ACTUALITATE
Sancțiuni de zeci de mii de lei pentru muncă la negru

Inspectoratul Teritorial de Muncă Gorj a efectuat în săptămâna 15-21 februarie 2021, 50 de controale care au vizat atât domeniul relațiilor de muncă, cât și cel al securității și sănătății în muncă. În urma deficiențelor constatate, au fost aplicate amenzi în valoare totală de 103.000 lei, din care 50.000 lei pentru muncă nedeclarată la trei angajatori din domenii precum exploatarea forestieră, fabricarea produselor de patiserie și activități de asistență medicală specializată. Totodată, au fost dispuse 107 de măsuri de remediere a deficiențelor.
Doi dintre angajatorii verificați, unul din comuna Crasna, iar celălalt din orașul Bumbești-Jiu, au fost sancționați cu amenzi în cuantum de 40.000 lei pentru folosirea în activitate a două persoane pentru care nu aveau încheiate contracte individuale de muncă în formă scrisă. Cel de-al treilea angajator, cu sediul în Municipiul Târgu-Jiu, a fost sancționat cu amendă în valoare de 10.000 lei pentru primirea la muncă a unui salariat în afara programului de lucru stabilit în cadrul contractului individual de muncă cu timp parțial.
Având în vedere evoluția situației epidemiologice determinată de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2, în cadrul tuturor acțiunilor de control, efectuate atât în timpul săptămânii, cât și în week-end, inspectorii de muncă au verificat respectarea prevederilor Legii numărul 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, cu modificările și completările ulterioare, în vederea asigurării unui climat optim și în siguranță la locul de muncă, a declarat George Octavian Romanescu, inspector șef al Inspectoratului Teritorial de Muncă Gorj.
ACTUALITATE
De ce au lipsit sindicaliștii marilor federații, de la întâlnirea cu șeful Casei de Pensii

Întâlnirea dintre președintele Casei de Pensii și reprezentanți ai Complexului Oltenia, pentru lămurirea problemelor legate de Legea 197, a fost un fiasco. Anunțată cu surle și trâmbițe, întâlnirea a fost una la participare redusă. Doar trei parlamentari, din cei șapte, au fost prezenți, iar sindicatele mari nu au fost reprezentate. Absențele demonstrează că liderii de sindicat și politicienii sunt părtași la strategiile pe care aceștia din urmă le fac, iar întâlnirile de genul celei organizate azi, la Târgu Jiu, sunt o complicitate a celor două tabere. De data aceasta, sindicatele au demonstrat că inițiativa pe care a vrut să și-o asume PNL nu are susținere, din partea PSD, care are de partea lui o parte a liderilor marilor sindicate din CEO. Așa se explică lipsa acestora, de la discuțiile la care au fost prezenți șeful Casei Naționale de Pensii și managerul CEO.
ACTUALITATE
Liderul Sindicatului Ambulanța Salvamed Gorj, la întâlnire cu ministrul Sănătății

Întâlnire astăzi a ministrului Sănătății cu reprezentanții Federației Naționale Sindicale ”Ambulanța” din România și ai Blocului Național Sindical.
În cursul zilei de joi, 8 iunie 2023, ministrul Sănătății, prof. univ. dr. Alexandru Rafila a avut o întâlnire de lucru cu președintele Blocului Național Sindical, Dumitru Costin, președintele Federației Naționale Sindicale “Ambulanța”, Gheorghe Chiș, prim-vicepreședintele Federației, Marian Rotaru, secretarul general, Rareș Ghilea și vicepreședinții Gheorghe Brișcaru, Ionel Ianc, Victor Țepeș.
În cadrul întâlnirii au fost discutate revendicările FNSAR de natură salarială, administrativă și dotare a Serviciilor de Ambulanță. Printre solicitări s-au aflat: acordarea salariilor de bază a operatorilor registratori de urgență și personalului TESA care nu au beneficiat de creșterea salariului de bază la nivelul grilei din 2022, corectarea procentelor de sporuri pentru condiții deosebit de periculoase pentru personalul medico-sanitar și auxiliar sanitar din serviciile de ambulanță, precum și creșterea indemnizației de hrană. De asemenea, s-a discutat despre urgentarea adoptării actului normativ care reglementează numărul de zile de concediu, în vederea semnării cât mai rapide a contractului colectiv de muncă.
S-au găsit soluții pentru acoperirea deficitului de personal care se ridică la 45%. Ministerul Sănătății a făcut pași importanți pentru deblocarea posturilor în sistemul sanitar, memorandumul pentru scoaterea la concurs a aproximativ 4.000 de posturi în unitățile sanitare subordonate Ministerului Sănătății, inclusiv în Serviciile de Ambulanță urmând să fie aprobat în scurt timp de Guvern.
În cadrul întâlnirii, s-a analizat proiectul Legii salarizării care a fost înaintat de Ministerul Sănătății, Ministerului Muncii și Solidarității Sociale, pentru funcțiile din Serviciile Publice de Ambulanță.
S-a discutat și s-a convenit o intâlnire interministerială între Ministerul Sănătății și Ministerul Muncii și Solidarității Sociale în vederea urgentării aplicării Legii nr. 5/2021.
Prof. univ. dr. Alexandru Rafila a insistat asupra înlocuirii parcului auto învechit cu ambulanțe noi, achiziționate din fonduri publice.
ACTUALITATE
CEO. De 11 ori mai puține cereri de pensionare, decât de recalculare

Minerii și energeticienii care ar putea ieși la pensie, din cadrul Complexului Energetic Oltenia, se tem să depună solicități în acest sens. Explicația este una simplă: reprezentanții Casei de Pensii au transmis că nu există softul, cu care sunt calculate pensiile și nici nu au fost elaborate normele metodologice de aplicare. În consecință, numărul cererilor de pensionare este de peste 11 ori mai mic decât cel de recalculare a unor pensii. 439 de solicitări sunt înregistrate la Casa Județeană de Pensii, de către salariați care vor să iasă la pensie. În schimb, numărul celor care sunt deja pensionați și vor să le fie recalculate pensiile este de peste 11 ori mai mare, respectiv 5.107 solicitări, a spus Vasiliana Dafinescu, drectoarea Casei de Pensii Gorj.