Connect with us

DEZVĂLUIRI LOCALE

UATAA caută bani, nu a cumpărat niciun certificat de carbon! Riscă falimentul

Postat acum

on

Uzina de Agent Termic și Alimentare cu Apă Motru are nevoie de peste 90 de miliarde de lei vechi numai pentru achiziția certificatelor de carbon, ce trebuie cumpărate până la finalul lunii aprilie, în număr de aproximativ 49.000. Asta, la o valoare de peste 38 de euro pe bucată. Până acum, uzina nu a achiziționat, din păcate, niciun certificat, deși în două luni are scadența la acest capitol. 

În 2020, UATAA a avut de achiziționat puțin peste 48.000 de certificate, la o valoare de 35,5 euro/ bucata. Anul trecut s-au acordat însă peste 5000 de certificate gratuit, având în vedere că uzina produce energie prin cogenerare, lucru care în 2021 nu se va mai repeta. Asta, deoarece Guvernul a decis ca aceste certificate să fie acordate abia în 2022 și pentru 2021.

Practic, în actuala conjunctură, certificatele gratuite s-ar putea acorda tocmai atunci când uzina nu va mai exista.

Nimic certificate, multe datorii

UATAA nu dispune, la acest moment, de niciun certificat cumpărat și nu deține suma necesară de bani pentru a achiziționa măcar parțial aceste certificate care trebuie predate până la finalul lui aprilie.

De menționat că, la începutul lui aprilie, uzina va ieși din insolvență, o dată cu expirarea termenului, asta dacă achită ultima tranșă de bani, în valoare de aproximativ cinci miliarde de lei vechi, societatea având însă multe alte datorii către bugetul de stat dar și către furnizori. La un simplu calcul, UATAA, la acest moment, are nevoie de aproximativ 135 de miliarde de lei vechi: 90 de mild. pentru achiziția certificatelor de CO2, 5 miliarde pentru achitarea ultimei tranșe, peste 20 de miliarde datorii la bugetul de stat și multe alte miliarde vechi de achitat către furnizori.

Sprijin financiar, la jumătate

Primăria municipiului Motru a făcut demersuri, în decembrie, pentru a i se acorda un sprijin financiar de aproximativ 100 de miliarde de lei pentru subvenție și pierderi induse. Guvernul, în loc să aprobe cererea, a acordat doar jumate din sumă, bani cheltuiți deja pe combustibil, cărbune și păcură, necesari funcționării uzinei.

Acum, primăria din Motru a adus la cunoștința Prefecturii si CJ Gorj situația, rugând autoritățile județene să sprijine instituția pentru obținerea finanțării necesare, altfel va fi creată o problemă socială și de sănătate majoră la nivelul localității. La ora actuala, societatea asigură agent termic și apă caldă pentru 4700 de apartamente dar și pentru patru școli, trei grădinițe, zeci de instituții, societăți comerciale, beneficiind de serviciile UATAA peste 15.000 de persoane.

O alternativă pentru încălzirea orașului, într-o perioadă scurtă de timp, nu există acum, chiar dacă în Motru există rețea de gaze.

Uzina este condusă, de un an, de un administrator special, mai exact de Dorel Drăghici, fost consilier local PNL și angajat de mult timp la această societate. Acesta, la rândul său, a căutat sprijin la colegii de partid pentru rezolvarea problemelor UATAA dar, până acum, respectivii i-au dat pas.

 

 

 

Publicitate
Click pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DEZVĂLUIRI LOCALE

Reacția unui medic apreciat, în scandalul cardiologilor care au demisionat din Spitalul Tg-Jiu! ”Asta nu e medicină, e ghicitoare!”

Postat acum

on

De către

Roxana Hotoboc, unul dintre cei mai buni medici români din Anglia, distinsă pentru excelență de St Thomas Hospital, cel mai mare spital din Londra, a făcut unele remarci, pe o pagină de socializare, cu privire la situația de la Spitalul Județean de Urgență Tg-Jiu, unde mai mulți cardiologi au decis să demisioneze din cauză că erau suprasolicitați în orele de gardă, cu pacienți direcționați de la Unitatea de Primiri Urgențe pentru consult de specialitate, dar și din cauza tarifelor mici plătite pentru orele de gardă.

Fosta șefă a Serviciului Județean de Ambulanță Gorj, Roxana Hotoboc, muncește de mai bine de 15 ani în spitalele din Anglia și a explicat și cum funcționează sistemul de primiri urgențe acolo.

”Am înțeles din mass-media că UNII doctori de la UPU Tg-Jiu au abuzat de serviciile cardiologilor de gardă solicitând consulturi cardiologice în mod nejustificat, cauzând supraaglomerarea acestora în gărzi. E de înțeles că pentru toți medicii de spital, a sta la serviciu aproximativ 30 de ore, pentru a face programul de 2 zile plus garda între ele, este epuizant. Iar când în gardă trebuie să consulți pacienți care nu prezintă urgențe de specialitate, ci sunt trimiși de UPU pentru a….ce?, este cu atât mai greu!

Acei UNII medici de la UPU care trimit abuziv pacienții la consulturi de specialitate, nu cred că știu care e fișa postului unui medic de UPU!

Dragii mei colegi de la UPU Tg-Jiu, ( că am făcut și eu câteva gărzi la acel UPU când eram în țară, iar acum lucrez exact la un UPU englezesc, bine, la un Departament de Urgență, nu la o Unitate PU ), dragi colegi, deci, permiteți-mi să vă amintesc că sarcina, serviciul unui medic de UPU este să facă investigațiile PARACLINICE ale bolnavului venit la UPU, să stabilească un diagnostic de prezumptie și apoi să refere pacientul unei specialități, în funcție de diagnosticul pe care, medicul de UPU, îl stabilește sau îl ” bănuiește „, să zic așa!

În Anglia, specialiștii primesc referatele la telefon sau online, și acceptă sau nu să vadă pacientul doar dacă medicul de urgență ( UPU ) a făcut toate investigațiile paraclinice, (care exclud consulturile de specialitate), iar rezultatele acelor investigații conduc spre diagnosticul pentru care bolnavul este prezentat specialistului.

A trimite un bolnav la consulturi de specialitate doar pentru a exclude diverse posibile condiții, pe bâjbîite, asta nu e medicină, e ghicitoare, e..dat în cărți, e orice, numai medicină nu e!!!”, a scris medicul.

Roxana Hotoboc este de părere că un spital ar trebui manageriat de un medic și face referire la un aspect extrem de sensibil din SJU Tg-Jiu: la spitalul de pe Tudor Vladimirescu, acolo unde este Unitatea de Primiri Urgențe, sunt două secții de Chirurgie, însă Cardiologia și Neurologia nu au loc în acel pavilion al unității medicale și bolnavii sunt transportați pentru consult de specialitate la spitalul 700 din strada Progresului.

”Mă întreb cum conducerea Spitalului de Urgență Tg-Jiu nu a sesizat aceste aspecte???

Sau dânșii…economiști, juriști, ingineri, etc…ce să știe de cum trebuie să fie activitatea medicală, că n-au nici în clin nici în mânecă cu asta!!

De asta ziceam, la un spital, conducerea trebuie să fie asigurată de medici, care au gândire medicală, nicidecum de alte profesii…politice!

Și mai e o problemă ce se perpetuează de ani și ani de zile, pornită de la opoziția chirurgilor să lucreze la Spitalul 700, când s-a dat în folosință Spitalul de pe Tudor ( eram acolo, lucram în Chirurgie, așa că știu!): urgență trebuie făcută acolo unde ai toate specialitățile, sau cel puțin pe cele principale! Nu le enumăr, că cei avizați le știu! Bolnavii nu trebuie plimbați de la un spital la altul doar pentru că nimeni din cei care trebuie nu își pun problema lor, a bolnavilor! Și revenind la hotărârea cardiologilor de a nu mai face gărzi, sper să se fi găsit o soluție că bolnavii să nu fie prejudiciați de un consult atât de important cum e cel cardiologic, pentru cei cu urgențe de cardiologie!”, a adăugat medicul care spune că este revoltător ce se întâmplă la unitatea medicală.

 

Continuă să citeşti

DEZVĂLUIRI LOCALE

Cu cine se iubește o îndrăgită solistă de muzică populară din Gorj, după divorț!

Postat acum

on

De către

Aura Stoican, una din interpretele apreciate de muzică populară din Gorj, și-a găsit fericirea în brațele unui coleg de breaslă, susțin surse din mediul artistic. După un mariaj de câțiva ani, eșuat, solista trăiește o frumoasă poveste de dragoste cu naistul Daniel Șoșoi.

Deși în lumea artiștilor se cunoștea, de ceva vreme, povestea lor de iubire, Aura Stoican s-a afișat public, abia în urmă cu o lună, alături de Daniel Șoșoi. Fotografia cu cei doi, postată de tânăra solistă pe o rețea de socializare, a primit sute de aprecieri din partea celor care-i îndrăgesc.

Daniel Șoșoi este consilier județean PSD, profesor de muzică și, de câteva luni, a fost numit director al Liceului Tehnologic Țicleni.

Aura Stoican s-a născut în comuna Isverna, județul Mehedinți, însă a studiat la Tg-Jiu, la Liceul de Muzică și Arte Plastice și, mai apoi, la Universitatea ”Constantin Brâncuși”. Daniel Șoșoi este din Bustuchin și a absolvit Conservatorul de muzică din cadrul Universității din Craiova.

Pasiunea pentru cântec i-a adus pe același drum, iar de ceva vreme cei doi formează un cuplu, după cum susțin sursele citate. ”…nu trebuie să așteptăm momentul potrivit pentru a fi fericiți sau pentru a ne bucura de lucrurile care ni se întâmplă”, scria artista într-una din postările sale.

Continuă să citeşti

DEZVĂLUIRI LOCALE

O haită de câini terorizează un cartier din Târgu Jiu

Postat acum

on

O haită de câini fără stăpân terorizează un cartier din municipiul Târgu Jiu. Este vorba de cartierul 1 Mai Vest, Aleea Brândușei. O femeie a fost înconjurată de 8 câini aseară, la intrarea în bloc, și a fost salvată de familie pentru a ajunge acasă. Autoritățile nu au soluții pentru a ridica animalele de pe străzi și a le duce în padocul primăriei. Localnicii au învățat să aștepte să plece câinii sau să se ascundă pe unde apucă, însă se tem să nu se întâmple o nenorocire cu un copil sau cu o persoană care nu se poate apăra.

Continuă să citeşti
Publicitate

Abonează-te

CURS VALUTAR