Connect with us

COMUNITATE

Primarul Păliță confundă, intenționat, sumele alocate de la stat pentru școli, cu zero lei, dați de el!

Postat acum

on

0 Shares

Tupeu incredibil pe primarul de Dănești, Mădălin Paliță. Acesta i-a tras de urechi pe reprezentanții Școlii Gimnaziale din Dănești pentru rezultatele slabe ale copiilor la simularea examenelor naționale, menționând că el ar fi alocat 127.000 de lei pentru unitățile de învățământ din comună, aceștia fiind însă banii de la bugetul de stat, nu din bugetul local. Școala a reacționat însă demonstrând că primarul minte.

„Cu precizarea, că nu dorim să fim implicaţi în disputa politică dintre actualul şi fostul primar al Comunei Dăneşti, ne simţim obligaţi să facem următoarele clarificări la cele afirmate de domnul Primar Mădălin Constantin Paliţă:

– La şedinţa Consiliului Local în care s-a aprobat bugetul pe anul 2024 a fost prezent domnul director Tîlvescu Valentin care a prezentat „Nota justificativă pentru fundamentarea proiectului de buget pe anul 2024” şi a solicitat Consiliului Local Dăneşti şi Primăriei Dăneşti să suplimenteze bugetul alocat conform costului standard cu suma de 100.000 lei necesară pentru funcţionarea şcolilor din comună, fără a pune în pericol sănătatea/securitate elevilor, profesorilor, personalului didactic auxiliar/nedidactic şi fără a periclita desfăşurarea examenelor de evaluare naţională la clasele II, IV, VI, VIII;

– Demersul domnului director s-a lovit de rigiditatea domnului primar, care a considerat că banii (127.000) alocaţi de la Ministerul Educaţiei prin costul standard/elev sunt suficienţi pentru funcţionarea şcolilor din comună;

– Domnul Primar ştie foarte bine că sumele alocate din costul standard/elev nu pot fi utilizate pentru cheltuieli ce pot fi suportate doar din finanţarea complementară (de la bugetul local) şi totuşi afirmă cu seninătate că şcoala are fondurile necesare pentru funcţionare;

– Este primul an în care Consiliul Local şi Primăria Dăneşti nu îşi îndeplinesc sarcinile legale de a suplimenta bugetul şcolii, deşi cunosc foarte bine care sunt cheltuielile anuale cu funcţionarea normală a unităţilor şcolare din comună;

– Suma de 127.000 lei este alocată de la bugetul de stat, NU din bugetul local;

– Sumele alocate din bugetul local sunt 0 lei;

– Sumele ce trebuiau asigurate din bugetul local nu erau destinate asigurării privilegiilor cadrelor didactice, aşa cum veţi constata din precizările de mai jos.

Finanţarea unităţilor de învatamânt preuniversitar de stat cuprinde finanţarea de bază, finantarea complementară şi finanţarea specială.

Finanțarea de bază se asigură din bugetul de stat, pentru următoarele articole de cheltuieli, în funcție de costul standard per antepreșcolar/preșcolar/elev. (153 elevi x 828 lei/elev)

Prin Decizia nr. 5/08.02.2024 a Administratiei Judetene a Finantelor Publice Gorj, pentru cheltuielile prevazute la art. 139, alin.2, lit b) si c) din Legea Învăţământului preuniversitar nr. 198/2023, unităţii noastre ne-a fost repartizată suma de 127.000 lei –

Suma primită a fost repartizată în functie de necesităţi:

Furnituri de birou (20.01.01) – 2.000 lei;

Materiale pentru curăţenie (20.01.02) – 2.000 lei;

Încalzit, iluminat şi forţă motrică (20.01.03) – 60.000 lei;

Apă, canal şi salubritate (20.01.04) – 3.000 lei;

Poştă, telecomunicaţii, radio, tv, internet (20.01.08) – 20.000 lei;

Alte bunuri şi servicii pentru întreţinere şi funcţionare (20.01.30) – 40.000 lei.

Conform Deciziei nr. 3/15.01.2024 a Administratiei Judetene a Finantelor Publice Gorj suma repartizată pentru alocaţia de hrana coform HG 904/2014, precum şi HG. 423/2016 privind finanţarea drepturilor copiilor/elevilor/tinerilor cu cerinte educationale speciale integraţi în învăţământul de masă, este de 15.000 lei.

În conformitate cu articolul 127, lit. k) din Legea Învăţământului preuniversitar nr. 198/2023, în domeniul educaţiei, autorităţile administraţiei publice locale (Primăria Dăneşti) asigură personalului didactic care nu dispune de locuinţă în unitatea administrativ-teritorială decontarea cheltuielilor de transport.

Suma alocată de autorităţile administraţiei publice locale (Primăria Dăneşti) = 0 lei

Bugetul alocat conform costului standard/elev este suplimentat în conformitate cu prevederile art. 140 din Legea Învăţământului preuniversitar nr. 198/2023, pentru cheltuieli ce nu pot fi suportate din finanţarea de bază :

a) investiții, reparații capitale și curente, consolidări;

b) subvenții pentru internate și cantine;

c) cheltuieli pentru evaluarea periodică națională a elevilor;

d) cheltuieli pentru examinarea medicală obligatorie periodică a salariaților din învățământul preuniversitar;

e) cheltuieli pentru concursuri școlare și activități educative extrașcolare, centre de excelență organizate în cadrul sistemului de învățământ;

f) cheltuieli pentru asigurarea securității și sănătății, pentru personalul angajat, beneficiarii primari;

g) gestionarea situațiilor de urgență;

h) cheltuieli pentru asigurarea suplinirii cadrelor didactice în perioada participării în proiecte europene de cooperare în domeniul educației și formării profesionale;

i) alte cheltuieli de natura bunurilor și serviciilor, care nu fac parte din finanțarea de bază;

j) cheltuieli cu bunuri de natura obiectelor de inventar;

k) cheltuieli cu materiale sanitare, reactivi, cărți, publicații și materiale documentare.

Finanțarea complementară se asigură din bugetele locale ale unităților administrativ-teritoriale de care aparțin unitățile de învățământ preuniversitar de stat și din sume defalcate din unele venituri ale bugetului de stat.

Sume alocate de la bugetele locale ale unităților administrativ-teritoriale (Primăria Dăneşti) : 0 lei

În ceea ce priveşte „Simularea Examenului de Evaluare Naţională pentru elevii de clasa a VIII-a” vă informăm că aceasta are rol de diagnoză şi de acomodare a elevilor cu condiţiile de desfăşurare a examenului de Evaluare Naţională pentru absolvenţii clasei a VIII-a. Ca de obicei, încă de la începutul anului şcolar, în Şcoala Gimnazială Nr.1 Dăneşti au fost luate toate măsurile în vederea pregătirii elevilor clasei a VIII-a ce vor susţine Evaluarea Naţională. A fost avizat în Consiliul Profesoral şi aprobat în Consiliul de Administraţie graficul pregătirii suplimentare gratuite după un program care se desfăşoară în afara orelor de curs.

Având în vedere că distanţele ce trebuie parcurse de către elevi spre casă, după participarea la şedinţele de pregătire, sunt mari, am solicitat domnului primar suplimentarea curselor microbuzelor şcolare. Din păcate am fost ignoraţi, motiv pentru care la orele de pregătire suplimentară, conform proceselor verbale încheiate de doamnele profesoare, numărul elevilor prezenţi a fost foarte mic (1,2, 3 elevi).

Rezultatele la Simularea Examenului de Evaluare Naţională, care se încadrează în media naţională (42%), au fost analizate cu elevii şi cu părinţii acestora. În Consiliul Profesoral au fost adoptate măsuri remediale pentru îmbunătăţirea rezultatelor.

Din păcate, Domnule Primar, dumneavoastră sunteţi singura persoană care nu a oferit nici măcar minimul de ajutor acestor copii: asigurarea mijloacelor de deplasare în zilele de luni şi miercuri de la orele 14.00 la 15.00.

Asigurăm pe această cale atât elevii, cât şi părinţii acestora, că toate cadrele didactice îşi vor desfăşura activitatea cu demnitate, profesionalism şi dăruire pentru ca rezultatele la sfârşitul anului şcolar să fie bune şi foarte bune.

Tot în responsabilitatea cadrelor didactice este şi asigurarea unui climat propice învăţării, siguranţei şi securităţii elevilor.

Prin urmare, demersul domnului director Tîlvescu Valentin de a obţine finanţare complementară a fost unul corect şi legal”.

 

0 Shares
Publicitate
Click pentru a comenta

You must be logged in to post a comment Login

Lasă un comentariu

ACTUALITATE

Muzeu virtual, la Peștișani

Postat acum

on

De către

Asociația Be Teen în parteneriat cu Primăria și Consiliul Local Peștișani au lansat  proiectul TEEN ART MUSEUM, o inițiativă ce aduce în prim-plan arta, oferind tinerilor oportunitatea de a-și exprima creativitatea și de a se implica activ în comunitate, prin crearea unui muzeu digital care are în prim plan viața și operele lui Constantin Brâncuși.

 

Proiectul TEEN ART MUSEUM își propune să ofere oportunități inovatoare de exprimare artistică tinerilor cu vârste cuprinse între 15 și 18 ani din cadrul Liceului Tehnologic „Constantin Brâncuși” Peștișani.

Tinerii vor fi protagoniștii proiectului, participând la ateliere de artă grafică și video digitală, unde vor învăța să-și dezvolte creativitatea și să-și exprime viziunea.
Obiectivele proiectului sunt multiple și includ: creșterea gradului de implicare în procesul de promovare a patrimoniului cultural; creșterea oportunităților de exprimare artistică prin intermediul artei digitale și noilor media; dobândirea competențelor specifice pentru crearea de conținut digital și media; activarea culturală și comunitară prin crearea unui muzeu digital, oferind un spațiu alternativ pentru cel puțin 300 de persoane din comunitatea Peștișani în lunile septembrie și octombrie 2024.


Activitățile proiectului includ ateliere de artă grafică și video digitală. TEEN ART MUSEUM va putea fi vizitat de copiii și tinerii din întreg județul și nu numai.
Muzeul digital creat în cadrul proiectului va cuprinde lucrări grafice și videoclipuri realizate de tineri sub îndrumarea specialiștilor, precum și conținut media proiectat pe ecranele muzeului și conținut pentru instrumentele VR. Dotarea precum și conținutul digital vor fi donate cu titlu gratuit Primăriei Peștișani, contribuind astfel la îmbogățirea patrimoniului cultural al comunității.
“TEEN ART MUSEUM este, de fapt, un spațiu în care tinerii devin creatori ai propriilor lor experiențe artistice și contribuie activ la dezvoltarea culturală și comunitară a localității lor”, au transmis reprezentanții Asociației Be Teen.
Proiectul este finanțat prin AFCN și implementat de Asociația Be Teen în parteneriat cu Primăria și Consiliul Local Peștișani.

Continuă să citeşti

COMUNITATE

Cauza infiltrației din sala de operații a SJU Târgu Jiu: Obturarea cu peturi a conductei de preluare a apelor pluviale

Postat acum

on

De către

Instalatorul Spitalului Județean de Urgență Târgu-Jiu a transmis o notă informativă managerului unității medicale prin care a precizat că în urma verificărilor efectuate la sălile de operație unde s-a produs infilatrația, cauza acesteia, la una dintre săli, a fost obturarea conductei de preluare a apei pluviale cu PET-uri.

Conducta de pe terasa situată deasupra sălii de operație, conductă care colectează apa provenită de la ploaie, a fost curățată, problema fiind remediată, anunță SJU Târgu Jiu.

Continuă să citeşti

COMUNITATE

SJA Gorj angajează cinci șoferi pe ambulanțe din stațiile Târgu Jiu și Motru

Postat acum

on

De către

Serviciul Județean de Ambulanță a vacantat cinci posturi de șoferi pentru autospecialele stației Târgu Jiu și Motru.

Patru posturi sunt pentru stația Târgu Jiu. Dosarele se depun deja iar perioada de înscriere se finalizează pe 7 mai.

Continuă să citeşti
Publicitate

Promovate

Publicitate

Abonează-te

CURS VALUTAR

VREMEA

Weather Data Source: weather Targu Jiu 30 days

Dă-ne LIKE pe facebook!