Connect with us

Gorj Express Tv

Video/Comună mică, Covid mare!

Postat acum

on

Situație neobișnuită în cea mai mică comună a județului Gorj. Este vorba despre Arcani, localitatea care numără doar 1372 de locuitori, dar, din păcate și cinci cazuri de localnici care au contactat coronavirus.

Indicele de incidență în Arcani a ajuns astfel la 3,64%, fiind cel mai mare din județ, pe datele centralizate de DSP Gorj în ultimele 14 zile. Arcaniul a intrat astfel pe scenariul roșu dar cetățenii, obișnuiți cu situația din urmă cu două săptămâni din localitate, comuna având atunci zero incidență și zero cazuri de infectări cu Covid 19, tratează destul de superficial problema ivită peste noapte în satele lor. Oamenii circulă fără măști de protecție și știu prea puțin măsurile pe care trebuie să le respecte în cazul scenariului roșu. În apropierea primăriei se lucrează astfel ca în zilele dinaintea pandemiei, în timp ce numeroși cetățeni ies din casă și fără cea mai cunoscută măsură de protejare, impusă de autorități.

Primarul comunei Arcani, Coiculescu Aristică, anunță, în schimb că localitatea pe care o conduce ar fi ieșit din scenariul roșu dar și situația care a adus la incidența mare din zonă. Mai precis faptul că doi cetățeni cu domiciliile în alte localități au ales să se izoleze la Arcani..

În ultima situație a DSP Gorj, comuna Arcani este în polle position în ce privește incidența Coronavirusului din județ. 20 de localitati din Gorj se afla pe scenariul galben iar restul in scenariul verde.

 

Publicitate
Click pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Gorj Express Tv

VIDEO! Nu vor microcarieră la Leurda, Însurăței și Horăști! Investitorul dă însă asigurări că nu va afecta zona

Postat acum

on

De către

Situație tensionată în trei dintre localitățile componente ale municipiului Motru, după ce un investitor privat a început diligențele necesare la APM Gorj pentru a realiza o microcarieră ce se va întinde atât pe zona Leurda, cât și pe Însurăței și Horăști.

Având experiența unei alte investiții similare care ființează, deja de câțiva ani în zona Leurda, o parte a comunității din cele trei localități a decis să spună NU acestei viitoare microcariere, temându-se de poluare, afectarea locuințelor lor, alunecări de teren și chiar de distrugerea arterelor rutiere.

Garanțiile oferite de investitor și nici crearea de noi locuri de muncă în zonă nu i-au liniștit însă și pe acești localnici.

La finalul săptămânii trecute, în jur de 30 de persoane s-au adunat la Leurda pentru a căuta, în comun, soluții menite să stopeze realizarea acestei microcariere în zonă. Oamenii și-au expus în acest cadru temerile legate de această investiție.

Localnicii din zona celor trei localități au argumentat și că, în ciuda documentelor, ei nu pot crede promisiunile noului investitor deoarece sunt dezamăgiți deja de microcariera privată care ființează în zona Leurda.

Respectiva microcarieră, din păcate, doar distruge prin poluare, depozitare necontrolată de steril și distrugerea ecosistemului natural.

Investitorul ENERGOCARB SERV SRL, susține în schimb, că nu se poate compara cu cealaltă firmă privată care deja exploatează în Leurda, demonstrând felul cum a lăsat zona de la Zegujani în urma activității desfășurată acolo de microcariera societății.

Mai mult, microcariera anunță că va angaja în jur de 35 de persoane din zona Motru, tineri pe care îi va cursa gratuit în noua meserie, dacă microcarieră va primi avizul necesar de la APM.

ENERGOCARB SERV transmite, de asemenea, că înțelege temerile localnicilor dar societatea a răspuns și răspunde oricăror întrebărilor venite din partea cetățenilor, fapt care a fost demonstrat la dezbaterea publică realizată la fața locului.

Firma dă, de altfel, asigurări că nu va afecta locuințele oamenilor și nici drumurile comunale ori sătești, precizând, în acest context, și care este ruta utilizată pentru transportul cărbunelui.

Conform coordonatelor, perimetrul pentru care se solicită acordul de mediu se află la o distanță de 2000 de metri față de locuințele din Însurăței și de 200-250 de metri față de cea mai apropiată casă din Leurda, având acordul locuitorilor care sunt în apropierea carierei. De asemenea, conform adresei primite de la Ocolul Silvic Motru nu există zone de împădurire în evidențele Ocolului Silvic. Transportul nu afectează locuitorii din satul Leurda sau Însuratei, acesta urmând să fie realizat pe un drum de tarla, de 800 m, 100 de metri pe DCP4 iar apoi se va continua pe DJ673 pe o distanță de 3 km. Terenurile unde va fi realizată microcariera din Valea lui Cuțui sunt acoperite de mărăcini, degradate de fostele exploatări miniere de subteran iar după exploatarea lor vor fi redate circuitului agricol exact cum s-a întâmplat la Zegujani.

                                   ENERGOCARB SERV

Noua microcarieră privată a solicitat, deja, aviz de mediu de la APM Gorj și este în procedură de primire a acestui document, o parte din cetățenii acestor localități acceptând să își vândă terenurile către ENERGOCARB SERV, care a devenit proprietar peste parcele  situate în perimetrul viitoarei activități miniere. Societatea a dat asigurări că nu va interveni în zona pilierilor minieri, lucrarea respectând în totalitate legea.

În acest moment, Agenți de Protecție a Mediului Gorj este cea care poate decide dacă va da ,,verde” sau nu acestei investiții private din zona Motru. Localnicii sunt conștienți că sunt șanse mici pentru oprirea microcarierei private dar au anunțat că ei cred că ar avea șansă de a fi auziți deoarece nu își doresc decât să trăiască așa cum o fac acum.

Investitorul susține în schimb că microcarieră privată nu va face rău comunității, dimpotrivă, dar și că va reîntoarce beneficii în folosul localităților respective.

 

 

Continuă să citeşti

Gorj Express Tv

VIDEO: S-a instalat bezna la Romanești! O risipește Romanescu?!

Postat acum

on

De către

De două luni de zile, o parte a cartierului Romanești, aparținând municipiului Târgu-Jiu nu mai are iluminat stradal. Zona pare că a fost debranșată brusc de la energie electrică iar locuitorii nemulțumiți găsesc fiecare un motiv pentru acest disconfort creat de municipalitate.

Deși locuitorii din Romanești cer demisii pentru lipsa iluminatului stradal, primarul Marcel Romanescu susține că problema nu ține neaparat de primărie și anunță că locuitorii mai trebuie să stea fără curent măcar o lună de zile.

Pentru a se deplasa în afara proprietăților, locuitorii caselor situate după podul din Romanești spre Drăguțești folosesc lanterne sau pur și simplu nu pleacă din locuințe după ce se întunecă.

Până la ora difuzării acestei știri nimeni de la primărie nu s-a deplasat la fața locului nici să constate problema din Romanesti, nici să discute cu cetățenii nemulțumiți.

 

Continuă să citeşti

Gorj Express Tv

Video: Executare silită cu mascați, la Albeni

Postat acum

on

De către

Vila familiei Grancea din Albeni a fost executată silit, la finalul săptămânii trecute,  de către fosta noră, asta după un litigiu care a durat 11 ani de zile. Cea care a tăiat însă lacătul locuinței, pentru a intra în spațiul respectiv ca nou proprietar, a fost cuscra celor doi pensionari care, din 6 octombrie, au rămas pe drumuri.

Proprietarul locuinței a sperat, înainte de executare, să nu se ajungă la această situație deoarece, prin avocat, a depus o contestație la Judecătoria Târgu Cărbunești, litigiu care se va judeca însă abia anul viitor. Asta, din cauza faptului că instanța are doar doi magistrați.Vecinii și rudele proprietarului au subliniat și ei că executarea este ilegală, chiar daca fosta noră, prin părinții acesteia, au ajuns să cumpere vila la licitație cu 15.000 de lei, alți 70.000 de lei reprezentând debitul acumulat de fostul soț, Grancea Marius, către fosta soție, de care acesta a divorțat cu ani în urmă.De altfel, femeia s-a recăsătorit în Irlanda și își crește acolo cele două fete avute cu fostul partener de viață din Albeni.În ciuda speranțelor lui Grancea Frumuzache și a declarațiilor vecinilor de pe stradă, executorul a venit totuși, însoțit de polițiști și mascați, la locuința din Albeni. Proprietara casei i-a reproșat însă multe fostei cuscre.Fosta cuscră s-a prezentat însă, în fața executorului și a forțelor de ordine chemate la fața locului, înarmată cu un ciocan.Cuscra proprietarilor vilei a intrat astfel, alături de executor, în casa familiei Grancea. A declarat chiar că este satisfăcută că fiica sa a devenit proprietara casei foștilor socrii.Executarea s-a finalizat fără scandal, deși forțe de ordine considerabile, inclusiv mascați, au fost, o oră, la fața locului. Comunitatea din Albeni a fost revoltată de cele întâmplate.Grancea Frumuzache a fost nevoit să accepte situația, deoarece la baza evacuării lui și a soției din locuința construită cu ani în urmă, au stat câteva hotărâri judecătorești. Omul a susținut că va continua să își caute însă dreptatea.Situația de la Albeni nu este singulară în judetul Gorj. Sunt nenumărate cauze similare pe rolul instanțelor de judecată, la finalul cărora mulți își vor pierde bunurile, fie că sunt persoane tinere ori în vârstă.

 

 

 

Continuă să citeşti
Publicitate

Abonează-te

CURS VALUTAR