Connect with us

EDUCAȚIE

Șefa ISJ îi dă replica prefectului Iulian Popescu

Postat acum

on

0 Shares

Șefa Inspectoratului Școlar Județean Gorj, Marcela Mrejeru, vicepreședinte al PSD Gorj, îi dă replica prefectului liberal Iulian Popescu. Acesta a acuzat ieri presiunile politice care ar exista la nivelul unor școli, a vorbit despre nevoia de promovare a olimpicilor, dar și despre oferta primită de școli de a-i trimite la parlament pe elevi. Iulian Popescu a declarat că va cere ca Ministerul Educației să efectueze un control la ISJ Gorj.

În cadrul unui comunicat de presă, Marcela Mrejeru respinge toate afirmațiille prefectului de Gorj, Iulian Popescu.

„Inspectoratul Școlar Județean Gorj respinge cu fermitate acuzele lansate în spațiul public de către Instituția Prefectului Județului Gorj, de altfel, o instituție de admirat până mai ieri.

Întrucât am constatat că există persoane care nu cunosc modalitatea de funcționare administrativă a unei instituții publice a statului român, vă informăm că, la nivelul Inspectoratului Școlar Județean Gorj, conducerea acestei instituții onorabile este formată dintr-un inspector școlar general și doi inspectori școlari generali-adjuncți, conducere ce pune în aplicare hotărârile Consiliului de Administrație al Inspectoratului Școlar Județean Gorj. Ca atare, trebuie să se conștientizeze – de către orice persoană, fie ea implicată sau nu în exercitarea actului administrativ – că evaluarea directorilor sau directorilor-adjuncți nu este făcută de inspectorul școlar general, conform prevederilor actelor normative în vigoare, ci de către o comisie legal constituită, președinte fiind un inspector școlar general-adjunct.

De asemenea, ni se pare complet puerilă tentativa de asociere a intențiilor de demisie ale unor directori/directori-adjuncți cu presiuni politice ori de altă natură, în contextul în care, la nivel macro, există nemulțumiri de natură salarială ale directorilor/directorilor-adjuncți. Este regretabil că prefectul județului Gorj, reprezentant al guvernului României în teritoriu, nu este la curent cu această frustrare a directorilor/directorilor-adjuncți din învățământul preuniversitar cu privire la propria grilă de salarizare – prin raportare la salarizarea celorlalte cadre didactice din sistemul preuniversitar. Nu s-a remarcat vreo luare de poziție, de exemplu, de către Instituția Prefectului Județului Gorj, în sensul tragerii unui semnal de alarmă față de salarizarea funcțiilor de conducere, îndrumare și control din învățământul preuniversitar.

S-a mai remarcat, în intervenția publică a domnului prefect, reprezentant al guvernului României în teritoriu, faptul că instituția pe care acesta o conduce este subit interesată de elevii gorjeni olimpici. Ca în fiecare an, la nivelul județului nostru, există un număr considerabil de elevi care obțin rezultate fantastice la olimpiadele și concursurile naționale și/sau internaționale. Dacă alte instituții și-au arătat interesul și respectul pentru elevii care contribuie la performanța învățământului gorjean în context național (spre exemplificare, Primăria Municipiului Târgu Jiu a recompensat cu suport financiar considerabil, an de an, acești elevi de excepție!), nu am observat vreo luare de cuvânt pe acest subiect, în perioada trecută, din partea Instituției Prefectului Județului Gorj.

Într-o strânsă colaborare, Inspectoratul Școlar Județean Gorj și Primăria Municipiului Târgu Jiu au elaborat și derulat o campanie firească, an de an, de promovare a elevilor care au obținut rezultate bune și foarte bune la olimpiadele și concursurile naționale și/sau internaționale, concretizată prin evenimentele publice în cadrul cărora olimpicii gorjeni au primit distincții și premii în bani. Nici de această dată, nu ne amintim de vreo implicare – de orice natură – a domnului prefect al județului nostru în aceste activități de recunoaștere a performanțelor elevilor Gorjului…

Dacă Instituția Prefectului Județului Gorj are o problemă cu privire la posibilitatea elevilor gorjeni de a cunoaște una dintre cele mai importante instituții ale statului (Parlamentul României), Inspectoratul Școlar Județean Gorj consideră oportună o asemenea acțiune, indiferent de unde vine inițiativa.

Prin încercarea de a i se da o tentă politică acestui demers, putem considera că Instituția Prefectului Județului Gorj nu este deloc sensibilă la nevoia de cunoaștere a elevilor. Educația civică activă trebuie să reprezinte un deziderat pentru toate instituțiile statului român, chiar dacă unele dintre acestea nu conștientizează că pot avea (și ele) un rol în formarea identității cetățenești. La nivelul ciclului gimnazial, de exemplu, există un capitol – la „Educație socială” – dedicat instituțiilor statului.

Așadar, organizarea unor astfel de activități este în deplină corelare cu formarea unei educații civice solide. Aceste activități sunt planificate a se derula în săptămâna „Școala Altfel”, fără a se perturba programul școlar.

Respectăm inițiativa prefectului județului Gorj de a solicita Ministerului Educației un control la Inspectoratul Școlar Județean Gorj, în situația în care dumnealui consideră că este necesar, pentru că, în ultima perioadă, instituția noastră a fost supusă unei presiuni considerabile atât din punct de vedere instituțional, cât și mediatic, privind aspecte față de care Instituția Prefectului Județului Gorj nu are competențe. Nu știm dacă există – în aparatul instituției mai sus amintite – persoane care să aibă competența ori calitatea de a evalua, de exemplu, personalul de conducere, îndrumare și control din învățământul preuniversitar. De asemenea, apreciem că Instituția Prefectului Județului Gorj a înțeles că Ministerul Educației este instituția în măsură de a verifica, din punct de vedere metodologic, activitatea Inspectoratului Școlar Județean Gorj.

Inspectoratul Școlar Județean Gorj a respectat și va respecta actele normative în vigoare, în vederea asigurării unui sistem educațional de calitate.”, conform ISJ Gorj.

 

0 Shares
Publicitate
Click pentru a comenta

You must be logged in to post a comment Login

Lasă un comentariu

EDUCAȚIE

Discriminarea acuzată la o grădiniță din Novaci, cercetată de IȘJ Gorj

Postat acum

on

De către

Inspectoratul Şcolar Judeţean (Gorj a dispus verificări în urma unei postări în mediul online în care mama unui preşcolar susţine că fiul ei ar fi fost discriminat la serbarea de la finalul anului şcolar, la o grădiniţă cu program prelungit din Novaci.

Situația a fost prezentată de mama copilului pe Facebook dar a fost contestată de cadrele didactice ale grupei respective care consideră că mama a exagerat. În cauză este vorba despre un preşcolar cu cerinţe speciale.

„Cam aşa s-a ţinut serbarea la grădiniţa cu program prelungit Novaci, grupa mare!!! Singurul copilaş necostumat pentru serbare a fost Vladimir, pe ce motiv, nu ştiu, dar bănuiesc! Domnişoarele educatoare Adelina Popica şi Georgiana Văcaru nu au avut buna plăcere să îmi spună şi mie cum să-l îmbrac pe copil, potrivit pentru serbare! Când le-am întrebat, mi s-a răspuns aşa, mai de sus, că puteam să-l îmbrac şi eu, adică ceva de genul tot eu sunt vinovată că ceilalţi părinţi au primit în ghiozdanele copilaşilor rolurile şi cum să-i îmbrace, numai noi, nu!!! Sincer, am rămas cu un gust amar despre ce s-a întâmplat astăzi, adică pe mine ca mamă m-a durut, dar asta nu rămâne aşa, că nu e ok!”, a scris mama preşcolarului pe pagina ei de Facebook.

Grădinița din din Novaci este una cu un personal bine pregătit profesional, cu o conducere responsabilă dar și cu adevărate condiții de studiu oferite preșcolarilor.

Continuă să citeşti

EDUCAȚIE

Proiect antidrog, la Liceul de Arte „Constantin Brăiloiu”:  *„Poate mâine sunt iar… Eu”*

Postat acum

on

De către

Liceul de Arte”Constantin Brăiloiu” din Târgu Jiu va desfășura, miercuri, cu începere de la ora 11.00 un proiect inedit antidrog. Este vorba despre un teatru social, creația fiind colectivă.

Potrivit profesorului Pompiliu Ciochia, actorii au vârste cuprinse între 16 – 19 ani și studiază la Liceul de Arte „Constantin Brăiloi”, specializarea Arta actorului. Proiectul se desfășoară în liceele din județul Gorj și în spații neconvenționale (cafenele, baruri, parcuri). „Evenimentul reprezintă un semnal de alarmă al tinerilor împotriva consumului de droguri. Fiind o problemă atât de actuală, abordată prin tot felul de metode, considerăm că educaţia non-formală ar fi cel mai potrivit mijloc de a ridica nişte semne de întrebare asupra acestui subiect”, anunță organizatorii.

Coordonatori proiectului sunt:

– Pompiliu Ciochia, instructor educație extrașcolară la Liceul de Arte „Constantin Brăiloiu”;

– ⁠Tedi Popescu, actor la Teatrul Dramatic „Elvira Godeanu” Târgu Jiu

Parteneri în proiect sunt:

Inspectoratul Școlar Județean Gorj, Inspectoratul de Poliție Gorj, Centrul de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog GORJ – structura teritoriala a AGENTIEI NATIONALE ANTIDROG din cadrul MINISTERULUI AFACERILOR INTERNE

Continuă să citeşti

EDUCAȚIE

Fiica cea mică a primarului Romanescu, absolventă de gimnaziu

Postat acum

on

De către

Roberta, fiica mea cea mică a primarului Marcel Romanescu și-a finalizat studiile gimnaziale la Colegiul Național „Tudor Vladimirescu”. Edilul local, din postura de părinte, a participat la ceremonia de absolvire a fiicei sale, alaturi de ceilalți aparținători.  Evenimentul din viața colegiului și a absolvenților săi a fost organizată la Stadionul „Constantina Diță”.

Marcel Romanescu a anunțat totodată că mâine, de la ora 22:00, le va oferi tuturor absolvenților un concert CONNECT-R pe scena amplasată pe stadion, cu ocazia ceremoniilor de absolvire dedicate învățământului liceal.

Complexul de evenimente a început ieri, cu elevii de la Colegiul Național „Ecaterina Teodoroiu”, iar săptămâna viitoare, pe 11 și 12 iunie, este rândul școlilor gimnaziale.

F”elicitări tuturor absolvenților și cadrelor didactice! Vă doresc succes în tot ceea ce v-ați propus”, a transmis primarul Romanescu.

Continuă să citeşti