Connect with us

SĂNĂTATE

Vezi cine îi plătește pe medicii din centrele de vaccinare

Postat acum

on

Primăriile nu vor fi obligate să achite plata medicilor și asistenților din centrele de vaccinare Covid. Banii vor fi dați de la bugetul de stat. Ministrul Sănătății a emis un ordin, prin care autoritățile locale semnează contractele cu medicii și asistenții care vor lucra în centrele de vaccinare, iar ulterior, banii pentru plata acestora sunt achitați de primării, dar ulterior sunt decontați din bugetul  Ministerului Sănătății. Sumele pentru cadrele medicale sunt de 100 lei/oră pentru medici, de 50 lei/oră pentru asistenți și de 25 lei/oră pentru registratori.

Publicitate
Click pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

SĂNĂTATE

Se pregătește introducerea contribuției personale pentru serviciile medicale fără spitalizare în clinicile private

Postat acum

on

De către

După cum au stabilit autoritățile în vară, contribuția personală pentru servicii medicale ce pot fi oferite fără spitalizare în clinicile private a fost amânată pentru anul viitor. Acum, pentru a pregăti introducerea efectivă a măsurii, Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a pus în dezbatere publică un proiect de hotărâre, prin care este vizată modificarea pachetelor de servicii medicale pentru 2021-2022.

Spre deosebire de contribuția pentru servicii medicale de spitalizare continuă de care se beneficiază în spitalele private, care se aplică deja, contribuția personală pentru servicii medicale ce pot fi oferite fără spitalizare în clinicile private a fost amânată pentru 2022. De principiu, ea se va aplica la două luni de la aprobarea bugetului de stat pe 2022.

Acum, pentru a “pregăti terenul” pentru introducerea acestei contribuții, CNAS vrea să modifice, printr-un proiect de HG, actul normativ ce stabilește pachetele de servicii medicale pentru 2021-2022 (HG 696/2021).

Printre altele, documentul de la CNAS prevede că valoarea contribuţiei personale va putea fi plătită direct de către asigurat sau printr-o asigurare încheiată în baza unui contract cu o societate de asigurări, pe baza consimţământului prealabil exprimat în scris, pentru serviciile diagnostice şi terapeutice din pachetul de bază acordate de furnizorii privați.

Totodată, proiectul de HG stabilește și care va fi contribuția personală. Mai exact, după cum apare în document, “nivelul contribuției personale reprezintă diferenţa dintre tariful serviciului medical acordat de furnizorul privat şi suma rezultată din înmulţirea numărului de puncte aferent serviciului medical pentru care se încasează contribuţie personală cu valoarea minim garantată a punctului pe serviciu medical, prevăzută în norme”.

Această contribuție va putea fi plătită, de pildă, pentru procedurile specifice de medicină fizică şi de reabilitare în cadrul unei serii de proceduri efectuate în baze de tratament, prevăzute în pachetul de bază.

De asemenea, contribuția va putea fi plătită pentru investigaţiile paraclinice – analize de laborator: hemoleucogramă completă, creatinină serică, colesterol seric total, examen complet de urină, uree serică, acid uric seric, calciu seric total, magneziemie.

Contribuţia personală va trebui detaliată de furnizorul de servicii medicale în devizul estimativ pe care trebuie să-l primească pacientul. Documentul va avea valabilitatea de cinci zile lucrătoare de la data înmânării lui pacientului.

Devizul estimativ va trebui să cuprindă următoarele rubrici:

  • tariful practicat de furnizorul privat pentru serviciul medical pentru care se încasează contribuţie personală;
  • suma rezultată din înmulţirea numărului de puncte aferent serviciului medical pentru care se încasează contribuţie personală cu valoarea minim garantată a punctului pe serviciu medical sau tariful decontat de casa de asigurări de sănătate, corespunzător zilei de tratament;
  • contribuţia personală a asiguratului calculată ca diferenţa dintre tariful practicat de furnizorul privat pentru serviciul medical pentru care se încasează contribuţie personală şi suma rezultată din înmulţirea numărului de puncte aferent serviciului medical pentru care se încasează contribuţie personală cu valoarea minim garantată a punctului pe serviciu medical sau tariful decontat de casa de asigurări de sănătate, corespunzător zilei de tratament;
  • servicii medicale suplimentare şi/sau la cerere, care nu fac obiectul contractului cu casa de asigurări de sănătate pentru serviciile medicale în asistenţa medicală ambulatorie.

Ca să se aplice, Proiectul de HG trebuie adoptat de Guvern și publicat în Monitorul Oficial.

Continuă să citeşti

ACTUALITATE

Trei localități în scenariul roșu, Gorjul în verde

Postat acum

on

De către

Județul Gorj a ieșit din codurile impuse de pandemie, însă trei comune au rămas în zona roșie.  Localitățile Peștișani, Polovragi și Dănciulești au rate de infectare cuprinse între 2,29 și 4,06 la mie. Aici există restricții, ce vor fi eliminate când comunele vor scădea sib 3 cazuri la mia de locuitori. Județul Gorj are înregistrate, azi, 482 de cazuri de infectări de Covid, ceea ce înseamnă o rată de 1,37 cazuri la mia de locuitori.

Continuă să citeşti

COMUNITATE

Câte medicamente anti-Covid mai are Spitalul Târgu Jiu

Postat acum

on

De către

Reprezentanții Spitalului Județean Târgu Jiu susțin că nu au probleme cu tratamentul pacienților internați cu Covid. Conducerea unității a transmis, printr-un comunicat de presă că există stocuri din fiecare tip de tratament folosit la tratarea bolnavilor în stare gravă. „În prezent, Spitalul Județean de Urgență Târgu-Jiu are pe stoc 126 de flacoane de Remdesivir și 16 flacoane de Tocilizumabum, medicamente folosite în tratamentul pacienților cu forme severe de boală COVID-19. Săptămânal, se transmite către Ministerul Sănătății situația pacienților aflați pe tratament cu aceste medicamente, dar și informații la zi, legate de numărul de flacoane aflate în stocul unității spitalicești. Ministerul Sănătății, în baza acestor raportări ale unităților medicale din întreaga țară, repartizează aceste medicamente, din rezerva de care dispune. De asemenea, la SJU Târgu-Jiu există și 15.545 de comprimate de Favipiravir. Spitalul Județean de Urgență are pe stoc și 69 de flacoane de anticorpi monoclonali”, au transmis reprezentanții Spitalului Târgu Jiu, printr-un comunicat de presă.

Continuă să citeşti
Publicitate

Abonează-te

CURS VALUTAR