Connect with us

DEZVĂLUIRI LOCALE

UATAA caută bani, nu a cumpărat niciun certificat de carbon! Riscă falimentul

Postat acum

on

Uzina de Agent Termic și Alimentare cu Apă Motru are nevoie de peste 90 de miliarde de lei vechi numai pentru achiziția certificatelor de carbon, ce trebuie cumpărate până la finalul lunii aprilie, în număr de aproximativ 49.000. Asta, la o valoare de peste 38 de euro pe bucată. Până acum, uzina nu a achiziționat, din păcate, niciun certificat, deși în două luni are scadența la acest capitol. 

În 2020, UATAA a avut de achiziționat puțin peste 48.000 de certificate, la o valoare de 35,5 euro/ bucata. Anul trecut s-au acordat însă peste 5000 de certificate gratuit, având în vedere că uzina produce energie prin cogenerare, lucru care în 2021 nu se va mai repeta. Asta, deoarece Guvernul a decis ca aceste certificate să fie acordate abia în 2022 și pentru 2021.

Practic, în actuala conjunctură, certificatele gratuite s-ar putea acorda tocmai atunci când uzina nu va mai exista.

Nimic certificate, multe datorii

UATAA nu dispune, la acest moment, de niciun certificat cumpărat și nu deține suma necesară de bani pentru a achiziționa măcar parțial aceste certificate care trebuie predate până la finalul lui aprilie.

De menționat că, la începutul lui aprilie, uzina va ieși din insolvență, o dată cu expirarea termenului, asta dacă achită ultima tranșă de bani, în valoare de aproximativ cinci miliarde de lei vechi, societatea având însă multe alte datorii către bugetul de stat dar și către furnizori. La un simplu calcul, UATAA, la acest moment, are nevoie de aproximativ 135 de miliarde de lei vechi: 90 de mild. pentru achiziția certificatelor de CO2, 5 miliarde pentru achitarea ultimei tranșe, peste 20 de miliarde datorii la bugetul de stat și multe alte miliarde vechi de achitat către furnizori.

Sprijin financiar, la jumătate

Primăria municipiului Motru a făcut demersuri, în decembrie, pentru a i se acorda un sprijin financiar de aproximativ 100 de miliarde de lei pentru subvenție și pierderi induse. Guvernul, în loc să aprobe cererea, a acordat doar jumate din sumă, bani cheltuiți deja pe combustibil, cărbune și păcură, necesari funcționării uzinei.

Acum, primăria din Motru a adus la cunoștința Prefecturii si CJ Gorj situația, rugând autoritățile județene să sprijine instituția pentru obținerea finanțării necesare, altfel va fi creată o problemă socială și de sănătate majoră la nivelul localității. La ora actuala, societatea asigură agent termic și apă caldă pentru 4700 de apartamente dar și pentru patru școli, trei grădinițe, zeci de instituții, societăți comerciale, beneficiind de serviciile UATAA peste 15.000 de persoane.

O alternativă pentru încălzirea orașului, într-o perioadă scurtă de timp, nu există acum, chiar dacă în Motru există rețea de gaze.

Uzina este condusă, de un an, de un administrator special, mai exact de Dorel Drăghici, fost consilier local PNL și angajat de mult timp la această societate. Acesta, la rândul său, a căutat sprijin la colegii de partid pentru rezolvarea problemelor UATAA dar, până acum, respectivii i-au dat pas.

 

 

 

Publicitate
Click pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

DEZVĂLUIRI LOCALE

Foto: Ea este șoferița în stare de ebrietate care a lovit mai multe mașini din Târgu Jiu

Postat acum

on

De către

La data de 15 august a.c., polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Târgu-Jiu au fost sesizați cu privire la faptul că un autoturism a lovit mai multe mașini parcate. La volan se afla șoferița din fotografie, spun martori, în stare avansată de ebrietate.

„La fața locului s-au deplasat polițiști din cadrul Biroului Rutier și Biroului de Ordine Publică, unde au depistat o femeie de 48 de ani, din municipiul Târgu-Jiu, care în timp ce se deplasa cu un autoturism din direcția strada Bicaz-Bulevardul Constantin Brâncuși, a pierdut controlul asupra direcției de mers și a acroșat un autoturism parcat pe strada Bicaz.Conducătoarea autoturismului a fost testată cu aparatul etilotest, rezultând o concentrație de 0,83 mg/l alcool pur în aerul expirat.În cauză, polițiștii au întocmit dosar penal, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducerea unui vehicul pe drumurile publice sub influența alcoolului”, a transmis IPJ Gorj.

 

 

 

Continuă să citeşti

DEZVĂLUIRI LOCALE

VIDEO. Din seria politica e cur…bă! Protestatar anti-Romanescu, de pe lista ”verzilor” lui Adi Tudor, șef în Edilitara!

Postat acum

on

De către

Societatea Edilitara Public SA, la care Consiliul Local Tg-Jiu este unic acționar, a devenit locul în care își găsesc sinecuri toate pilele care gravitează în jurul ”echipei câștigătoare”, cea care conduce municipiul. Că toate că firma este pe pierdere, după primele șase luni din acest exercițiu financiar, de la începutul anului, au fost angajate peste 70 de persoane, din care mai mult de 20 personal TESA.

Printre cei care au prins un job la Edilitara este și un anume Daniel Trăistaru, un semi-analfabet, care s-a aflat, în 2020, pe lista Partidului Verde pentru un post de consilier local, consilier județean și deputat(!?), unul dintre contestatarii înflăcărați ai primarului Marcel Romanescu.

După doi ani, ”Messi”, împotriva căruia protestau ”verzii”, și despre care spuneau că face orașul ”să pută frumos”, l-a reevaluat pe Trăistaru, în urma unor sindrofii la proprietatea acestuia de la Polata, iar managerul Edilitara, Adrian Dăianu, secundul primarului pe linie politică, îi pregătește amfitrionului lor preferat postul de șef al structurii Mecanizare din cadrul societății.

Daniel Trăistaru, fost coordonator al activității auto la Macofil și, mai apoi, ”muncitr calificat” la ”Liceu Tehnologic Bîrsești”, un erudit care, datorită anvergurii, abia a încăput pe toate listele Partidului Verde la toate alegerile din 2020, a ajuns în bătătura societății Edilitara Public SA, condusă de prim-vicepreședintele PNL Tg-Jiu, Adrian Dăianu, secundul primarului Marcel Romanescu, pe linie politică.

În urmă cu doi ani, Trăistaru era în prima linie la protestele anti-Romanescu organizate de colegii săi de partid. Au rămas, încă, în spațiul online fotografiile cu acesta purtând o pancartă cu un mesaj agramat, ”Afacerea gunoaielor! voi faceți milioanele noi umplem spitalele!”, de la protestul organizat de filiala județeană a Partidului Verde, condusă de fostul viceprimar Adrian Tudor, la groapa de gunoi de la Bârsești.

Mai mult, într-un clip electoral din campania pentru alegerile locale, din 2020, Trăistaru era extrem de critic la adresa primarului Romanescu, despre care spunea că nu l-a văzut nimeni în zona Polata, de când a luat mandatul (iulie 2017 – n.r.).

De prin luna august a anului trecut, oponentul primarului și-a schimbat optica și a început să distribuie pe Facebook, mărețele realizări ale echipei Romanescu.

Unele surse susțin că ”echipa câștigătoare” de la primărie s-a reunit de mai multe ori la Polata, la proprietatea lui Trăistaru, unde l-a reevaluat îndelung pe acesta, în cadrul unor sindrofii stropite, din belșug, cu licori autohtone.

De altfel, mărturie a noii tovărășii e o fotografie postată, în urmă cu nici o lună, chiar de Trăistaru pe contul personal de pe o pagină de socializare, în corul de aplauze al scamiștilor de serviciu.

Între timp, savantul Trăistaru, care scrie ”autoturizm”, în loc de ”autoturism”, a ajuns un fel de impiegat de mișcare la Edilitara Public SA și, după ieșirea la pensie a lui Ion Sitoianu, managerul Dăianu îi pregătește acestuia postul de șef la Mecanizare.

C-așa e când se împerechează șmenul cu politica!

Claudiu Matei

Continuă să citeşti

DEZVĂLUIRI LOCALE

Video: Lucrări realizate pe preferințe, la Curtișoara! Unii s-au ales cu asfaltul, alții cu nămolul

Postat acum

on

De către

Firma aflată sub contract cu Primăria Bumbești Jiu, pentru realizarea rigolelor din zona Curtișoara, a dat dovadă de exces de zel în cazul unor proprietăți și de bataie de joc în cazul altor locuințe.

Mai exact, pentru anumiți proprietari s-a turnat asfalt la poartă, pentru a lega astfel investiția de noile rigole realizate în Curtișoara, în timp ce pentru alții nu s-a realizat deloc acest tip de lucrări.

Degeaba proprietarii lăsați cu nămolul la poartă au cerut explicații primarului Bobaru ori s-au rugat de acesta sa rezolve problema că edilul, în stilul caracteristic, a dat din umeri.

Asta chiar dacă investiția este realizată din bani publici iar anumiți cetățeni sunt discriminați.

Continuă să citeşti
Publicitate

Abonează-te

CURS VALUTAR