Connect with us

ACTUALITATE

Primarul Romanescu și viceprimarul Tudor prezintă un KITSCH colosal, drept proiect futurist de modernizare a parcului în care e amplasată statuia lui Tudor Vladimirescu

Postat acum

on

Primarul municipiului Tg-Jiu, Marcel Romanescu și viceprimarul Adrian Tudor au găsit un nou motiv de dispută electorală: reamenajarea peisagistică a parcului în care se află amplasată statuia lui Tudor Vladimirescu, fiecare arogându-și unele merite, fără să argumenteze nimic concret.

Dincolo de niște fotografii create pe calculator, pe care ambii șefi ai administrație locale le-au prezentat cu emfază, așa zisul proiect e unul de prost gust, de-a dreptul kitschos, fără nicio legătură cu realitatea zonei și cu monumentul istoric, pe care trebuie să-l pună în valoare. De altfel, proiectantul pare specializat în decoruri pentru Bollywood și a pierdut din vedere leul și stema, elemente importante care compun ansamblul statuar, ridicat în onoarea lui Tudor Vladimirescu.

Claudiu MATEI

Sâmbătă, primarul Marcel Romanescu, sau cei care-i administrează contul de pe Facebook, n-au putut să doarmă și la ora 6,23, dimineața, au anunțat, în uralele a sute de aplaudaci, cum va arăta parcul în care se află amplasată statuia lui Tudor Vladimirescu, după ce va fi ”renovat”?!. ”2021 va fi anul Tudor Vladimirescu. De altfel, săptămâna viitoare voi fi la București pentru un eveniment legat de acest aspect. Se împlinesc 200 de ani de la revoluția lui Tudor și trebuie să ne ridicăm la înălțimea momentului. Pregătim o serie de surprize pentru târgujieni pentru anul 2021 și vreau să vă dezvălui una dintre ele. Parcul ”Tudor Vladimirescu” va fi renovat. Avem un proiect impresionant pe care vi-l și prezint. Acest parc va arăta superb, va fi o adevărată încântare nu numai pentru locuitorii zonei, ci pentru toți târgujienii și mai ales pentru turiști. Am purtat numeroase discuții pe marginea acestui proiect cu ministrul Culturii și îmi doresc ca pe lângă viitorul parc, întregul ansamblu de evenimente organizate la Târgu Jiu să depășească toate așteptările”, a fost mesajul apărut pe contul primarului.

După trei ore, la 9,38, a venit și precizarea viceprimarului Adrian Tudor, cel care are în coordonare, pe lângă ciorile și maidanezii din oraș, partea de cultură a municipiului. ”Târgu Jiul o să fie „capitala”, pentru că de la noi a pornit la drum România Modernă. Anul trecut am propus reamenajarea peisagistica a Parcului unde este amplasată statuia lui Tudor Vladimirescu. Era necesar să punem în valoare statuia, să intervenim la fântâna arteziană, mobilierul urban, etc. În urmă cu doi ani am propus Consiliului Local spre aprobare această investiție, și acum avem gata proiectul. Nu sunt deranjat că Romanescu se laudă cu acest proiect (nu îl consider plagiat😉).

Era momentul să înțeleagă ce important este patrimoniul local si istoria locală. Sper sa realizeze ceva și pt monumentul de la Podul Jiului, am propus si aprobat în Consiliul Local. Este momentul să facem ceva concret pentru promovarea orașului (gardul cimitirului nu a avut efectul scontat), este momentul ca: după 200 de ani orașul să se întoarcă la Tudor!”, și-a încheiat viceprimarul scrierea, cu o adaptare a sloganului electoral pe care intenționa să-l folosească, în cazul în care partidul l-ar fi desemnat candidat. Bineînțeles, urale și inimioare, din partea simpatizanților săi, mult mai puțini decât ai primarului, de parcă hoardelor de pesediști le-a fost tăiat abonamentul la internet.

Bollywood-ul din jurul statuii lui Tudor Vladimirescu

Dincolo de disputa electorală, trebuie remarcate fotografiile cu parcul în care se află amplasat ansamblul statuar ridicat în onoarea lui Tudor Vladimirescu, după reamenajare: un proiect făcut pe calculator, care nu are nimic în comun cu monumentul istoric pe care trebuie să-l pună în valoare, și nici cu celelalte monumente istorice învecinate, similar cu  machetele electorale futuriste cu Calea Eroilor și pasajele pietonale din centrul orașului, care ar fi trebuit să schimbe fața urbei de cel puțin opt ani.

Târgujienilor le mai este servită o astfel de machetă de prost gust, în care fântâna arteziană pare desprinsă din decorurile de filme indiene, în care oamenii vin cu șampon și prosop să facă băiță și ziua și noaptea, sau fac incantații și merg pe apă, iar din vârful unor chestii care seamană cu lemnele pentru focul de tabără este stăpuns cerul cu fascicule luminoase.

Un singur detaliu au pierdut din vedere arhitecții de grădină ai acestei machete kitschoase: de pe ansamblul statuar lipsesc leul, stema și basorelieful ”Trecerea Oltului”.

După pandemie, începe lupta pentru primărie și candidații o să ne prezinte acest kitsch drept operă de artă, pentru care se așteaptă finanțarea…

Publicitate
1 Comentariu

1 Comentariu

  1. carina

    8 iunie 2020 at 14:12

    Astia doi sunt dusi rau cu bidonul.Pai in loc sa faca ceva cu betonul amprentat din zona centrala, in special in piata prefecturii, se apuca sa mutileze acest parc frumos din jurul statuii lui Tudor Vladimirescu?!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

Târgu Jiu: I s-a făcut rău în stradă

Postat acum

on

De către

O persoană a fost ridicată, în urmă cu scurt timp, de un echipaj SMURD din spatele Casei de Cultură a Sindicatelor din Târgu Jiu. Bărbatului i s-a făcut rău, iar un tânăr a văzut și a apelat la 112. Persoana a primit îngrijiri de specialitate.

Continuă să citeşti

ACTUALITATE

A fost inaugurat parcul „Tudor Vladimirescu”

Postat acum

on

De către

Parcul „Tudor Vladimirescu” din Târgu Jiu a fost inaugurat, de 1 Decembrie, după ce a fost modernizat, în ultimele luni. Panglica inaugurală a fost tăiată de liceeni olimpici și profesorul lor.
„Parcul „Tudor Vladimirescu” a fost inaugurat de elevi merituoși ai Colegiului Național „Tudor Vladimirescu”, alături de domnul profesor Mărăcine Claudiu Constantin. Este vorba despre Jianu Irina Maria, Boca Mihail și Toma Cosmin”, a anunțat primarul Marcel Romanescu.

Continuă să citeşti

ACTUALITATE

Trenurile au primit nume istorice, de 1 Decembrie

Postat acum

on

De către

Trenurile de călători au primit nume istorice, de 1 Decembrie. Reprezentanții CFR au anunțat că, pe fiecare rută, va circula câte un tren, cu numele unei personalități marcante. Prin Târgu Jiu, de exemplu, circulă trenul „Regele Ferdinand I Întregitorul”. Alte nume alese pentru trenurile de călători sunt „Samoilă Mârza”, „Iuliu Maniu” sau „Vasile Goldiș”. ”La aniversarea Zilei Naționale, să ne amintim că fiecare dintre noi contribuie la povestea acestei țări. Fie ca respectul, bunul simț și unitatea să ne călăuzească pe drumul spre progres! La mulți ani, România”, este mesajul reprezentanților Căilor Ferate.

Continuă să citeşti
Publicitate

Abonează-te

CURS VALUTAR

VREMEA

Weather Data Source: weather Targu Jiu 30 days

Dă-ne LIKE pe facebook!