Connect with us

ACTUALITATE

Programul Operațional Tranziție Justă, lansat în prezența reprezentanților Comisiei Europene

Postat acum

on

Programul Operațional Tranziție Justă va fi lansat oficial în România în prezența reprezentanților Comisiei Europene, la începutul anului 2023. Anunțul a fost făcut în cadrul ședinței tehnice de lucru privind zonele afectate de tranziția către neutralitate climatică de către reprezentantul DG REGIO, Marco Migliara, manager de program în cadrul CE și responsabil de Fondul pentru o Tranziție Justă la nivel european pentru Unitatea E2 România – Croația. Acesta a venit în Gorj pentru a prezenta, alături de conducerea Agenției de Dezvoltare Regională Sud-Vest Oltenia, Programul Regional pentru perioada de programare 2021-2027, lansat oficial joi, 17.11.2022, la Craiova.

Marco Migliara a venit în Gorj însoțit de Roxana Laiu, manager de program în cadrul aceleiași Unități E2 România – Croația, precum și de reprezentanții ADR S-V Oltenia, în cadrul ședinței tehnice de lucru fiind prezentate oportunitățile de finanțare din Programul Regional 2021-2027. Un punct central al discuțiilor cu autoritățile județene și locale, precum și cu instituțiile deconcentrate din Gorj a fost calendarul de aprobare al Programului Operațional Tranziție Justă, având în vedere că Gorjul beneficiază de cea mai mare alocare din FTJ, de peste 440 de milioane de euro. Potrivit oficialului DG Regio, o dată exactă privind lansarea POTJ nu a fost stabilită la nivelul Comisiei Europene, însă a comunicat că, fără îndoială, aceasta va fi în prima parte a anului 2023. Totodată, a ținut să puncteze că, având în vedere specificitatea acestui program, lansarea oficială va fi făcută în prezența oficialilor Comisiei Europene. „Oportunitățile de finanțare prin Programul Operațional Sud-Vest Oltenia sunt disponibile în perioada imediat următoare. Programul a fost lansat oficial ieri (nr.: joi, 17.11.2022) la Craiova. În ceea ce privește Programul Operațional Tranziție Justă, nu avem un calendar oficial dar ce vă pot spune este că se află în ultimele etape de verificare la Comisia Europeană. Cu siguranță, anul acesta nu va putea fi posibilă o lansare oficială, dar în mod cert va fi în prima parte a anului 2023. (…) Va fi greu de stabilit o locație pentru lansare, având în vedere factorii implicați. Probabil la București, în prezența oficialilor Comisiei Europene”, a precizat Marco Migliara.

Recomandare DG Regio: proiecte „îndrăznețe”

Oficialul DG Regio a mai ținut să accentueze că POTJ este un program gândit cu scopul relansării economice, astfel că este recomandată o „viziune mai amplă” și proiecte mai „îndrăznețe”, de preferat integrate, care, în opinia sa, ar avea succes mult mai mare în fața celor clasice și ușor accesibile. „Potențialii beneficiari pot să gândească proiecte mai îndrăznețe, să aibă o viziune mai amplă. Nu este indicat să ne orientăm către soluțiile cele mai simple și mai ușor de finanțat. Cu siguranță un proiect care depășește aceste granițe clasice, va avea succes. POTJ este un program flexibil, accesibil și care permite adaptarea unei idei foarte bune la condițiile minime pentru a obține finanțarea. Totul stă în capacitatea de a dovedi că ideea va avea succes și se va reflecta în nivelul de trai al comunității”, a mai spus oficialul DG Regio.

Vizită la obiective finanțate din fonduri europene

Deplasarea oficialilor DG Regio și cei ai ADR S-V Oltenia s-a încheiat cu o vizită la un obiectiv de patrimoniu reabilitat de Consiliul Județean Gorj din fonduri europene, respectiv Casa Memorială „Iosif Keber”, aflată în prezent în administrarea Bibliotecii Județene „Christian Tell”. Aceștia au fost impresionați de modul în care imobilul a fost valorificat cu bani de la Uniunea Europeană, apreciind că este un prim pas important pentru dezvoltarea unei infrastructurii culturale în Gorj. De asemenea, au vizitat Grădinița „Mihai Eminescu”, obiectiv reabilitat și extins din fonduri europene de către Primăria Municipiului Târgu Jiu.

Forma finală a POTJ, trimisă la Comisie

Vizita delegației DG Regio în Gorj a coincis cu transmiterea, după un lung șir de negocieri, a formei finale a POTJ către Comisia Europeană. Documentul a fost înaintat Comisiei vineri, 18.11.2022, urmând ca în următoarele 2-3 săptămâni să primească avizul final, în cazul în care nu vor mai fi solicitate clarificări.

Publicitate
Click pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

ACTUALITATE

Angajați la negru, în restaurante și tâmplărie. Amenzi de 163.000 lei

Postat acum

on

De către

Trei persoane au fost depistate muncind la negru, pe raza județului Gorj. Inspectorii ITM au aplicat amenzi în cuantum de 163.000 lei. În ultima săptămână, inspectorii de muncă au efectuat 52 de controale, fiind aplicate 22 sancțiuni și dispuse 127 măsuri obligatorii în vederea intrării în legalitate. „Un angajator cu sediul social în Municipiul Târgu-Jiu, având domeniu de activitate restaurante, a fost sancționat cu suma de 20.000 lei pentru folosirea în activitate a unei persoane pentru care nu avea încheiat în prealabil contract individual de muncă. Persoana identificată de către inspectorii de muncă a fost depistată în trafic, în timp ce desfășura activități de aprovizionare cu marfă în beneficiul angajatorului. Alte două persoane au fost depistate de către inspectorii de muncă pe raza Municipiului Târgu-Jiu în timp ce prestau activitate ca muncitori necalificați în beneficul unui angajator cu domeniu de activitate lucrări de tâmplărie și dulgherie. Angajatorul în cauză a fost sancționat cu suma de 40.000 lei”, arată un comunicat emis de ITM Gorj.
În acțiunile de control, inspectorii de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Gorj au beneficiat atât de sprijinul reprezentanților din cadrul Inspectoratului Județean de Jandarmi Gorj, cât și de cel al reprezentanților din cadrul Inspectoratului Județean de Poliție Gorj.

Continuă să citeşti

ACTUALITATE

Stațiunea Rânca, sub zăpadă

Postat acum

on

De către

Iarna s-a instalat în zona de munte a județului Gorj. Stațiunea Rânca este acoperită de un strat de zăpadă, iar puținii turiști care se află în zonă, în acest weekend, s-au bucurat de peisaj, iar copiii, de săniuțe.
Numărul celor care merg la munte, în această perioadă, este mic, din cauza cantității mici de zăpadă, ce nu permite schiatul. Sărbătorile de Crăciun și anul nou vor aduce, însă, un număr mare de persoane în Rânca, rezervările pentru această perioadă a anului fiind făcute și cu câteva luni înainte.

Continuă să citeşti

ACTUALITATE

Se asfaltează drumul din Călugăreni

Postat acum

on

De către

Primarul de Padeș, Mihăița Troacă, anunță că niciun drum neasfaltat în localitate. „Am început asfaltarea din centrul satului Calugareni pana la Padeș, în următoarele zile se va circula in mod restricționat pe acest tronson de drum și se va mai opri alimentarea cu apa, deoarece lucrăm la devierea conductei de apă în dreptul podețelor tubulare nou instalate”, anunță edilul local.

Acesta i-a mulțumit public președintelui Consiliului Județean Gorj, Cosmin Popescu, pentru tot sprijinul acordat.

 

 

Continuă să citeşti
Publicitate

Abonează-te

CURS VALUTAR