DEZVĂLUIRI LOCALE
Un primar are 2 milioane de euro în declarația de avere!

Încurcate sunt căile financiare! Și dacă acestea se intersectează și cu tehnologia și noile softuri care centralizează declarațiile de avere situația devine de-a dreptul confuză.
Primarul comunei Turcinești, Dumitru Modrea, face parte din primii zece cei mai bogați primari din Gorj, cu o avere considerabilă, fiind om de afaceri, înainte de a intra în administrație. Dar, potrivit declarației de avere, completată în acest an, doar banii dintr-un fond de investiții, menționați ”negru pe alb”, îl plasează pe Modrea pe primul loc al unui top al averilor primarilor gorjeni, dacă suma este reală și noul program în care se completează declarațiile de avere nu a permis adăugarea unei virgule.
În 2020, primarul comunei Turcinești avea în șase conturi bancare în jur de 150.000 de lei și 90.000 de euro, potrivit declarației sale de avere.
Anul următor, sumele au rămas aproape neschimbate, 144.000 de lei și aceeași 90.000 de euro.
Surpriza a venit în acest an, când a fost obligatoriu ca declarațiile de avere să nu mai fie completate olograf, ci într-un program special care le și centralizează la Agenția Națională de Integritate. Fără virgule și puncte, sumele din declarația de avere a lui Dumitru Modrea sunt colosale: 89.000 de euro, în două depozite bancare, 581.000 de lei, în două conturi curente și…10.421.275 lei, într-un fond de investiții. Practic, potrivit documentului, în acest ultim cont, primarul Modrea ar avea peste 2 milioane de euro.
Cei care-l cunosc îndeaproape susțin că, de fapt, abia aceasta e suma reală a conturilor primarului, în timp ce alții afirmă că e doar o chestiune de interpretare, din cauza softului în care au fost încărcate declarațiile de avere din acest an.
Trebuie notat că Dumitru Modrea mai deține cinci terenuri, trei case și un apartament și, anul trecut a avut un salariu de 5.000 de lei, net, lunar.
DEZVĂLUIRI LOCALE
Biciclistul găsit mort la Mușetești, afaceristul Păsătoiu!

Proprietarul parcului de aventura din Mușetești, totodată și a unei pensiuni din localitate, Florin Păsătoiu este biciclistul de 47 de ani, găsit mort lângă un cap de pod din localitate. Vestea a căzut că un fulger asupra familiei sale, acesta fiind căsătorit și având doi copii. Poliția a deschis dosar penal în această cauză.
La data de 26 martie a.c., ora 02:15, Poliția Orașului Bumbești-Jiu a fost sesizată prin apel de urgență, cu privire la faptul că pe raza localității Mușetești, pe partea carosabilă, se află o persoană, posibil decedată.Polițiștii s-au deplasat la fața locului, stabilind că un bărbat de 47 de ani, din comuna Mușetești, în timp ce se deplasa cu bicicleta pe DC 6 Mușetești, a pierdut controlul ghidonului, s-a dezechilibrat și a căzut.În urma căzăturii a survenit decesul bărbatului.
Polițiștii efectuează cercetări în cadrul unui dosar penal, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ucidere din culpă, urmând a fi stabilite cauzele și împrejurările producerii evenimentului.
DEZVĂLUIRI LOCALE
Foto: Șoferul mașinii răsturnate la Glogova avea permisul suspendat

La data de 25 martie a.c., Poliția Municipiului Motru a fost sesizată prin apel de urgență, cu privire la faptul că pe raza localității Glogova s-a produs un eveniment rutier cu victime, transmite IPJ Gorj.
Din primele cercetări, polițiștii au stabilit că un bărbat de 26 de ani, din comuna Cătunele, în timp ce conducea un autoturism pe DJ 671 B Olteanu, a pierdut controlul direcției de mers, a intrat în coliziune cu un cap de pod și s-a răsturnat în afara părții carosabile. În urma impactului, conducătorul auto și un tânăr de 25 de ani, pasager în autoturism, au suferit leziuni, fiind preluați de echipajele medicale.
Din verificările efectuate în bazele de date, polițiștii au stabilit că bărbatul avea dreptul de a conduce autovehicule pe drumurile publice suspendat.
Cercetările sunt continuate de polițiști, sub aspectul comiterii infracțiunilor de vătămare corporală din culpă și conducere a unui vehicul pe drumurile publice de către o persoană care are suspendat acest drept, urmând a fi stabilite cauzele și împrejurările producerii evenimentului.
DEZVĂLUIRI LOCALE
A fost suspendat concursul de șef în Transloc, ”preparat” de Paraschiv pentru amicul său Horhoianu

Administratorii societății de transport public Transloc SA s-au reunit, în regim de urgență, la cererea unui reprezentant al acționarului, și au hotărât suspendarea concursului pentru postul de coordonator activitate ridicări auto, ”preparat” de directorul general Mihai Paraschiv special pentru amicul și colegul său de partid Sebastian Bogdan Horhoianu.
Mai mult, președintele și un membru al comisiei de evaluare și selecție, când au realizat că sunt părtași la o acțiune care frizează penalul, pur și simplu n-au mai dorit să participe la etapele ulterioare ale selecției de dosare.
GorjExpress.ro a prezentat, pe larg, modul de operare al lui Mihai Paraschiv și procedura, total netransparentă, de organizare a concursului cu ”circuit închis” de la Transloc SA, care avea ca obiectiv angajarea lui Bogdan Horhoianu, amicul lui Paraschiv, în postul de coordonator activitate ridicări auto.
George Emilian David, consilier local și membru în Adunarea Generală a Acționarilor a societății de transport public, în baza prerogativelor conferite de mandatul de reprezentant al Consiliului Local Tg-Jiu în AGA, avea obligația de a sesiza autoritatea publică tutelară asupra deficiențelor sau neregulilor de natură a periclita funcționarea eficientă a societății, așa că, a solicitat, marți, 21 martie a.c., directorului Mihai Paraschiv și președintelui Consiliului de Administrație să-i comunice temeiul legal al procedurii concursului, iar până atunci să suspende concursul.
Consiliul de Administrație al Transloc SA a hotărât, joi, 23 martie, suspendarea procedurii de selecție pe o perioadă de 15 zile.
Cum s-a preparat șmenul
Pe 27 februarie a.c., Transloc SA a transmis AJOFM Gorj un așa zis anunț, prin care aducea la cunoștință celor interesați că are două posturi vacante: unul de ”coordonator activitate ridicări auto” și altul de ”legător de sarcină”.
A doua zi, pe 28 februarie, la avizierul din curtea societății a fost afișat anunțul și tematica concursului în vederea ocupării celor două posturi.
În privința publicității concursului, s-a considerat a fi de ajuns. De altfel, Mihai Paraschiv a declarat, public, că a anunțat concursul la AJOFM, ”că doar acolo merg cei aflați în căutarea unui loc de muncă”.
Pe 16 martie, directorul Paraschiv a emis o decizie prin care a fost numită comisia de selecție a dosarelor, iar în ziua următoare, comisia a și evaluat dosarele celor care trebuia să ocupe cele două posturi: legător de sarcină – Eduard Teodor Pirici; coordonator activitate ridicări auto – Sebastian Bogdan Horhoianu, amicul directorului general al Transloc SA, Mihai Paraschiv.
A urmat, pe 20 martie, anunțul cu data susținerii probei scrise, numai că, trei zile mai târziu, pe 23 martie, președintele și un membru al comisiei de concurs au lipsit nemotivat de la proba scrisă, cel mai probabil, după ce au realizat că întreaga procedură frizează penalul la modul grosolan.
Cum, inițial, nu s-a prevăzut o listă de supleanți la comisia de concurs, Paraschiv a emis, în aceeași zi, 23 martie, o nouă decizie prin care a numit o nouă comisie (?!). Candidații au susținut proba scrisă, iar lucrările lor au fost sigilate, după ce Consiliul de Administrație a hotărât suspendarea concursului.
Claudiu Matei