Home / Gorj Express Tv / Varza autentică de Bălești, la mâna speculanților!

Varza autentică de Bălești, la mâna speculanților!

Varza de Bălești nu este marcă înregistrată deși zeci de localnici din comuna lipită de municipiul Târgu-Jiu produc, de zeci de ani acest soi, și trăiesc bine de pe urma vânzării acestui produs gustos. Este cazul și a familiei Balaci din Bălești care cultivă zeci de mii de fire anual, produsele ajungând la butoi ori pe masa a mii de gorjeni. Producătorul a explicat pentru Gorjexpress TV dacă produsul fără marcă înregistrată merită sau nu să fie cultivat pe terenurile sale.

Producătorul Mihai Balaci s-a declarat supărat că în piața din municipiul Târgu-Jiu se vinde varză din alte zone sub denumirea incorectă ,,de Bălești”. Și nu este singurul care are ,,un dinte” împotriva speculanților care vând varză ce nu este autohtonă, dar pun pe etichete denumirea localității gorjene.

Dincolo de războiul dintre producători și speculanți, varza de Bălești ajunge cu mândrie în putină, iar de acolo este folosită cu generozitate pentru gustoasele sarmale gorjenești.

Rețeta de varză murată de Bălești nu este deloc dificilă iar pentru pregătire ei nu sunt necesare decât câteva ingrediente.

Comuna Bălești este faimoasă pentru varza de calitate, cu foaie subțire pretabilă pentru conservat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *