Connect with us

EDUCAȚIE

Șefa ISJ îi dă replica prefectului Iulian Popescu

Postat acum

on

Șefa Inspectoratului Școlar Județean Gorj, Marcela Mrejeru, vicepreședinte al PSD Gorj, îi dă replica prefectului liberal Iulian Popescu. Acesta a acuzat ieri presiunile politice care ar exista la nivelul unor școli, a vorbit despre nevoia de promovare a olimpicilor, dar și despre oferta primită de școli de a-i trimite la parlament pe elevi. Iulian Popescu a declarat că va cere ca Ministerul Educației să efectueze un control la ISJ Gorj.

În cadrul unui comunicat de presă, Marcela Mrejeru respinge toate afirmațiille prefectului de Gorj, Iulian Popescu.

„Inspectoratul Școlar Județean Gorj respinge cu fermitate acuzele lansate în spațiul public de către Instituția Prefectului Județului Gorj, de altfel, o instituție de admirat până mai ieri.

Întrucât am constatat că există persoane care nu cunosc modalitatea de funcționare administrativă a unei instituții publice a statului român, vă informăm că, la nivelul Inspectoratului Școlar Județean Gorj, conducerea acestei instituții onorabile este formată dintr-un inspector școlar general și doi inspectori școlari generali-adjuncți, conducere ce pune în aplicare hotărârile Consiliului de Administrație al Inspectoratului Școlar Județean Gorj. Ca atare, trebuie să se conștientizeze – de către orice persoană, fie ea implicată sau nu în exercitarea actului administrativ – că evaluarea directorilor sau directorilor-adjuncți nu este făcută de inspectorul școlar general, conform prevederilor actelor normative în vigoare, ci de către o comisie legal constituită, președinte fiind un inspector școlar general-adjunct.

De asemenea, ni se pare complet puerilă tentativa de asociere a intențiilor de demisie ale unor directori/directori-adjuncți cu presiuni politice ori de altă natură, în contextul în care, la nivel macro, există nemulțumiri de natură salarială ale directorilor/directorilor-adjuncți. Este regretabil că prefectul județului Gorj, reprezentant al guvernului României în teritoriu, nu este la curent cu această frustrare a directorilor/directorilor-adjuncți din învățământul preuniversitar cu privire la propria grilă de salarizare – prin raportare la salarizarea celorlalte cadre didactice din sistemul preuniversitar. Nu s-a remarcat vreo luare de poziție, de exemplu, de către Instituția Prefectului Județului Gorj, în sensul tragerii unui semnal de alarmă față de salarizarea funcțiilor de conducere, îndrumare și control din învățământul preuniversitar.

S-a mai remarcat, în intervenția publică a domnului prefect, reprezentant al guvernului României în teritoriu, faptul că instituția pe care acesta o conduce este subit interesată de elevii gorjeni olimpici. Ca în fiecare an, la nivelul județului nostru, există un număr considerabil de elevi care obțin rezultate fantastice la olimpiadele și concursurile naționale și/sau internaționale. Dacă alte instituții și-au arătat interesul și respectul pentru elevii care contribuie la performanța învățământului gorjean în context național (spre exemplificare, Primăria Municipiului Târgu Jiu a recompensat cu suport financiar considerabil, an de an, acești elevi de excepție!), nu am observat vreo luare de cuvânt pe acest subiect, în perioada trecută, din partea Instituției Prefectului Județului Gorj.

Într-o strânsă colaborare, Inspectoratul Școlar Județean Gorj și Primăria Municipiului Târgu Jiu au elaborat și derulat o campanie firească, an de an, de promovare a elevilor care au obținut rezultate bune și foarte bune la olimpiadele și concursurile naționale și/sau internaționale, concretizată prin evenimentele publice în cadrul cărora olimpicii gorjeni au primit distincții și premii în bani. Nici de această dată, nu ne amintim de vreo implicare – de orice natură – a domnului prefect al județului nostru în aceste activități de recunoaștere a performanțelor elevilor Gorjului…

Dacă Instituția Prefectului Județului Gorj are o problemă cu privire la posibilitatea elevilor gorjeni de a cunoaște una dintre cele mai importante instituții ale statului (Parlamentul României), Inspectoratul Școlar Județean Gorj consideră oportună o asemenea acțiune, indiferent de unde vine inițiativa.

Prin încercarea de a i se da o tentă politică acestui demers, putem considera că Instituția Prefectului Județului Gorj nu este deloc sensibilă la nevoia de cunoaștere a elevilor. Educația civică activă trebuie să reprezinte un deziderat pentru toate instituțiile statului român, chiar dacă unele dintre acestea nu conștientizează că pot avea (și ele) un rol în formarea identității cetățenești. La nivelul ciclului gimnazial, de exemplu, există un capitol – la „Educație socială” – dedicat instituțiilor statului.

Așadar, organizarea unor astfel de activități este în deplină corelare cu formarea unei educații civice solide. Aceste activități sunt planificate a se derula în săptămâna „Școala Altfel”, fără a se perturba programul școlar.

Respectăm inițiativa prefectului județului Gorj de a solicita Ministerului Educației un control la Inspectoratul Școlar Județean Gorj, în situația în care dumnealui consideră că este necesar, pentru că, în ultima perioadă, instituția noastră a fost supusă unei presiuni considerabile atât din punct de vedere instituțional, cât și mediatic, privind aspecte față de care Instituția Prefectului Județului Gorj nu are competențe. Nu știm dacă există – în aparatul instituției mai sus amintite – persoane care să aibă competența ori calitatea de a evalua, de exemplu, personalul de conducere, îndrumare și control din învățământul preuniversitar. De asemenea, apreciem că Instituția Prefectului Județului Gorj a înțeles că Ministerul Educației este instituția în măsură de a verifica, din punct de vedere metodologic, activitatea Inspectoratului Școlar Județean Gorj.

Inspectoratul Școlar Județean Gorj a respectat și va respecta actele normative în vigoare, în vederea asigurării unui sistem educațional de calitate.”, conform ISJ Gorj.

 

Publicitate
Click pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

EDUCAȚIE

Mii de elevi gorjeni ar putea primi burse de reziliență

Postat acum

on

Începând de anul școlar viitor, elevii vor primi burse școlare după alte criterii, potrivit unei declarații făcute de ministrul Educației, Ligia Deca. Oficialii din Educație vor sa elimine bursele de merit pentru 30% dintre elevii unei clase și să introducă un prag de medie, de 9,50.

Potrivit declarațiilor făcute de Ligia Deca, începând cu anul școlar 2024-2025, bursa de merit va însemna bani pentru elevii cu medii peste 9.50 ori cu rezultate deosebite la concursuri și olimpiade naționale. În prezent, primesc bursă de merit și elevii care se află între primii 30% din clasă, fără prag de medie.

Totodată, de anul viitor Ministerul Educației intenționează să introducă un nou tip de bursă: bursa de reziliență, care va premia progresul unui copil. Bursa de reziliență se va acorda primilor 30% dintre elevii unei clase, cu media peste 7.

Continuă să citeşti

EDUCAȚIE

O masă sănătoasă pe zi pentru sute de elevi gorjeni

Postat acum

on

Sute de elevi gorjeni vor beneficia de anul viitor de o masă caldă în fiecare zi de școală. Ministerul Educației înlocuiește Programul „Masa caldă în școli” cu „Masa sănătoasă”, de la 1 ianuarie 2024.

Scopul programului este sprijinirea participării la educație a tuturor copiilor, prin oferirea unei alimentații sănătoase care să susțină învățarea, prin crearea motivației pentru studiu, menținerea echilibrului socio-emoțional și întărirea stării de bine a elevului.

Suportul alimentar constă într-o masă caldă sau, după caz, într-un pachet alimentar, în cazul în care masa caldă nu poate fi asigurată.

Programul Național „Masa sănătoasă” constă în acordarea zilnică, cu titlu gratuit, a unui suport alimentar constând într-o masă caldă sau, după caz, într-un pachet alimentar, în cazul în care masa caldă nu poate fi asigurată, în limita unei valori zilnice de 15 lei/beneficiar, inclusiv taxa pe valoarea adăugată.

Variante orientative de meniu care includ sugestiile Institutului Național de Sănătate Publică:

 1. ciorbă de legume;
 2. supă de pui cu legume;
 3. ciorbă de văcuță cu legume;
 4. legume cu piept de pui la grătar;
 5. mâncare de mazăre cu piept de pui;
 6. pilaf cu legume și ficăței de pui;
 7. piure de morcov cu grătar de pui;
 8. piure de cartofi, salată cu piept de curcan;
 9. mâncare de varză dulce cu friptură la cuptor;
 10. ghiveci de legume cu pui;
 11. orez cu legume și pui la tavă;
 12. sufleu de broccoli cu brânză;
 13. cartofi gratinați, salată cu piept de pui la grătar;
 14. tocană de legume cu orez brun;
 15. piure de cartofi cu sfeclă și chifteluțe de legume;
 16. omletă cu legume – ardei, ciuperci, ceapă verde și brânză telemea;
 17. sufleu de conopidă, broccoli și brânză la cuptor;
 18. dovlecel umplut cu brânză la cuptor;
 19. ciuperci la cuptor umplute cu brânză, pentru copiii cu vârsta mai mare de 7 ani;
 20. macaroane cu brânză;
 21. cartofi franțuzești, la cuptor, cu brânză și ou;
 22. quinoa cu legume;
 23. sandvici cu unt, șuncă, cașcaval și legume – roșii, castravete, salată;
 24. sandvici cu piept de pui la grătar sau pulpă de pui dezosată la grătar cu legume crude – gogoșar, varză, morcov;
 25. un fruct întreg.

Unitățile de învățământ vor fi stabilite de ISJ.

Continuă să citeşti

EDUCAȚIE

Turburea: Club de lupte, înființat de primarul Bârcă

Postat acum

on

De către

Deoarece în Turburea s-a construit o sală de sport nouă și modernă, de 100 de locuri, primarul localității a făcut imposibilul pentru a realiza și un Club de lupte. Iar pentru asta a apelat la cei mai buni sportivi și antrenori din domeniul lupte libere.

Bârca l-a cooptat astfel în echipa sa pe președintele Federației Române de Lupte, pe vicepreședintele acestei structuri, pe „fostul selecționer al Lotului Național și un Campion European”. Respectivii i-au fost alături primarului la înființarea Clubului de lupte din comuna Turburea! Ca și sportivul Gelu Livezeanu.

Continuă să citeşti
Publicitate

Abonează-te

CURS VALUTAR

VREMEA

Weather Data Source: weather Targu Jiu 30 days

Dă-ne LIKE pe facebook!