut, ca să nu mai vorbim de confortul termic al pacientului critic”, a precizat Elena Vlad pe pagina de facebook.
Pe data de 11 mai, adică în cea de-a doua zi, și ultima, în care medicul Elena Vlad a deținut funcția de director medical, la spitalul de la Pasarelă au ajuns două purificatoare de aer marca Philips, cumpărate de firma Becubaraj SRL cu 1.099 de lei/bucata și donate unității medicale.
Aceleași surse afirmă că unul din cele două aparate de aer condiționat a ajuns în salonul ”pacientului critic” Vienescu.
Culmea e că pe factura care le-a însoțit și pe care s-a făcut mențiunea ”s-au preluat 2 aparate de către dna Laura Gheorghe”, apare și parafa medicului Elena Vlad (?!).
Trebuie precizat și faptul că singurul pavilion din spital unde există circuit epidemiologic este cel de la Oncologie, în rest, acestea lipsesc cu desăvârșire, pentru că cel de la Infecțioase nu se poate numit în acest fel, fiind total neconform.
Mai mult, neexistând circuite, îngrijitoarele de la spital sunt nevoite să le furnizeze hrana celor infectați cu COVID-19, pe la ferestre, prin exteriorul pavilionului de la Oncologie. În secțiile Infecțioase și dermatologie, acolo unde sunt internați suspecții de COVID-19, masa e servită pe holori, pe un scaun aflat în fața fiecărui salon.
PRECIZARE. Dumitru Vienescu, manager SJU: „Nu este adevărat. Nu am nici frigider, nici aer condiționat în salon și nici nu vreau. Nu am avut nicio preferință, sunt un pacient, ca oricare altul. Acele aparate, de care s-a spus că au fost achiziționate, au fost pentru ATI. Eu nu am nevoie de condiții preferențiale, pentru că nu este o problemă asta. Cred că oricine își dorește să fie acasă, cu familia, nu într-un salon de spital, chiar dacă ar fi cine știe ce condiții. Izolarea este o problemă și cu cât este mai lungă, cu atât este mai apăsătoare. În plus, aparatele de aer condiționat nu sunt recomandate în spațiile în care sunt pacienți cu Covid, pentru că aerul condiționat împrăștie virușii”.
Ionel Marin
COMUNITATE
Liga „Fiii Gorjului” s-a reunit la București

Liga culturală „Fiii Gorjului” s-a reunit la București. Din asociație fac parte gorjeni plecați de acasă în toată lumea. Întâlnirea de la finalul săptămânii trecute a fost găzduită de Centrul Cultural al Ministerului Afacerilor Interne. Au fost ținute discursuri și a avut loc un spectacol de muzică populară.
POLITICĂ
Gutău anunță că ecologiștii PER și verzii își vor da mâna

Liderii Partidului Ecologist Român, formațiune politică ce este condusă la centru de edilul Mircia Gutău, au avut vineri o întâlnirea cu conducerea Verzilor.
„Au fost discuții de principiu și am agreat că există deschidere de ambele părți pentru a analiza o posibilă alianță sau chiar fuziune. A rămas să ne vedem săptămâna aceasta sau cel tarziu săptămâna viitoare. De data aceasta am să merg împreună cu colegul nostru Cosmin Cristian. După aceasta a doua întâlnire o să analizam în cadrul partidului daca continuăm sau nu discuțiile cu ei. De asemenea, doresc să vă aduc la cunoștință că vom organiza o ședință BExN în a doua jumatate a lui octombrie”, le-a transmis Gutău, primarul orașului Râmnicu Vâlcea, totodată lider al PER, organizațiilor din țară.
COMUNITATE
Un angajator din construcții, amendat de ITM pentru muncă „la negru”

Inspectorii de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Gorj, sub coordonarea și îndrumarea Inspectorului-Șef, George Octavian Romanescu, au efectuat în ultima săptămână un număr de 55 controale care au vizat atât domeniul relațiilor de muncă, cât și domeniul securității și sănătății în muncă. Au fost aplicate 32 sancțiuni contravenționale în valoare de 229.500 lei, dintre care 95.000 lei pentru nerespectarea legislației în vigoare privind munca nedeclarată. Pentru neconformitățile constatate în urma controalelor, inspectorii de muncă au dispus 141 măsuri obligatorii în vederea intrării în legalitate.
Un angajator cu sediul social în Municipiul București, având domeniu de activitate lucrări de construcții a clădirilor rezidențiale și nerezidențiale a fost sancționat cu suma de 40.000 lei pentru folosirea în activitate a două persoane pentru care nu avea încheiate în prealabil contracte individuale de muncă. Angajatorul a fost depistat pe raza orașului Rovinari.
Un alt angajator cu sediul social în Municipiul Târgu-Jiu, având domeniu de activitate activități de întreținere corporală a fost sancționat cu suma de 20.000 lei pentru folosirea în activitate a unei persoane pentru care nu avea încheiat în prealabil contract individual de muncă. Angajatorul a fost depistat pe raza Municipiului Târgu-Jiu.
Un operator economic cu sediul social în județul Dolj, având domeniu de activitate alte lucrări de instalații pentru construcții a fost sancționat cu suma de 20.000 lei pentru primirea la muncă a unei persoane fără transmiterea elementelor contractului individual de muncă în registrul general de evidenţă a salariaţilor cel târziu în ziua anterioară începerii activităţii. Angajatorul a fost depistat pe raza Municipiului Târgu-Jiu.
Un alt operator economic cu sediul social în Municipiul Motru, având domeniu de activitate comerț cu amănuntul al florilor, în magazine specializate a fost sancționat cu suma de 15.000 lei pentru primirea la muncă a unui salariat cu depăşirea duratei timpului de muncă stabilită în cadrul contractului individual de muncă cu timp parţial. Angajatorul a fost depistat pe raza Municipiului Motru.
„Având în vedere numărul mare de persoane depistate pentru muncă nedeclarată, Inspectoratul Teritorial de Muncă Gorj va intensifica numărul controalelor în vederea combaterii muncii nedeclarate și subdeclarate, precum și pentru respectarea măsurilor de securitate și sănătate în muncă.”, a declarat George Octavian Romanescu, inspector-șef al Inspectoratului Teritorial de Muncă Gorj: