DEZVĂLUIRI LOCALE
Reacția unui medic apreciat, în scandalul cardiologilor care au demisionat din Spitalul Tg-Jiu! ”Asta nu e medicină, e ghicitoare!”

Roxana Hotoboc, unul dintre cei mai buni medici români din Anglia, distinsă pentru excelență de St Thomas Hospital, cel mai mare spital din Londra, a făcut unele remarci, pe o pagină de socializare, cu privire la situația de la Spitalul Județean de Urgență Tg-Jiu, unde mai mulți cardiologi au decis să demisioneze din cauză că erau suprasolicitați în orele de gardă, cu pacienți direcționați de la Unitatea de Primiri Urgențe pentru consult de specialitate, dar și din cauza tarifelor mici plătite pentru orele de gardă.
Fosta șefă a Serviciului Județean de Ambulanță Gorj, Roxana Hotoboc, muncește de mai bine de 15 ani în spitalele din Anglia și a explicat și cum funcționează sistemul de primiri urgențe acolo.
”Am înțeles din mass-media că UNII doctori de la UPU Tg-Jiu au abuzat de serviciile cardiologilor de gardă solicitând consulturi cardiologice în mod nejustificat, cauzând supraaglomerarea acestora în gărzi. E de înțeles că pentru toți medicii de spital, a sta la serviciu aproximativ 30 de ore, pentru a face programul de 2 zile plus garda între ele, este epuizant. Iar când în gardă trebuie să consulți pacienți care nu prezintă urgențe de specialitate, ci sunt trimiși de UPU pentru a….ce?, este cu atât mai greu!
Acei UNII medici de la UPU care trimit abuziv pacienții la consulturi de specialitate, nu cred că știu care e fișa postului unui medic de UPU!
Dragii mei colegi de la UPU Tg-Jiu, ( că am făcut și eu câteva gărzi la acel UPU când eram în țară, iar acum lucrez exact la un UPU englezesc, bine, la un Departament de Urgență, nu la o Unitate PU ), dragi colegi, deci, permiteți-mi să vă amintesc că sarcina, serviciul unui medic de UPU este să facă investigațiile PARACLINICE ale bolnavului venit la UPU, să stabilească un diagnostic de prezumptie și apoi să refere pacientul unei specialități, în funcție de diagnosticul pe care, medicul de UPU, îl stabilește sau îl ” bănuiește „, să zic așa!
În Anglia, specialiștii primesc referatele la telefon sau online, și acceptă sau nu să vadă pacientul doar dacă medicul de urgență ( UPU ) a făcut toate investigațiile paraclinice, (care exclud consulturile de specialitate), iar rezultatele acelor investigații conduc spre diagnosticul pentru care bolnavul este prezentat specialistului.
A trimite un bolnav la consulturi de specialitate doar pentru a exclude diverse posibile condiții, pe bâjbîite, asta nu e medicină, e ghicitoare, e..dat în cărți, e orice, numai medicină nu e!!!”, a scris medicul.
Roxana Hotoboc este de părere că un spital ar trebui manageriat de un medic și face referire la un aspect extrem de sensibil din SJU Tg-Jiu: la spitalul de pe Tudor Vladimirescu, acolo unde este Unitatea de Primiri Urgențe, sunt două secții de Chirurgie, însă Cardiologia și Neurologia nu au loc în acel pavilion al unității medicale și bolnavii sunt transportați pentru consult de specialitate la spitalul 700 din strada Progresului.
”Mă întreb cum conducerea Spitalului de Urgență Tg-Jiu nu a sesizat aceste aspecte???
Sau dânșii…economiști, juriști, ingineri, etc…ce să știe de cum trebuie să fie activitatea medicală, că n-au nici în clin nici în mânecă cu asta!!
De asta ziceam, la un spital, conducerea trebuie să fie asigurată de medici, care au gândire medicală, nicidecum de alte profesii…politice!
Și mai e o problemă ce se perpetuează de ani și ani de zile, pornită de la opoziția chirurgilor să lucreze la Spitalul 700, când s-a dat în folosință Spitalul de pe Tudor ( eram acolo, lucram în Chirurgie, așa că știu!): urgență trebuie făcută acolo unde ai toate specialitățile, sau cel puțin pe cele principale! Nu le enumăr, că cei avizați le știu! Bolnavii nu trebuie plimbați de la un spital la altul doar pentru că nimeni din cei care trebuie nu își pun problema lor, a bolnavilor! Și revenind la hotărârea cardiologilor de a nu mai face gărzi, sper să se fi găsit o soluție că bolnavii să nu fie prejudiciați de un consult atât de important cum e cel cardiologic, pentru cei cu urgențe de cardiologie!”, a adăugat medicul care spune că este revoltător ce se întâmplă la unitatea medicală.
DEZVĂLUIRI LOCALE
Incredibil! Capcane din cuie instalate într-o pădure din Gorj

Pericol de rănire gravă într-o pădure din Gorj. La Arcani, persoane necunoscute au montat capcane din cuie. Acestea îi pot pune în pericol pe cei care fac drumeții în zonă. Un tânăr a ajuns în zonă și a reușit să mai elimine din cuie.
„Mare grijă în pădurea din localitatea Arcani. Pe drumurile forestiere de acces au fost „montate cuie”. Zona este cunoscută culegătorilor de ciuperci și persoanelor care preferă plimbările în natură. Nu există nicio pancartă care să anunțe astfel de capcane sau care să interzică accesul în pădure. Singurele elemente de informaee existente sunt cele care îndeamnă la păstrarea curățeniei în pădure. Atât! Domnii care montează astfel de capcane ar trebui să fie interesați de prinderea/depistarea celor care aruncă gunoaie in padure și, mai ales, de montarea elementelor de avertizare la intrarea în pădure. Mă gândesc la faptul că o familie poate merge in pădure, la plimbare, pe acel drum forestier, cu un copilaș de 4-5 ani care, în timp ce aleargă și se bucură de natură, poate cădea peste astfel de cuie. Cine ar răspunde pentru o astfel de nenorocire? De asemenea, mă întreb dacă animalele sălbatice nu sunt afectate de astfel de practici?! Rușine celor care nu se gândesc la ce nenorociri se pot întâmpla din cauza unor astfel de practici.”, conform lui Flavius Marcău.
DEZVĂLUIRI LOCALE
CNSAS a câștigat împotriva secretarului Primăriei Târgu Jiu! Jianu, fost lucrător al Securității

În decembrie 2020, Curtea de Apel Craiova dădea câștig de cauză CNSAS, în procesul cu Grigore Jianu, secretarul Primăriei Târgu Jiu. Instanța din Bănie a admis atunci cererea formulată de reclamantul Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii și ”constată calitatea pârâtului Jianu Grigore de lucrător al Securităţii”. Sentința nu a fost definitiva în 2020 ci putea fi atacată cu recurs la Curtea de Apel Bucureşti. Procesul se muta în capitală.
După trei ani, recursul este respins la această instanță, iar Jianu rămâne cu amprenta pusă de fost lucrător al Securității. Deja, reprezentanții AUR Gorj i-au cerut, public, edilului Marcel Romanescu să ia măsuri cu secretarul.
DEZVĂLUIRI LOCALE
Și ultimii clienți din club s-au luat la bătaie! I-a dat cu sticla de whiskey în cap!

Două scandaluri au avut loc, vineri noaptea, unul pe trotuarul din fața Clubului Caractere, protagoniști fiind doi așa ziși amici care au petrecut împreună în local și, al doilea, chiar în club, spre orele dimineții, între ultimii clienți. S-au luat la harță, iar unul dintre ei l-a lovit cu o sticlă de whiskey în cap pe unul dintre cei cu care se afla la masă.
Polițiștii au fost solicitați, vineri noaptea, să intervină în zona centrală a municipiului Tg-Jiu, după ce Romică Ioan Mutu, în vârstă de 29 de ani, l-a înjunghiat, în zona abdomenului, pe un alt tânăr, Mihai Bradu, pe trotuarul din vecinătatea Clubului Caractere, la câteva zeci de metri de sediul IPJ Gorj.
Cei doi băuseră împreună în club și, potrivit unor apropiați ai acestora, se pare că cearta între ei ar fi fost generată de un ceas valoros. Nu se cunosc amănunte, cu exactitate, însă Mutu l-ar fi deposedat cu forța pe Bradu de acel obiect. În final, Bradu a ajuns la spital în stare gravă, iar viața i-a fost salvată după o operație care a durat trei ore și jumătate, medicii fiind nevoiți să-i scoată splina.
Nici n-au plecat bine polițiștii din zonă, că în club a avut loc un alt scandal.
Ultimii clienți rămași în interiorul localului s-au luat la bătaie, au zburat sticle și pahare, iar unul dintre ei s-a ales cu capul spart, după ce a fost lovit cu o sticlă de whiskey. Așa că polițiștii au fost chemați din nou în zonă, de urgență. Deocamdată, nu se cunosc amănunte despre identitatea acelor tineri și nici dacă victima a depus plângere împotriva celui care l-a lovit.
Potrivit unor surse, există multe probleme în privința autorizărilor cluburilor de noapte din Tg-Jiu. Cel mai nou stabiliment de acest fel ar fi funcționat aproape o lună, fără să dețină autorizările prevăzute de lege.