Connect with us

SĂNĂTATE

Semnal de alarmă tras de medicii din Gorj

Postat acum

on

0 Shares

Semnal de alarmă tras de medicii din Gorj cu privire la un fenomen care tinde să ia amploare. Doctorița Lidia Șiuinea, medic primar psihiatrie în cadrul Secției Psihiatrie a Spitalului Județean de Urgență Târgu Jiu, a vorbit public despre problema suicidului. Acesta reprezintă un act conștient de autoanihilare, stare generată de o situație pentru care actul suicidar pare a fi cea mai bună soluție.

Cercetătorii estimează că aproximativ un sfert dintre indivizii cu tentative suicidare nu au dezvăluit ideația suicidară în cursul vizitelor medicale, conform Patient Health Questionnaire-9 (PHQ-9). Pentru a înțelege mai bine ce a contribuit la apariția discordanței dintre tentativa autolitică (suicidară) și negarea ideației suicidare, cercetătorii au intervievat 26 indivizi care au încercat să se sinucidă la 60 zile după ce au negat existența gândurilor de suicid în cursul vizitei medicale.

Un procent dintre cei intervievați au admis că tentativa autolitică a avut loc sub influența băuturilor alcoolice sau a drogurilor de abuz. Alți pacienți au recunoscut că le-a fost teamă de faptul că în situația în care ar povesti medicului despre gândurile suicidare, acesta din urmă ar avea o reacție inflexibilă (ex. să propună imediată spitalizare). O problemă de importanță majoră o reprezintă stigmatul, rușinea care de asemenea conduc la hotărârea de a nu dezvălui gândurile de suicid.

Indivizii care prezintă risc maxim de suicid caută expres o soluție, prezintă durere psihologică intolerabilă, se află sub imperiul emoțional al disperării și prezintă o îngustare a percepțiilor soluțiilor posibile cu ignorarea celor accesibile.

Trebuie să facem distincția între cele 3 entități:

  1. Parasuicidul reprezintă o tentativă aparent suicidară a unei persoane care nu intenționează să moară atunci când își provoacă leziunea, dar o face din alte motive (ex. șantaj, pedepsirea altor persoane).
  2. Tentativa suicidară este comisă impulsiv, într-o manieră care predispune la desconspirarea intenției prin mijloace mai puțin agresive, de către persoane aflate în situații reactive.
  3. Suicidul este un act atent plănuit, disimulat, realizat prin mijloace periculoase.

Este foarte important de reținut faptul că orice tentativă suicidară/ parasuicidară trebuie tratată ca o virtuală posibilă recidivă cu potențial de suicid real.

90% dintre cei care se sinucid suferă de o boală psihică. Printre simptomele psihiatrice cu risc suicidar se numără: anxietate severă, depresie severă, idei de culpabilizare, sentimente de inferioritate, idei delirante, halucinații imperative, impulsivitate, dependența de băuturi alcoolice și droguri, insomnii.

Suicidul nerealizat (tentativa de suicid) și ideația autolitică (suicidară) sunt printre cele mai frecvente solicitări de la camerele de gardă ale spitalelor de psihiatrie, dar și în secțiile de reanimare ale spitalelor de urgență.

ÎN MATERIE DE SUICID ESTE PREFERABILĂ EROAREA PRIN PLUS DE DIAGNOSTIC.

Dacă nu putem fi siguri că pacientul se va sinucide, putem bănui că se află într-o situație de risc, ceea ce ne dă dreptul moral și etic, de a-l pune în cele mai sigure condiții față de această prezumție.

Nevoia de a-și comunica decizia (ex. „o scrisoare de adio”) arată că suicidarul investește moartea cu semnificație, iar gestul suicidar este un ultim act de comunicare.

Medicul trebuie să încurajeze blând pacientul în a-și dezvălui ideația/planul suicidar. A nu-l întreba despre suicid pentru „a nu-i da idei” este un mit și o greșeală pentru că atunci când pacientul își pune problema suicidului este ambivalent în ceea ce privește trecerea la act și se va simți asigurat de oportunitatea de a prezenta cuiva dilema sa.

Impresiile medicului, după interviul clinic trebuie discutate deschis cu pacientul, rudele acestuia sau cu orice alte persoane considerate importante.

De la începutul acestui an și până la sfârșitul lunii aprilie, la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean de Urgență Târgu-Jiu s-au prezentat 21 de pacienți care au încercat să se sinucidă (tentativă de suicid) și 176 de pacienți cu alte afecțiuni psihice. Din informațiile furnizate de reprezentanții Unității de Primiri Urgențe, în cursul anului 2022 au fost înregistrate 90 de pacienți cu tentativă de suicid, 57 cazuri în 2021, 62 cazuri în 2020 și 125 cazuri în 2019.

0 Shares
Publicitate
Click pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

Alertă de TBC la Colegiul Național ”Ecaterina Teodoroiu” din Târgu Jiu

Postat acum

on

De către

Este alertă la Colegiul Național ”Ecaterina Teodoroiu” din Târgu Jiu, după ce o profesoară din cadrul unității de învățământ a fost depistată cu TBC. Cadrul didactic preda limba engleză.

Direcția de Sănătate Publică Gorj a impus un plan de măsuri în acest caz, la finalul săptămânii trecute fiind făcută dezinfecție cu o firma specializată, inclusiv în internatul elevilor și la cantina unității de învățământ.

Urmează ca elevii din clasele în care cadrul didactic cu TBC preda, precum și colegii săi, să fie testați.

Cazul a fost confirmat de Inspectoratul Școlar Județean Gorj.

Continuă să citeşti

ACTUALITATE

Medici noi la SJU Târgu Jiu

Postat acum

on

De către

Doi medici specialiști diabet zaharat, nutriție și boli metabolice vor începe activitatea, săptămâna viitoare, la Spitalul Județean de Urgență Târgu-Jiu.

Dr. Bianca Mihaela Făsui și dr. Mădălin Dorian Braitoru, medici specialiști diabet zaharat, nutriție și boli metabolice, au promovat, în data de 15 februarie 2024, concursul pentru ocuparea celor două posturi vacante din cadrul unității medicale.

Dr Bianca Făsui este absolventă a Facultății de Medicină și Farmacie „Carol Davila” București, efectuând rezidențiatul la Spitalul Clinic „Nicolae Malaxa” București, în Secția Clinică Diabet zaharat, nutriție și boli metabolice, în perioada 2018-2023. Dr Mădălin Braitoru este absolvent al Facultății de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” Timișoara și a urmat rezidențiatul la Spitalul Clinic Județean de Urgență „Pius Brînzeu” Timișoara.

Cei doi medici vor contribui, prin activitatea lor, la îmbunătățirea stării de sănătate a pacienților și la promovarea practicilor medicale de calitate. Tinerii medici specialiști au o abordare empatică și o înțelegere profundă a nevoilor pacienților.

La Spitalul Județean de Urgență Târgu-Jiu, atât în Cabinetul de specialitate din Ambulatoriul Integrat, cât și în cadrul Compartimentului de DZMB din cadrul Secției Endocrinologie, vor pune în aplicare competențele medicale pentru a trata și ajuta pacienții, implicându-se activ cu dorința de a oferi un diagnostic precis și un tratament adecvat. Vor oferi cele mai bune soluții medicale și sprijinul necesar pentru o sănătate optimă.

Continuă să citeşti

ACTUALITATE

Post de jurist, scos la concurs la SJU Târgu Jiu. Vezi aici condițiile

Postat acum

on

De către

Un post de consilier juridic, cu normă întreagă, a fost scos la concurs la Spitalul Județean de Urgență din Târgu Jiu. Cei interesați se pot înscrie la concurs până la data de 23.02.2024, ora 15.30.

Cei care își doresc acest post trebuie să aibă studii universitare de licenţă absolvite cu diplomă de licenţă sau echivalentă. Totodată, candidații trebuie să fi lucrat minimum 6 ani și 6 luni în specialitatea studiilor.

Concursul pentru ocuparea postului vacant constă în parcurgerea a trei etape successive, după cum urmează :
– selecția dosarelor de concurs
– proba scrisă- test grilă : punctajul este de minimum 50 puncte și maxim 100 puncte.
– proba interviu: punctajul este de minimum 50 puncte și maxim 100 puncte.
Sunt declarați admiși la fiecare probă, candidații care au obținut minimum 50 puncte. Se pot prezenta la următoarea probă de concurs, numai candidații declarați admiși la etapa anterioară.
Nota finală se calculează ca medie aritmetică a notelor obținute la probele de concurs.
Calendarul de concurs :
– publicarea anunțului: 12.02.2024
– perioada de depunere a dosarelor 12.02.2024 – 23.02.2024,ora 15,30.
– selecția dosarelor și afișarea rezultatelor dosarelor de înscriere, în perioada 26.02.2024-27.02.2024 ;
– depunerea contestațiilor în urma selecției dosarelor de concurs, până la data de 28.02.2024, ora 15,30 ;
– afișarea rezultatelor în urma contestațiilor la selecția dosarelor de înscriere, până la data de 29.02.2024 ;
– desfășurarea probei scrise, în data de 04.03.2024, ora, 9,00 ;
– afișarea rezultatelor probei scrise în data de 04.03.2024 ;
– depunerea contestațiilor în urma probei scrise, până la data de 05.03.2024 ora 15,30 ;
– afișarea rezultatelor în urma contestațiilor la proba scrisă, în data de 06.03.2024 ;
– desfășurarea probei interviu, în data de 07.03.2024, ora, 9,00 ;
– afișarea rezultatelor probei interviu, în data de 07.03.2024;
– depunerea contestațiilor în urma probei interviu, până la data de 08.03.2024 ora 15,30 ;
– afișarea rezultatelor în urma contestațiilor la proba interviu, până la data de 11.03.2024 ;
– afișarea rezultatelor finale în data de 12.03.2024.

 

Continuă să citeşti
Publicitate

Promovate

Publicitate

Abonează-te

CURS VALUTAR

VREMEA

Weather Data Source: weather Targu Jiu 30 days

Dă-ne LIKE pe facebook!