CULTURĂ-MEDIA
Runcu: Festivalul „Maria Apostol”, ultimele pregătiri

A XV-a ediţie a Festivalului „Maria Apostol“ va avea loc pe 12 mai în comuna gorjeană Runcu.
Organizatorii manifestării concurs sunt: Consiliul Local şi Primăria Runcu, Şcoala Populară de Artă din Târgu Jiu şi Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Gorj. Festivalul, organizat la Runcu, într-o zonă cu bogate tradiții etnofolclorice, își propune să contribuie la descoperirea și promovarea celor mai valoroși interpreți de muzică populară, la stimularea interesului publicului pentru receptarea creațiilor folclorice autentice, la valorificarea comorilor cântecului popular oltenesc.
Secțiunile festivalului: soliști vocali: 7-14 ani şi soliști vocali: 15-35 ani. Concursul este deschis tinerilor interpreți din județele Olteniei cu vârsta între 7-35 ani.Fiecare județ are dreptul de a participa cu doi concurenți, cu excepția județului Gorj.
Soliștii vocali vor prezenta în concurs două piese (una fără acompaniament – doină sau baladă), de preferat o piesă din repertoriul Mariei Apostol. Nu sunt admiși în concurs soliști vocali, angajați ai unor orchestre profesioniste.
Acompaniamentul concurenților va fi asigurat de orchestra Ansamblului “Maria Lătărețu” al Școlii Populare de Artă “Constantin Brâncuși” din Târgu Jiu.
Concurenții sunt așteptați în ziua de 12 mai, până la ora 12.00, la Căminul Cultural din Runcu, unde se vor organiza preselecția și repetițiile cu orchestra, la ora 13.00. Aprecierea concurenților va fi făcută de un juriu alcătuit din personalități ale vieții culturale, specialiști în folclor și reprezentanți ai instituțiilor organizatoare.
Jurizarea se va face ținându-se seama de calitatea interpretării, autenticitatea și valoarea artistică a pieselor, ținuta scenică, frumusețea și originalitatea costumului popular. Juriul are dreptul de a redistribui premiile. Concurenții care au câștigat premiul I la ediția precedentă nu mai au dreptul de participare în concurs.
Evenimentul este dedicat Mariei Apostol, o artistă gorjeană care a debutat în muzică la frageda vârstă de 5 ani, pe scena Căminului cultural din Runcu.
Repertoriul Mariei Apostol conţine peste 200 de cântece de mare sensibilitate artistică. Mai mult decât atât, ea a cântat cu mult succes pe scenele din Polonia, Anglia, Franţa, Germania, Italia, Grecia, Israel, Rusia, Iugoslavia, Cehoslovacia, Austria, Ungaria şi Bulgaria.
CULTURĂ-MEDIA
Peste 200 de participanți, înscriși la Festivalul „La poalele cetății” de la Țicleni

Concurenți din nouă localități ale județului Gorj vor participa, în weekend, la festivalul concurs de promovare a obiceiurilor, portului și tradițiilor populare „La poalele cetății”, ce va fi desfășurat la Țicleni.
Ajuns la ediția cu numărul cinci, festivalul se bucură de un număr impresionant de concurenți înscriși în competiție, 77 fiind din Țicleni, 19 din Turceni, 15 din Cărbunești, 28 din Negomir, 15 din Stejari, 12 din Drăgotești, 20 din Bălești, 20 din Țânțăreni și alți 20 din Polovragi.
Premiul I va fi de 600 de lei, premiul al doilea de 400 iar premiul al treilea de 200 de lei. Festivalul-concurs are loc cu ocazia Zilelor Orașului Țicleni, pe 3 iunie.
CULTURĂ-MEDIA
Doina Lemny, Doctor Honoris Causa al UCB

Specializată în Brâncuşi, autoare a mai multor publicaţii şi volume consacrate marelui artist român dar și conservatoare onorifică la Centrul Georges Pompidou, Doina Lemny a primit astăzi distincția de Doctor Honoris Causa al Universității Constantin Brâncuși din Târgu Jiu.
De altfel, instituția a organizat o ceremonie de acordare a celei mai înalte distincții a universității, doctorului in istoria artei, Doina Lemny la care au participat oameni de cultură, universitari și profesori din Gorj.
CULTURĂ-MEDIA
Cafea cu foiță de aur, la un restaurant din Târgu Jiu

Restaurantul Infinitul din Târgu Jiu le servește clienților pretențioși cafea cu foiță de aur. Cafeaua cu foiță de aur este, de altfel, o băutură elegantă și foarte delicioasă, transmit reprezentanții locației deschise de puțin timp în centrul municipiului.
„Acest preparat este o combinație între cafea de calitate superioară și o foiță de aur comestibilă, care oferă o notă de lux și rafinament. O astfel de cafea poate fi savurată cu plăcere la Infinity by Rylke”, explică cei care patronează acest brand.