Connect with us

SĂNĂTATE

Semnal de alarmă tras de medicii din Gorj

Postat acum

on

Semnal de alarmă tras de medicii din Gorj cu privire la un fenomen care tinde să ia amploare. Doctorița Lidia Șiuinea, medic primar psihiatrie în cadrul Secției Psihiatrie a Spitalului Județean de Urgență Târgu Jiu, a vorbit public despre problema suicidului. Acesta reprezintă un act conștient de autoanihilare, stare generată de o situație pentru care actul suicidar pare a fi cea mai bună soluție.

Cercetătorii estimează că aproximativ un sfert dintre indivizii cu tentative suicidare nu au dezvăluit ideația suicidară în cursul vizitelor medicale, conform Patient Health Questionnaire-9 (PHQ-9). Pentru a înțelege mai bine ce a contribuit la apariția discordanței dintre tentativa autolitică (suicidară) și negarea ideației suicidare, cercetătorii au intervievat 26 indivizi care au încercat să se sinucidă la 60 zile după ce au negat existența gândurilor de suicid în cursul vizitei medicale.

Un procent dintre cei intervievați au admis că tentativa autolitică a avut loc sub influența băuturilor alcoolice sau a drogurilor de abuz. Alți pacienți au recunoscut că le-a fost teamă de faptul că în situația în care ar povesti medicului despre gândurile suicidare, acesta din urmă ar avea o reacție inflexibilă (ex. să propună imediată spitalizare). O problemă de importanță majoră o reprezintă stigmatul, rușinea care de asemenea conduc la hotărârea de a nu dezvălui gândurile de suicid.

Indivizii care prezintă risc maxim de suicid caută expres o soluție, prezintă durere psihologică intolerabilă, se află sub imperiul emoțional al disperării și prezintă o îngustare a percepțiilor soluțiilor posibile cu ignorarea celor accesibile.

Trebuie să facem distincția între cele 3 entități:

  1. Parasuicidul reprezintă o tentativă aparent suicidară a unei persoane care nu intenționează să moară atunci când își provoacă leziunea, dar o face din alte motive (ex. șantaj, pedepsirea altor persoane).
  2. Tentativa suicidară este comisă impulsiv, într-o manieră care predispune la desconspirarea intenției prin mijloace mai puțin agresive, de către persoane aflate în situații reactive.
  3. Suicidul este un act atent plănuit, disimulat, realizat prin mijloace periculoase.

Este foarte important de reținut faptul că orice tentativă suicidară/ parasuicidară trebuie tratată ca o virtuală posibilă recidivă cu potențial de suicid real.

90% dintre cei care se sinucid suferă de o boală psihică. Printre simptomele psihiatrice cu risc suicidar se numără: anxietate severă, depresie severă, idei de culpabilizare, sentimente de inferioritate, idei delirante, halucinații imperative, impulsivitate, dependența de băuturi alcoolice și droguri, insomnii.

Suicidul nerealizat (tentativa de suicid) și ideația autolitică (suicidară) sunt printre cele mai frecvente solicitări de la camerele de gardă ale spitalelor de psihiatrie, dar și în secțiile de reanimare ale spitalelor de urgență.

ÎN MATERIE DE SUICID ESTE PREFERABILĂ EROAREA PRIN PLUS DE DIAGNOSTIC.

Dacă nu putem fi siguri că pacientul se va sinucide, putem bănui că se află într-o situație de risc, ceea ce ne dă dreptul moral și etic, de a-l pune în cele mai sigure condiții față de această prezumție.

Nevoia de a-și comunica decizia (ex. „o scrisoare de adio”) arată că suicidarul investește moartea cu semnificație, iar gestul suicidar este un ultim act de comunicare.

Medicul trebuie să încurajeze blând pacientul în a-și dezvălui ideația/planul suicidar. A nu-l întreba despre suicid pentru „a nu-i da idei” este un mit și o greșeală pentru că atunci când pacientul își pune problema suicidului este ambivalent în ceea ce privește trecerea la act și se va simți asigurat de oportunitatea de a prezenta cuiva dilema sa.

Impresiile medicului, după interviul clinic trebuie discutate deschis cu pacientul, rudele acestuia sau cu orice alte persoane considerate importante.

De la începutul acestui an și până la sfârșitul lunii aprilie, la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean de Urgență Târgu-Jiu s-au prezentat 21 de pacienți care au încercat să se sinucidă (tentativă de suicid) și 176 de pacienți cu alte afecțiuni psihice. Din informațiile furnizate de reprezentanții Unității de Primiri Urgențe, în cursul anului 2022 au fost înregistrate 90 de pacienți cu tentativă de suicid, 57 cazuri în 2021, 62 cazuri în 2020 și 125 cazuri în 2019.

Publicitate
Click pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

Medicul care îi ajută pe gorjeni a primit titlul de „cetățean de onoare”. Ce le-a spus celor prezenți

Postat acum

on

De către

Medicul Dragoș Davițoiu, fost director al Spitalului Sfântul Pantelimon și Universitar, în prezent chirurg și manager la clinica privată Medlife, dar și la Spitalul de stat Universitar, a primit, azi, titlul de „cetățean de onoare” al municipiului Târgu Jiu, localitatea natală. Cunoscut ca doctorul care îi ajută pe gorjeni, atunci când au nevoie de intervenții de specialitate, la spitale din capitală, Dragoș Davițoiu a fost prezent la festivitatea în care a avut loc înmânarea titlului, aceasta având loc în cadrul unei ședințe festive a Consiliului Municipal Târgu Jiu. „Nu pot să uit că foarte mulți cetățeni, cu care am vorbit în ultima perioadă, mi-au vorbit de un om. Fost manager de unități spitalicești din București, de un om extrem de respectat în lumea medicală, de acel om care, indiferent unde a fost, a fost gorjean, a fost târgujian și era o regulă: dacă proveneai din Gorj, ușile îți erau permanent deschise. Și nu am aflat de la un singur pacient, că era suficient să mergi și să spui ca vii din Gorj. Este un model pentru noi, dar este un model pentru generațiile viitoare”, a spus primarul Marcel Romanescu, la ședința de înmânare a titlurilor.
Medicul târgujian, care a întins mereu o mână gorjenilor aflați în nevoie, ce ajungeau la capitală, cu probleme grave de sănătate, și-a arătat mulțumirea pentru faptul că aleșii locali din orașul natal îi apreciază activitatea. „E o mare onoare pentru mine și o responsabilitate să fiu prezentat ca model, responsabilitatea pe care nu vreau s-o păstrez pentru mine, aș vrea să v-o transfer și vouă, tinerilor, cu un sfat: să vă iubiți profesorii, să-i ascultați, să vă deschideți mintea și inima și vă vor da cunoașterea și înțelepciunea și un drum în viață. Și să munciți, pentru că numai prin muncă veți avea rezultate, iar munca înobilează rezultatul și vă va face și mai mândri și mai fericiți”, a transmis Dragoș Davițoiu, la primirea titlului de cetățean de onoare.

Continuă să citeşti

SĂNĂTATE

Cardiologii de la SJU Târgu Jiu, abuzați până la epuizare! Părerea unui medic neurolog

Postat acum

on

De către

Linia de gardă de la Cardiologia Spitalului Județean de Urgență Târgu Jiu este în colaps. O parte dintre cardiologi au demisionat iar doi s-au pensionat. Cardiologii puțini rămași dau înapoi și refuză să mai asigure linia de gardă de la UPU pe motiv de epuizare. O parte din medicii spitalului îi susțin. Este și cazul medicului neurolog Cristina Căliman care și-a prezentat opinia, public, trăgând un semnal de alarmă vizavi de ce se întâmplă în unitatea medicală județeană, medicii neurologi fiind în aceiași situație.

„Asta se întâmplă când alți medici abuzează niște oameni până la epuizare.În SJU Târgu-Jiu, solicitările de consulturi în specialitatea Cardiologie și Neurologie frizează absurdul.În ultimele luni rar a scăpat vreo viroza respiratorie fără consult cardio și neuro, spre exemplu”, a subliniat Căliman.

Continuă să citeşti

SĂNĂTATE

O cunoscută clinică efectuează analize medicale gratuit!

Postat acum

on

Caravana Medlife în parteneriat cu Primaria comunei Padeș, Primaria orașului Baia de Aramă și Primaria comunei Isverna efectuează analize gratuit! Medlife se va afla miercuri la Padeș, între orele 08,00 și 11,00.

„Luna aceasta îți amintim cât de importante sunt verificările uzuale pentru starea de sănătate a ta! Dă o fugă pană la medicul de familie, cere un bilet de trimitere (valabil doar pentru bolnavii cronici) si vino la caravana Medlife pentru analize de laborator! Sănătatea ta este prioritatea noastră! Fă-ți analizele uzuale la timp!”, conform unui anunț al organizatorilor.

Continuă să citeşti
Publicitate

Abonează-te

CURS VALUTAR