Connect with us

ȘTIRI NAȚIONALE

Secretarul de stat Teodora PREOTEASA prezintă cele 3 surse pentru finanțarea industriei

Postat acum

on

Teodora Preoteasa, secretar de stat Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, a prezentat instrumentele disponibile pentru a răspunde nevoilor de modernizare a industriei mari, la dezbaterea “Marea Industrie, contributor important la PIB-ul României”, organizată de Financial Intelligence, în parteneriat cu Asociaţia Marilor Consumatori Industriali de Energie din România.

Potrivit domniei sale, cele 3 surse majore pentru finanțare existente sunt: “Fondul pentru Modernizare – aproximativ 16 miliarde EUR, gestionate de Ministerul Energiei – România pentru domeniile prioritare:

• eficiența energetică în instalații industriale incluse în sistemul de comercializare a cotelor de emisii/ETS, căruia îi corespunde programul-cheie 7 – Sprijin pentru achiziționarea și folosirea de instalații de captare, transport, stocare și folosire a CO2

• modernizarea la nivelul celor mai bune tehnologii disponibile a instalațiilor din industriile oțelului, cimentului, petrolului și gazelor naturale, producției de energie și din alte industrii intens poluatoare.

Împrumuturi garantate de European Investment Bank în valoare cumulată, estimativ, între 1,6 și 2,14 miliarde EUR ce vor acompania Reforma 5 din Planul Național de Redresare și Reziliență /Componenta Energie – împrumuturi destinate întreprinderilor mari care nu sunt incluse în sistemul de comercializare a cotelor de emisii/ETS inclusiv pentru transformarea capacităților de producție și eficientizarea proceselor productive în vederea reducerii impactului asupra mediului, precum și pentru digitalizare.

Suplimentar, PNRR vizează finanțarea a 50 de proiecte de eficiență energetică în valoare de 64 de milioane EUR (atât întreprinderi mari, cât și IMM-uri), pentru reducerea consumului de energie, digitalizare și creșterea consumului din producția proprie de energie și energie termică.

Politica de Coeziune:

• Programul Dezvoltare Durabilă prin care se sprijină, tot, companiile non ETS (întreprinderi mari și IMM neincluse în sistemul de comercializare a cotelor de emisii/ETS) pentru eficientizarea proceselor tehnologice și realizarea de economii de energie prin retehnologizare și modernizare, monitorizare și optimizarea consumului de energie, precum și utilizarea energiei produse din surse regenerabile. Sprijinul se va acorda sub forma de instrument financiar, de data aceasta implementat cu BERD, aprox. 100 mil euro.

• Tranziția Justă promovează investiții productive în întreprinderi mari cu obligația de a le identifica în prealabil la nivelul planurilor teritoriale, în domenii precum: fabricarea bateriilor reîncărcabile și a acumulatorilor pentru transporturi, fabricarea hidrogenului și a combustibililor sintetici pe bază de hidrogen sau fabricarea de echipamente pentru eficiența energetică.”

De asemenea, întreprinderile mari pot beneficia de finanțare pentru inovare, doar cu condiția parteneriatului cu IMM-uri, în cadrul Programului Creștere Inteligentă, Digitalizare și Instrumente Financiare, precum si în programele regionale, a mai spus secretarul de stat: “In plus, ne uităm cu încredere să utilizăm noua Platformă privind Tehnologiile Strategice în Europa: STEP, în scopul utilizării, din 2024, a unor fonduri aferente programelor 2021 – 2027 pentru susținerea dezvoltării capacităților mari de producție în domenii critice pentru obiectivele de acțiune climatică și de securitate ale Uniunii precum: tehnologiile digitale și avansate, tehnologiile verzi și biotehnologiile.”(Sursa: Financial Intelligence)

Publicitate
Click pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ȘTIRI NAȚIONALE

Primarul Cherecheș prins în Germania

Postat acum

on

De către

„În urma cooperării polițienești internaționale și a schimbului de date și informații, dintre Poliția Română și autoritățile din Germania, Ungaria, Austria și Italia, a fost localizat, depistat și reținut, de către polițiștii bavarezi și BKA, în Augsburg, un bărbat, de 45 de ani, din Baia Mare, urmărit internațional. Acesta a fost depistat de partenerii externi, pe baza informațiilor oferite de Poliția Română”, se precizează într-o informare a polițiștilor.

Continuă să citeşti

DEZVĂLUIRI LOCALE

Simona Mărgăian condamnată la 5 ani de închisoare cu executare! Vezi sentința completă!

Postat acum

on

De către

Simona Tiriplică, fostă Mărgăian, a fost condamnată, luni, de Tribunalul Gorj la o pedeapsă de 5 ani de închisoare în regim de detenție pentru comiterea infracțiunilor de înșelăciune și spălarea banilor. Tânăra din Scoarța a fost acuzată că a înșelat un italian cu aproape un milion de euro, sub promisiunea că se va căsători cu acesta, că vor întemeia o familie și vor face copii. Judecătorii au decis ca tânăra să-i plătească italianului 675.923 euro, cu titlu de despăgubiri pentru daune materiale și 10.000 de euro, cu titlu de despăgubiri pentru daunele morale suferite.

 

 

Continuă să citeşti

DEZVĂLUIRI LOCALE

Abuz cras la Trocani! Terenul din spatele școlii, achiziționat ilegal de consilierul personal al primarului Paliță

Postat acum

on

De către

Primăria Dănești execută, în aceste zile, cu angajații instituției, lucrări de introducere a iluminatului public, chiar pe ulița situată lângă vila în construcție a primarului Mădălin Paliță, din Trocani. Nu este o coincidență. Asta, pentru că, mai exact, pe terenul situat în spatele școlii Trocani au răsărit, de câteva zile, doi stâlpi de iluminat public care duc spre nicăieri, nemaifiind case în zonă. Interesant este că, în urmă cu doar trei luni, consilierul personal al primarului, Munteanu Constantin, din Văcarea, a ajuns să cumpere un teren de 65 de ari, chiar cel pe care s-au pus noii stâlpi de iluminat public. Terenul a fost cumpărat de la verișorul proprietarilor de drept, susțin oamenii păgubiți, care au chemat poliția, azi, la fața locului.

De râs: Primarul a luat acordul consilierului personal pentru a pune stâlpii. Investiția, din bani publici

Consilierul Munteanu a ajuns și el, luni, la fața locului și a declarat că el este proprietarul terenului și l-ar fi cumpărat pentru că își va face acolo casă, iar practic, iluminatul stradal este doar momentan pentru viitoarea sa locuință. Grav este că o parte din terenul cumpărat de consilierul personal are însă alți proprietari de drept, printr-o hotărâre judecătorească din 1983. Proprietarii au cerut titlu de proprietate de la Paliță, dar primarul i-a refuzat, spunându-le că hotărârea definitivă pe care o au le ține loc de act de proprietate.

 

Mai exact, cei 65 de ari i-ar avea proprietari pe moștenitorii Hurjui Violeta și Ion, care domiciliază în satul Floreșteni, localitate care aparține de Târgu Cărbunești. Oamenii, de bună credință, au acte care atestă că sunt moștenitorii lui Călugărița Elisabeta, bunica femeii. Ei s-au adresat, chiar cu trei luni in urmă, Primăriei Dănești depunând hotărârea în cauză, iar răspunsul primarului Palița îl aveți mai jos.

Mai exact, primarul confirmă că sentința civilă din 27.09.1983, cu obiect partaj succesoral, ține loc de act de proprietate și nu mai este posibilă eliberarea altora de proprietate de către instituția publică.

Primarul își determină consilierul sa cumpere terenul de lângă propria sa casă!

Cu toate acestea, primarul nu doar că nu îl informează de cererea moștenitorilor ci chiar îl îndeamnă pe consilierul personal să cumpere terenul de 65 de ari, probabil, cu promisiunea că îi va asfalta, rapid, drumul spre noua locuință dar îi va aduce chiar și iluminatul public la ușă. Primarul se execută rapid, după ce își face actele consilierul, asta deși proprietarii din Târgu Cărbunești, neștiind acest aspect, seamănă, recent, terenul în cauză cu grâu. Mai exact, oamenii aduc utilaje de la Cărbunești și plantează grâu pe 25 octombrie, cheltuind în jur de 1300 de lei. Primarul Palița vede toată procedura dar nu le zice oamenilor nimic. Niciun cuvânt că terenul lor fusese vândut fără anunț prealabil.

În schimb, consilierul său personal se adresează poliției și îi reclamă pe soții Hurjui pentru tulburare de posesie. Lucru pe oamenii l-au aflat abia astăzi.

Utilajele primăriei la lucru șă îi facă drum și iluminat la consilier!

În weekend, familia Hurjui a aflat că pe terenul său se fac lucrări de către utilajele primăriei, iar cultura de grâu semănată recent este călcată de roțile tractorului și ale buldoexcavatorului Primăriei Dănești. Ajunși la fața locului astăzi oamenii văd nu doar cultura distrusă ci și doi stâlpi amplasați în mijlocul parcelei și un utilaj la lucru. Au chemat la fața locului poliția și au încheiat un proces verbal de constatare.

Cei doi soți au anunțat că se vor adresa și Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgu Jiu atât împotriva consilierului primarului, primarului dar și rudei care a înstrăinat ilegal terenul. În cauză, polițiștii au deschis dosar penal.

Primarul comunei Dănești a fost condamnat, săptămâna trecută de Judecătoria Târgu Jiu la o pedeapsă de șapte luni de închisoare cu suspendare, cu un termen de supraveghere de 2 ani, pentru că a bătut o femeie. Sentința de fond nu este definitivă.

Continuă să citeşti
Publicitate

Abonează-te

CURS VALUTAR

VREMEA

Weather Data Source: weather Targu Jiu 30 days

Dă-ne LIKE pe facebook!