Connect with us

SĂNĂTATE

S-au împlinit doi ani de la primul caz Covid din România, pacientul fiind din Gorj

Postat acum

on

În 26 februarie 2022, sâmbătă, s-au împlinit doi ani de când a fost confirmat în România primul caz de coronavirus. Până astăzi, peste 2 milioane de români au fost confirmați cu COVID-19 în țară.

Reamintim că în data de 26 februarie 2020, autorităţile erau în stare de alertă după ce un bărbat din Gorj, de 25 de ani, a fost depistat cu temutul coronavirus. „Se face o anchetă epidemiologică amănunțită pentru a vedea cu cine a mai intrat în contact persoana care a fost diagnosticată cu coronavirus. Persoana a intrat în contact direct cu italianul în vârstă de 71 de ani. Mai sunt 33 de testări în lucru, persoane din apropierea cazului, iar mâine se vor afla rezultatele. Ca parte pozitivă, avem identificat pacientul zero, pacientul italian și de 2-3 zile testăm toți contacții lui și de abia am identificat unul pozitiv. De asemenea, alt aspect pozitiv e că e într-un mediul rural, deci nu e dintr-o zonă urbană foarte populată”, anunțau autoritatile medicale la acel moment. Tânărul din Prigoria a fost dus cu o izoletă și internat la Institutul Matei Balș. Pacientul a scăpat de Coronavirus doar cu o sperietură care l-a marcat pentru toată viața.

România a supraviețuit Coronavirusului cu un număr mare însă de decedați.

Publicitate
1 Comentariu

1 Comentariu

  1. GEORGE

    9 martie 2022 at 08:04

    MACAR CU ASTA SA NE LAUDAM!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DEZVĂLUIRI LOCALE

DRAMATIC. FETIȚĂ de un an și cinci luni, GRAV BOLNAVĂ, a așteptat ambulanța O SĂPTĂMÂNĂ!

Postat acum

on

De către

Dincolo de funcții, titulaturi sau blazoane, ar trebui să se afle oameni. Dincolo de proceduri și de reglementări insipide, cel puțin în sistemul de sănătate, ar trebui să primeze empatia. Realitatea însă poate fi extrem de dură, iar aceste trăsături distinctive ale ființei umane se pierd în hârțogării sau pur și simplu nu există, pentru că politrucii care ocupă, vremelnic, funcții sunt stăpâniți de egoism.

O fetiță de numai un an și cinci luni, diagnosticată cu o boală rară, aflată în stadiu terminal, a fost pur și simplu abandonată într-un spital din București unde, împreună cu mama ei, în vârstă de 20 de ani, a așteptat salvarea să o aducă acasă, la Tismana, timp de o săptămână.

Da, ați citit bine, 7 (șapte) zile au trecut de la momentul în care medicul specialist a stabilit că fetița trebuie externată și transportată la domiciliu și până când managerul Serviciului Județean de Ambulanță (SJA) Gorj, Tiberiu Tătaru, a găsit de cuviință să trimită o salvare după micuța bolnavă.   

Diagnostic cumplit…

… pentru Maria Ionela, o fetiță de numai un an și 5 luni, internată în Spitalul Clinic de Copii ”Dr.Victor Gomoiu” București în cadrul Secției recuperare medicală – Neurologie Pediatrică – o boală rară, pe care o pot face micuții chiar și în primele 6 luni de la naștere. Specialiștii spun că prevalența acestei afecțiuni nu este pe deplin cunoscută, însă este estimat că, la nivel global există aproximativ un caz la fiecare 100.000-200.000 de nașteri. Practic, sunt distruse treptat celulele nervoase din creier și din măduva spinării, iar degenerarea cerebrală este severă.

Medicul curant al fetiței a opinat că micuța trebuie externată și transportată la domiciliu, într-un sat de lângă Tismana. Fiind în criză de apnee și dependentă de oxigen, cu ventilație non invazivă, joi, 26 ianuarie a.c., medicul Diana Epure a solicitat o ambulanță tip C cu medic și cu oxigen de la Serviciul Județean de Ambulanță Gorj. Solicitarea a fost înregistrată în aceeași zi la SJA Gorj, care ar fi trebuit să trimită o ambulanță la București, conform cererii scrise, adică tip C, cu medic și oxigen, a doua zi, pe 27 ianuarie a.c., la orele 14,00.

Timp de șapte zile, managerul Tiberiu Tătaru și dispeceratul instituției, n-au găsit nicio soluție să trimită o ambulanță la București pentru a transporta fetița, în siguranță, la Tismana. Scuza eternă e lipsa de medici și nu incompetența sau lipsa de soluții a lui Tătaru.

Așa că, abia pe 2 februarie a plecat o ambulanță spre Capitală, pentru a o aduce pe micuță și pe mama ei acasă, în Gorj. Și, pentru că nici atunci nu a găsit nicio soluție, județul a rămas fără medic în acea tură.

Au fost zile la limita dintre viață și moarte și o săptămână de așteptare apăsătoare. După trei zile acasă, micuța a ajuns, din nou, în spital. Duminică, fetița a fost adusă cu ambulanța la Spitalul Județean de Urgență Tg-Jiu.

Cât de gravă e situația de la SJA

Într-un interviu acordat presei locale pe 23 ianuarie, deci, cu trei zile înainte de solicitarea medicului de la Spitalul Clinic de Copii ”Dr.Victor Gomoiu” București, managerul SJA Gorj, Tiberiu Tătaru mințea, cu nerușinare, că lipsa personalului medical de specialitate pe ambulanțele instituției este aproape rezolvată.
,,În ultimele trei luni nu au mai existat ture fără medic, avem chiar doi medici pe tură”, afirma Tătaru.

Totuși, timp de o săptămână, 26 ianuarie – 2 februarie nu a reușit să trimită nicio ambulanță cu medic la București.

Deși se lăuda încă de la numirea în funcție că are soluții pentru a aduce medici, după cinci luni de mandat cu Tătaru la conducere, Serviciul Județean de Ambulanță Gorj are doar trei medici de teren, de fapt, trei norme și jumătate.

Concret, medicii Cojocaru, Gherghe și Popescu asigură dispeceratul Serviciului de Ambulanță, toți trei având probleme medicale.

Pe autospecialele de salvare urcă doar medicii Constantinescu, Guran și Mălăescu, angajați cu normă întreagă ai SJA, respectiv medicii Marin (care zilele acestea a plecat la UPU în Spitalul de Urgență Tg-Jiu) și Poenaru (angajată a Spitalului Tg- Cărbunești), cu jumătate de normă. Trebuie spus că directorul medical al SJA, Florentina Motea, și medicul Giuroiu (angajată a Spitalului Tg-Cărbunești) efectuează doar gărzi, patru, respectiv două pe lună. Practic, e imposibil de acoperit toate turele cu medic, așa că există zile sau nopți în care în județul Gorj nu există nicio ambulanță cu medic.

Arafat rezolvă problema lui Tătaru

Cazul copilului de 12 ani care a așteptat nouă ore până s-a găsit o ambulanță cu medic care să-l transporte de la Spitalul Județean de Urgență Tg-Jiu la un spital din Capitală, a ajuns la urechile șefului Departamentului pentru Situații de Urgență.

La finele săptămânii trecute, secretarul de stat Raed Arafat, a emis o dispoziție privind modalitatea de transfer a pacienților critici între județe și Municipiul București. Practic, le-a dat mură-n gură la cei fără soluții, precum Tiberiu Tătaru.

Concret, dispoziția se aplică tuturor transferurilor între județe și spitalele din Capitală, în situațiile în care Serviciul de Ambulanță Județean nu are medic pe tură, pe județ sau medicul/medicii nu sunt disponibili într-un timp suficient de scurt pentru a realiza transferul pacientului critic.

 

Continuă să citeşti

SĂNĂTATE

Coldușu&Niculescu: Primul pacient cu probleme de coloană, operat la SJU Târgu Jiu

Postat acum

on

De către

O femeie cu hernie de disc lombară asociată cu o formațiune tumorală a fost operată, în premieră, la SJU Târgu Jiu de o echipă medicală de excepție, anunță unitatea medicală.

Mai exact, o echipă de medici formată din Dr. Dragoș Coldușu, neurochirurg și Dr. Bogdan Niculescu, ortoped, dar și medici anesteziști, alaturi de asistenți medicali din cadrul Spitalului Județean de Urgență Târgu Jiu au efectuat o nouă operație în premieră! Vorbim despre primul pacient cu probleme la coloană operat la Spitalul Județean de Urgență Târgu Jiu!Conducerea unității medicale transmite felicitări tuturor.

„Pe 1 februarie 2023 am realizat prima operație pe coloană. Totul a decurs excelent, motiv pentru care multumesc tuturor celor implicați de la echipa de anesteziști, ortopezi, până la întreg personalul de la sală. Cu toții au fost la înălțime și au dovedit că se poate realiza ceva când este voință. Mulțumesc în special dr. Niculescu Bogdan care m-a asistat în această operatie și care practic a pus bazele acestui proiect în urmă cu un an când m-a invitat să văd condițiile de la Tg Jiu și mi-a propus o colaborare. Legat de caz, pacienta era chinuită de mult timp de o hernie de disc lombară asociată cu o formațiune tumorală benigna crescută din faceta internă a articulației stangă la nivelul L3/4 ce nu dădeau voie nervilor să funcționeze. Durerile avansaseră și erau însoțite de amorteli și parestezii iar în ultimul timp începuse să acuze și o slăbiciune musculară in membrul inferior drept”, explică doctorul Coldușu.

„După ce am încercat toate metodele de a scăpa pacienta de operație, neavând rezultate atât de satisfăcătoare, am hotarat că ultima soluție este operația, care a decurs cum mi-am dorit, fără incidente, structurile nervoase au fost eliberate.Fiind o operație minim invaziva făcuta sub microscop operator, lezarea structurilor musculare si osoase a fost minimă astfel încât pacienta s-a putut ridica din pat în prima zi post operatorie și mi-a povestit că durerile și amortela au dispărut și că își simte piciorul liber din nou. Am urmărit-o încă o zi până pe 3 februarie, apoi neavând acuze, a dorit să meargă acasă, asa că vineri a doua zi după operatie i-am făcut externarea.Acum am reusit să deschid acest drum, dar scopul este sa dezvolt ce am inceput, și fiindcă acum spitalul dispune de instrumentar și aparatură de top, practic aceleasi cu care am lucrat in Germania, dorința mea e de a mări acest compartiment de neurochirurgie și împreună cu alți colegi să putem asigura gărzi și operatii de urgență precum si monitorizarea pacienților neurochirurgicali de către un medic neurochirurg 24h/24h”, a completat medicul.

„Singur intr-un compartiment de neurochirurgie nu este ușor, dar fac tot ce pot pentru a ajuta.Trebuie înțeleasă necesitatea și importanța existenței unei astfel de specialități în Tg Jiu, nu numai din punct de vedere operativ, cât și din punct de vedere consiliar și al consulturilor interdisciplinare, având în vedere ca alte clinici neurochirurgicale sunt la distanțe considerabile de oraș. Multumesc tuturor pentru susținerea acestui proiect!”, a mai transmis Dr. Dragoș Coldușu, neurochirurg la SJU Târgu Jiu.

 

Continuă să citeşti

ACTUALITATE

Unul dintre cei mai cunoscuți medici din Târgu Jiu și-a prelungit programul, din cauza solicitărilor

Postat acum

on

De către

Unul dintre cei mai cunoscuți medici din Târgu Jiu, în ecografie, și-a prelungit programul la cabinetul privat, din cauza solicitărilor. Medicul Charaf Hmida a devenit, în ultimii ani, unul dintre cei mai căutați specialiști în domeniu. A absolvit Facultatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași, în 2015. În anul 2016 a început specializarea în departamentul de Radiologie și Imagistică Medicală din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență ”Pius Brînzeu” Timișoara. A ajuns apoi la Spitalul Județean de Urgență Târgu-Jiu, dar a avut contracte și cu alte spitale din zonă.
Medicul și-a prelungit programul la cabinetul pe care îl are în municipiu, pentru a da consultații în fiecare zi, deoarece numărul solicitărilor devenise foarte mare.

Continuă să citeşti
Publicitate

Abonează-te

CURS VALUTAR