SĂNĂTATE
SJU Târgu Jiu: Primele intervenții chirurgicale laparoscopice cu noul sistem 3D 4K, achiziționat de CJ Gorj
Medicii chirurgi Constantin Barbu și Adrian Sterie, de la Secția Chirurgie Generală II, au efectuat, miercuri, primele două intervenții cu unul dintre cele două Sisteme 3D 4K pentru chirurgie laparoscopică cu ICG achiziționate de CJ Gorj.
Astfel, au fost operați cu succes o pacientă în vârstă de 45 de ani – căreia i s-a efectuat o colecistectomia laparoscopică cu camera 3D; și un bărbat în vârstă de 41 de ani, diagnosticat cu apendicită acută-în cazul lui a fost efectuată o Apendicectomia laparoscopică.
Potrivit medicilor, colecistectomia laparoscopică cu camera 3D reprezintă intervenția minim invazivă de excizie a colecistului (vezicula biliară, fierea). Ea este operația de elecție, “standardul de aur” în ceea ce privește patologia colecistului. Apendicita acută este considerată cea mai frecventă urgență chirurgicală, având predominanță la vârstele tinere, dar putând apărea oricând pe parcursul vieții, cu diverse forme evolutive și posibile complicații redutabile. Apendicectomia sau operația de apendicită efectuată laparoscopic presupune îndepărtarea chirurgicală a apendicelui inflamat cu ajutorul unor instrumente introduse în abdomen prin incizii de mici dimensiuni.
Medicii celor două secții de Chirurgie ale SJU Târgu-Jiu au transmis faptul că cele două sisteme sunt performante și erau necesare, fiind o investiție benefică atât pentru pacient, cât și pentru personalul medical. „Adresăm mulțumiri CJ Gorj! Cele două sisteme 3D-4K pentru chirurgie endoscopică laparoscopică cu ICG destinate Secțiilor Chirurgie erau foarte necesare și sunt ultramoderne și foarte performante! Nu au multe spitale asemenea sisteme!”, a transmis dr Vasile Băleanu, medicul șef al Secției Chirurgie I.
SĂNĂTATE
SJU Gorj vrea să înființeze Cabinet de Cardiologie Pediatrică în Ambulatoriul Integrat
Dr Corina Vasile, medic specialist Cardiologie Pediatrică, a consultat, în perioada 7-30 august 2024, un număr de 33 de pacienți nou-născuți și copii cu vârsta cuprinsă între câteva luni și 15 ani.
Pacienții care au beneficiat de serviciile medicului cardiolog pediatric au fost sau sunt internați în secțiile unității medicale, precum Neonatologie, Pediatrie, ORL-BMF etc. Medicul dispune de aparatura medicală necesară, utilizând ecograful din Secția Cardiologie și ecograful din Secția Neonatologie.
Spitalul Județean de Urgență Târgu-Jiu a inițiat demersurile legale de înființare a Cabinetului de Cardiologie Pediatrică din Ambulatoriul Integrat. În momentul în care se va primi avizul favorabil de la Ministerul Sănătății, reprezentanții Spitalului Județean de Urgență Târgu-Jiu vor solicita Casei Județene de Asigurări de Sănătate Gorj intrarea în relație contractuală pentru cabinetul respectiv, moment în care, în cadrul acestui cabinet vor putea fi consultați copiii în baza unui bilet de trimitere emis de medicul specialist sau de medicul de familie.
În vederea funcționării acestui Cabinet, reprezentanții Spitalului Județean de Urgență Târgu-Jiu au solicitat Consiliului Județean Gorj achiziționarea unui echipament medical performant, de ultimă generație, necesar dotării acestui cabinet.
„Spitalul a asigurat aparatura necesară desfășurării activității normale în cadrul spitalului. Folosesc ecograful Secției Cardiologie pentru pacienții care sunt internați în secții precum Pediatrie și pe cel din Secția Neonatologie pentru nou-născuții care au nevoie de serviciile mele. Adresabilitatea este foarte mare”, a spus dr Corina Vasile, medic specialist cardiologie pediatrică.
Un medic cardiolog pediatric este instruit special pentru a diagnostica și gestiona problemele cardiace la copii. În spitalele din județul Gorj nu exista un astfel de specialist până în prezent, părinții fiind obligați să se îndrepte spre centre universitare sau spre mediul privat.
SĂNĂTATE
Covid: Program redus de vizită la Spitalul Județean de Urgență Târgu Jiu!
Deoarece în ultima perioadă a crescut numărul infecțiilor cu coronavirus, conducerea Spitalului Județean de Urgență Târgu-Jiu a luat decizia de a reduce durata programului de vizită, începând cu 13 august, pentru o perioadă de șapte zile. Se va reduce programul de vizită al bolnavilor internați în secțiile (non-ATI) ale Spitalului Județean de Urgență Târgu-Jiu până pe data de 20 august 2024.
Astfel, pacienții vor putea fi vizitați de luni până duminică în intervalul orar 14:00 – 16:00, cu o durată maximă de vizită de 15 minute/pacient. Portul echipamentului de protecție devine obligatoriu (mască de protecție, halat de protecție și botoși); echipamentul de protecție va fi pus la dispoziția vizitatorilor de către unitatea medicală.Pentru toate sectiile ATI, vizitarea pacientilor este permisă zilnic, de luni până duminică între orele: 13.00-14.00 și 19.00-20.00.
În situația în care vizitatorii/aparținătorii prezintă simptomatologie specifică infecției cu SARS-CoV-2, accesul acestora va fi restricționat.
„Măsurile sunt necesare pentru reducerea transmisibilității virusului SARS-CoV-2 la nivelul unității medicale și pentru protejarea pacienților și personalului medical” a transmis SJU Târgu Jiu.
SĂNĂTATE
Medic specialist în genetică medicală, în echipa SJU Gorj
Un nou medic specialist s-a alăturat echipei medicale a Spitalului Județean de Urgență din Târgu-Jiu! Este vorba despre doctor Andrada Gheorghe, medic specialist în genetică medicală.
Andrada Gheorghe este singurul medic de această specialitate din unitățile medicale din județul Gorj și, începând din 22 iulie 2024, își desfășoară activitatea, de luni până vineri (interval orar 08:00 -15:00), în Cabinetul de Genetică medicală din Ambulatoriul Integrat al Spitalului Județean de Urgență Târgu-Jiu.
Programările la acest cabinet se fac la registratura Ambulatoriului Integrat sau telefonic, în baza unei trimiteri de la medicul de familie, medicul specialist sau contracost.
Dr Andrada Gheorghe a absolvit Universitatea de Medicină și Farmacie din Craiova, a efectuat rezidențiatul la Spitalul Clinic Județean de Urgență Craiova și are la activ colaborări interdisciplinare cu alți specialiști din domeniul sănătății pentru asigurarea celor mai bune practici de îngrijire pentru pacienți prin intermediul activității de laborator și clinică a Laboratorului de Genomică Umană din cadrul Universității de Medicină și Farmacie Craiova și al Centrului Regional de Genetică Medicală Craiova.
Este membru al Societății Române de Biologie Celulară și al Societății Române de Genetică Medicală; a participat la numeroase conferințe și congrese medicale naționale și internaționale, de-a lungul anilor, unde a susținut prezentări pe subiecte de interes.
Genetica medicală este o specialitate medicală modernă, cu dezvoltare rapidă în ultimii ani, care vizează diagnosticarea și tratarea afecțiunilor genetice ereditare. Bolile genetice pot fi prezente la pacienții de toate vârstele și pot afecta orice sistem sau organ. În urma unui consult de genetică medicală, completat de analize și investigații specifice, pot fi diagnosticate numeroase boli genetice și poate fi estimat, de asemenea, riscul transmiterii acestora la urmași.
Până în prezent, peste 10.000 de boli și sindroame genetice sau cu determinism genetic au fost identificate, numărul bolilor care au o bază genetică fiind în creștere.
Este bine sa vă adresați unui medic genetician chiar și în situația în care nu suferiți de o afecțiune genetică.
Sfaturile prenatale și preconcepționale și testele de genetică sunt utile persoanelor care au sau suspectează un diagnostic genetic, de exemplu dacă au un defect din naștere, persoanelor care au istoric familial de boală genetică, celor cărora medicul le recomandă testare genetică, care doresc să cunoască riscul de descoperi unele afecțiuni genetice și persoanelor care doresc să cunoască riscul de apariție a unor boli genetice la copii.
You must be logged in to post a comment Login