Connect with us

COMUNITATE

Program în premieră implementat de o instituție din Gorj

Postat acum

on

Unul dintre obiectivele Sectorului Reintegrare Socială, din cadrul Penitenciarului Târgu Jiu, îl constituie diversificarea ofertei activităţilor de asistenţă psihosocială, pentru a răspunde unei palete cât mai variate de nevoi identificate la nivelul populaţiei custodiate. În aceste coordonate, în perioada  29 mai – 31 august 2023, în unitățile din sistemul Administrației Naționale a Penitenciarelor, a fost implementat proiectul ”Mesajul meu antidrog!”, Ediția I, 2023. Proiectul de activitate a fost inițiat de Penitenciarul Târgu Jiu, sub coordonarea doamnei psiholog Comisar șef de poliție penitenciară Valentina Flitan, șef Birou Asistență Psihosocială,  și s-a desfășurat  sub forma unui concurs interpenitenciar care a avut ca temă realizarea unor mesaje antidrog de către  deținuți care au în antecedente consumul de substanțe psihoactive, din unitățile penitenciare participante.

Regulamentul de participare a prevăzut două secțiuni de realizare a mesajelor antidrog:

  1. Secțiunea arte vizuale – grafică și pictură;
  2. Secțiunea free- style cu următoarele subsecțiuni: eseu literar, narațiune, poezie

La activitate au participat 198 de persoane aflate în custodia penitenciarelor Constanța – Poarta Albă, Târgu Jiu, Slobozia, Timișoara, Craiova-Pelendava, Oradea, Vaslui, Tulcea, Bacău, Târgu Ocna, Bistrița, Drobeta-Turnu Severin, Botoșani, Giurgiu, Gherla, Ploiești, Codlea.

În luna august, a avut loc evaluarea tuturor lucrărilor (mesajelor antidrog) primite de unitatea organizatoare de către un juriu alcatuit din specialisti din cadrul Penitenciarului Târgu Jiu, alături de domnul  Laurentiu Șoșoi, coordonator al Centrului de Prevenire  Evaluare și Consiliere Antidrog Gorj.

Lucrările au fost expuse în cadrul Penitenciarului Târgu Jiu, astfel încât mesajele deținuților participanți să ajungă la persoanele custodiate de unitatea noastră, scopul fiind creșterea nivelului de sensibilizare şi conştientizare a populaţiei carcerale în vederea prevenirii consumului de droguri și menţinerea motivaţiei pentru abstinenţă de la consumul de droguri.

Realizarea concursului ”Mesajul meu antidrog” se înscrie pe direcţia eforturilor psihologilor din mediul penitenciar de a veni în întâmpinarea realităţilor evidenţiate de activitatea practică desfăşurată (creşterea incidenţei foştilor toxicomani în cadrul populatiei custodiate, a traficanţilor de droguri si a deţinuţilor cu infracţiuni asociate consumului/dependenţei) de droguri și contribuie la formare și consolidarea abilităților emoționale, a abilităților de comunicare asertivă și gestionarea emoțiilor negative.

În cadrul programelor care recurg la metode artistice și literare, subiectul este încurajat să se exprime liber prin artă , constituindu-se astfel un liant între subconştient şi produsul final al art-terapiei. Imaginile şi produsele rezultate pot ajuta subiectul să aducă la suprafaţă emoţii şi conflicte interioare. Procesul de reflectare pe marginea produselor create ajută la înţelegerea şi prelucrarea problemelor personale, putând fi extrem de util pentru cel care se prezintă pe sine, prin intermediul lucrării.

Scopul acestui proiect a fost dezvoltarea unor atitudini şi practici de viaţă sănătoasă, prin implicarea în activităţi artistice și literare, ca alternativă la comportamentele adictive, promovarea spiritului de competiție, contribuind astfel la îmbunătățirea imaginii de sine a deținuților participanți.

Publicitate
Click pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

COMUNITATE

Firicel, din Las Fierbinți, spectacol la Târgu Jiu

Postat acum

on

De către

Actorul Cuzin Toma, celebru pentru rolul Firicel, din comedia Las Fierbinți, a destins atmosfera, în această seară, la Târgu Jiu. Spectacolul „Doamne ferește!”, a umplut sala teatrului din Târgu Jiu. Alături de Cuzin Toma, pe scena de la Târgu Jiu a urcat și actrița Irina Rădulescu, fiica marelui actor Dem Rădulescu.

Continuă să citeşti

COMUNITATE

Gorjul, pe locul doi în Oltenia privind numărul de turiști!

Postat acum

on

De către

Capacitatea de cazare turistică în funcţiune a structurilor de primire turistică din în Regiunea Sud-Vest Oltenia, în semestrul I 2023, a fost de 3519768 locuri-zile, în creștere cu 5,9% fată de semestrul I 2022. Cea mai mare capacitate de cazare în funcțiune a fost înregistrată în județul Vâlcea (54,2%), urmată de județele Gorj (16%), Dolj (12,4%), Mehedinți (10,4%) și Olt (7%), arată Direcția Județeană de Statistică Vâlcea.

În Regiunea Sud-Vest Oltenia, în semestrul I 2023, au fost înregistrate 391616 de sosiri de turiști mai mult cu 23,4% faţă de semestrul I 2022. Cele mai multe sosiri s-au înregistrat în judeţul Valcea (194023, reprezentând 49,5% din totalul regional), iar cele mai puţine sosiri înregistrate au fost în judeţul Olt (15021, reprezentând 3,8% din totalul regional).

Continuă să citeşti

COMUNITATE

Un cunoscut actor a trecut pe la Stâna „Ștefanu”, de pe Transalpina

Postat acum

on

Un cunoscut actor din România a trecut zilele acestea pe la Stâna „Ștefanu”, de pe Transalpina. A fost întâmpinat chiar de către băcița Mărioara Babu. Denis Hanganu joacă în serialul „Clanul” de la Pro TV.
Actorul a vizitat muzeul de la Stâna „Ștefanu” și s-a delectat cu produsele culinare tradiționale ciobănești. A promis că va reveni pe Transalpina.

Continuă să citeşti
Publicitate

Abonează-te

CURS VALUTAR

VREMEA

Weather Data Source: weather Targu Jiu 30 days

PAGINĂ FACEBOOK