Connect with us

DEZVĂLUIRI LOCALE

Primarul orașului Novaci, Dumitru Leuștean, inculpat într-un dosar de ucidere din culpă, alături de arhitectul șef al primăriei

Postat acum

on

Dumitru Leuștean, primarul orașului Novaci, împreună cu arhitectul șef al primăriei, Hodolean Gabriel Nicolae, sunt inculpați într-un dosar penal de ucidere din culpă. Ambii au fost trimiși în judecată în primăvara acestui an, iar dosarul nr.839/267/2023 se află, de atunci, pe rolul Judecătoriei Novaci, fără un prim termen de judecată.

Cei doi au fost trimiși în judecată pentru accidentul cu trei morți din vara lui 2019 când patru persoane aflate într-o mașină au plonjat de pe un pod fără parapeți în râul Gilort. Cei patru se rătăciseră cu mașina pe un drum forestier unde îi băgase greșit GPS-ul deși oamenii aveau că destinație Rânca. Trei bărbați au decedat în urma acestui accident grav iar unul a fost grav rănit, potrivit informațiilor de atunci publicate de presă locală. Cert este că anchetatorii i-au tras la răspundere penală pe șeful administrației locale novăcene dar și pe arhitectul șef pentru situația în care au ajuns cei patru.

Leuștean: ” Nu discut..!”

Primarul de Novaci a avut însă o reacție cel puțin bizară la momentul în care a fost contactat telefonic pentru a confirma sau infirma calitatea sa în acest dosar ajuns deja pe rolul instanței.

Deși a răspuns amabil, inițial, primarul întrebat dacă este inculpat în acest dosar de ucidere din culpa a precizat, sec: „nu discut despre acest aspect la această oră”.

Reamintim însă ce afirma IPJ Gorj vizavi de acest accident cu trei morți și a patra persoana grav rănită, în 2019:

„La data de 2 Iunie a.c., poliţişti din cadrul Poliţiei Oraşului Novaci au fost sesizaţi prin apelul 112, despre faptul că pe strada Valea Gilortului, din oraşul Novaci, ar fi avut loc un accident de circulaţie soldat cu victime. La faţa locului s-a deplasat o echipă operativă, formată din poliţişti din cadrul Serviciului Rutier Gorj şi Poliţiei Oraşului Novaci, care a efectuat cercetarea locului faptei. Totodată, la faţa locului s-a deplasat un echipaj de descarcerare din cadrul ISU Gorj pentru scoaterea persoanelor din autoturism precum şi mai multe ambulanţe pentru acordarea de îngrijiri medicale victimelor. Cu această ocazie s-a stabilit că un bărbat de 47 de ani, din comuna Ioneşti, județ Vâlcea, în timp ce conducea un autoturism pe strada Valea Gilortului, din oraşul Novaci, la trecerea pe un pod peste râul Gilort a pierdut controlul direcţiei de deplasare, a părăsit partea carosabilă şi a plonjat în albia râului Gilort, căzând de pe pod de la o înălţime de aproximativ 5 metri, autoturismul aterizând pe plafon. Locul accidentului este situat intr-o zona montana, imediat după porţiunea de unde autovehiculul a părăsit partea carosabila fiind montata o bariera, drumul continuându-se prin munte, ca forestier!În urma impactului, persoanele aflate în autoturism au rămas încarcerate, după scoaterea acestora stabilindu-se că doi bărbaţi, de 39 respectiv 51 de ani, din Stoiesti respectiv Ionesti, judeţul Vâlcea, precum şi conducătorul autoturismului sunt decedaţi. Totodată, din autoturism a mai fost scoasă o persoană inconştientă, care, după ce a fost stabilizată, a fost transportată cu ambulanţa la spital pentru acordarea de îngrijiri medicale. Cercetările continua pentru stabilirea cu exactitate a stării de fapt. În cauza, poliţiştii au întocmit dosar penal, in care se efectuează cercetări sub aspectul săvârşitii infracţiunilor de vătămare corporală din culpa si ucidere din culpă”.

Patru părți vătămate, 16, civile!

În acest dosar, patru persoane s-au constituit părți vătămate și alte 16, părți civile. O societate de asigurări este parte responsabilă civilmente în proces.

Potrivit localnicilor, din păcate, nici în prezent, podul de pe care au picat cei patru nu a fost asigurat de autoritatea locală. S-au pus niște dale și cam atât.. Și acum triștii sunt duși greșit de GPS pe acest drum forestier, dacă vor să ajungă la Rânca. Autoritatea locală este acuzată că nu a luat nicio măsură de evitate a altor accidente, după cel petrecut cu patru ani în urmă. Instanța din Novaci nu a stabilit nici până în prezent, deși dosarul e pe rol din 23 martie, un prim termen de judecată în acest dosar. 

Dumitru Leuștean a condus Secția de Drumuri Naționale Târgu Jiu, apoi primar de Novaci. Recent a trecut de la PNL la PSD.

 

Publicitate
Click pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DEZVĂLUIRI LOCALE

Tătaru și Ianc s-au prins în flagrant! ”Inginerul” care a câștigat concursul șmenuit de la Ambulanță nu s-a prezentat la post, de teamă că va rămâne șomer (!?)

Postat acum

on

De către

 

Situație halucinantă și care frizează penalul, la modul grosolan, la Serviciul Județean de Ambulanță (SJA) Gorj! Managerul instituției, Tiberiu Tătaru, a anunțat, miercuri, 6 decembrie a.c., că a fost anulat (?!) concursul pentru ocuparea postului, cu normă întreagă, de inginer, grad II, din cadrul Serviciului de mișcare exploatare auto și nave sanitare, atelier întreținere și reparații auto, revizie tehnică. Numai că, în urmă cu trei săptămâni, pe 14 noiembrie, comisia de concurs anunțase rezultatele finale, și urma doar ca, în termen de 15 zile calendaristice, candidatul declarat ”admis” să se prezinte la post pentru a-i fi încheiat contract de muncă.

Cum concursul a fost contestat la Tribunalul Gorj, din cauza condițiilor discriminatorii care l-au avantajat pe Ionel Ianc, ambulanțier și lider sindical în cadrul SJA, să rămână singur în cursa pentru ocuparea postului, fiind declarat câștigător, acesta nu s-a prezentat la noul loc de muncă, de teamă că va rămâne șomer. Adică, pentru încadrarea sa în postul de inginer urma să-i fie încetat contractul de muncă de pe postul de ambulanțier și încheiat un altul pentru noua poziție din organigramă, doar că, în cazul în care instanța anula concursul, acesta rămânea fără loc de muncă. Așa s-a ajuns în situația în care Ianc să nu se prezinte la noul post, iar managerul SJA a fost nevoit să anuleze concursul.  

GorjExpress.ro a semnalat încă de la demararea concursului pentru ocuparea postului de inginer în cadrul SJA GORJ că s-au comis mai multe încălcări ale legii pentru a fi avantajat ambulanțierul Ionel Ianc, președintele Sindicatului ”Salvamed” și consilier local PSD, susținătorul managerului Tiberiu Tătaru. Corpul de Control al Instituției Prefectului Județul Gorj a confirmat, în urma verificărilor efectuate, că cel puțin una din condițiile impuse era discriminatorie și îl avantaja, în mod evident pe Ianc, iar concursul a fost anulat. În mod sfidător, după două zile, concursul a fost reluat, fără să fie eliminată condiția considerată discriminatorie, iar după etapa selecției dosarelor, patru candidați au fost declarați ”respins”, tocmai pentru că nu îndeplineau acea condiție, singurul rămas în ”competiție” fiind Ionel Ianc.

Pe 14 noiembrie a.c., comisia de concurs a anunțat rezultatele finale, Ianc fiind declarat ”admis”, cu 78,5 puncte, și urma ca, în termen de 15 zile calendaristice, să se prezinte la post pentru a-i fi încheiat contract de muncă.

Între timp, Corpul de Control al Instituției Prefectului Județul Gorj a sesizat Ministerul Sănătății, iar unul dintre candidații dezavantajați, respins din concurs în baza acelor condiții discriminatorii, a contestat concursul la Tribunalul Gorj. În condițiile în care procesul se judecă, iar instanța a fixat următorul termen pe 12 decembrie, lucrurile s-au complicat, iar ”aranjamentul” de la Ambulanță a picat.

Adică, în mod normal, Ianc trebuia să se prezinte la post pe 29 noiembrie, să-i fie încetat contractual individual de muncă în postul de ambulanțier și să-i fie încheiat un nou contract pentru postul de inginer. Cu o zi înainte însă, pe 28 noiembrie, Tribunalul Gorj a acordat termen, așa că toate calculele au fost date peste cap. În acest context, exista riscul ca, în cazul unui verdict nefavorabil al instanței, adică judecătorii să decidă anularea concursului, Ianc să rămână șomer.

În actul normativ pentru aprobarea Regulamentului-cadru privind organizarea şi dezvoltarea carierei personalului contractual din sectorul bugetar plătit din fonduri publice există o excepție de la cele 15 zile în care candidatul admis era obligat să se prezinte la post și anume, o cerere scrisă şi ”temeinic motivată, candidatul declarat „admis” la concurs poate solicita, în termen de 3 zile lucrătoare de la afişarea rezultatului final al concursului, un alt termen de prezentare la post care nu poate depăşi termenul de preaviz prevăzut pentru demisie”, însă era imposibil de aplicat în acest caz.

Așa că, miercuri, pe 6 decembrie, managerul SJA Gorj, Tiberiu Tătaru, a semnat, cu lacrimi în ochi și mâna tremurândă, anunțul prin care a fost ANULAT (?!) concursul pentru ocuparea postului de inginer.

Practic, tot ce s-a ”croșetat” minuțios, în avantajul lui Ianc, s-a destrămat, iar toată manevra poate fi considerată un autodenunț amănunțit care luminează ancheta polițiștilor Serviciului de Investigarea Criminalității Economice (SICE) din cadrul IPJ Gorj.

Claudiu Matei

Continuă să citeşti

DEZVĂLUIRI LOCALE

VIDEO-Și bătut și cu banii luați: Fermier din Săulești, lovit cu pumnii și picioarele de un cioban, victima amendată de poliție!

Postat acum

on

De către

Un fermier din Săulești, în vârstă de 47 de ani, a ajuns pe 14 noiembrie, la Spitalul din Târgu Cărbunești după ce a fost agresat de un cioban din comună. Motivul a fost că fermierul ar fi denunțat de mai multe ori primarul localității, la poliție, iar ciobanul era un apropiat al șefului administrației locale. Mai mult, ciobanul fusese reclamată de fermier că i-ar fi distrus culturile cu animalele sale. Ciobanul s-a ales cu dosar penal iar victima amendată.

„Am intrat să îmi beau cafeaua la un magazin din comună iar ciobanul Ciortan Laurențiu a tăbărât pe mine in societatea comercială și m-a lovit cu pumnii și cu picioarele, strigând in gura mare că el mă omoară. După agresiune am ajuns la spital, iar acolo am fost luat în râs de personalul care a vrut să mă interneze la Psihiatrie. A venit politia și mi-a dat amendă pe loc, în timp ce eram pe patul de spital. Am luat 3000 de lei amendă. Polițistul îmi cerea să mă ridic în picioare nu să stau pe pat, ci să stau drept. Este vorba despre un polițist de la Secția nr.6 Târgu Cărbunești”, a precizat fermierul.

Omul a prezentat o filmare făcută cu telefonul la UPU Târgu Cărbunești, când a venit poliția peste acesta, pacientul fiind la un pas să ajungă la Psihiatrie.

Pacientul a precizat că îi va face o plângere penală polițistului pentru comportament abuziv. „Eu eram pe patul de spital, bătut, și agentul îmi cerea să stau în picioare în fața lui. Cumplit, au vrut să mă trimită la Psihiatrie. Asta deși cei de la Medicina Legală mi-au dat cinci zile de îngrijiri medicale”, a precizat localnicul din Săulești.

Continuă să citeşti

DEZVĂLUIRI LOCALE

Sindicatul șefilor din poliție le-a sugerat polițiștilor să nu participe la protestul Europol: ”Cei care participă, este posibil să suporte consecințe”! Polițist: ”Șefilor le convine…”

Postat acum

on

De către

Sunt divergențe între sindicatele din Poliția Română, pe seama protestului organizat de EUROPOL la Tg-Jiu, de Ziua Națională a României. Sindicatul SNPPC, unde sunt șefii din poliție, condus chiar de un comisar șef de poliție, șeful Poliției Orașului Tg-Cărbunești, a transmis un mesaj, chiar înainte de protest, în care-I anunța pe polițiști că acesta nu este autorizat și ar putea suporta unele consecințe. Polițiștii sunt revoltați de atitudinea celor din SNPPC și spun că acestora le convine situația, ”pentru că pun o rezoluție: <<măsuri legale>> și iau o grămada de bani și ies cu pensii bune. În schimb, siguranța cetățenilor e praf!”.

Sindicatul Europol a organizat vineri, de Ziua Națională a României, un miting de protest în Piața Prefecturii din Târgu-Jiu, la care au participat polițiști și lideri de sindicat din județele vecine.
Scopul manifestației, unul legitim de altfel, a fost acela ”de a atrage atenția, într-o zi cu o simbolistică profundă, despre faptul că sistemul de apărare, ordine publică și siguranță națională este la pământ, iar siguranța cetățeanului nu mai reprezintă o prioritate pentru guvernanți”, după cum se arată într-o postare a Europol.
Sindicaliștii au precizat că au fost determinați să ia atitudine de ”Menținerea în plată a unor salarii sub nivelul stabilit de Legea salarizării 153/2017, lipsa de personal și subdimensionarea organigramelor, miile de ore suplimentare neplătite, nerespectarea promisiunilor referitoare la acordarea restanțelor salariale, scăderea puterii de cumpărare, dar și lipsa de preocupare față de fenomenul infracțional, care este în continuă creștere, cu consecințe directe asupra siguranței comunității în care fiecare trăim”, potrivit comunicatului Europol.
Culmea, deși au considerat revendicările celor de la Europol ca fiind legitime, reprezentanții SNPPC, sindicatul șefilor, așa cum îl numesc polițiștii, le-au sugerat membrilor săi să nu participe, din cauză că protestul nu este autorizat și ar putea suporta oarece consecințe.
”Având în vedere manifestările ce se organizează cu ocazia Zilei Naționale a României, Primăria municipiului Târgu Jiu nu a autorizat acțiunea de protest din Piața Prefecturii. Este clar că revendicările colegilor noștri sunt legitime și cu toții suntem afectați de condițiile actuale de lucru și de trai și nimeni nu ne poate lua dreptul la libera exprimare, însă cei care participă la protest este posibil sa suporte unele consecințe (deși ar fi de preferat sa nu). In viitor, in situația în care există solicitări din partea dumneavoastră vom putea organiza astfel de acțiuni, cu respectarea prevederilor legale”, au transmis liderii SNPPC.
Polițiștii s-au declarat dezamăgiți de poziția celor de la SNPPC și au acuzat faptul că în acest sindicat sunt majoritatea șefilor din poliție cărora nu le pasă de situația reală a simplilor polițiști.
”Siguranța cetățenilor e praf, pe bune. E flagel cu consumul de droguri , au schimbat legea cu portul cuțitului, au înființat zeci de funcții la Poliția Animalelor, Compartiment de prevenire, Poliția școlară, etc. Numai la Gorj avem, de doi ani, inspector șef împuternicit, tot felul de funcții de conducere…, iar în stradă sunt câțiva, care abia facem față. Am ajuns să fim și dascăli, și preoți, și doctori, și instalatori, și la pompe funebre, de se ocupă cu înmormântările, pe toate le facem. Iar când e vorba de salarii suntem pe ultimul loc. Iau mai mult cei de la Locală, ca să nu mai zic de alții. Șefilor le convine, că ei pun o rezoluție <<măsuri legale>> și iau o grămadă de bani și ies cu pensii bune. Dar dacă îi pui să precizeze care sunt măsurile legale, nu știu nimic, pentru că unii sunt puși politic”, a declarat un polițist pentru GorjExpress.ro.

Continuă să citeşti
Publicitate

Abonează-te

CURS VALUTAR

VREMEA

Weather Data Source: weather Targu Jiu 30 days

Dă-ne LIKE pe facebook!