Connect with us

ULTIMA ORĂ

REGULI DE AUR PENTRU A-I ȚINE DEPARTE PE ESCROCI ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR

Postat acum

on

Asigurarea unui climat de ordine şi siguranţă publică pe perioada sărbătorilor de iarnă, constituie o prioritate a poliţiştilor gorjeni,  siguranţa cetăţeanului reprezentând  un indicator de referinţă al activităţilor  preventive desfăşurate la nivelul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Gorj.

Pentru a avea sărbători de iarnă în siguranţă, instituţia noastră transmite o serie de recomandări cetăţenilor:

PENTRU SIGURANŢA LOCUINŢEI DUMNEAVOASTRĂ:

Când plecaţi de acasă, încuiaţi uşile şi închideţi ferestrele. Nu lăsaţi cheile de la casă în locuri vizibile, uşor de găsit.Asiguraţi-vă anexele gospodăreşti cu sisteme de închidere şi încuiaţi uşile, mai ales pe timpul nopţii.Nu primiţi persoane necunoscute în curte, indiferent de pretextul folosit de către acestea. Unii infractori, sub pretextul că vor să vândă diverse obiecte, nu fac decât să „studieze” locurile pe unde ar putea să păstrundă în locuinţă, în lipsa proprietarului.Când faceţi o plată nu permiteţi persoanelor necunoscute să vadă unde vă ţineţi banii.Asiguraţi poarta de acces în curte cu un sistem de închidere corespunzător.Înlocuiţi rapid orice încuietoare devenită nefuncţională sau a cărei cheie aţi pierdut-o.
ATENŢIE!

Gardul care înconjoară curtea trebuie să aibă o înălţime potrivită, astfel încât să fie greu de escaladat.Acolo unde este posibil accesul prin escaladare, protejaţi-vă ferestrele cu grilaje ale căror capete de prindere trebuie încastrate în zid.
DACĂ DEŢINEŢI O CASĂ DE VACANŢĂ:

ASIGURAŢI-VĂ CĂ AŢI  LUAT  TOATE  MĂSURILE DE SIGURANŢĂ PENTRU A NU DA POSIBILITATEA HOŢILOR SĂ VĂ PĂGUBEASCĂ !

Vă expuneţi acestui risc dacă nu vă preocupaţi de siguranţa clădirii sau a bunurilor din interior:

Montaţi încuietori sigure, grilaje la uşile şi ferestrele casei.Stabiliţi cu vecinii sau o persoană de încredere un sistem de supraveghere a casei.Nu lăsaţi bunuri de valoare în interiorul sau în curtea caseiMontaţi un sistem de supraveghere şi înregistrare video al casei.Instalaţi pentru zona exterioară un sistem de iluminare cu senzori de mişcare.Asiguraţi-vă că sistemele de supraveghere montate funcţionează permanent.

PENTRU A NU DEVENII VICTIMA UNUI HOŢ DE BUZUNARE:

Ţineţi poşeta sau geanta, în mijloacele de transport în comun, cât mai aproape de corpul dumneavoastrăNu lăsaţi bani, acte, telefoane mobile etc. în buzunarele pantalonilor. Ţineţi aceste obiecte în buzunarul interior al jachetelor sau în genţiNu ţineţi rucsacul pe umeri atunci când vă aflaţi în autobuz. Pe lângă faptul că incomodaţi ceilalţi călători, sunteţi o ţintă sigură pentru hoţi, care profită de aglomeraţie pentru a sustrage obiecte din acestaCând sunteţi la cumpărături nu lăsaţi poşetele sau genţile nesupravegheate în căruciorul de cumpărăturiCând staţi la rând pentru a vă cumpăra ceva nu vă înghesuiţi şi nu permiteţi să fiţi înghesuit!Nu vă lăsaţi atraşi în locuri izolate pentru a cumpăra lucruri de ocazie, oricât de avantajos vi s-ar părea!NU fiţi indiferenţi dacă observaţi pe cineva că a sustras obiecte din buzunarul sau geanta unui cetăţean!

”REGULI DE AUR” pentru a-i ține departe pe escroci

Ai primit un telefon prin care ai fost anunţat că o rudă este implicată într-un accident rutier?

Ţi se solicită să depui imediat bani într-un cont bancar?

Ce trebuie să ştii?

Verifică, pe un număr de telefon cunoscut deja, dacă situaţia de urgenţă este reală.Nu da curs instrucţiunilor primite telefonic de la persoane necunoscute care pretind că sunt avocaţi şi reprezintă rudele „implicate în accidentul rutier”.Sună la Poliţie, pe numărul de urgenţă 112 sau la unitatea de poliţie pe raza căreia locuieşti, spune despre ce este vorba, interesează-te de existenţa unui astfel de accident rutier şi procedura legală în situaţii de acest gen.Nu efectua niciun transfer bancar sau înmâna bani unor persoane necunoscute care sunt trimise la ușa ta.

Păcălelile din fața ușii – “FALȘII VIZITATORI”

Aceşti infractori acţionează prin distragerea atenţiei sau atribuirea unor calităţi false pentru a-i păcăli pe oameni sau pentru a intra în casele lor de unde fură bani sau bunuri de valoare. Acest tip de infractor este politicos şi pretinde a fi un reprezentant al unor autorităţi publice, companii de utilităţi, etc. Este convingător şi insistent. Poate fi bărbat, femeie sau un copil. Cere un pahar cu apă sau vrea să se spele pe mâini. Alţi infractori oferă produse promoţionale sau solicită donaţii pentru acte de caritate. De fapt, aceşti indivizi certaţi cu legea folosesc orice poveste pentru a intra în casa victimelor. Sunt cazuri în care poartă adesea salopete cu logo-ul companiei.

Ce poveşti/metode folosesc infractorii pentru a-şi păcăli semenii?

1. “E-ON”: pretind că sunt reprezentanţi ai companiilor de gaz, apă, electricitate, solicită accesul în locuinţă pentru verificări sau plata în avans a unor servicii.
2. “DETERGENTUL”: bat la uşa victimelor şi oferă produse de curăţenie gratuite sau la preţuri promoţionale.
3. “DERATIZARE”: oferă servicii de deratizare, primesc accesul în locuinţă şi solicită plata pentru aşa-zise servicii pe care le-au prestat.
4. “STRĂINUL”: infractorii motivează că nu sunt din localitate (pretind că sunt cetăţeni străini şi vorbesc stricat limba română), spun că au o urgenţă medicală şi nu au bani româneşti asupra lor. Solicită victimelor să le schimbe sume în valută. Iau banii şi lasă garanţie o geantă în care afirmă că au valută sau bunuri de valoare, spunând că se vor întoarce.
5. “CERŞETORII”: persoane care bat la uşile oamenilor, cerşesc sau solicită un pahar cu apă. Din această categorie fac parte în general femeile şi copii.Pentru orice infracţiune la care sunteţi victimă sau martor, sau dacă observaţi persoane cu un comportament suspect în apropiere locuinţei dumneavoastră, anunţaţi Poliţia!
Reţineţi cât mai multe detalii despre autor: înfăţişare, particularităţi, direcţia în care a fugit, numărul de la autoturismul folosit de acesta, complici etc. şi comunicaţi toate amănuntele Poliţiei.Pentru prevenirea unor evenimente negativece s-ar putea produce pe fondul utilizării ilegale a materialelor pirotehnice,vă supunem atenţei următoarele aspecte:

Se interzice folosirea articolelor pirotehnice în următoarele situaţii:
a) între orele 24,00 şi 6,00, cu excepţia perioadelor autorizate, precum şi a evenimentelor de interes local, naţional sau internaţional, în baza aprobării autorităţilor locale;  
b) la o distanţă mai mică de 50 m de construcţiile de locuinţe cu până la 4 niveluri şi la mai puţin de 100 m faţă de cele cu peste 4 niveluri;
c) la o distanţă mai mică de 500 m de instalaţiile electrice de înaltă tensiune, de locurile de depozitare şi livrare a combustibililor lichizi sau solizi, de instalaţiile de gaze;
d) la o distanţă mai mică decât cea prevăzută de reglementările în vigoare pentru obiectivele chimice şi petrochimice ori pentru alte obiective care prezintă pericol de incendiu sau explozie;
e) în locurile în care există riscul producerii de alunecări de teren, avalanşe sau căderi de pietre;
f) pe drumurile publice deschise circulaţiei rutiere, pe aleile pietonale şi în spaţii deschise cu aglomerări de persoane;
g) la o distanţă mai mică de 500 m de păduri.
Nerespectarea  acestor prevederi  constituie contravenţieşi se sancţionează  cu amendă de la 3.000 lei la 6.000 lei;
Constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă:
a) orice operaţiuni cu articole pirotehnice efectuate fără drept;
b) comercializarea articolelor pirotehnice din categoriile 1 şi P1 către persoane care nu au împlinit vârsta de 18 ani;
c) comercializarea către publicul larg a articolelor pirotehnice destinate a fi utilizate de către pirotehnicieni.

 

Publicitate
Click pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DEZVĂLUIRI LOCALE

Funcționari din CJ Gorj reținuți pentru complicitatea la obținerea ilegală de fonduri publice

Postat acum

on

De către

La data de 15 aprilie a.c., polițiști din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice, sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj, fiind în continuare cercetărilor într-un dosar penal, au reținut pentru 24 de ore și introdus în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă al IPJ Gorj, doi bărbați de 48 si 54 de ani, din municipiul Târgu Jiu, bănuiți de săvârșirea infracțiunii de complicitate la obținere ilegală de fonduri publice, anunță IPJ Gorj.

Din cercetările efectuate a reieșit faptul că în calitatea de membrii în comisia de atribuire a lucrărilor și serviciilor de reparare și întreținere drumuri județene, ar fi favorizat trei agenți economici, constituiți într-un parteneriat, în vederea încheierii contractului prin modul de întocmire a caietului de sarcini și prin prezentarea unei situații fictive privind existența utilajelor de deszăpezire în teren.

Prin înlesnirea și ajutarea operatorilor economici s-a încasat ilegal contravaloarea orelor de așteptare, pentru lucrări de deszăpezire.

La data de 16 aprilie a.c., cei doi bărbați vor fi prezentați Tribunalului Gorj cu propunere de arestare preventivă.

Cristian Mihăilescu și Mihai Tomoiu de la Compartimentul Întreținere Drumuri al CJ Gorj ar fi cei doi funcționari reținuți susțin surse din instituție.

Continuă să citeşti

MONDEN

Olguța Berbec, la un nou album! La ce fotografii a renunțat

Postat acum

on

De către

Îndrăgita artistă de muzică populară Olguța Berbec a terminat, zilele trecute, înregistrările pentru noul său album discografic, iar conform postării sale de pe pagina de Facebook, pe 16 aprilie ar trebui să aibă loc lansarea. Cu toate că e pandemie de COVID 19, iar Olguța tocmai a devenit mamă pentru a doua oară, se vede treaba că era nerăbdătoare să reia activitatea, pentru că s-a întors în studio la doar o lună după ce a născut. Aceasta a postat pe pagina sa de Facebook câteva fotografii pe care le-a făcut pentru noul album, fotografii la care, din păcate, a renunțat.

Albumul este imprimat tot cu Lăutarii de la Chișinău și maestrul Nicolae Botgros, producător fiind Casa de Discuri Ijac Music, ca și la precedentul, cu care a avut un foarte mare succes.

Continuă să citeşti

EVENIMENTE

Directorul Direcției Agricole, reținut de DNA. Prejudiciu de 900.000 lei

Postat acum

on

De către

Directorul executiv al Direcţiei pentru Agricultură Caraş-Severin a fost reţinut de DNA, pentru mai multe infracţiuni. Felicia-Gabriela Mehedinţu este acuză de un prejudiciu de peste 900.000 de lei.

Potrivit anchetatorilor, Felicia Gabriela Mehedinţu ar fi permis, în mod nelegal, ca doi angajaţi ai instituţiei să îşi primească salariile, deși veneau sporadic la muncă. „În acest mod ar fi provocat un prejudiciu de 139.110 lei în dauna instituţiei, echivalent cu foloasele necuvenite pentru cei doi în perioada 1 noiembrie 2019 – aprilie 2021, respectiv în perioada 1 aprilie 2020 – aprilie 2021. Prin neluarea măsurilor legale împotriva celor doi angajaţi, inculpata ar fi încălcat dispoziţii din OUG nr. 57/2019  privind Codul Administrativ şi Legii nr. 53/2003 privind Codul muncii”, a arătat DNA.

Potrivit unui comunicat, în perioada ianuarie 2020 – aprilie 2021, uzând de funcţia de conducere pe care o îndeplinea, ea şi-ar însuşit, diverse sume, ce reprezentau norma de hrană sau sporuri ale unor angajați aflați în concediu. Anchetatorii spun că o parte din bani ar fi fost folosiţi la cumpărarea unor bijuterii din aur.

„Totodată, în perioada 02 mai 2018 – prezent, în calitate de director executiv al instituţiei, ar fi semnat o serie de acte (ordine de plată, dispoziţii de plată şi CEC-uri), prin care şi-ar fi însuşit lunar câte 6600 de lei (timp de 35 de luni), în total 231.000 de lei, reprezentând compensaţia lunară pentru chirie încasată în baza unor contracte de închiriere falsificate. În acest sens ar fi folosit contracte de închiriere (înscrisuri sub semnătură privată), care ar fi fost falsificate atât prin contrafacerea subscrierii (semnăturii atribuite unei alte persoane) cât şi prin atestarea unor împrejurări necorespunzătoare adevărului”, au precizat procurorii DNA.

Continuă să citeşti

Târgu Jiu
Senin
06:3920:13 EEST
Se simt: 1°C
Vânt : 0km/h W
Umiditate : 86%
Presiunea aerului: 1019.3mbar
Indexul UV: 0
VineriSâmbătăSun
13/0°C
14/6°C
9/5°C
Publicitate

Abonează-te

CURS VALUTAR