Gorj Express Tv
VIDEO: Kilometrul de la Berlești în care îți dai licența de șofer! Microbuz de șase metri, întors în doar 4 metri

O firmă de transport local, înființată în 2001 în Berlești, care asigură de peste două decenii curse regulate pe ruta Tărgu- Jiu-Berlești-Lihulești, a ajuns bătaia de joc a autorităților competente. Asta după ce, cu câțiva ani în urmă, Consiliul Local Berlești a acceptat, la propunerea unui ales local, prelungirea rutei de transport din comună, de 47 de kilometri, cu încă doi kilometri, în fiecare zi.
Ce nu au luat în considerare consilierii dar, din păcate, nici responsabilii pe parte tehnică a Consiliului Județean Gorj, este că microbuzele care au o lungime de peste șase metri nu pot întoarce pe ruta completată, nici vara, darămite iarna pe gheață, polei ori condiții meteo nefavorabile.
De altfel, la primul kilometru din noua rută, microbuzele întorc doar dacă localnicii care stau pe marginea drumului în cauză își deschid porțile, însă nici acest lucru nu oferă maximă siguranță nici mijlocului de transport, nici călătorilor dar nici conducătorului de pe microbuzul care asigură cursele regulate de transport în comun. O spune chiar reprezentanta firmei de transport, Lihu Zorlescu Camelia.
Cetățenii care domiciliază în zonă penultimei stații din ruta prelungită îi dau dreptate reprezentantei firmei de transport, asta și pentru că proprietățile lor țin loc, zilnic, de drum public pentru ca microbuzele societății să întoarcă în condiții optime, ruta fiind foarte îngustă. Oamenii cred, de asemenea, că ultimul kilometru din traseu nu trebuie făcut.
Pentru a vedea dacă reprezentanții firmei de transport și acești cetățeni au sau nu dreptate, am parcurs și noi, echipa gorjexpress.ro acest kilometru de drum. Am văzut cu ochii noștri că drumul se îngustează considerabil,vest si că pe lângă microbuz nu poate intra, ori trece cu greu, vreo mașină.
Am ajuns și în ultima stație, cea care există doar in acte, nefiind vreun indicator, acolo, în acest sens. Aici, ca să întorci microbuzul îți mai dai o dată examenul pentru obținerea carnetului de conducere. Asta, deoarece este aproape imposibil, fără să fi dirijat corespunzător, să întorci un microbuz de 6 metri, pe un drum de 4 metri. Și totuși, reprezentantul CJ Gorj a considerat că microbuzele de transport în comun pot face asta, lejer…
Și la finalul traseului au fost localnici care au subliniat că parcurgerea acestui kilometru este inutilă, asta deoarece călătorii nu figurează decât pe hârtie, localnici din stația ,,la biserica” circulând cu mașinile personale și nu cu transportul în comun.
Am incercat sa descurcăm ițele încâlcite ale acestei situații care depășește imaginația. Asta pentru că ni s-a părut inexplicabil de ce trei microbuze sunt obligate să parcurgă acest kilometru de drum din Berlești că să plece apoi goale. Nu am înțeles nici de ce firma trebuie să își pună în pericol microbuzele pentru a încerca să le întoarcă într-un spațiu extrem de îngust. Am înțeles apoi că există însă, în zonă, o persoana care reclamă des firma la autorități. De altfel, în baza unor reclamații, firma de transport a fost aspru amendată de poliție pe motiv că nu parcurge tot traseul prestabilit, mai exact kilometrul cu probleme. Din acest motiv am cerut explicații primarului comunei, Iulian Berlescu.
Cum primarul a explicat că problema nu prea poate fi rezolvată ne-am adresat și consilierilor care au avut o contribuție la prelungirea rutei cu cei doi kilometri. Consilierul Iustin Lihu a explicat cum a stat situația dar și faptul că, deși există un proces pe rol, autoritățile pot renunța la ultima stație.Cele mai clare informații le-am obținut însă de la fosta primăriță din Berlești, Maria Dumitrașcu, consilierul local PSD fiind cel care, în 2017, a inițiat proiectul de hotărâre pentru înființarea noii stații din punctul ,,la biserică”.
Tot consilierul care a inițiat proiectul a menționat că cetățenii care pun paie pe foc ar trebui să renunțe la reclamații, iar autoritățile să schimbe situația, deoarece firma de transport local are dreptate!
Pierderea licenței de transport i-ar lasă fără pâine pe cei trei membri ai familiei Lihu Zorlescu din Berlești și ar pune pe butuci o afacere locală ce s-a dovedit funcțională din anul 2001. Mai mult, bugetul local ar pierde impozitul plătit, anual, de aceasta societate, care nu a produs niciun fel de deserviciu comunității. Reprezentanții CJ Gorj și cei ai Primăriei Berlești pot revedea traseul și pune însă în balanță, indiferent de deznodământului litigiului aflat pe rol, necesitatea sau nu a stației din punctul ,,la biserica”, luând în calcul numărul de călători, pericolul la care sunt supuși, ce ar însemna un microbuz care alunecă și rănește un pasager sau mai mulți și blocarea traficului în zonă, dacă mijlocul de transport rămâne cumva blocat în timpul manevrei complicate de întoarcere.
Gorj Express Tv
VIDEO: Ludmila Racoceanu, trainer extensii gene din Republica Moldova, predă la Gorj rețeta succesului într-o profesie bănoasă

O privire perfectă în fiecare zi, cliente fericite, o profesie bănoasă și chiar un stil de viață!
Asta le oferă, la pachet, doamnelor și domnișoarelor ce îi trec pragul, Ludmila Racoceanu, o moldoveancă de peste Prut care, cu zeci de specializări la activ, a urcat rapid treptele profesionale din zona de beauty, ajungând să formeze astăzi tinere care practică, cu succes, o profesie nouă ce face furori pe piața muncii.
Este trainer extensii gene AMA Lashes la singura academie înființată în județul Gorj, iar cursurile sale acreditate internațional, pentru tehnicieni extensii gene, realizate în academia sa de la Târgu Jiu, au fost deja absolvite de nenumărate reprezentante ale sexului frumos care au vrut să își pună îndemânarea, tehnica și creativitatea în slujba tinerelor dornice să beneficieze de noutățile din industria beauty.Și cine merge pe mâna Ludmilei are succes, deoarece pe lângă tehnici de aplicare a extensiilor de gene, trainerul oferă sfaturi absolut necesare în punerea în practică a acestei profesii.
Și ca un trainer care se respectă, cursurile sunt adaptate în funcție de dorințele viitorilor cursanți, de la câteva zile, la două săptămâni și de la lecții individuale, la lecții de grup, cu probă practică.
La finalul cursurilor, absolventele primesc o diploma acreditată dar și cele necesare punerii în aplicare a celor învățate pe parcursul lecțiilor prețioase, predate de Ludmila.
Modalitatea de predare a cursurilor de către Ludmila Racoceanu și adaptabilitatea ei pentru nevoile fiecărei cursante fac ca orele petrecute în compania trainerului să fie nu doar valoroase ci și plăcute pentru fetele care primesc șansa si oportunitatea de a câștiga, în scurt timp, bani frumoși.
Ludmila Racoceanu, din Republica Moldova, activează în domeniul extensiilor de gene din anul 2010.
A absolvit o serie de cursuri de specialitate, a participat la numeroase conferințe cursuri din domeniul extensiilor de gene atât național cât și internațional, a fost speaker la The Masterclass organizator Ama Lashes dar și judecător național și internațional in campionate dedicat extensiilor de gene.
Ludmila a fondat prima academie RL LASH ACADEMY dedicată extensiilor de gene din județul Gorj și a urcat pe podium de nenumărate ori la campionatele de gen.
Gorj Express Tv
VIDEO: Lupoița, satul uitat! Microbuzul școlar face slalom printre gropi pentru un elev

Lupoița, satul aflat la răscruce între Cătunele și Motru, este uitat și abandonat! În localitate au mai rămas doar câțiva localnici care se încăpățânează să nu își părăsească proprietățile, în timp ce duc lupte costisitoare în instanțele de judecată împotriva companiei CEO, cea care i-a lăsat fără vecini, drumuri și utilități.
Casele lor sunt distruse dar locuiesc încă în ele.
Este si cazul unei femei care a lucrat o viață la mina din apropiere iar tinerețea sa a petrecut-o în Lupoița.
Mina(acum în conservare) i-a distrus casa, dar femeia nu pleacă din căminul său așteptând ca fostul său angajator să realizeze că nu i-a provocat decât distrugere și nu o bătrânețe liniștită.
La mica distanță de această proprietate se mai află o gospodărie. Și proprietarii ei au rămas în Lupoița deși confortul lor în comunitate este scăzut. Suferă de lipsa apei și de comunicarea precară rutieră cu localitățile vecine.
În mica comunitate mai există doar un singur elev. Acesta este transportat zilnic cu microbuzul școlar, fie al Primăriei Cătunele, fie al Primăriei Motru, la școală și înapoi acasă. Drumul spre școală este un infern, dar șoferii nu se lasă. Își duc sigurul pasager la destinație, în fiecare zi.
Revoltați de situație sunt ambii primari, de Cătunele și de Motru, mai ales că drumul a fost distrus de utilajele Carierei Lupoaia.
Primarul de Motru, Cosmin Morega, a atras de mai multe ori atenția șefilor din minerit să astupe măcar gropile de pe drumul spre Lupoița.
După realizarea acestui reportaj, în zona au fost trimise câteva trakere de piatră care au acoperit o parte din gropile drumului spre Lupoița.
Gorj Express Tv
VIDEO: Primarii din Gorj ridică restricțiile și renunță la economii

Edilii din Gorj au decis să nu mai strângă cureaua, măcar, la final de 2022. Primarii au considerat că cetățenii merită să uite de facturile mari și de problemele personale și să se bucure de iluminatul de sărbătoare, de o plăsuță cu dulciuri de la autorități sau de un cor de colinde.
Din acest motiv, chiar și cei mai economicoși edili au renunțat la restricții, au dat drumul la iluminatul festiv pe program non-stop și nu s-au zgârcit la bugetul pentru manifestările de final de an.
Anul 2023 va fi unul preelectoral iar clinciurile politice nu vor lipsi din peisaj. Primarii spun însă că nu se gândesc încă la bătăliile politice ci la numeroasele proiecte întocmite și semnate la final de 2022, ce trebuie începute anul viitor.
gheorghe
16 aprilie 2022 at 09:08
Nu stiam ca pentru a deveni sofer se da examen de licienta,jurnalisti de doi lei.