Connect with us

COMUNITATE

Program în premieră implementat de o instituție din Gorj

Postat acum

on

0 Shares

Unul dintre obiectivele Sectorului Reintegrare Socială, din cadrul Penitenciarului Târgu Jiu, îl constituie diversificarea ofertei activităţilor de asistenţă psihosocială, pentru a răspunde unei palete cât mai variate de nevoi identificate la nivelul populaţiei custodiate. În aceste coordonate, în perioada  29 mai – 31 august 2023, în unitățile din sistemul Administrației Naționale a Penitenciarelor, a fost implementat proiectul ”Mesajul meu antidrog!”, Ediția I, 2023. Proiectul de activitate a fost inițiat de Penitenciarul Târgu Jiu, sub coordonarea doamnei psiholog Comisar șef de poliție penitenciară Valentina Flitan, șef Birou Asistență Psihosocială,  și s-a desfășurat  sub forma unui concurs interpenitenciar care a avut ca temă realizarea unor mesaje antidrog de către  deținuți care au în antecedente consumul de substanțe psihoactive, din unitățile penitenciare participante.

Regulamentul de participare a prevăzut două secțiuni de realizare a mesajelor antidrog:

  1. Secțiunea arte vizuale – grafică și pictură;
  2. Secțiunea free- style cu următoarele subsecțiuni: eseu literar, narațiune, poezie

La activitate au participat 198 de persoane aflate în custodia penitenciarelor Constanța – Poarta Albă, Târgu Jiu, Slobozia, Timișoara, Craiova-Pelendava, Oradea, Vaslui, Tulcea, Bacău, Târgu Ocna, Bistrița, Drobeta-Turnu Severin, Botoșani, Giurgiu, Gherla, Ploiești, Codlea.

În luna august, a avut loc evaluarea tuturor lucrărilor (mesajelor antidrog) primite de unitatea organizatoare de către un juriu alcatuit din specialisti din cadrul Penitenciarului Târgu Jiu, alături de domnul  Laurentiu Șoșoi, coordonator al Centrului de Prevenire  Evaluare și Consiliere Antidrog Gorj.

Lucrările au fost expuse în cadrul Penitenciarului Târgu Jiu, astfel încât mesajele deținuților participanți să ajungă la persoanele custodiate de unitatea noastră, scopul fiind creșterea nivelului de sensibilizare şi conştientizare a populaţiei carcerale în vederea prevenirii consumului de droguri și menţinerea motivaţiei pentru abstinenţă de la consumul de droguri.

Realizarea concursului ”Mesajul meu antidrog” se înscrie pe direcţia eforturilor psihologilor din mediul penitenciar de a veni în întâmpinarea realităţilor evidenţiate de activitatea practică desfăşurată (creşterea incidenţei foştilor toxicomani în cadrul populatiei custodiate, a traficanţilor de droguri si a deţinuţilor cu infracţiuni asociate consumului/dependenţei) de droguri și contribuie la formare și consolidarea abilităților emoționale, a abilităților de comunicare asertivă și gestionarea emoțiilor negative.

În cadrul programelor care recurg la metode artistice și literare, subiectul este încurajat să se exprime liber prin artă , constituindu-se astfel un liant între subconştient şi produsul final al art-terapiei. Imaginile şi produsele rezultate pot ajuta subiectul să aducă la suprafaţă emoţii şi conflicte interioare. Procesul de reflectare pe marginea produselor create ajută la înţelegerea şi prelucrarea problemelor personale, putând fi extrem de util pentru cel care se prezintă pe sine, prin intermediul lucrării.

Scopul acestui proiect a fost dezvoltarea unor atitudini şi practici de viaţă sănătoasă, prin implicarea în activităţi artistice și literare, ca alternativă la comportamentele adictive, promovarea spiritului de competiție, contribuind astfel la îmbunătățirea imaginii de sine a deținuților participanți.

0 Shares
Publicitate
Click pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

COMUNITATE

Sancțiuni de 153.000 de lei, aplicate de inspectorii ITM Gorj

Postat acum

on

De către

În perioada 12-16 februarie 2024 inspectorii de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Gorj au încheiat un număr total de 45 procese-verbale de control, atât în domeniul relațiilor de muncă, cât și în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă. Au fost aplicate 29 sancțiuni contravenționale în cuantum de 153.000 lei și trasate 123 măsuri obligatorii în vederea intrării în legalitate.
De asemenea, la nivelul Inspectoratului Teritorial de Muncă Gorj s-a desfășurat, în perioada 06-16 februarie 2024, Campania Națională pentru verificarea modului în care sunt respectate prevederile legale privind autorizarea angajatorilor care desfășoară activități de fabricare, depozitare, păstrare, transport și comercializare, a articolelor pirotehnice și pentru verificarea modului de respectare, de către aceștia, a prevederilor legale privind încheierea și executarea contractelor individuale de muncă. În cadrul acestei campanii au fost încheiate 24 procese-verbale de control, fiind aplicate 7 sancțiuni contravenționale în valoare totală de 20.500 lei.
Obiectivele campaniei au fost:
-identificarea și verificarea agenţilor economici care desfăşoară activităţi de fabricare, deținere, transport, manipulare, depozitare şi comercializare a articolelor pirotehnice, privind respectarea prevederilor legale în vigoare;
-eliminarea neconformităţilor constatate, prin dispunerea de măsuri obligatorii pentru remedierea neconformităţilor şi aplicarea sancţiunilor contravenţionale corespunzătoare;
-creșterea gradului de conștientizare a angajatorilor și a lucrătorilor în ceea ce priveşte necesitatea prevederilor legale în domeniile relaţii de muncă şi securităţii şi sănătăţii în muncă;
-verificarea respectării de către agenții economici a tuturor condiţiilor de autorizare.
Romanescu George Octavian, Inspector-șef al Inspectoratului Teritorial de Muncă Gorj: ,,Inspectoratul Teritorial de Muncă Gorj continuă să monitorizeze respectarea de către angajatori a prevederilor legale în domeniul securității și sănătății în muncă și în cel al relațiilor de muncă. Scopul tuturor acțiunilor de control este acela de creștere a gradului de conștientizare, atât a angajaților, cât și a angajatorilor în ceea ce privește necesitatea aplicării și respectării legislației muncii în privința muncii nedeclarate, subdeclarate și a accidentelor de muncă.”

Continuă să citeşti

ACTUALITATE

Nunta de aur, organizată și în acest an la Târgu Jiu

Postat acum

on

De către

Nunta de aur va fi organizată și în acest an la Tărgu Jiu. Evenimentul este dedicat cuplurilor care au împlinit sau împlinesc 50 de ani de căsnicie.

„Conform tradiției, organizăm și în acest an Nunta de Aur, un eveniment pe care îl dedicăm cuplurilor ce împlinesc 50 de ani de căsnicie. Ceremonia va avea loc în luna mai și invităm cuplurile care doresc să participe la ceremonie să depună o cerere la Centrul de Informare a Cetățenilor. De asemenea, vor fi necesare copii ale certificatului de căsătorie și ale actelor de identitate pentru că solicitanții trebuie să fie domiciliați în municipiul Târgu Jiu.

Vă felicităm pentru frumoasa aniversare și vă așteptăm cu drag!”, a transmis primarul Marcel Romanescu.

Continuă să citeşti

COMUNITATE

O gorjeancă de 37 de ani din Suseni a decedat în Anglia! Tanța Păcuraru va fi adusă acasă

Postat acum

on

De către

Doi copii de 3 și 7 ani și un soț îndurerat a lăsat în urmă Tanța Păcuraru, gorjeanca de 37 de ani, în urma decesului survenit în Anglia. De altfel, mama celor doi copii se lupta de doi ani cu o boală nemiloasă, care, astăzi a învins-o, spre durerea celor care i-au fost acesteia alături.

Familia Păcuraru a plecat din Gorj urmare a problemelor financiare, dar ultimii doi ani în străinătate au fost un calvar.

Trupul neînsuflețit al Tanței Păcuraru va fi adus acasă pentru înhumare, spun apropiații familiei care transmit condoleanțe familiei îndoliate.

Continuă să citeşti
Publicitate

Promovate

Publicitate

Abonează-te

CURS VALUTAR

VREMEA

Weather Data Source: weather Targu Jiu 30 days

Dă-ne LIKE pe facebook!