Connect with us

Gorj Express Tv

Video/Comună mică, Covid mare!

Postat acum

pe

Situație neobișnuită în cea mai mică comună a județului Gorj. Este vorba despre Arcani, localitatea care numără doar 1372 de locuitori, dar, din păcate și cinci cazuri de localnici care au contactat coronavirus.

Indicele de incidență în Arcani a ajuns astfel la 3,64%, fiind cel mai mare din județ, pe datele centralizate de DSP Gorj în ultimele 14 zile. Arcaniul a intrat astfel pe scenariul roșu dar cetățenii, obișnuiți cu situația din urmă cu două săptămâni din localitate, comuna având atunci zero incidență și zero cazuri de infectări cu Covid 19, tratează destul de superficial problema ivită peste noapte în satele lor. Oamenii circulă fără măști de protecție și știu prea puțin măsurile pe care trebuie să le respecte în cazul scenariului roșu. În apropierea primăriei se lucrează astfel ca în zilele dinaintea pandemiei, în timp ce numeroși cetățeni ies din casă și fără cea mai cunoscută măsură de protejare, impusă de autorități.

Primarul comunei Arcani, Coiculescu Aristică, anunță, în schimb că localitatea pe care o conduce ar fi ieșit din scenariul roșu dar și situația care a adus la incidența mare din zonă. Mai precis faptul că doi cetățeni cu domiciliile în alte localități au ales să se izoleze la Arcani..

În ultima situație a DSP Gorj, comuna Arcani este în polle position în ce privește incidența Coronavirusului din județ. 20 de localitati din Gorj se afla pe scenariul galben iar restul in scenariul verde.

 

Advertisement
Lasă un comentariu

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Gorj Express Tv

Video-Dragobetele sărută fetele, dar numai după șezătoare!

Postat acum

pe

Lume luminată, în straie de sărbătoare, s-a adunat, în prag de Dragobete, la Novaci! S-a organizat șezătoare, așa ca în vremurile în care doar ațele și lâna mai aprindeau inspirația fetelor bune de măritat și le făceau să roșească, ascunse de lumina slabă a opaițelor.

Totul, ca urmare a vorbelor suratelor slobode la gură, și a tinerilor galeși, care, își făceau și ei de lucru, la șezătoare.

Asta, în timp ce mâinile fetelor lucrau harnice la război, la fus ori făcând gheme din lână colorată.

Lângă tinere și femei, băiețandrii confecționau mărțișoare, curățau semințe ori împleteau mături, necesare oierilor în procesul de pregătire a lactatelor, dar și cântau la fluier ori luau fetele oacheșe la joc.

Atmosfera de la șezătorile de altădată, organizate de novăceni, de Dragobete, de sărbătoarea dragostei la români, a fost însă recreată de Elena Basarabă, ori de Nușa cum o alintă toți pe directoarea Casei de Cultură din Novaci.

Aceasta a chemat în sânul instituției culturale, adolescenți în costume populare, cupluri de tineri îndrăgostiți din localitate, vârstnici cunoscători ai frumoaselor tradiții, reprezentanții autorității locale și ai comunității dar și invitați de la București.

Fetele au fost învățate, la șezătoare, să toarcă, iar băieții să confecționeze obiectele tradiționale.Nușa Basarabă a fost, ca de obicei, sufletul șezătorii, îmbiind participanții să se bucure de atmosfera de altădată.Încântați de evenimentul cultural atât de dorit dar tot amânat din cauza pandemiei au fost și primarul orașului Novaci, Dumitru Leuștean, dar și Maria Moța, politician, fiică a localității.Șezătoarea de la Novaci s-a încheiat cu joc și voie bună, spre bucuria participanților și a oaspeților de la București.

 

 

 

 

Continuă să citești

Gorj Express Tv

Video: Belle Arte, într-o florărie deosebită din Târgu-Jiu!

Postat acum

pe

O tânără antreprenor, absolventă a Facultății de Arte Plastice și a Liceului de Arte din municipiu, și-a deschis, în urmă cu un an de zile, o florărie deosebită în municipiul Târgu Jiu.

Pentru îndeplinirea visului său, tânăra a accesat un proiect cu fonduri europene, reușind să își pună astfel la punct, cu minuțiozitate și cu sprijinul sorei arhitect, florăria mult visată, asta, în decembrie 2019.

Tânăra afaceristă a reușit, prin intermediul clientelei astfel atrase, în spațiul în care și-a pus amprenta personalității sale, să reziste pe piață, în ciuda pandemiei care și-a făcut apariția, la scurt timp după ce a deschis ușile Belle Arte, florăria în care a investit suflet.

De altfel, prin serviciile deosebite, în scurt timp, florăria Andreei Chivu s-a umplut de clienți, asta și pentru că aranjamentele florale realizate de tânăra artistă în ale frumosului sunt personalizate în funcție de preferințele clientelor care ajung, fie să comande florile, fie să le primească.Florăria Belle Arte este deschisă de luni până sâmbătă pentru cei care vor să ofere un cadou deosebit persoanelor pe care le iubesc, admiră ori le sunt recunoscători.

Aranjamentele Belle Arte se realizează fie pe loc, fie la comandă, iar ceea ce realizează Andreea Chivu este unic, fermecător și de impact pentru cei care știu să aprecieze limbajul florilor, aduse direct din Olanda, de pe bursa de specialitate.

 

 

Continuă să citești

Gorj Express Tv

Video/Obor de gloabe pe terenul unei octogenare: ,,Dacă îmi ia primăria terenul fac infarct!”

Postat acum

pe

O femeie de 83 de ani din Bălești este revoltată că pe terenul său agricol, deținut în zona localității Ceauru, autoritățile locale au construit, cu doi ani în urmă, un obor de gloabe. Investiția nu este funcțională, pe suprafața betonată fiind parcate acum doar niște remorci, dar, cu toate acestea, terenul octogenerei a fost ocupat chiar la mijlocul suprafeței.

Bătrâna deține, de anul trecut, o hotărâre definitivă și irevocabilă a instanței de judecată care obligă autoritățile să îi elibereze titlu de proprietate acesteia pe o suprafață de 3469 de mp.

Femeia vrea titlu chiar pe terenul pe care spune că familia sa l-a deținut, în schimb autoritățile vor să îi ofere acesteia o altă suprafață de teren, aproape de Telești.

Pensionara se teme că supărarea cu autoritățile locale o să îi provoace un deces deoarece nu vede rezolvare la problema pe care o are cu primăria. Aceasta povestește că colaborarea sa cu autoritățile este doar pe hârtii.

Consilierul USR Bălești, Florin Papuc, este de partea pensionarei și susține că autoritățile locale din Bălești ar trebui să repună proprietara în drepturi.Vineri, femeia s-a adresat primarului din Bălești, Mădălin Ungureanu, solicitîndu-i să îi dea titlu pe terenul său pe vechiul amplasament.Primarul comunei Bălești explică situația, menționînd că nu îi poate oferi titlu bătrânei pe vechiul amplasament, autoritatea locală făcându-i, în schimb, o ofertă pentru o altă bucată de teren.Octogenara insistă ca terenul pe care l-a moștenit să îi revină pe vechiul amplasament, sperând ca oborul de gloabe, nefuncțional să dispară de pe proprietate. De altfel, fiul bătrânei a solicitat recent Cl Bălești să anuleze hotărărea care a permis realizarea oborului de gloabe pe terenul mamei sale.

 

 

Continuă să citești

Târgu Jiu
Sunny
07:1118:08 EET
Feels like: 0°C
Wind: 3km/h S
Humidity: 94%
Pressure: 1035.22mbar
UV index: 0
FriSatSun
17/4°C
16/1°C
11/1°C
Advertisement

Abonează-te

CURS VALUTAR

CELE MAI CITITE ȘTIRI