COMUNITATE
Proiect de educație prin joc, lansat pentru trei licee din Gorj de Fundația „Valea Bistriței”

Fundația Valea Bistriței lansează primul proiect de educație prin joc pentru elevii din Liceul Tehnologic Constantin Brâncuși Peștișani, Liceul de Arte Constantin Brăiloiu din Târgu-Jiu și Liceul Tehnologic Turburea.
Sub denumirea ActivTin, Fundația Valea Bistriței își propune să pregătească 60 de elevi, cu vârsta cuprinsă între 10-16 ani pentru a deveni agenți ai schimbării în comunitatea locală din care fac parte. Am creat pentru aceștia un program educațional prin care urmărim să creștem interesul lor față de abilitățile de comunicare, educație pe zona de mediu și cetățenie activă.
,,Este important ca tinerii din regiunea noastră să își dezvolte astfel de abilități și cunoștințe. Prin acest proiect vrem să le arătăm copiilor că ei pot produce schimbări benefice în propriile comunități, prin implicare activă, utilizând mediul online și social media.” – Adriana Lidia NÂRBAN, manager de proiect.
Inițiativa vine în contextul în care sistemul educațional actual se adaptează cu greu la provocările prezentului, iar copiii au nevoie să fie pregătiți într-o manieră profesionistă pentru a se integra în societatea de astăzi.
Prima ediție a ActivTin se va desfășura în perioada noiembrie-decembrie 2022, fiind structurată sub forma unei experiențe complexe. Activitățile se vor susține online și în incinta Bibliotecii Județene Christian Tell și a liceelor partenere, sub formă de module fiind coordonate de Adriana Lidia NÂRBAN, manager de proiect. Dezvoltat pentru copiii care doresc să devină agenți ai schimbării, proiectul își propune să sprijine generațiile tinere care au potențialul de a crea un viitor mai bun.
Printre activitățile pe care le vor parcurge copiii se numără:
● atelier de comunicare și creare de conținut
● atelier despre combaterea schimbărilor climatice
● atelier tehnologie și creație
● atelier de abilități digitale
● atelier de cetățenie activă – drepturi, obligații, tipuri de intervenție.
Astfel, elevii participanți vor avea ocazia să-și exerseze abilitățile necesare dezvoltării personale și profesionale, prin crearea unor contexte în care ei fac proiecții asupra viitorului.
Pentru Fundația Valea Bistriței, educația este una dintre cele mai importante direcții de implicare în societate. Pe lângă educația formală care este însușita la cursurile de la școală, elevii trebuie să dobândeasca cunoștințe de dezvoltare personala și cele specifice profilului la care studiază, atât de necesare pentru întregirea educației lor ca indivizi. Susținem proiectele în acest sens și ne bucurăm mult când observăm ca ni se alatura inițativelor cât mai multe organizații. Împreună putem face mai mult, mai bine.
Proiectul este realizat cu sprijinul Station Europe , printr-un grant oferit de Romania United Fund. Partenerii educaționali sunt: Liceul Tehnologic Constantin Brâncuși Peștișani, Liceul de Arte Constantin Brăiloiu din Târgu-Jiu, Liceul Tehnologic Turburea și Biblioteca Județeană Christian Tell.
COMUNITATE
Pregătiri pentru Festivalul Lavandinne

În perioada 17-18 iunie 2023, la căsuța Lavandinne Store se va desfășura ediția a IV-a a Festivalului Lavandinne. Vor fi două zile pline de culoare, veselie, voie bună, creativitate din plin, toate intr-un decor mov de poveste!
În colaborare cu Le Charme, Happy Kids SmartStart Club&Afterschool, Lavandinne va organiza trei ateliere diferite (fiecare cu activități multiple în funcție de vârsta celor înscriși) în care fiecare dintre participanți vor avea ocazia să-și dezvolte latura creativă, să creeze diferite lucruri handmade, să picteze sau să confecționeze obiecte pe care le vor lua ca amintire acasă. De asemenea, copiii vor fi pictați pe fețe, vor exista mascote și multe, multe baloane mov ce se vor înălța spre cer.
„Produsele noastre cu lavandă vă așteaptă și ele, gătite ca de sărbătoare, să vă încânte simțurile si să vă parfumeze casele. Nu ne temem de soare, deoarece limonada cu sirop de lavanda și înghețata vor fi prietenele noastre și, desigur, când este vorba de copii spunem clar și dulceeee… Nu vă dăm toate detaliile, vă lăsăm să descoperiți singuri surprizele. Cei care sunt inspirați de locul nostru de poveste vor avea ocazia să-și procure plante ornamentale de grădină pentru a-și putea crea acasa propriul lor colțișor de rai. Vă așteptăm cu porțile deschise pe toți, pitici, și mari și mici, să vă creați cele mai frumoase amintiri în lanul cu lavandă”, transmite Lavandinne.
Programul de desfășurare pentru cele
2 zile:
-vizitare 17-18 iunie 2023 intre 11⁰⁰-19⁰⁰
-ateliere creative: 17-18 iunie 2023 orele
11.⁰⁰-13.³⁰
14.⁰⁰-15.³⁰
17.⁰⁰-18.³⁰
Biletul de intrare la festival se achiziționează la locație = 15 lei vizitare-fotografii in decor, etc.
GRATUIT pentru copiii sub 7 ani(nu include participarea la ateliere, care se plătește separat, la fiecare atelier, la înscrierea copilului la activitatea dorită).
COMUNITATE
Renumit meșter din Gorj, premiu de excelență la un cunoscut concurs

Un renumit meșter popular din Gorj a fost premiat la un cunoscut concurs. Este vorba de Târgul ceramicii populare de la Horezu, județul Vâlcea, care a avut loc recent. Ion Rătezeanu a primit premiul pentru originalitatea, îndemânarea, măiestria și pasiunea dovedite întru păstrarea artei strămoșești tradiționale a modelării lutului.
COMUNITATE
Oază de relaxare: O nouă căsuță Tiny House, deschisă în apropierea Transalpinei

Proiectul Tiny House continuă. Proprietarii anunță că au deschis o nouă căsuța în cadrul proiectului Tiny House Transalpina.
Aceasta căsuța este o oaza de relaxare în mijlocul naturii, construită cu dragoste și atenție la detalii. Situată in apropierea Transalpinei, locația este la doar câțiva pași de unul dintre cele mai impresionante drumuri montane din țară.
Pandemia a rescris regulile în turism. Din ce în ce mai mulți oameni preferă tihna unei căsuțe dichisite, în mijlocul naturii. Este, aşa numitul concept „tiny house” importat din Occident. Căbănuţele au doar câţiva metri, dar cu toate astea nu le lipseşte confortul unui hotel de trei sau patru stele.