Connect with us

ULTIMA ORĂ

REGULI DE AUR PENTRU A-I ȚINE DEPARTE PE ESCROCI ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR

Postat acum

on

Asigurarea unui climat de ordine şi siguranţă publică pe perioada sărbătorilor de iarnă, constituie o prioritate a poliţiştilor gorjeni,  siguranţa cetăţeanului reprezentând  un indicator de referinţă al activităţilor  preventive desfăşurate la nivelul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Gorj.

Pentru a avea sărbători de iarnă în siguranţă, instituţia noastră transmite o serie de recomandări cetăţenilor:

PENTRU SIGURANŢA LOCUINŢEI DUMNEAVOASTRĂ:

Când plecaţi de acasă, încuiaţi uşile şi închideţi ferestrele. Nu lăsaţi cheile de la casă în locuri vizibile, uşor de găsit.Asiguraţi-vă anexele gospodăreşti cu sisteme de închidere şi încuiaţi uşile, mai ales pe timpul nopţii.Nu primiţi persoane necunoscute în curte, indiferent de pretextul folosit de către acestea. Unii infractori, sub pretextul că vor să vândă diverse obiecte, nu fac decât să „studieze” locurile pe unde ar putea să păstrundă în locuinţă, în lipsa proprietarului.Când faceţi o plată nu permiteţi persoanelor necunoscute să vadă unde vă ţineţi banii.Asiguraţi poarta de acces în curte cu un sistem de închidere corespunzător.Înlocuiţi rapid orice încuietoare devenită nefuncţională sau a cărei cheie aţi pierdut-o.
ATENŢIE!

Gardul care înconjoară curtea trebuie să aibă o înălţime potrivită, astfel încât să fie greu de escaladat.Acolo unde este posibil accesul prin escaladare, protejaţi-vă ferestrele cu grilaje ale căror capete de prindere trebuie încastrate în zid.
DACĂ DEŢINEŢI O CASĂ DE VACANŢĂ:

ASIGURAŢI-VĂ CĂ AŢI  LUAT  TOATE  MĂSURILE DE SIGURANŢĂ PENTRU A NU DA POSIBILITATEA HOŢILOR SĂ VĂ PĂGUBEASCĂ !

Vă expuneţi acestui risc dacă nu vă preocupaţi de siguranţa clădirii sau a bunurilor din interior:

Montaţi încuietori sigure, grilaje la uşile şi ferestrele casei.Stabiliţi cu vecinii sau o persoană de încredere un sistem de supraveghere a casei.Nu lăsaţi bunuri de valoare în interiorul sau în curtea caseiMontaţi un sistem de supraveghere şi înregistrare video al casei.Instalaţi pentru zona exterioară un sistem de iluminare cu senzori de mişcare.Asiguraţi-vă că sistemele de supraveghere montate funcţionează permanent.

PENTRU A NU DEVENII VICTIMA UNUI HOŢ DE BUZUNARE:

Ţineţi poşeta sau geanta, în mijloacele de transport în comun, cât mai aproape de corpul dumneavoastrăNu lăsaţi bani, acte, telefoane mobile etc. în buzunarele pantalonilor. Ţineţi aceste obiecte în buzunarul interior al jachetelor sau în genţiNu ţineţi rucsacul pe umeri atunci când vă aflaţi în autobuz. Pe lângă faptul că incomodaţi ceilalţi călători, sunteţi o ţintă sigură pentru hoţi, care profită de aglomeraţie pentru a sustrage obiecte din acestaCând sunteţi la cumpărături nu lăsaţi poşetele sau genţile nesupravegheate în căruciorul de cumpărăturiCând staţi la rând pentru a vă cumpăra ceva nu vă înghesuiţi şi nu permiteţi să fiţi înghesuit!Nu vă lăsaţi atraşi în locuri izolate pentru a cumpăra lucruri de ocazie, oricât de avantajos vi s-ar părea!NU fiţi indiferenţi dacă observaţi pe cineva că a sustras obiecte din buzunarul sau geanta unui cetăţean!

”REGULI DE AUR” pentru a-i ține departe pe escroci

Ai primit un telefon prin care ai fost anunţat că o rudă este implicată într-un accident rutier?

Ţi se solicită să depui imediat bani într-un cont bancar?

Ce trebuie să ştii?

Verifică, pe un număr de telefon cunoscut deja, dacă situaţia de urgenţă este reală.Nu da curs instrucţiunilor primite telefonic de la persoane necunoscute care pretind că sunt avocaţi şi reprezintă rudele „implicate în accidentul rutier”.Sună la Poliţie, pe numărul de urgenţă 112 sau la unitatea de poliţie pe raza căreia locuieşti, spune despre ce este vorba, interesează-te de existenţa unui astfel de accident rutier şi procedura legală în situaţii de acest gen.Nu efectua niciun transfer bancar sau înmâna bani unor persoane necunoscute care sunt trimise la ușa ta.

Păcălelile din fața ușii – “FALȘII VIZITATORI”

Aceşti infractori acţionează prin distragerea atenţiei sau atribuirea unor calităţi false pentru a-i păcăli pe oameni sau pentru a intra în casele lor de unde fură bani sau bunuri de valoare. Acest tip de infractor este politicos şi pretinde a fi un reprezentant al unor autorităţi publice, companii de utilităţi, etc. Este convingător şi insistent. Poate fi bărbat, femeie sau un copil. Cere un pahar cu apă sau vrea să se spele pe mâini. Alţi infractori oferă produse promoţionale sau solicită donaţii pentru acte de caritate. De fapt, aceşti indivizi certaţi cu legea folosesc orice poveste pentru a intra în casa victimelor. Sunt cazuri în care poartă adesea salopete cu logo-ul companiei.

Ce poveşti/metode folosesc infractorii pentru a-şi păcăli semenii?

1. “E-ON”: pretind că sunt reprezentanţi ai companiilor de gaz, apă, electricitate, solicită accesul în locuinţă pentru verificări sau plata în avans a unor servicii.
2. “DETERGENTUL”: bat la uşa victimelor şi oferă produse de curăţenie gratuite sau la preţuri promoţionale.
3. “DERATIZARE”: oferă servicii de deratizare, primesc accesul în locuinţă şi solicită plata pentru aşa-zise servicii pe care le-au prestat.
4. “STRĂINUL”: infractorii motivează că nu sunt din localitate (pretind că sunt cetăţeni străini şi vorbesc stricat limba română), spun că au o urgenţă medicală şi nu au bani româneşti asupra lor. Solicită victimelor să le schimbe sume în valută. Iau banii şi lasă garanţie o geantă în care afirmă că au valută sau bunuri de valoare, spunând că se vor întoarce.
5. “CERŞETORII”: persoane care bat la uşile oamenilor, cerşesc sau solicită un pahar cu apă. Din această categorie fac parte în general femeile şi copii.Pentru orice infracţiune la care sunteţi victimă sau martor, sau dacă observaţi persoane cu un comportament suspect în apropiere locuinţei dumneavoastră, anunţaţi Poliţia!
Reţineţi cât mai multe detalii despre autor: înfăţişare, particularităţi, direcţia în care a fugit, numărul de la autoturismul folosit de acesta, complici etc. şi comunicaţi toate amănuntele Poliţiei.Pentru prevenirea unor evenimente negativece s-ar putea produce pe fondul utilizării ilegale a materialelor pirotehnice,vă supunem atenţei următoarele aspecte:

Se interzice folosirea articolelor pirotehnice în următoarele situaţii:
a) între orele 24,00 şi 6,00, cu excepţia perioadelor autorizate, precum şi a evenimentelor de interes local, naţional sau internaţional, în baza aprobării autorităţilor locale;  
b) la o distanţă mai mică de 50 m de construcţiile de locuinţe cu până la 4 niveluri şi la mai puţin de 100 m faţă de cele cu peste 4 niveluri;
c) la o distanţă mai mică de 500 m de instalaţiile electrice de înaltă tensiune, de locurile de depozitare şi livrare a combustibililor lichizi sau solizi, de instalaţiile de gaze;
d) la o distanţă mai mică decât cea prevăzută de reglementările în vigoare pentru obiectivele chimice şi petrochimice ori pentru alte obiective care prezintă pericol de incendiu sau explozie;
e) în locurile în care există riscul producerii de alunecări de teren, avalanşe sau căderi de pietre;
f) pe drumurile publice deschise circulaţiei rutiere, pe aleile pietonale şi în spaţii deschise cu aglomerări de persoane;
g) la o distanţă mai mică de 500 m de păduri.
Nerespectarea  acestor prevederi  constituie contravenţieşi se sancţionează  cu amendă de la 3.000 lei la 6.000 lei;
Constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă:
a) orice operaţiuni cu articole pirotehnice efectuate fără drept;
b) comercializarea articolelor pirotehnice din categoriile 1 şi P1 către persoane care nu au împlinit vârsta de 18 ani;
c) comercializarea către publicul larg a articolelor pirotehnice destinate a fi utilizate de către pirotehnicieni.

 

Publicitate
Click pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

Salariile românilor, cele mai mici din Europa

Postat acum

on

De către

Salariul minim al românilor este cel mai mic din Uniunea Europeană. Un angajat din țară noastră primesc mai puțin decât unul din Guatemala. În timp ce la noi, salariul este de 308 euro, în Guatemala este de 320 de euro. Salariații plăți cel mai bine sunt în București, acolo unde salariul mediu trece de 4.600 de lei.

Continuă să citeşti

Gorj Express Tv

VIDEO: Roboțel lego cu componente electronice, creația a patru elevi de la Liceul Henri Coandă

Postat acum

on

De către

Patru elevi de clasa a X-a de la Liceul Tehnologic „Henri Coandă” din Târgu Jiu au reușit, în timp record, să realizeze și să coordoneze prin telefon un roboțel construit din piese lego și componente electronice.

Pasiunea pentru robotică, dezvoltată în liceu, prin intermediul profesorilor de specialitate ai școlii, a făcut ca planurile de viitor ale acestor tineri să se axeze pe facultăți de profil în care știința și creația le vor putea asigura profesii de invidiat.

De altfel, pentru punerea în mișcare a robotului, elevii au utilizat tehnici de programare vizuală care îl determină  pe acesta să înainteze și să de-a înapoi, folosind pe post de telecomandă un celular.

Acesta utilizează, totodată, semnale luminoase și acustice iar creatorii de roboți nu sunt la prima realizare a unui astfel de dispozitiv smart, unul dintre elevi fiind deja premiant al unui concurs de robotică.

Este vorba despre Andrei Badea, care urmează, în cadrul liceului, specializarea tehnician electronist auto.Din echipă care l-a creat pe Gelu, roboțelul lego, mai face parte și Porojnicu George Alexandru, dar și Negru Mihăiță și Andrei Cîrlig, toți elevi în clasa a X-a la aceiași specializare.Experimentul s-a bucurat de sprijinul a două cadre didactice cu experiență în școală: Mihaela Bujor, profesor de informatică si Comănescu Gabriela, profesor coordonator robot nextlab.tech.Echipa de robotică a liceului târgujian nu se va opri aici, un nou robot urmând să aibă partea de creativitatea, entuziasmul și cunoștințele acestor elevi deosebiți.

De altfel, noul director al unității de învățământ, profesorul Ionuț Scorei, a fost primul care a scos în evidență activitatea și meritul celor patru elevi și cel al profesorilor coordonatori.Amintim că achiziționarea pieselor pentru robotul „Gelu” s-a realizat din fondurile proprii ale profesoarei de informatică.

 

Continuă să citeşti

COMUNITATE

Se aglomerează spitalele

Postat acum

on

De către

Secțiile destinat pacienților Covid din spitalele din județul Gorj se aglomerează, pe zi ce trece. Numărul cazurilor este în continuă creștere și, din păcate, au început să fie înregistrate din nou cazuri care ajung la terapie intensivă.  În Gorj, au fost confirmate 65 de cazuri noi, în doar 24 de ore, interval în care, la nivel național, au fost înregistrate aproape două mii de cazuri. „De la ultima informare transmisă de Direcția de Sănătate Publică Gorj, au fost confirmate 65 noi cazuri de îmbolnăvire, dintr-un total de 440 teste efectuate”, au comunicat reprezentanții Direcției de Sănătate Publica Gorj.

Continuă să citeşti
Publicitate

Abonează-te

CURS VALUTAR